Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η φωνή της Αρμενίας: Πρόσθετοι κίνδυνοι για την ασφάλεια

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Αρμενίας (SVR) σχετικά με τους εξωτερικούς κινδύνους της Αρμενίας για το 2025. Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε στις

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 24 Ιανουαρίου 2025

 

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας βρίσκει ανησυχητικές τις επιθετικές δηλώσεις του Αζερμπαϊτζάν

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Αρμέν Γκριγκοριάν θεωρεί ανησυχητικές τις επιθετικές δηλώσεις του Αζερμπαϊτζάν προς την Αρμενία.

«Εξάλλου, βλέπουμε εντατικές πτήσεις από άλλες χώρες, οι οποίες πιθανότατα φέρνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Μπακού. Αλλά θέλω επίσης να σημειώσω ότι τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή: η παρουσία της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στην Αρμενία, η οποία ελπίζουμε ότι θα παραταθεί σύντομα, η προσχώρηση της Αρμενίας στο Καταστατικό της Ρώμης, η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα, οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Αρμενία. Αυτοί είναι παράγοντες κάποιας σταθερότητας και τους λαμβάνουμε όλους μαζί υπόψη», δήλωσε ο Γκριγκοριάν, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις γίνονται στο πλαίσιο όλων αυτών.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικά κανάλια του Αζερμπαϊτζάν στις 8 Ιανουαρίου απειλούσε επανειλημμένα την Αρμενία. Ακόμα και προέβη σε ψευδή κατηγορία κατά της Αρμενίας, λέγοντας ότι «η Αρμενία είναι ένα φασιστικό κράτος και ότι αυτός ο φασισμός πρέπει να καταστρέψει ή η αρμενική ηγεσία ή το Αζερμπαϊτζάν θα το κάνει». Ο Αλίγιεφ εξέφρασε και πάλι τо λαν8ασμένο όαρμά του για τον λεγόμενο «διάδρομο του Ζανγκεζούρ», λέγοντας ότι ο διάδρομος αυτός θα ανοίξει σίγουρα.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας ελπίζει ότι η ΕΕ θα παρατείνει την εντολή της πολιτικής αποστολής στην Αρμενία

Η Αρμενία δεν διαπραγματεύεται για την απόσυρση της πολιτικής αποστολής της ΕΕ από τη χώρα. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνομιλία με δημοσιογράφους.

«Το θέμα αυτό αφορά τις σχέσεις της ΕΕ και της Αρμενίας. Ελπίζουμε ότι οι Βρυξέλλες θα παρατείνουν την εντολή αυτής της αποστολής. Δεν δημιουργούμε τις σχέσεις μας με καμία χώρα εις βάρος μιας τρίτης χώρας. Η Αρμενία πιστεύει ότι πρέπει να προσεγγίσει και προσεγγίζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Γκριγκοριάν διαβεβαίωσε ότι δεν μπορούν να ληφθούν μυστικά κάποιες αποφάσεις σχετικά με την CSTO. «Αξιολογούμε την κατάσταση και λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση αυτή την αξιολόγηση. Πήραμε μια πολιτική απόφαση και την ανακοινώσαμε δημοσίως. Όταν ληφθεί μια νέα απόφαση για τη CSTO, θα ανακοινωθεί επίσης δημόσια», δήλωσε.

Οι αρμενικές αρχές δεν παρακαλούν για ειρήνη

Οι αρμενικές αρχές δεν παρακαλούν για ειρήνη, αλλά προσφέρουν ειρηνικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της διευθέτησης των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνάντηση με δημοσιογράφους μετά από κυβερνητική συνεδρίαση.

