Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Τί θα ανακοινωθεί για τα ελληνοτουρκικά στις 6 Δεκεμβρίου που θα ταράξει τα νερά;

Οι δέκα νέες συμφωνίες των Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα υπογραφούν στην Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε στις

Από τη στήλη “Βηματοδότης” στο Βήμα

Δέκα νέες συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά, οι οποίες όμως για να ισχύσουν θα περιμένουν τις υπογραφές των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Όχι, μην νομίσετε ότι πρόκειται για συμφωνίες που έχουν σχέση με κυριαρχικά δικαιώματα, ή με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ή ακόμα με την επέκταση των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου ή την άρση του casus belli. Όχι, τέτοια ζητήματα υψηλής πολιτικής έχει ήδη συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές ότι διαφωνούν. Απλώς πρόκειται για συμφωνίες, (ας τις ονομάσουμε) «χαμηλής πολιτικής». Εδώ που τα λέμε είναι και οι μόνες που κρατούν τον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες ζωντανό. Και ξέρετε γιατί; Επειδή παράγουν γεγονότα (κυρίως οικονομικά).

Αυτό οφείλεται στην μεθοδική δουλειά, αθόρυβη, πλην όμως παραγωγική που κάνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο τούρκος ομόλογός του Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, που προετοιμάζουν τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες οι οποίες περιλαμβάνουν από… μαθητικούς διαγωνισμούς έως επενδύσεις, εμπορικές συναλλαγές ακόμα και κατασκευή γεφυρών στους Κήπους του Έβρου. Αυτή τη φορά οι δύο υφυπουργοί δούλεψαν εντατικά για την επικείμενη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο πλαίσιο του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Άγκυρα και συνέταξαν δέκα συμφωνίες στον τουριστικό τομέα, στην κλιματική αλλαγή, στις επενδύσεις, στην τεχνητή νοημοσύνη, εμπόριο και άλλες.

Βεβαίως έχει σημασία το γεγονός ότι οι δύο υφυπουργοί συνέχισαν τη συζήτηση για τη «θετική ατζέντα» και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δίπλα στις Καρυάτιδες, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την επανένωση των γλυπτών και σε γεύμα που παρέθεσε ο Έλληνας υφυπουργός σε κεντρικό ξενοδοχείο, χωρίς κρασί, αλλά με ένα ζουμερό φιλέτο συνοδευόμενο από σπαράγγια και πράσινη σαλάτα, ενώ για επιδόρπιο προσφέρθηκε σοκολάτα μους.

Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον ίδιο υφυπουργό και για την θετική ατζέντα και για τον πολιτικό διάλογο. Έτσι ο Μεμέτ Κεμάλ Μποζάϊ συναντήθηκε χθες και με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για τον πολιτικό διάλογο. Ήταν η τρίτη συνάντηση, αλλά από την ανακοίνωση του υπουργείου δεν βγήκαμε σοφότεροι. Απλώς, ανακοινώθηκε, ότι συζητήθηκαν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων (χωρίς να διευκρινίζονται ποιες είναι αυτές οι πτυχές) και έκαναν απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων και προοπτικών στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΑΣΣ. Α, να μην το ξεχάσω, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και περιφερειακά ζητήματα υπό το φως των τελευταίως εξελίξεων. Και βεβαίως αυτό που συνήθως τελειώνουν οι διπλωματικές ανακοινώσεις ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα».

Στο ίδιο ξενοδοχείο που ο τούρκος υφυπουργός γευμάτισε με τον Κώστα Φραγκογιάννη γευμάτισε και με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με διαφορετικό όμως μενού. Αφού η υφυπουργός τον κέρασε πρώτα κουραμπιέδες και μελομακάρονα (που τα γνώριζε ο κ. Μποζάϊ γιατί υπάρχουν και στην Κωνσταντινούπολη), το μεσημέρι του παράθεσε ένα εξαιρετικό ελληνικό γεύμα με αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Ο κ. Μποζάϊ έφυγε από την Αθήνα πλήρως ευχαριστημένος.

