Άμυνα
Τα βήματα ευρωπαϊκής σύγκλισης-ολοκλήρωσης σε Άμυνα και Ασφάλεια
Η Στρατηγική Ασπίδα ( Strategic Compass ) είναι το πιο πρόσφατο έγγραφο document κοινής στρατηγικής ασφαλείας και άμυνας
Γράφει ο Γεώργιος Γκορέζης*
Για περισσότερο από 25 χρόνια η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (Common Security and Defence Policy-CSDP) ήταν το πιο παραμελημένο τμήμα στην πολιτική σύγκλισης-ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), και αυτό ανατράπηκε με την ανερχόμενη γεωπολιτική κρίση στη γειτονιά της Ευρώπης, όπως η Συριακή κρίση το 2011, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η προσφυγική κρίση το 2015. Πραγματικό καταλύτη αποτέλεσε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβ 2022 .
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυνάμωσε τις ικανότητες της για κοινή άμυνα και ασφάλεια με διαδοχικά βήματα, όπως παρακάτω :
Το 2003, καθιέρωσε τη Στρατηγική Ευρωπαϊκής Ασφαλείας-European Security Strategy (ESS), το 2004 την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αμύνης – European Defense Agency (EDA), το 2007 υπογράφηκε η συνθήκη της Λισσαβόνας, τον Ιούνιο του 2017 ιδρύει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και τη νέα δομή διοίκησης και ελέγχου (MPCC), και το 2007 την Ευρωπαϊκή Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία-Permanent European Structured Cooperation ( PESCO).
Η Στρατηγική Ασπίδα ( Strategic Compass ) είναι το πιο πρόσφατο έγγραφο document κοινής στρατηγικής ασφαλείας και άμυνας, και εγκρίθηκε στις 21 Μαρτίου 2022, μόνο λίγες εβδομάδες μετά από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε σ’ αυτή την απόφαση αφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και στη πεποίθηση τους ότι η προσαρμογή στην ανάγκη για σύγχρονες συνθήκες ασφαλείας είναι ουσιώδης για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κείμενο αναφέρεται σε σύστημα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας για τη προστασία του ευρωπαϊκού χώρου . Υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος, σύμφωνα άλλωστε και με το άρθρο 42.7 της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, επειδή κάνει αναφορές σε κινδύνους που προκαλεί η αυξανόμενη αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας και η αυξανόμενη επιθετική στάση σε εναέριους χώρους της Ευρώπης, επομένως παρέχει προστασία και στο Αιγαίο, τη ΝΑ Μεσόγειο και τη Θράκη από τις επιβουλές της Τουρκίας.
Στη συνέχεια, παράλληλα με τις Νατοϊκές ενέργειες για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που έγινε παρά τα εμπόδια που έθεσαν η Τουρκία και η Ουγγαρία, στην ΕΕ έλαβαν χώρα τα εξής για την ενδυνάμωση της άμυνας :
Η έκδοση της «Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας» (European Defence Industrial Strategy-EDIS) στις 5 Μαρ 2024, που αποσκοπεί στην δημιουργία αποτελεσματικής και ευέλικτης Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και κουλτούρας αμυντικής ετοιμότητας μεταξύ των κρατών-μελών.
Η υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μολδαβίας στις 21 Μαϊ 2024 (EU – Moldova Security & Defence Partnership), για την βελτίωση της άμυνας της Μολδαβίας και την επαύξηση της αμυντικής συνεργασίας τους.
Η καθιέρωση της στρατηγικής ατζέντας 2024-2029 (Strategic Agenda 2024-2029) στις 27 Ιουνίου 2024, στην οποία προσδιορίζει την Ασφάλεια σαν μια από τις μεγάλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας δεύτερο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την «δυνατή και ασφαλή Ευρώπη».
Η τοποθέτηση επιτρόπου για την Άμυνα και το Διάστημα στις 18 Ιουλ 2024 (Commissioner for Defence and Space), από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τοποθετώντας τον Andrius Kubilius, πρώην πρωθυπουργό της Λιθουανίας, σαν τον πρώτο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη θέση αυτή και αναθέτοντας σ’ αυτόν : Nα μελετήσει και παρουσιάσει προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Άμυνα μέσα σε 100 ημέρες, να σχεδιάσει κοινά αμυντικά σχέδια ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Defence Projects of Common European Interest (DPCI), να επιβλέπει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής αεροδιαστήματος για την Άμυνα και την Ασφάλεια (EU Space Strategy for Security and Defence) και να προτείνει κοινά ευρωπαϊκά sstandards και κανόνες για την Άμυνα, όπως και την Αμυντική Οικονομική Στρατηγική.
Η επικύρωση της «Niinistö report» στις 30 Οκτ 2024, ( Sauli Ninistro, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και σύμβουλος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ), που αφορά την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής και πολιτικής ετοιμότητας, και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες της στο τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αποσαφηνίζοντας επίσης ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών μετά τον ψυχρό πόλεμο ήταν εύκολο να σκεπτόμαστε ότι η ασφάλεια δεν μας αφορούσε. Στη πραγματικότητα χρειαζόμαστε την ασφάλεια περισσότερο από κάθε άλλο (European Commission, 2024c)
Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η ζωτική σημασία που έχουν τα τέσσερα βασικά στοιχεία κάθε στρατηγικής, που είναι η εκτίμηση της απειλής, ο προσδιορισμός των μέσων, οι τρόποι εφαρμογής τους και η ανάληψη των ρίσκων. Αυτό έχει αναγνωριστεί και επισημανθεί σε στρατηγικά ντόκουμεντς όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων κρατών μη μελών της ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας, το πιο κοινό ντόκουμεντ κοινής στρατηγικής που εκδόθηκε σε επίπεδο κράτους-μέλους και αντιμετωπίζει τις ανωτέρω ανάγκες είναι η Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας.
Επιπρόσθετα προς τα ανωτέρω ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο καταλύτης για την Άμυνα και Ασφάλεια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αφού οδήγησε στην αύξηση των αμυντικών τους δαπανών πάνω από 2% σαν ποσοστό του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος (GDP) και στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων τους. Άλλες χώρες προχώρησαν σε συμφωνίες για αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια, όπως η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδος και της κυβέρνησης της Γαλλίας για στρατηγική συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, και η συμφωνία μεταξύ της κυβερνήσεως της Ελλάδος και της κυβερνήσεως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με τη κοινή εξωτερική πολιτική και την αμυντική συνεργασία. (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, 2022).
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι πρότινος επέδειξαν έλλειψη θέλησης στην εφαρμογή διαφόρων πολιτικών και στρατηγικών της, λόγω διαφορών μεταξύ τους στα εθνικά τους συμφέροντα , στο επίπεδο των δυνατοτήτων τους κ.λ.π. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κυριότερος λόγος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την ανάγκη εκπλήρωσης των αντικειμενικών σκοπών της στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, σχετίζεται με την επιβεβαίωση της αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.
Η αλληλεγγύη είναι μια από τις δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και η προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες ασφαλείας είναι ουσιώδης για την επιβίωση της. Ο πατέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Robert Schuman άφησε παρακαταθήκη στο θέμα αυτό. Είναι σαφής και σοφή η διακήρυξη του στις 9 Μαΐου 1950, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη : «Η Ευρώπη δεν θα κτιστεί αμέσως, ή σύμφωνα με ένα σχέδιο. Θα οικοδομηθεί με συμπαγείς προσπάθειες, που πρώτα και πάνω απ’ όλα φέρνουν την ντε φάκτο αλληλεγγύη». (de facto solidarity – European Council n.d.).
*Ο Γιώργος Γκορέζης είναι υποστράτηγος ε.α., αρθρογράφος, συγγραφέας, στρατιωτικός αναλυτής, απόφοιτος της Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών Αμερικής
Πηγές
α. (2019). Putting the Core at the Centre – The Crisis Response Operation Core (CROC) and the Future of PESCO. Brussels, Royal Institute for International Relations.
β. 02 Apr. 20 Brattberg, EU Defense Cooperation: Progress amid Transatlantic Concerns. E. and Valaasek, T. (2019).
γ. 07 Apr. 20 European Security Strategy – A Secure Europe in a Better World.Brussels, Council of the EU, (2003).
δ. Strategic Compass for security and Defence ( European Council 2022 )
ε. EU – Moldova Security & Defence Partnership, 21-5-2024
ζ. «Niinistö report ,European Commission, 2024c
Άμυνα
Η έννοια της Πολιτοφυλακής: Δυνατότητες ένταξης στο Ελληνικό μηχανισμό Ασφάλειας
Οι διαφορές οργανώσεις Πολιτοφυλακής αποτελούν μια κατηγορία proxy μαχητών με σαφείς και αδιαφανείς – υβριδικές αποστολές.
Με αφορμή τις συγκρούσεις στη Συρία και στο Λίβανο, πολλές φορές στα ΜΜΕ ακούγεται ο όρος <<Πολιτοφυλακή>>, είτε Συρια- κή , είτε Κουρδική. Ο απλός πολίτης αναρωτιέται τι σημαίνει και γιατί εμπλέκεται σε πόλεμο ή επιθέσεις και εγκλήματα κατά αμάχων. Ετυμολογικά η λέξη (βλ. Lexigram. gr) περιγράφει ομάδες ένοπλες, που συμβάλλουν στην διατήρηση εσωτερικής τάξης και ασφάλειας σε περίπτωση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης. Πρακτικά σε γεωπολιτικό περιβάλλον έχει διττή λειτουργία.
Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ) έχει καταγράψει μορφές τέτοιες σε ΗΠΑ-Γερμανία – Ισραήλ, που λειτουργούν ενισχυτικά προς το Επίσημο Κράτος στο πλαίσιο αστυνόμευσης και με ανακριτικά καθήκοντα πολλές φορές.Υπάρχουν όμως κι άλλες κατηγορίες πολύ πιο ενδιαφέρουσες σε γεωπολιτικό πεδίο :Οι σιίτες του Ιράκ. Η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της (https://www.theguardian.com/world/2014/mar/12/iraq-battle-dead-valley-peace-syria) αναφέρει την πλήρως ελεγχόμενη από τους Ιρανούς Φρουρούς δομή των 67 οργανώσεων που στρατολογούν ντόπιους όλων των θρησκειών (ακόμα και Χριστιανούς) σε μορφή τοπικών φρουρών. Η δομή αυτή σε κάθε Ιρανική εντολή μετατρέπεται σε μονάδα παραστρατιωτικών επιχειρήσεων που απειλεί Δυτικές εγκαταστάσεις ( βλ άρθρο Capital. Gr << https://www.capital.gr/diethni/3747700/iranofiles-politofulakes-tou-irak-anakoinonoun-dieurumenes-epitheseis-se-amerikanikes-baseis/>>).
Από τα παραπάνω στοιχεία βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι διαφορές οργανώσεις Πολιτοφυλακής αποτελούν μια κατηγορία proxy μαχητών με σαφείς και αδιαφανείς – υβριδικές αποστολές. Ο Διευθυντής του ΕΚΕΟ Θ. Λιόλιος σε έρευνα του Κέντρου μελετώντας αντίστοιχες περιπτώσεις της Δύσης πρότεινε το 2012 (βλ. <<https://www.ekeo.gr/2012/03/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%E2%80%93-neighborhood-watch/) αντίστοιχη μορφή για την Ελληνική Επικράτεια. Υπάρχει στη χώρα μια εμπειρία τέτοιων οργανώσεων επί Εμφυλίου Πολέμου, όπως η λεγόμενη ΟΠΛΑ (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΑΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ) του ΕΑΜ-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Το κείμενο όμως θα εκφράσει μια εναλλακτική πρόταση πάνω στην παρουσία μιας μορφής Πολιτοφυλακής. Το ρόλο της μπορεί να επιτελέσει ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλειας μετά από τη χρήζουσα αναβάθμιση του Κλάδου της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Ελληνικής στάσης απέναντι στο ζήτημα, που δεν χαρακτηρίζεται κατάλληλο για ανάθεση τέτοιων καθηκόντων σε εθελοντές ιδιώτες, λόγω της αρνητικής διάθεσης του πληθυσμού απέναντι σε αντίστοιχες Κρατικές Υπηρεσίες, πολιτισμική παθογένεια αιώνων. Ιδιωτικοί Φύλακες, εκπαιδευμένοι κατάλληλα, μπορούν να δράσουν προληπτικά ακόμα και σε δημόσιους χώρους, ακόμα δε σε υψίστης σημασίας οικονομικές μονάδες και Κρατικά Κτήρια.
Πιο απλά, η διαίρεση συνοικιών σε φυλασσόμενες περιοχές ανά πόλη και νομό με υποχρεωτική απασχόληση Ιδιωτικής Φύλαξης σε 2 ή 3 σημεία (οπωσδήποτε Κυβερνητικά Κτήρια –Πλατφόρμες εξόρυξης- Εργοστάσια – Λιμάνια) ανά οικοδομικό τετράγωνο, με πλήρη οπλισμό και συνοδευτικά μέσα – σαφείς αρμοδιότητες και σε δημόσιο χώρο για έκτακτη ανάγκη – επίβλεψη της ΕΛΑΣ/ΛΣ/ΠΣ/Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργήσει άμεσα κατασταλτικά σε παντός είδους κρίση.
Ένα κατακλείδι η πρόταση είναι οι εξής :Οι υπάρχουσες εταιρείες παροχής ασφαλείας (ΙΕΠΥΑ) να αναβαθμίσουν το επίπεδο τους στο αντίστοιχο των μισθοφορικών του εξωτερικού (Wagner-Blackwater team). Η παγκόσμια τάση έχει ανάγει τις μισθοφορικες εταιρείες εμπλεκόμενες σε φύλαξη Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων ή στις ΗΠΑ ενίσχυσης των τοπικών αστυνομικών Δυνάμεων (βλ. https://www.newsbeast.gr/world/arthro/2564288/afti-ine-i-9-pio-gnosti-idiotiki-strati-ton-telefteon-chronon). Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν και τα αντικείμενα που διδάσκει η Ισραηλινή Ακαδημία Ασφάλειας (ISA) , που ταιριάζουν άψογα στα καθήκοντα Πολιτοφυλάκων(βλ. Isa-Israel. org).
Το ζήτημα που αναλύθηκε λοιπόν έχει μια φανερή και και αθέατη πλευρά. Είναι ένας proxy παράγοντας με αστυνομική και A priori στρατιωτική εμπλοκή.
Σίγουρα χρήσιμο εργαλείο για απλούς πολίτες, Κυβερνήσεις, Στρατούς και Αναλυτές.
(Φώτο :The philatelists)
Άμυνα
Νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια ανακοίνωσε η Bundeswehr
Η Bundeswehr ιδρύει μια νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα, με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας και την προστασία κρίσιμων υποδομών, αναδεικνύοντας την αλλαγή στην αντίληψη της ασφάλειας ενόψει των σύγχρονων απειλών.
Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανάγκες της Γερμανίας για καλύτερη προετοιμασία και αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας.
Η Bundeswehr ιδρύει μια νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα, με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας και την προστασία κρίσιμων υποδομών, αναδεικνύοντας την αλλαγή στην αντίληψη της ασφάλειας ενόψει των σύγχρονων απειλών.
Η νέα στρατιωτική μονάδα
Η τέταρτη αυτή μεγάλη ένωση, γνωστή ως “HSchDiv” (Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας), θα αποτελείται από ενεργούς στρατιώτες και εφέδρους, και θα τελεί υπό ενοποιημένη ηγεσία. Ο στόχος της είναι η προστασία:
Κρίσιμων υποδομών, όπως λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα, αγωγοί και γέφυρες.
Ψηφιακών υποδομών.
Στρατηγικών σημείων που διασφαλίζουν τον ρόλο της Γερμανίας ως κόμβου του ΝΑΤΟ.
Οι δυνάμεις της μονάδας θα είναι έτοιμες να αναλάβουν καθήκοντα:
- Σε περιόδους κρίσεων ή αμυντικού πολέμου, για να εξασφαλίσουν τις βασικές λειτουργίες της χώρας.
- Σε καιρό ειρήνης, για παροχή διοικητικής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, τρομοκρατικών επιθέσεων ή πανδημιών.
- Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ώστε να καλύψουν κενά ασφαλείας όταν τα υπάρχοντα στρατεύματα αναπτύσσονται σε εξωτερικές αποστολές.
Η μονάδα θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Γερμανίας να λειτουργεί ως επιχειρησιακή βάση και να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες απειλές. Ο σχεδιασμός αυτός αντανακλά και την πιθανότητα αυξημένων απαιτήσεων από το ΝΑΤΟ, καθώς στρατεύματα μπορεί να μεταφερθούν σε χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία ή η Εσθονία, για αποτροπή ή άμυνα απέναντι σε πιθανό επιτιθέμενο.
Η νέα μονάδα θα αποτελείται αρχικά από έξι συντάγματα, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 στρατιώτες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θεωρείται περιορισμένος για τα καθήκοντά της, και οι στρατιωτικοί σχεδιαστές προβλέπουν μελλοντική επέκταση, πιθανώς με την επανεισαγωγή στρατιωτικής θητείας.
Προκλήσεις και πολιτική διάσταση
Υπάρχει και η πρόταση για επανεισαγωγή της στρατιωτικής θητείας, η οποία υποστηρίζεται από τον Υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Το σχέδιο, ωστόσο, συνεχίζει να προετοιμάζεται, με τα κόμματα της ένωσης CDU/CSU να υποστηρίζουν ένα πιο ευρύ μοντέλο στρατιωτικής θητείας.
Η ίδρυση του τμήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της αμυντικής στρατηγικής της Γερμανίας.
Άμυνα
Ο πρώην αξιωματούχος της CIA Τζον Κυριακού στο Intelligence and Security Forum!
Στις 11 Μαΐου στην Αθήνα, το Intelligence and Security Forum θα φιλοξενήσει έναν από τους πιο πολυσυζητημένους ανθρώπους στον κόσμο της κατασκοπείας και της αντιτρομοκρατίας: τον Τζον Κυριακού, πρώην αξιωματούχος της CIA, που δεν διστάζει να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τις μυστικές επιχειρήσεις.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της ομιλίας του θα είναι η συνεργασία των ελληνικών αρχών με την CIA για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο Κυριακού περιγράφει τη φονική δράση της 17 Νοέμβρη, που περιλάμβανε τη δολοφονία υψηλόβαθμων διπλωματών, στρατιωτικών αξιωματούχων και πολιτικών.
Παράλληλα, θα συζητήσει πώς οι τρομοκρατικές οργανώσεις κατάφεραν να επιβιώσουν για δεκαετίες, κρυμμένες πίσω από τη μάσκα μυστηρίου που τις περιέβαλλε.
Μην χάσετε την ευκαιρία να ακούσετε από πρώτο χέρι τις εμπειρίες ενός ανθρώπου που έζησε και εργάστηκε μέσα στο μάτι του κυκλώνα. Ελάτε να γνωρίσετε έναν άνθρωπο που όχι μόνο έζησε την ιστορία, αλλά την έγραψε.
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