«Η Αρμενία έχει προσφέρει λύσεις σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τη διευθέτηση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν. Ένα από τα παραδείγματα είναι το θέμα της απεμπλοκής των περιφερειακών επικοινωνιών. Η Αρμενία έχει προτείνει το σχέδιο «Σταυροδρόμι Ειρήνης», το οποίο αποτελεί το όραμά μας για την απεμπλοκή των επικοινωνιών στην περιοχή. Επιπλέον, προτείνουμε λύσεις για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης ειρήνης, της οριοθέτησης των συνόρων και άλλων θεμάτων. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η ατζέντα της ειρήνης εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Γκριγκοριάν.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τα μη συμφωνηθέντα σημεία του σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Γκριγκοριάν σημείωσε ότι η Αρμενία έχει ήδη αποστείλει προτάσεις σχετικά με αυτά και αναμένει την απάντηση του Μπακού.

Συνάντηση Πασινιάν-Ρούτε στο Νταβός

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συνομιλητές συζήτησαν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας Αρμενίας-ΝΑΤΟ, ενώ τόνισαν τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής της διμερούς ατζέντας.

Οι πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακής και διεθνούς σημασίας. Ο πρωθυπουργός Πασινιάν παρουσίασε την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Αζερμπαϊτζάν, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση της αρμενικής κυβέρνησης στην ειρηνευτική ατζέντα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση της ειρήνης.

Ο πρωθυπουργός Πασινιάν παρουσίασε επίσης την πρωτοβουλία της αρμενικής κυβέρνησης «Σταυροδρόμι Ειρήνης», και τόνισε ότι η αρμενική πλευρά είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει τους περιφερειακούς διαύλους επικοινωνίας με βάση τις αρχές που ορίζονται στο σχέδιο.

Μιρζογιάν: Η Αρμενία προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν

Εάν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, η διαδικασία σύναψης συνθήκης ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα πάρει πολύ λίγο χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης πάνελ με θέμα «Μαζί για την ειρήνη και τη δημοκρατία». Ο Μιρζογιάν είπε ότι η Αρμενία προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους πλησιέστερους γείτονές της – την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν – και παρουσίασε το έργο που γίνεται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αναφερόμενος στο έργο για τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, ο Μιρζογιάν είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει γίνει.

Από τη μία πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει γίνει, μόνο 2 άρθρα απομένουν να συμφωνηθούν, από την άλλη πλευρά, φυσικά, η συμφωνία αυτών των άρθρων μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Υπάρχει μόνο μία λύση – επίδειξη πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές. Σε περίπτωση ύπαρξης της πολιτικής βούλησης, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα χρειαστούμε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για την οριστικοποίηση του κειμένου», δήλωσε ο Μιρζογιάν.

Διαβεβαίωσε ότι η Αρμενία έχει αυτή την πολιτική βούληση. Ο πρωθυπουργός Πασινιάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητα της Αρμενίας να οριστικοποιήσει το κείμενο της συμφωνίας και να την υπογράψει το συντομότερο δυνατό. «Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και ετοιμότητα από την πλευρά των γειτόνων μας. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ακόμη και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ακόμη και η εποικοδομητικότητα, την οποία συχνά θεωρούμε ότι δεν συμμερίζονται οι γείτονές μας, δεν μπορούν να μας απογοητεύσουν», δήλωσε ο Μιρζογιάν και τόνισε ότι όπως η δημοκρατία και η ελευθερία δεν έχουν εναλλακτική λύση, έτσι και ο υπόλοιπος κόσμος απλά δεν έχει εναλλακτική λύση. Ο υπουργός ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής ότι στο πρόσωπο της Αρμενίας έχουν έναν εταίρο που πιστεύει βαθιά στη δημοκρατία, πιστεύει βαθιά στην ειρήνη και δεν σταμάτησε ποτέ και δεν θα σταματήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσει η ειρήνη και η δημοκρατία στον Νότιο Καύκασο.