* Εκείνο που έμαθα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι θα υπάρξει μια δήλωση ανήμερα της εορτής του Προστάτη του Αγίου Νικολάου (στις 6 Δεκεμβρίου) η οποία, σας προτρέπω να την περιμένετε γιατί θα συζητηθεί. Από ποιον; θα πείτε. Δυστυχώς δεσμεύομαι, να μην είπω αλλά να είστε σίγουροι πως θα ταράξει τα ήρεμα νερά.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Πολιτική

Ο Γκρίζος Λύκος αμφισβήτησε τα Δωδεκάνησα! Πρόκληση Μπαχτσελί και απάντηση από ΥΠΕΞ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί για το καθεστώς των Δωδεκανήσων.

 

«Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

«Τα Δωδεκάνησα εκλάπησαν με κόλπα από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη το τουρκικό έθνος» ισχυρίστηκε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ακόμα και αν η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα, το να ζήσουν τα Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία είναι ξεκάθαρα εκτός πραγματικότητας», τονίζοντας πως «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη Γαλάζια Πατρίδα».

 

Είπε επίσης ότι, «ό​πως ακριβώς συνέβη πριν από 103 χρόνια», η Τουρκία δεν θα βγει χαμένη σε περίπτωση πολέμου και απείλησε λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται καν να πούμε το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί με τη στάση των δυτικών χωρών, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1920, και στραφεί ξανά εναντίον μας».

Αναλυτικά το απόσπασμα της ομιλίας του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜΗΡ που αφορά στην Ελλάδα:

«Οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την ανάπτυξη πυραύλων με βεληνεκές 30 έως 300 χιλιομέτρων στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι μόνο εντελώς αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά αποτελούν και απερίσκεπτα βήματα που θα πλήξουν ριζικά τις προσδοκίες για καλή γειτονία.

»Ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς στο πλαίσιο ενός σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία. Παρασύρει το Αιγαίο, που θα θέλαμε να είναι μια θάλασσα ειρήνης, σε μια δίνη έντασης και αντιπαράθεσης.

»Η επίδειξη όπλων από την Ελλάδα ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, που μεταξύ των επτά νησιωτικών συμπλεγμάτων του Αιγαίου Πελάγους βρίσκονται πιο κοντά στην Ανατολία, δεν είναι μόνο ένα στρατηγικό σφάλμα, αλλά και ένα τραγικό λάθος με σοβαρές ιστορικές, στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες.

»Θέλω να επαναλάβω ξεκάθαρα ότι ειδικά τα Δωδεκάνησα πάρθηκαν και εκλάπησαν με κόλπα από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη το τουρκικό έθνος. Ακόμα και αν η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα, το να ζήσουν τα Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία είναι ξεκάθαρα εκτός πραγματικότητας.

»Η άσκηση μιας επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής από την απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει τίποτα σε κανέναν, ιδίως στη χώρα που έχει τις φιλοδοξίες.

»Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη Γαλάζια Πατρίδα.

»Όπως ακριβώς συνέβη πριν από 103 χρόνια, η Τουρκία ποτέ δεν θα είναι ο χαμένος του πολέμου και της γλώσσας των όπλων, ενώ θα έπρεπε να ριζώσουν η ειρηνική διπλωματία και οι σχέσεις καλής γειτονίας.

»Μιλάω ξεκάθαρα και προειδοποιώ ότι δεν χρειάζεται καν να πούμε το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί με τη στάση των δυτικών χωρών, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1920, και στραφεί ξανά εναντίον μας. Συμβουλεύω την κυβέρνηση  της Αθήνας να προσέχει τις κινήσεις της.

»Πιστεύω ότι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από την ειρήνη. Ωστόσο, αν είναι απαραίτητο να πολεμήσουμε για να νικήσουμε στην ειρήνη, αυτό θα είναι επίσης γιορτή για εμάς».

