Διεθνή
European Times: Τα προγράμματα καινοτομίας της Κίνας προκαλούν ανησυχία για τη βιομηχανική κατασκοπεία
Η στρατηγική της Κίνας, που συνδυάζει την καινοτομία με τις κρυφές τακτικές, αποτελεί παράδειγμα των θολών γραμμών στη σύγχρονη γεωπολιτική, όπου οι οικονομικές φιλοδοξίες και η κρατική εξουσία συχνά διασταυρώνονται με πολύπλοκους και αμφιλεγόμενους τρόπους.
Τα προγράμματα καινοτομίας της Κίνας προκαλούν ανησυχία ως μέτωπο για τη βιομηχανική κατασκοπεία. Η φιλοδοξία της να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία και την καινοτομία έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός εξελιγμένου δικτύου υπεράκτιων βάσεων καινοτομίας. Αυτές οι βάσεις, που δρομολογήθηκαν ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής «εθνικής αναζωογόνησης» της χώρας, χρησιμεύουν ως κόμβοι για την απόκτηση προηγμένων τεχνολογιών, την καλλιέργεια ταλέντων και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί σχετικά με τη φύση τους διπλής χρήσης, με τους ισχυρισμούς για εταιρική και τεχνολογική κατασκοπεία να ρίχνουν σκιά σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
Υπεράκτιες Βάσεις Καινοτομίας: Μια Στρατηγική Πρωτοβουλία
Από το 2015, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) αναπτύσσει ενεργά «βάσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας υπεράκτιων ταλέντων στο εξωτερικό». Από το 2024, υπάρχουν 30 τέτοιες βάσεις στρατηγικά τοποθετημένες σε ζώνες ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας σε όλη την Κίνα. Αυτές οι βάσεις έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται με κορυφαία παγκόσμια πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και πολυεθνικές εταιρείες, τοποθετώντας την Κίνα ως κέντρο τεχνολογικής προόδου.
Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν το βιομηχανικό πάρκο Suzhou και τους κόμβους καινοτομίας του Πεκίνου, οι οποίοι στοχεύουν στην προσέλκυση διεθνούς τεχνογνωσίας και τη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής. Ενισχύοντας συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, αυτές οι βάσεις όχι μόνο ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες αλλά συμβάλλουν επίσης στον στόχο της Κίνας να μειώσει την εξάρτησή της από την ξένη τεχνολογία.
Αξιοποίηση Πανεπιστημίων και Προγραμμάτων Ανταλλαγών
Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής καινοτομίας της Κίνας είναι η χρήση ακαδημαϊκών και πολιτιστικών προγραμμάτων ανταλλαγών για την προσέλκυση ξένων φοιτητών και ερευνητών στο οικοσύστημα καινοτομίας της. Μέσω πρωτοβουλιών όπως το Thousand Talents Plan και τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, η Κίνα έχει στρατολογήσει με επιτυχία χιλιάδες επιστήμονες, μηχανικούς και τεχνολόγους για να συνεισφέρουν στους στόχους της έρευνας και ανάπτυξης.
Ωστόσο, αυτά τα προγράμματα έχουν επίσης προκαλέσει κριτική και έλεγχο από δυτικές κυβερνήσεις. Οι αναφορές δείχνουν ότι ορισμένοι φοιτητές και ερευνητές που συνδέονται με αυτές τις πρωτοβουλίες έχουν εμπλακεί σε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και μη εξουσιοδοτημένες μεταφορές τεχνολογίας. Έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ το 2019 αποκάλυψε ότι οι Κινέζοι ερευνητές που συμμετείχαν σε προγράμματα ταλέντων έπρεπε να υπογράψουν συμφωνίες που δεσμεύονταν να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα της Κίνας και να μοιραστούν τυχόν επιστημονικές ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στο εξωτερικό.
Εταιρική κατασκοπεία και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
Οι υπεράκτιες βάσεις καινοτομίας της Κίνας και τα σχετικά προγράμματα ταλέντων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις εταιρικής κατασκοπείας. Οι αρχές σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία έχουν αποκαλύψει περιπτώσεις όπου Κινέζοι φοιτητές ή επισκέπτης μελετητές φέρεται να είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα και προηγμένη έρευνα υπό το πρόσχημα της νόμιμης συνεργασίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολυεθνικές εταιρείες που συνεργάζονται με κινεζικές βάσεις καινοτομίας έχουν αναφέρει μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή αποκλειστικών τεχνολογιών. Αυτές οι δραστηριότητες συχνά συνδέονται με ευρύτερες προσπάθειες κατασκοπείας που χρηματοδοτούνται από το κράτος με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Κίνας σε κρίσιμους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η αεροδιαστημική.
Μια αυξανόμενη διεθνής ανησυχία
Ο χαρακτήρας διπλής χρήσης της στρατηγικής καινοτομίας της Κίνας – που συνδυάζει τη νόμιμη τεχνολογική πρόοδο με τη συγκαλυμμένη συλλογή πληροφοριών – έχει πυροδοτήσει ευρεία ανησυχία μεταξύ των δυτικών εθνών. Οι κυβερνήσεις έχουν αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τις ακαδημαϊκές και τεχνολογικές συνεργασίες με κινεζικές οντότητες και έχουν εφαρμόσει αυστηρότερο έλεγχο αλλοδαπών φοιτητών σε ευαίσθητους τομείς όπως η μηχανική και η κβαντική πληροφορική.
Εξισορρόπηση ευκαιρίας και κινδύνου
Ενώ οι υπεράκτιες βάσεις καινοτομίας της Κίνας συμβάλλουν στην τεχνολογική και οικονομική της ανάπτυξη, η σύνδεσή τους με την κατασκοπεία και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση. Καθώς τα έθνη περιηγούνται στην πολυπλοκότητα της παγκοσμιοποίησης και της καινοτομίας, η εξισορρόπηση της ανοιχτής συνεργασίας με τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας παραμένει μια κρίσιμη πρόκληση.
Η στρατηγική της Κίνας, που συνδυάζει την καινοτομία με τις κρυφές τακτικές, αποτελεί παράδειγμα των θολών γραμμών στη σύγχρονη γεωπολιτική, όπου οι οικονομικές φιλοδοξίες και η κρατική εξουσία συχνά διασταυρώνονται με πολύπλοκους και αμφιλεγόμενους τρόπους. Ο κόσμος θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά καθώς η Κίνα επεκτείνει το τεχνολογικό της αποτύπωμα και αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο τοπίο καινοτομίας.
ΠΗΓΗ: European Times
Διεθνή
O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία
Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.
Διεθνή
Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων και μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη Συρία “να πάρουν τα χέρια τους”
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Συρία και δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να συντρίψει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα αυτή, περιλαμβανομένων της πολιτοφυλακής των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους.
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συρία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πρόσθεσε πως η οργάνωση αυτή δεν θα μπορέσει να διαφύγει το αναπόφευκτο τέλος της, εκτός αν καταθέσει τα όπλα.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι, αν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αψηφήσει ενδεχόμενη έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να καταθέσει τα όπλα, η Τουρκία θα επιτύχει με άλλα μέσα το στόχο της να εξαλείψει την τρομοκρατία.
«Αν η οργάνωση κωφεύσει στην έκκληση αυτή και οι συνεργαζόμενες μ’ αυτήν ομάδες δεν λάβουν την αναμενόμενη απόφαση, θα πραγματοποιήσουμε το στόχο μας για μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία με άλλες μεθόδους», τόνισε ο Ερντογάν.
Διεθνή
Οιωνός πολέμου! Ρητορική Αλίγιεφ που θυμίζει Πούτιν πριν την επίθεση στην Ουκρανία
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 13 Ιανουαρίου 2024
Σουηδός βουλευτής βρίσκει ομοιότητες μεταξύ των δηλώσεων του Αλίεφ και του Πούτιν
Οι δηλώσεις του Αλίγιεφ ακούγονται σχεδόν ίδιες με τις δηλώσεις του Πούτιν, έγραψε ο Σουηδός βουλευτής Erik Helsborn στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για τη ναζιστική πολιτική, και δήλωσε ότι η «στρατιωτική του επιχείρηση» αποσκοπεί στην «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. Κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει την ειρήνη με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Ο Αλίγιεφ αποκαλεί την Αρμενία «φασιστικό κράτος» και κατηγορεί τα δυτικά κράτη που έχουν στείλει όπλα στην Αρμενία ότι απειλούν την ειρήνη. Λέει ότι αν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί της Αρμενίας δεν θα “εξοντώσουν” τον «φασισμό», αυτός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει και να τον “εξαλείψει” ο ίδιος.
Γνωρίζουμε πού έχει οδηγήσει αυτή η ρητορική όταν αυτή είχε ειπωθει δια στόματος του Πούτιν. Και όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η εξαγωγή δυτικών όπλων δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι μια λύση σε ένα πρόβλημα», έγραψε ο βουλευτής.
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