Τι αναφέρει η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών για τους εξωτερικούς κινδύνους της Αρμενίας για το 2025

Η Αρμενία θεωρεί τον περιφερειακό αποκλεισμό όχι μόνο ως μία από τις συνιστώσες της ειρηνευτικής ατζέντας, αλλά και ως μια ευκαιρία για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των οδών εφοδιαστικής και διαμετακόμισης, η πλήρης ουσία των οποίων αντικατοπτρίζεται στο σχέδιο «Σταυροδρόμι Ειρήνης». Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Αρμενίας (SVR) σχετικά με τους εξωτερικούς κινδύνους της Αρμενίας για το 2025.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι στον ανταγωνισμό για περιφερειακά έργα υποδομής, οι ενέργειες τόσο των περιφερειακών όσο και των εξωπεριφερειακών παραγόντων το 2025 είναι πιθανό να συνεχίσουν να εντάσσονται στη λογική της διατήρησης ή της αύξησης της δικής τους πολιτικής επιρροής στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια της Αρμενίας. «Σε αντίθεση με ορισμένα κέντρα, το 2025, οι ενέργειες των περιφερειακών και εξωπεριφερειακών παραγόντων είναι πιθανό να συνεχίσουν να εντάσσονται στη λογική της διατήρησης ή της αύξησης της δικής τους πολιτικής επιρροής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το 2025 είναι μάλλον απίθανη η άρση ή η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Αρμενίας, οπότε οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τις δευτερογενείς κυρώσεις θα παραμείνουν σχετικοί για την Αρμενία το 2025. Από την άλλη πλευρά, ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης εφαρμογής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και άλλων σημαντικών παραγόντων αυξάνει την πιθανότητα επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στη Ρωσία και δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους και για την οικονομία της Αρμενίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Ευρωβουλευτής Λουαζό: Δεν είναι έκπληξη η επιθυμία της Αρμενίας να ενταχθεί στην ΕΕ

Η ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό δεν βρίσκει περίεργη την επιθυμία της Αρμενίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι το Ερεβάν έχει επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης, της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων. Η ίδια διαβεβαιώνει ότι θα επιδιώξει τη θετική ανταπόκριση από την ΕΕ εάν η Αρμενία επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στον οργανισμό.

Η ευρωβουλευτής εξέφρασε την άποψη αυτή σε συνέντευξή της στην Armenpress, αναφερόμενη στην απόφαση της αρμενικής κυβέρνησης της 9ης Ιανουαρίου, με την οποία το Ερεβάν ενέκρινε το σχέδιο νόμου «Για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η ελκυστικότητα του μοντέλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εντυπωσιακή. Ενώ τα αυταρχικά καθεστώτα επιτίθενται σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες, η ΕΕ λάμπει ως ένας φάρος της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, παρά τις ελλείψεις της. Το γεγονός ότι η Αρμενία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της επιλογής της Αρμενίας για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις. Θα είμαι υπέρ μιας θετικής ανταπόκρισης από την ΕΕ εάν η Αρμενία επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά της», τόνισε η Ναταλί Λουαζό.

Αναφερόμενη στο ερώτημα πόσο σωστή θεωρεί την απόφαση της αρμενικής κυβέρνησης και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι Βρυξέλλες ποτέ δεν υποχρέωσαν καμία χώρα να ενταχθεί ή να παραμείνει στη δομή. Η Αρμενία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις που θεωρεί απαραίτητες για την προστασία των συμφερόντων του αρμενικού λαού.

«Η Αρμενία είναι μια κυρίαρχη χώρα. Το Ερεβάν λαμβάνει τις αποφάσεις που θεωρεί απαραίτητες για την προστασία των συμφερόντων του αρμενικού λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δεν ανάγκασε καμία χώρα να ενταχθεί ή να αποχωρήσει από αυτήν.

Στις 9 Ιανουαρίου, η αρμενική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο νόμου «Για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το σχέδιο νόμου θα εξεταστεί σύντομα στην Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας.

Οι επικεφαλής των κοινοβουλίων των χωρών του σχήματος συνεργασίας Σκανδιναβίας-Βαλτικής θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αρμενίας

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αλέν Σιμονιάν δέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση την αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους προέδρους και τους αντιπροέδρους των κοινοβουλίων των οκτώ χωρών της μορφής συνεργασίας Βόρειας Ευρώπης-Βαλτικής (Nordic-Baltic Eight).

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ο Αλέν Σιμονιάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους αξιωματούχους που έφτασαν στην Αρμενία. Σημείωσε ότι η επίσκεψη μιας τόσο υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας είναι πολύ σημαντική για τη Δημοκρατία της Αρμενίας.

«Η Εθνοσυνέλευση και εγώ προσωπικά εκτιμούμε τη δέσμευση της αντιπροσωπείας να επισκεφθεί την Αρμενία για να υποστηρίξει τη νεαρή δημοκρατία μας. Η Αρμενία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με κάθε χώρα αυτής της μορφής, τόσο ως διμερείς εταίροι όσο και ως μέλη ή συνδεδεμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αρμενία παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη σωστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου και την πρόοδο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή υποστήριξή σας στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Με τη σειρά τους οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των κοινοβουλίων των χωρών της μορφής συνεργασίας Βόρειας Ευρώπης-Βαλτικής ευχαρίστησαν τον Αλέν Σιμονιάν για τη θερμή υποδοχή και σημείωσαν ότι έχουν εντυπωσιαστεί από την επίσκεψη στην Αρμενία. Εξέφρασαν την ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και σημείωσαν ότι εκτιμούν ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Αρμενίας για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή. Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητα της Αρμενίας να υποστηρίξει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πλευρές αναφέρθηκαν επίσης στη διακοινοβουλευτική συνεργασία, τις σχέσεις Αρμενίας-ΕΕ, τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η Αρμενία έχει προτείνει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβε απάντηση από το Μπακού

Η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ακόμη υπογραφεί, αλλά τα περισσότερα από τα συζητούμενα άρθρα έχουν συμφωνηθεί. Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Αλέν Σιμονιάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης πάνελ με τη συμμετοχή των προέδρων και των αντιπροέδρων των κοινοβουλίων. Ο Σιμονιάν είπε: «Προσφέραμε στην αζέρικη πλευρά αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν όχι μόνο να υπογράψουμε το έγγραφο και να προχωρήσουμε, αλλά και να δώσουμε απαντήσεις επί της συμφωνίας.

Δυστυχώς, η αρμενική πλευρά δεν αντέδρασε σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Σιμονιάν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ιδιαίτερα την επίλυση όλων των ανθρωπιστικών ζητημάτων για την επίτευξη της ειρήνης, με το κύριο θέμα που αφορά την άμεση και ασφαλή επιστροφή των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου. Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κρατά παράνομα τους εκπροσώπους της πρώην στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και άλλους ανθρώπους. Συνολικά, το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη περίπου 23 Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου. Οι εκπρόσωποι της πρώην στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν κατηγορηθεί παράνομα στο Μπακού. Έχουν ήδη διεξαχθεί δύο εικονικές δίκες εναντίον τους και η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Factor of Power: Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης

Το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αρμενία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για να επιτεθεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα των εξωτερικών δυνάμεων κατά του Ιράν, προκειμένου να καταστρέψει αυτή τη χώρα. Αυτό στην εκπομπή «Factor of Power» δήλωσε ο αναλυτής σε πολιτικά θέματα Αργκίστι Κιβιριάν.

Ο ίδιος διευκρί νισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να προσπαθήσει να αποκόψει το Ιράν από τον έξω κόσμο κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία.
Ο ειδικός εξήγησε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης, καθώς σήμερα λειτουργεί μόνο ο παράγοντας της ισχύος και όχι των εγγράφων.

Κατά την εκτίμησή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ –

«Στο Αζερμπαϊτζάν, οι πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα. Πρώτον, την τύχη της περιοχής στο σύνολό της. Τελικά, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δεν αποφασίζεται μόνο το ζήτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη Γιάλτα-2 και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει ανακατανομή των ρόλων σε διάφορες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη, οπότε πρέπει να προσελκύσουν τις χώρες που περιβάλλουν το Ιράν στο στρατόπεδό τους», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.

“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”

Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.

Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.

Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».

Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.

«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Le Figaro : Αριστερά και Μουσουλμανική Αδελφότητα χέρι-χέρι στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού! Τα τοτέμ της ασυλίας πρέπει να τελειώσουν

Οι δήθεν αντιφασίστες απαιτούν την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ διεκδικώντας μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα». Εν ολίγοις επιδιώκουν την εθνοκάθαρση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πρόσκληση του Jordan Bardella και της Marion Maréchal για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο στην Ιερουσαλήμ στις 27 Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κόσμου όπου ο αντισημιτισμός έχει πλέον περάσει στην Αριστερά.

Για οκτώ δεκαετίες, οι ακαδημαϊκοί, τα Mέσα Eνημέρωσης και οι πολιτικοί ζούσαν με την βολική άποψη που ήθελε τον αντισημιτισμό να είναι χαρακτηριστικό μόνο της ακροδεξιάς. Μόνο αυτή κουβαλούσε την άρνηση του Ολοκαυτώματος και τα ξεσπάσματα του Ζαν-Μαρί Λεπέν γίνονταν το καύσιμο για το «κοινό μέτωπο ενάντια στο βρόμικο κτήνος». Είχαμε πάθει ιστορική αμνησία για τις γέφυρες μεταξύ της ακροδεξιάς και των δικτύων του αραβικού εθνικισμού ή την ενεργό συμμαχία μεταξύ του Χίτλερ και του Μεγάλου Μουφτή της Ιερουσαλήμ αλ-Χουσεϊνί. Μήπως χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πάλι τον καθοριστικό ρόλο του Ελβετού Ναζί τραπεζίτη François Genoud στην χρηματοδότηση της υπεράσπισης των Παλαιστινίων τρομοκρατών του PFLP ή της PLO ;
Στη δεκαετία του 2000, προτιμήσαμε να αγνοήσουμε τις γέφυρες που χτίστηκαν μεταξύ της ακροδεξιάς και της αριστεράς από τα δίκτυα του Alain Soral, τις παραστάσεις του κάποτε διάσημου αριστερού Dieudonné που συγκέντρωναν όλα «τα λουλούδια» των αρνητών του Ολοκαυτώματος, του ισλαμιστικού και αριστερού αντισημιτισμού. Πως ήταν δυνατόν ποτέ να κατηγορηθούν για αντισημιτισμό αφού είναι αριστεροί ;
Υπό το πρόσχημα του αντιφασιστικού αγώνα, η άκρα αριστερά τροφοδοτούσε πάντα τον αντισημιτισμό μέσω ενός αταβιστικού αντισιωνισμού. Από τη δεκαετία του 2000, ενίσχυε την αναζωπύρωση του ισλαμικού αντι-ιουδαϊσμού που ενορχηστρώθηκε από τα δίκτυα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τώρα όλο αυτό συμπυκνώθηκε σε ένα πολιτικό κίνημα αποφασισμένο να κυβερνήσει : την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν. Από τις 7 Οκτωβρίου, ο δείκτης αυτής της ισλαμο-αριστερής συμμαχίας είναι η αντιεβραϊκή εμμονή, είτε αφορά το Ισραήλ, είτε εβραϊκές προσωπικότητες. Οι δήθεν αντιφασίστες απαιτούν την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ διεκδικώντας μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα». Εν ολίγοις επιδιώκουν την εθνοκάθαρση.

Απεχθές λεκτικό παραλήρημα κατά του Ισραήλ

Επειδή στην Γαλλία συμβρίσκονται η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη (0,7% του γαλλικού πληθυσμού!), μια ιστορική ακροαριστερά που επωφελείται από ένα τοτέμ ασυλίας απαράμιλλη στον δυτικό κόσμο και, εδώ και τριάντα χρόνια, μια τεράστια μουσουλμανική κοινότητα (μεταξύ 6 και 8 εκατομμυρίων στη Γαλλία), αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι ζωτικό. Από τη δεκαετία του 2000, στον απόηχο του τζιχαντιστικού ισλαμισμού, έχει τεκμηριωθεί η επιστροφή του αντιεβραϊκού μίσους ενώ Γάλλοι Εβραίοι έχουν δολοφονηθεί ανάμεσα τους και τρία παιδιά από ισλαμιστές.
Καμία δυτική δημοκρατία δεν έχει βιώσει τέτοιο φαινόμενο. Μετά το πογκρόμ της 7ης Οκτωβρίου που διαπράχθηκε από τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ και με την υποστήριξη Παλαιστίνιων πολιτών, οι Εβραίοι δεν έχουν νοιώσει ανάπαυλα. Καμία συμπαράσταση δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει την αντι-εβραϊκή έκρηξη που συγκλόνισε τη Δύση. Το απεχθές λεκτικό παραλήρημα που εξαπολύθηκε κατά του Ισραήλ πριν καν πέσει μια βόμβα στη Γάζα έδειξε πού βρίσκονται τώρα οι αντισημίτες.
Αν και η πλειονότητα των Γάλλων Εβραίων το έχει καταλάβει εδώ και πολύ καιρό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο πολιτικός κόσμος και η ακαδημαϊκή ορθότητα είναι ακόμα σε σύγχυση. Από μέσα τους δεν σταματούν να λένε : «Πού πήγε ο παλιός μας εχθρός, η ακροδεξιά ;» Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι το θάρρος και η διαύγεια της Μαρίν Λεπέν που διέγραψε τα μίσος και τα αρνητικά λόγια του πατέρα της ; «Το να χάσεις έναν φίλο είναι δύσκολο, αλλά το να χάσεις τον εχθρό σου είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους κατ’επάγγελμα ανθρωπιστές ;.

Το κόμμα του Ισλαμισμού

Όσοι έχουν βιώσει τον αντισημιτισμό στη σάρκα και την ψυχή τους ξέρουν να τον αναγνωρίζουν. Όσοι έχουν πολεμήσει τους αντισημίτες, τους κυνήγησαν και τους οδήγησαν στη δικαιοσύνη ξέρουν πώς να τους αναγνωρίσουν. Ο αντισημιτισμός έχει μια πολιτική ενσάρκωση στη Γαλλία σήμερα. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν είναι το κόμμα του μίσους κατά των Εβραίων. Αυτό σας λέει η συντριπτική πλειονότητα των Γάλλων Εβραίων που ξέρουν να αναγνωρίζουν «το βρώμικο θηρίο».
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις4 ώρες πριν

Αν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο

Κεμαλιστές και Ισλαμιστές έχουν την ίδια εθνικιστική προσέγγιση. Μάλιστα η αντιπολίτευση υπερθεματίζει και ζητά από τον Ερντογάν να προβεί σε...

Πολιτική7 ώρες πριν

Όχι, δεν είναι ανέκδοτο! Η ΕΕ χρηματοδοτεί πανεπιστήμιο για να πολεμήσει την… αρρενωπότητα!

Η Ούρσουλα βρήκε τρόπο να δώσει άλλα 3.000.000 ευρώ, για να πολεμήσει την τοξική αρρενωπότητα

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!

Όταν οι Τούρκοι αντιληφθούν ότι η Ευρώπη έχει σπονδυλική στήλη, μπορεί πραγματικά να σκεφτούν τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα μέλλον χωρίς...

Διεθνή8 ώρες πριν

Factor of Power: Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης

Το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αρμενία

Διεθνή9 ώρες πριν

Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Δημοφιλή