 

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Ερεικούσας! Ξέμειναν από γιατρό στο ακριτικό νησί

πρόκειται για ένα διαρκές πρόβλημα το οποίο δυστυχώς καλύπτεται με εμβαλωματικές λύσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χωρίς γιατρό έχουν μείνει οι κάτοικοι στην Ερείκουσα, ένα ακριτικό νησί στα βόρεια της Κέρκυρας. Ο μοναδικός γιατρός στο νησί μετακινήθηκε στην Κέρκυρα, προκειμένου να παρακολουθήσει ειδικότητα. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που αρκετοί κάτοικοι έφυγαν από την Ερείκουσα. Πλέον, το νησί αριθμεί μόνο 15 άτομα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αναστάσιος Αργυρός, Αντιδήμαρχος Ερείκουσας, «πρόκειται για ένα διαρκές πρόβλημα το οποίο δυστυχώς καλύπτεται με εμβαλωματικές λύσεις». Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «τον Ιούλιο η 6 ΥΠΕ προχώρησε στην προκήρυξη τοποθέτησης αγροτικού ιατρού στο νησί, πράγμα που έγινε. Πριν ένα μήνα ωστόσο, άνοιξε θέση ειδικότητας στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, την οποία αποδέχθηκε ο γιατρός και αποχώρησε από το ακριτικό νησί».

Σε επικοινωνία που είχε ο Αντιδήμαρχος με την 6η ΥΠΕ, του ανέφεραν ότι η νέα προκήρυξη δεν μπορεί να γίνει πριν από τον ερχόμενο Μάιο και η τοποθέτηση τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι το νησί θα μείνει για επτά μήνες χωρίς τον μοναδικό γιατρό, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Αυτήν την στιγμή, στην Ερείκουσα παρέμειναν μόλις 15 από τους 50 κατοίκους που συνηθίζουν να μένουν στο νησί τον χειμώνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Hellas New Dialogue: Θα επιτρέψει η κυβέρνηση την δημιουργία ενός ισχυρού φορέα τουρκικής προπαγάνδας και επιρροής στη Θεσσαλονίκη;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ελληνικό τύπο, ο Τούρκος μεγιστάνας κος. Κοτς σχεδιάζει να αγοράσει το αρχοντικό Αλλατίνι στη Θεσσαλονίκη το οποίο επιθυμεί να μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο μελέτης για τον «διάλογο και την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Έθνους που υπογράφει η Μαρία Ζαχαράκη.

Το μέγαρο Αλλατίνι υπήρξε ο τόπος εξορίας του σουλτάνου Αμπντούλχαμιτ Β’ μετά την καθαίρεση του από τους Νεότουρκους. Είναι προφανής η σύνδεση με την οθωμανική ιστορία στην πόλη. Το κτήριο αυτό σήμερα στεγάζει υπηρεσίες της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

Με αφορμή αυτή την πληροφορία επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κοινή γνώμη τα εξής:

– Η οικογένεια Κοτς απέκτησε τον αρχικό πλούτο της από την καταλήστευση των ελληνικών και αρμενικών περιουσιών στη Μικρά Ασία μετά την γενοκτονία στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να παρουσιάζουν κάποια ΜΜΕ αυτή την οικογένεια ως «φιλελληνική».

– Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Κοτς χρηματοδοτώντας την αναστήλωση ορθόδοξων εκκλησιών στη σημερινή Τουρκία, συμβάλει στο μακιγιάρισμα και στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας ως δήθεν ανεκτικής προς τον χριστιανισμό χώρας, ενισχύσει την ήπια ισχύ και ιδεολογική επιρροή του τουρκικού κράτους στους ελληνικούς πληθυσμούς καθώς και το τουριστικό ρεύμα προς την Τουρκία, σε συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

– Η οικογένεια Κοτς είναι από τα σημαντικότερα μέλη του τουρκικού επιχειρηματικού κατεστημένου με στενές διασυνδέσεις και διαχρονικές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία και τις κρατικές υπηρεσίες στη χώρα αυτή. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε (ή μήπως δεν επιχείρησε;) να επηρεάσει την τουρκική κυβέρνηση προς μια πιο φιλελληνική κατεύθυνση. Ίσως να μην το επιθυμεί ή να μην μπορεί, διότι ως γνωστόν στην Τουρκία είναι το κράτος που επηρεάζει και εργαλειοποιεί τους επιχειρηματίες για άσκηση επιρροής του στο εξωτερικό και όχι το αντίστροφο.
-Ο όμιλος Κοτς έχει αγοράσει μαρίνα σε ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου ενώ διαθέτει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για την προοπτική περαιτέρω οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης Τούρκων μεγιστάνων στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη. Ως γνωστόν, για το τουρκικό υπερεθνικιστικό φαντασιακό η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια «αλύτρωτη πατρίδα» στην οποία υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο «εθνικός ηγέτης» που πέταξε τους Έλληνες στη θάλασσα, ο δικτάτορας που διέπραξε γενοκτονία κατά των Ελλήνων, ο Μ.Κεμάλ.

