Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Γιατί να στείλω το παιδί μου στρατό; Ένα ερώτημα που έχει εισβάλλει στην ελληνική κοινωνία

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης
Ευρισκόμενος σε αναμονή αγοράς ειδών σε super market άκουγα μητέρα νεαρού ωρυόμενη να λέει : «Γιατί να πάει ο γιός μου στο στρατό ; Να πάνε αυτοί που θέλουν»
Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη κυρία αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με την Αγία Σοφία καλυπτόμενη από την ελληνική σημαία και στρατεύματα έξω από αυτή, αλλά δεν θα μου δημιουργούσε έκπληξη να συμβαίνει και αυτό.
Ρώτησα την κυρία ποιος είναι ο λόγος που δεν επιθυμεί ο γιός της να πάει στο Στρατό και μου απάντησε : «Γιατί από αυτούς που βρίσκονται σήμερα στη βουλή οι περισσότεροι δεν έχουν πάει και στέλνουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν στην Αθήνα»
Το σκεπτικό της εν λόγω κυρίας το ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Περίπου δέκα με δώδεκα χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο επιλέγουν την ανυποταξία ή απαλλάσσονται από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις για λόγους υγείας. Είναι περίπου μια Μεραρχία πλήρους πολεμικής συνθέσεως.
Διερωτάται κανείς ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της ελληνικής νεολαίας είναι ανίκανοι για στράτευση και γιατί επιλέγουν την ανυποταξία; Γιατί έχουν υιοθετήσει την προαναφερόμενη άποψη: «Γιατί να πάω στο Στρατό αν βρω παραθυράκι να το αποφύγω ; Γιατί να πάω στον Έβρο αφού μπορώ να βάλω «βύσμα» και να υπηρετήσω ως καντηλανάφτης στο Λυκαβηττό ;»
Στην Αρχαία Σπάρτη για όσους απέφευγαν τη στρατιωτική υπηρεσία ή δείλιαζαν στη μάχη ο κοινωνικός αποκλεισμός ήταν απόλυτος. Έχαναν τα πολιτικά τους δικαιώματα, κατατάσσονταν στην τάξη των υπομειόνων δεν είχαν δικαίωμα κλήρου και ετύγχαναν της χλεύης των υπολοίπων Σπαρτιατών.
Στη σημερινή Ελλάδα όσοι δεν υπηρετούν διαφημίζουν την άρνησή τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους επιβραβεύουμε. Είδαμε αρνητές στράτευσης όπως ο Ν. Καρανίκας να γίνονται σύμβουλοι του πρωθυπουργού ή συνήγοροι αρνητών να γίνονται υφυπουργοί Άμυνας όπως ο Φ. Κουβέλης.
Η δε πλατεία Κολωνακίου και οι περιοχές γύρω από αυτή είναι αλήθεια ότι αποτελούν σημείο ικανοποίησης «αιτημάτων» για αρκετούς από τους «ψηφοφόρους» στη σημερινή εποχή.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Δημοκρατία: «Καμπανάκι» της Ένωσης Στρατιωτικών! Ανησυχητικό κύμα φυγής στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό

«Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανησυχητικά επιταχυνόμενο κύμα φυγής στελεχών αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και τα στοιχεία δείχνουν ότι ευεργετικά μέτρα (όπως οι αποζημιώσεις του Στόλου), που εφαρμόζονται ήδη επί σειρά μηνών, αδυνατούν να το ανασχέσουν.

Η «δημοκρατία» έχει αναδείξει το θέμα, αλλά τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕ-ΕΝΠΑ) δημιουργούν έντονη ανησυχία για το αξιόμαχο των Ενόπλων ∆υνάμεων και για τη στελέχωση κρίσιμων τομέων του στρατεύματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΣΠΕ-ΕΝΠΑ, το 2024 παραιτήθηκαν 291 στελέχη, αριθμός αυξημένος κατά 62,60% σε σχέση με το 2023. Ειδικότερα, ανά κατηγορία προέλευσης των στελεχών οι παραιτήσεις τη διετία 2023-2024 απεικονίζονται και στον πίνακα.

Απόδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο αριθμός των παραιτήσεων του 2024 υπερέβη οριακά το άθροισμα των παραιτήσεων για τα έτη 2022-23 (291 έναντι 289). Ειδικότερα, οι παραιτήσεις σε βαθμούς κατώτερων αξιωματικών ΑΣΕΙ ανάμεσα στα δύο έτη παρουσίασαν αύξηση κατά 45,7% (51 έναντι 35). Μάλιστα, ο αριθμός των κατώτερων αξιωματικών ΑΣΕΙ που παραιτήθηκε κατά τη διετία αυτή ισοδυναμεί με την απώλεια των εισακτέων στη Σχολή Ναυτικών ∆οκίμων (ΣΝ∆) του έτους 2014 και των μισών του έτους 2015 (από σύνολο 68), δηλαδή σε δύο χρόνια χάθηκε σχεδόν μιάμιση τάξη.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις παραιτήσεις σημειώνεται στα χαμηλόβαθμα στελέχη (υπαξιωματικοί και ΕΠ.ΟΠ.), οι οποίες έχουν διπλασιαστεί (89 έναντι 45). Ειδικότερα στους αποφοίτους της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) επικρατεί -κατά τον χαρακτηρισμό- «όλεθρος». Από τους 34 υπαξιωματικούς που παραιτήθηκαν, οι 32 είναι απόφοιτοι ΣΜΥΝ (κατά βάση στον βαθμό του αρχικελευστή), ενώ από τους ανθυπασπιστές, απόφοιτοι της ΣΜΥΝ είναι οι 13 από τους 26, δηλαδή το συνολικό ποσοστό και στις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 75%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, η Ένωση αναφέρει ότι τα 45 στελέχη προέλευσης ΣΜΥΝ που παραιτήθηκαν το 2024 (32 υπαξιωματικοί και 13 ανθυπασπιστές) αντιστοιχούν στο 58,7% των εισακτέων στη σχολή το 2014 (77 εισακτέοι) ή λίγο περισσότερο από τη μισή τάξη του 2016.

Πολύ πιο ανησυχητική διαγράφεται η κατάσταση, εφόσον οι 291 παραιτήσεις του 2024 προστεθούν στις 908 παραιτήσεις της προηγούμενης δεκαετίας (2014-2023), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στις 1.199. Εξ αυτών, το 25% (ο ένας στους τέσσερις) παραιτήθηκε το έτος της «δίκαιης ευγνωμοσύνης της κοινωνίας και της πατρίδας» (2024), ενώ το 50% (ο ένας στους δύο) την τελευταία τριετία.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους νέους ΕΠ.ΟΠ. που απολύονται με αλλαγή σωματικής κατάστασης (από Ι1 σε άλλη κατηγορία). Σύμφωνα με αυτά, το 2023 οι απολυθέντες ΕΠ.ΟΠ. με αλλαγή σωματικής κατάστασης ήταν 30. Το 2024 ο αντίστοιχος αριθμός ΕΠ.ΟΠ. ανήλθε σε τουλάχιστον 83, καταγράφοντας αύξηση κατά 176,7%. Κατά την Ένωση, πρόκειται για «έμμεσες» παραιτήσεις, καθώς ουσιαστικά σχετίζονται με προσωπικό που κατετάγη πρόσφατα στις Ένοπλες ∆υνάμεις και δεν άντεξε τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας. Αν δεν απολύονταν τώρα με αυτόν τον τρόπο, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπέβαλε παραίτηση μόλις θα συμπλήρωνε την υποχρεωτική τριετία παραμονής.

Προς υποστήριξη της συγκεκριμένης εκτίμησης, η Ένωση παραθέτει ένα πρόσθετο στατιστικό στοιχείο: Από τους 55 ΕΠ.ΟΠ. που παραιτήθηκαν το 2024, οι 14 έφεραν τον βαθμό του διόπου, οι δε παραιτήσεις τους άρχισαν σταδιακά τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για προσωπικό που ανέμενε την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής τριετίας παραμονής, προκειμένου να μην απολυθεί με αλλαγή σωματικής ικανότητας. Η επιδείνωση της κατάστασης είναι εμφανής, αν ο φετινός αριθμός των 14 παραιτήσεων συγκριθεί με τον μηδενικό αριθμό για το έτος 2023. Εφόσον συνυπολογιστεί ο αριθμός των 83 ΕΠ.ΟΠ. που απολύθηκαν με αλλαγή σωματικής κατάστασης, τότε ο συνολικός αριθμός στελεχών που παραιτήθηκαν το 2024 ανέρχεται σε 374 (291+83), εκ των οποίων τα 141 (περίπου τρία στα πέντε στελέχη) είναι νέα σε ηλικία, δηλαδή αποτελούν το «νέο αίμα» και αυτομάτως δημιουργείται το ερώτημα με ποιο τρόπο θα αναπληρωθούν.

Όπως σημειώνει στο έγγραφό της η Ένωση: «Στο πλαίσιο της μετριοπαθούς προσέγγισής μας, εξακολουθούμε να μη συνυπολογίζουμε τις τακτικές αποστρατείες (όπως τους 240 αξιωματικούς της 1ης σειράς ΕΜΘ του Π.Ν., που διεγράφησαν οριστικά τέλη του έτους).

«Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις»

Στη βάση των ανωτέρω στοιχείων, η ΕΣΠΕΕΝΠΑ εκτιμά ότι η ακρίβεια της πρόβλεψής της για 300 παραιτήσεις το 2024 (μόλις εννέα παραιτήσεις απόκλιση από τον αριθμό των 291 που κατεγράφη) θα έπρεπε να θέσει τους πάντες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

 

Επίσης, ότι ο αριθμός των παραιτήσεων καθιστά προφανή την απόλυτη, παταγώδη αποτυχία κάθε μέτρου που ελήφθη μέχρι σήμερα, και όχι μόνο «ειδικώς για τον Στόλο», καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ολέθριο σφάλμα να θεωρηθεί ότι οι παραιτήσεις περιορίζονται μόνο στο Π.Ν., αλλά αφορούν και τους δύο άλλους κλάδους των Ενόπλων ∆υνάμεων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τον ∆εκέμβριο από μία μόνο κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών παραιτήθηκαν τέσσερις γιατροί, δύο υποπλοίαρχοι, ένας πλωτάρχης και ένας πλοίαρχος, «για να προλάβουν τη ψήφιση του υπό διαρροή νομοσχεδίου, που έχει σπείρει πανικό».

«Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις, τα οράματα για ένα αόριστα καλύτερο αύριο, όταν το σήμερά τους έχει γίνει πολύ χειρότερο από το χθες περασμένων δεκαετιών και δεν μπορούν πλέον να ενστερνιστούν καμία εξαγγελία περαιτέρω απώλειας ή συρρίκνωσης δικαιωμάτων, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Έχει αφαιρεθεί η αξιοπρέπεια από το σύνολο του στρατεύματος» καταλήγει το έγγραφο της Ένωσης.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η έννοια της Πολιτοφυλακής: Δυνατότητες ένταξης στο Ελληνικό μηχανισμό Ασφάλειας

Οι διαφορές  οργανώσεις Πολιτοφυλακής αποτελούν μια κατηγορία proxy μαχητών με σαφείς και αδιαφανείς – υβριδικές αποστολές.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με αφορμή τις  συγκρούσεις στη Συρία και στο Λίβανο, πολλές φορές στα ΜΜΕ ακούγεται ο όρος <<Πολιτοφυλακή>>, είτε Συρια- κή  , είτε Κουρδική. Ο απλός πολίτης αναρωτιέται τι σημαίνει και γιατί εμπλέκεται σε πόλεμο ή επιθέσεις και εγκλήματα κατά αμάχων. Ετυμολογικά η λέξη (βλ. Lexigram. gr) περιγράφει ομάδες ένοπλες, που συμβάλλουν στην διατήρηση εσωτερικής τάξης και ασφάλειας σε περίπτωση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης. Πρακτικά σε γεωπολιτικό περιβάλλον έχει διττή λειτουργία.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ) έχει καταγράψει μορφές τέτοιες σε ΗΠΑ-Γερμανία – Ισραήλ, που λειτουργούν ενισχυτικά προς το Επίσημο Κράτος στο πλαίσιο αστυνόμευσης και με ανακριτικά καθήκοντα πολλές φορές.Υπάρχουν όμως κι άλλες κατηγορίες πολύ πιο ενδιαφέρουσες σε γεωπολιτικό πεδίο :Οι σιίτες του Ιράκ. Η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της (https://www.theguardian.com/world/2014/mar/12/iraq-battle-dead-valley-peace-syria) αναφέρει την πλήρως ελεγχόμενη από τους Ιρανούς Φρουρούς δομή των 67 οργανώσεων που στρατολογούν ντόπιους όλων των θρησκειών (ακόμα και Χριστιανούς) σε μορφή τοπικών φρουρών. Η δομή αυτή σε κάθε Ιρανική εντολή μετατρέπεται σε μονάδα παραστρατιωτικών επιχειρήσεων που απειλεί Δυτικές εγκαταστάσεις ( βλ άρθρο Capital. Gr << https://www.capital.gr/diethni/3747700/iranofiles-politofulakes-tou-irak-anakoinonoun-dieurumenes-epitheseis-se-amerikanikes-baseis/>>).

Από τα παραπάνω στοιχεία βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι διαφορές  οργανώσεις Πολιτοφυλακής αποτελούν μια κατηγορία proxy μαχητών με σαφείς και αδιαφανείς – υβριδικές αποστολές. Ο Διευθυντής του ΕΚΕΟ Θ. Λιόλιος σε έρευνα του Κέντρου μελετώντας αντίστοιχες περιπτώσεις της Δύσης πρότεινε το 2012  (βλ. <<https://www.ekeo.gr/2012/03/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%E2%80%93-neighborhood-watch/) αντίστοιχη μορφή για την Ελληνική Επικράτεια. Υπάρχει στη χώρα μια εμπειρία τέτοιων οργανώσεων επί Εμφυλίου Πολέμου, όπως η λεγόμενη ΟΠΛΑ (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΑΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ) του ΕΑΜ-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το κείμενο όμως θα εκφράσει μια εναλλακτική πρόταση πάνω στην παρουσία μιας μορφής Πολιτοφυλακής. Το ρόλο της μπορεί να επιτελέσει ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλειας μετά από τη χρήζουσα αναβάθμιση του Κλάδου της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Ελληνικής στάσης απέναντι στο ζήτημα, που δεν χαρακτηρίζεται κατάλληλο για ανάθεση τέτοιων καθηκόντων σε εθελοντές ιδιώτες, λόγω της αρνητικής διάθεσης του πληθυσμού απέναντι σε αντίστοιχες Κρατικές Υπηρεσίες, πολιτισμική παθογένεια αιώνων. Ιδιωτικοί Φύλακες, εκπαιδευμένοι κατάλληλα, μπορούν να δράσουν προληπτικά ακόμα και σε δημόσιους χώρους, ακόμα δε σε υψίστης σημασίας οικονομικές μονάδες και Κρατικά Κτήρια.

Πιο απλά, η διαίρεση συνοικιών σε φυλασσόμενες περιοχές ανά πόλη και νομό με υποχρεωτική απασχόληση Ιδιωτικής Φύλαξης σε 2 ή 3 σημεία (οπωσδήποτε Κυβερνητικά Κτήρια –Πλατφόρμες εξόρυξης- Εργοστάσια – Λιμάνια) ανά οικοδομικό τετράγωνο, με πλήρη οπλισμό και συνοδευτικά μέσα – σαφείς αρμοδιότητες και σε δημόσιο χώρο για έκτακτη ανάγκη – επίβλεψη της ΕΛΑΣ/ΛΣ/ΠΣ/Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργήσει άμεσα κατασταλτικά σε παντός είδους κρίση.

Ένα κατακλείδι η πρόταση είναι οι εξής :Οι υπάρχουσες εταιρείες παροχής ασφαλείας (ΙΕΠΥΑ) να αναβαθμίσουν το επίπεδο τους στο αντίστοιχο των μισθοφορικών του εξωτερικού (Wagner-Blackwater team). Η παγκόσμια τάση έχει ανάγει τις μισθοφορικες εταιρείες εμπλεκόμενες σε φύλαξη Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων ή στις ΗΠΑ ενίσχυσης των τοπικών αστυνομικών Δυνάμεων (βλ. https://www.newsbeast.gr/world/arthro/2564288/afti-ine-i-9-pio-gnosti-idiotiki-strati-ton-telefteon-chronon). Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν και τα αντικείμενα που διδάσκει η Ισραηλινή Ακαδημία Ασφάλειας (ISA) , που ταιριάζουν άψογα στα καθήκοντα Πολιτοφυλάκων(βλ. Isa-Israel. org).

Το ζήτημα που αναλύθηκε λοιπόν έχει μια φανερή και και αθέατη πλευρά. Είναι ένας proxy παράγοντας με αστυνομική και A priori στρατιωτική εμπλοκή.

Σίγουρα χρήσιμο εργαλείο για απλούς πολίτες, Κυβερνήσεις, Στρατούς και Αναλυτές.

 

 

(Φώτο :The philatelists)

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια ανακοίνωσε η Bundeswehr

Η Bundeswehr ιδρύει μια νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα, με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας και την προστασία κρίσιμων υποδομών, αναδεικνύοντας την αλλαγή στην αντίληψη της ασφάλειας ενόψει των σύγχρονων απειλών.

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανάγκες της Γερμανίας για καλύτερη προετοιμασία και αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας.

Η Bundeswehr ιδρύει μια νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα, με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας και την προστασία κρίσιμων υποδομών, αναδεικνύοντας την αλλαγή στην αντίληψη της ασφάλειας ενόψει των σύγχρονων απειλών.

Η νέα στρατιωτική μονάδα

Η τέταρτη αυτή μεγάλη ένωση, γνωστή ως “HSchDiv” (Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας), θα αποτελείται από ενεργούς στρατιώτες και εφέδρους, και θα τελεί υπό ενοποιημένη ηγεσία. Ο στόχος της είναι η προστασία:

Κρίσιμων υποδομών, όπως λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα, αγωγοί και γέφυρες.

Ψηφιακών υποδομών.

Στρατηγικών σημείων που διασφαλίζουν τον ρόλο της Γερμανίας ως κόμβου του ΝΑΤΟ.

Οι δυνάμεις της μονάδας θα είναι έτοιμες να αναλάβουν καθήκοντα:

  1. Σε περιόδους κρίσεων ή αμυντικού πολέμου, για να εξασφαλίσουν τις βασικές λειτουργίες της χώρας.
  2. Σε καιρό ειρήνης, για παροχή διοικητικής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, τρομοκρατικών επιθέσεων ή πανδημιών.
  3. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ώστε να καλύψουν κενά ασφαλείας όταν τα υπάρχοντα στρατεύματα αναπτύσσονται σε εξωτερικές αποστολές.

Η μονάδα θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Γερμανίας να λειτουργεί ως επιχειρησιακή βάση και να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες απειλές. Ο σχεδιασμός αυτός αντανακλά και την πιθανότητα αυξημένων απαιτήσεων από το ΝΑΤΟ, καθώς στρατεύματα μπορεί να μεταφερθούν σε χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία ή η Εσθονία, για αποτροπή ή άμυνα απέναντι σε πιθανό επιτιθέμενο.

Η νέα μονάδα θα αποτελείται αρχικά από έξι συντάγματα, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 στρατιώτες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θεωρείται περιορισμένος για τα καθήκοντά της, και οι στρατιωτικοί σχεδιαστές προβλέπουν μελλοντική επέκταση, πιθανώς με την επανεισαγωγή στρατιωτικής θητείας.

Προκλήσεις και πολιτική διάσταση

Υπάρχει και η πρόταση για επανεισαγωγή της στρατιωτικής θητείας, η οποία υποστηρίζεται από τον Υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Το σχέδιο, ωστόσο, συνεχίζει να προετοιμάζεται, με τα κόμματα της ένωσης CDU/CSU να υποστηρίζουν ένα πιο ευρύ μοντέλο στρατιωτικής θητείας.

Η ίδρυση του τμήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της αμυντικής στρατηγικής της Γερμανίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις42 λεπτά πριν

Τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης της Αραβικής Χερσονήσου

Η σημασία τους και οι σύγχρονες προκλήσεις.

Άμυνα1 ώρα πριν

Δημοκρατία: «Καμπανάκι» της Ένωσης Στρατιωτικών! Ανησυχητικό κύμα φυγής στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό

«Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις»

Πολιτική2 ώρες πριν

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

H κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει στρατηγικά και να δημιουργήσει αφ’ ενός τις προϋποθέσεις αναβάθμισης του τομέα και αφ’ ετέρου...

Πολιτική2 ώρες πριν

Η παράγκα των Δημοκρατικών αντεπιτίθεται! Μητσοτάκης κατά Τράμπ – Μάσκ καί σύγκρουσις Εὐρώπης – ΗΠΑ

Ὁ Ἕλλην Πρωθυπουργός διά τῆς φράσεως «παγκόσμιοι οἰκονομικοί παράγοντες» ἐννοεῖ προφανῶς τόν Ἔλον Μάσκ.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Συντριπτικές οι αποκαλύψεις της «Εστίας» για τα πεπραγμένα Σημίτη

Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό.

Δημοφιλή