Διεθνή
Capital Economics: Δεν είναι κοντά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Η απόφαση των ΗΠΑ και της Ρωσίας να «θέσουν τα θεμέλια» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια δυνητικά σημαντική καμπή μετά από τρία χρόνια ενός αιματηρού, άκρως καταστροφικού πολέμου.
Γράφει η Νατάσα Στασινού, Ναυτεμπορική
Αυτό όμως, προειδοποιεί η Capital Economics, δεν σημαίνει ότι το τέλος του πολέμου είναι κοντά. Οι διαπραγματεύσεις θα απαιτήσουν χρόνο, θα είναι εξαιρετικά περίπλοκες, ενώ οι μακροοικονομικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τα χαρακτηριστικά και τους όρους της όποιας συμφωνίας.
Για την Ευρώπη μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες ροές ρωσικού φυσικού αερίου και κατά συνέπεια χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Αλλά η όποια ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι περιορισμένη. Και τούτο γιατί θα υπάρξουν και «βάρη».
Οι πρώτες δια ζώσης συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν στη Σαουδική Αραβία, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη δημιουργία μιας «υψηλού επιπέδου» ομάδας για την υποστήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία και την εξερεύνηση στενότερων σχέσεων και συνεργασίας.
Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από την Ουκρανία ή την Ευρώπη (την οποία οι Αμερικανοί αγνοούν επιδεικτικά). Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για εποικοδομητικό διάλογο, δεν ορίστηκε ημερομηνία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ – Πούτιν. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά στα οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει πρώτα να έρθουν πιο κοντά, για να ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Τι θα σήμαινε μία κακή συμφωνία
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές. Όπως εξηγεί η Capital Economics, «μια συμφωνία που δεν θα ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις του Πούτιν για την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ουκρανίας πιθανότατα δεν θα επαρκεί για να διασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Δηλαδή μία συμφωνία εις βάρος της Ρωσίας θα διατηρούσε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στο μέλλον, ενώ μια κακή συμφωνία εις βάρος της Ουκρανίας με ανεπαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας, θα μπορούσε να θέσει σοβαρά ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια όλη της Ευρώπης».
Μεγαλύτερος ο ρόλος της Ευρώπης σε δεύτερη φάση
Ακόμη και εάν τώρα μένουν εκτός παιχνιδιού, η Capital Economics υπολογίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανό να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της μεταπολεμικής ασφάλειας της Ουκρανίας σε κάθε περίπτωση.
«Αυτό θα απαιτήσει αυξημένες αμυντικές δαπάνες, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια ελαφρώς χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική στη δυτική Ευρώπη. Μια ειρηνευτική συμφωνία που θα είναι γενικά ευνοϊκή για όλες τις πλευρές θα είχε μακροοικονομικά οφέλη: θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια μέτρια αύξηση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία (αν και ίσως μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η πρόσβαση της Ρωσίας στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα) και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας», αναφέρει στο σημείωμά της η CE.
«Όλα αυτά θα έδιναν ώθηση στις οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά ο αντίκτυπος στο ευρύτερο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και τον πληθωρισμό είναι πιθανό να είναι μικρός», καταλήγει.

Άμυνα
Flug Revue: Σκέτη απογοήτευση τα F-16 που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Για παράδειγμα, η σύγκριση μεταξύ του ουκρανικού F-16 και του ρωσικού Su-35S αποκαλύπτει μεγάλες τεχνικές διαφορές που επηρεάζουν την ικανότητα μάχης.

Από το καλοκαίρι του 2024, η Ουκρανία διαθέτει κάπου 20 μαχητικά αεροσκάφη F-16 , από τα αποθέματα του ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσει τη Ρωσική υπεροπλία στον αέρα.
Μόνο που ο ρόλος αυτών των F-16 στον πόλεμο, είναι πολύ περιορισμένος, προς μεγάλη ικανοποίηση των Ρώσων που κυριαρχούν στον αέρα. Γιατί απλά, τα ουκρανικά F-16 είναι παμπάλαια και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά αεροσκάφη.
Οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Flug Revue που ασχολείται με θέματα της αεροπορίας, τα μαχητικά αεροσκάφη που παραδόθηκαν στην Ουκρανία είναι κυρίως παλαιότερα μοντέλα F-16A/B, τα οποία κατασκευάστηκαν αρχικά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Μερικά από αυτά τα αεροσκάφη έλαβαν τη λεγόμενη «Αναβάθμιση μέσης ζωής (Mid-Life Upgrade -MLU) τη δεκαετία του 1990.
Παρά τον εκσυγχρονισμό αυτόν , δεν πληρούν τεχνολογικά τα πρότυπα των τελευταίων εκδόσεων F-16 που χρησιμοποιούνται στις αεροπορικές δυνάμεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
«Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 16 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αλλά αντί να είναι ένα θαυματουργό όπλο, το αμερικανικό μαχητικό αποδείχθηκε μια …απογοήτευση». Όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Bulgarian Military , η Ουκρανία έλαβε επίσης ορισμένα τέτοια F-16 από την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία.
Η σύγκριση με τα ρωσικά Sukhoi
Για παράδειγμα, η σύγκριση μεταξύ του ουκρανικού F-16 και του ρωσικού Su-35S αποκαλύπτει μεγάλες τεχνικές διαφορές που επηρεάζουν την ικανότητα μάχης. Το Su-35S, μια περαιτέρω εξέλιξη του σοβιετικού Su-27 από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε αρκετούς βασικούς τομείς.
Η διαφορά στα συστήματα ραντάρ είναι εντυπωσιακή. Το ραντάρ Westinghouse AN/APG-66 με μηχανική σάρωση δέσμης που είναι εγκατεστημένο στα F-16 που διαθέτει η Ουκρανία, έχει βεληνεκές περίπου 150 χιλιομέτρων. Αντίθετα, το ραντάρ Irbis-E του Su-35S, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μια ηλεκτρονικά κατευθυνόμενη κεραία, λέγεται ότι μπορεί να ανιχνεύσει στόχους έως και 400 χιλιόμετρα μακριά, όπως αναφέρει το Flug Revue.
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει επίσης την έλλειψη ικανότητας δικτύου των F-16 της Ουκρανίας. «Τα ουκρανικά F-16 δεν έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία δεδομένων του ΝΑΤΟ Link-16, γεγονός που περιορίζει τη δικτύωσή τους. Οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν αυτή την τεχνολογική δικτύωση, από φόβο μήπως η τεχνολογία αυτή πέσει στα χέρια των Ρώσων».
Μια ιδιαίτερα κρίσιμη πτυχή των F-16 που δόθηκαν στην Ουκρανία αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Χωρίς ενημερώσεις από τις ΗΠΑ, οι παρεμβολές AN/ALQ-131 του F-16 φέρεται να είναι άχρηστες , έναντι των ρωσικών συστημάτων ραντάρ. Η υποστήριξη ανεστάλη προσωρινά τον Μάρτιο του 2025, γεγονός που επηρεάζει την επιχειρησιακή ικανότητα των ουκρανικών αεροσκαφών , αναφέρει το ειδικό blog 19fortyfive .
Απογοήτευση των Ουκρανών
Ο Γιούρι Ιγκνατ, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξέφρασε την απογοήτευσή του: «Τα F-16 των εταίρων μας δεν είναι αρκετά εξελιγμένα ώστε να ανταγωνίζονται άμεσα τα Su-35.
Αυτή η δήλωση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη θέση που είχε εκφράσει τον Μάιο του 2023, όταν δήλωνε με σιγουριά: «Αν έχουμε το F-16, θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με την ουκρανική ιστοσελίδα Defense Express, η εξάρτηση από την τεχνολογική υποστήριξη των ΗΠΑ είναι σημαντική. Αλλά δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να αναβαθμίσει εξ αποστάσεως το F-16 από την Ουάσιγκτον.
Παρά τους τεχνικούς περιορισμούς και τις εξαρτήσεις, τα ουκρανικά F-16 συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κυρίως για αεράμυνα βαθιά μέσα στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό οι αερομαχίες με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ή οι επιθέσεις σε καλά αμυνόμενους επίγειους στόχους, κοντά στην πρώτη γραμμή.
Γαλλική βόηθεια
Ως εναλλακτική λύση στα F-16, η Ουκρανία βασίζεται όλο και περισσότερο στα γαλλικά μαχητικά Mirage 2000. Τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν πλεονέκτημα ότι τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τους, λειτουργούν ανεξάρτητα από την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι Mirage 2000 σε υπηρεσία στην Ουκρανία.
Διεθνή
Factor of Power: Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης
Το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αρμενία

Για να επιτεθεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα των εξωτερικών δυνάμεων κατά του Ιράν, προκειμένου να καταστρέψει αυτή τη χώρα. Αυτό στην εκπομπή «Factor of Power» δήλωσε ο αναλυτής σε πολιτικά θέματα Αργκίστι Κιβιριάν.
Ο ίδιος διευκρί νισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να προσπαθήσει να αποκόψει το Ιράν από τον έξω κόσμο κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία.
Ο ειδικός εξήγησε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης, καθώς σήμερα λειτουργεί μόνο ο παράγοντας της ισχύος και όχι των εγγράφων.
Κατά την εκτίμησή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ –
«Στο Αζερμπαϊτζάν, οι πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα. Πρώτον, την τύχη της περιοχής στο σύνολό της. Τελικά, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δεν αποφασίζεται μόνο το ζήτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη Γιάλτα-2 και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει ανακατανομή των ρόλων σε διάφορες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη, οπότε πρέπει να προσελκύσουν τις χώρες που περιβάλλουν το Ιράν στο στρατόπεδό τους», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Διεθνή
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν
Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.
“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.
“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”
Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.
Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.
Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».
Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