Η δημιουργία ενός μεγάλου τουρκικού πολιτιστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, ενέχει δυνητικούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Ένα τέτοιο κέντρο, με πρόσβαση σε τεράστια τουρκική χρηματοδότηση, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο διάχυσης τουρκικής προπαγάνδας και ιδεολογικής επιρροής στη βόρεια Ελλάδα, προωθώντας τουρκικά αφηγήματα και οπτικές για την οθωμανοκρατία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρυπτόμενα κάτω από τον μανδύα μιας εύπεπτης, αλα τούρκα αντίληψης περί «ελληνοτουρκικής φιλίας».

Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτοί οι κίνδυνοι, δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής όπου έχουν διεισδύσει τουρκικά κεφάλαια τα οποία εκτός από πολιτιστικά κέντρα, άρχισαν να δημιουργούν σχολεία και πανεπιστήμια, να χρηματοδοτούν δημοσιογράφους και ΜΜΕ κλπ.

Μια τέτοια τουρκική οικονομική, πολιτιστική και ιδεολογική διείσδυση στη Θεσσαλονίκη δύναται να προκαλέσει σοβαρό εσωτερικό διχασμό και τριβές στην τοπική κοινωνία, καθώς και να υπονομεύσει το ηθικό και την διάθεση του ελληνικού λαού και του πολιτικού συστήματος για ενιαία αντίσταση στο σύγχρονο τουρκικό επεκτατισμό, καλλιεργώντας μια παραποιημένη, ωραιοποιημένη εικόνα για την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και δημιουργώντας δίκτυα επιρροής σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες απόγονοι προσφύγων από την Μικρά Ασία και θυμάτων της γενοκτονίας από τους νεότουρκους και τους κεμαλικούς οι οποίοι θα αισθάνονταν διπλά προσβεβλημένοι και απειλούμενοι από μια τέτοια εξέλιξη.

Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας, να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας, να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά και νησίδες καθώς και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, να θέτει ανύπαρκτα ζητήματα μειονοτήτων, να διδάσκει την ναζιστικού τύπου θεωρία της “γαλάζιας πατρίδας” στα σχολεία της καλλιεργώντας επεκτατισμό στις νέες γενιές, να αποσταθεροποιεί την Μέση Ανατολή στηρίζοντας την τζιχαντιστική τρομοκρατία, να εργαλειοποιεί τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, θα ήταν αυτοκτονικό η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει την διόγκωση της τουρκικής οικονομικής, ιδεολογικής και πολιτιστικής διείσδυσης στην Ελλάδα.

Θα ήταν πιο χρήσιμο η οικογένεια Κοτς, αντί να επιχειρεί πολιτιστική διείσδυση και επιρροή στην Ελλάδα, να επενδύσει κεφάλαια για την εκπαίδευση των Τούρκων πολιτών και των πολιτικών κομμάτων τους για τα τουρκικά εγκλήματα της γενοκτονίας και των εθνοκαθάρσεων, την παράνομη κατοχή της Κύπρου, το διεθνές δίκαιο και την δημοκρατία. Διαθέτουν άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Τουρκία.

Έτσι θα συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή της τουρκικής πολιτικής κουλτούρας και πρακτικής. Και πραγματικά θα ωφελούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των χωρών μας. Ίσως έτσι θα μπορούσαν, σε κάποιο βαθμό, και να εξιλεωθούν ως οικογένεια και για τις ληστρικές πρακτικές των προγόνων τους έναντι των θυμάτων της γενοκτονίας στη Μικρά Ασία και στον Πόντο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοφιλή