Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η ρωσική δυναμική στη διεθνή αεροδιαστημική έκθεση Aero India

Η Ρωσία παρουσίασε την έκδοση εξαγωγής του συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών Lancet-E

Δημοσιεύτηκε στις

H διεθνής αεροδιαστημική έκθεση Aero India 2025, όπου η Ρωσία παρουσίασε περισσότερα από 500 στρατιωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών χρήσεων Su-57E πέμπτης γενιάς, ολοκληρώθηκε στη Βεγγαλούρου.

Η αεροπορική έκθεση Aero India πραγματοποιήθηκε στις 10-14 Φεβρουαρίου για 15η φορά στην ιστορία της στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Yelahanka στο Bengaluru στη νότια Ινδία. Συνολικά, 150 ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10 μεγάλων ρωσικών αμυντικών εταιρειών συμμετείχαν στην αεροπορική έκθεση.

Όπως ανέφερε ο ρωσικός κρατικός πωλητής όπλων Rosoboronexport, οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας στην Ινδία ανέρχονται σε περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία προσφέρει στην Ινδία έργα μεγάλης κλίμακας από κοινού ανάπτυξης και κατασκευής στρατιωτικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, συστημάτων αεράμυνας, τεθωρακισμένων και πυρομαχικών και από κοινού προώθησης αυτών των προϊόντων σε τρίτες χώρες.

Η εξαγωγική έκδοση του μαχητικού αεροσκάφους Su-57 πέμπτης γενιάς που έχει αποδείξει την υψηλή του αποτελεσματικότητα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν η κύρια πρεμιέρα της αεροπορικής έκθεσης στη Μπανγκαλόρ. Το αεροσκάφος οδηγήθηκε από τον άξιο δοκιμαστή πιλότο, Ήρωα της Ρωσίας Sergey Bogdan. Η Ρωσία ετοίμασε ένα νέο πρόγραμμα πτήσεων ειδικά για την αεροπορική έκθεση Aero India. Οι πτήσεις επίδειξης με το μαχητικό αεροσκάφος Su-57E, κατά τις οποίες ο Μπογκντάν έδειξε τις ικανότητες των ακροβατικών ελιγμών, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία μεταξύ των τηλεθεατών.

Επιπλέον, ο κρατικός εξαγωγέας όπλων της Ρωσίας επέδειξε προηγμένους πύραυλους εκτόξευσης αέρος που προορίζονται για τη σειρά όπλων γενιάς 4++ και πέμπτης γενιάς ρωσικής και ξένης κατασκευής μαχητικών κατά την παρουσίασή της στην αεροπορική έκθεση Aero India.

Νέα και αναβαθμισμένα συστήματα στην αεροπορική έκθεση Aero India

Η ρωσική Rosoboronexport παρουσίασε το πιο πρόσφατο κινητό πολυκαναλικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος/όπλο Pantsyr-S1M στην αεροπορική έκθεση Aero India. Το Pantsyr-S1M διαθέτει βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου βεληνεκούς και υψομέτρου εμπλοκής εναέριων στόχων.

Επιπλέον, η Ρωσία παρουσίασε την έκδοση εξαγωγής του συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών Lancet-E. Το UAV έχει αποδείξει την υψηλή του αποτελεσματικότητα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Επίσης, ο όμιλος Almaz-Antey της Ρωσίας αποκάλυψε πληροφορίες στη διεθνή αεροπορική έκθεση Aero India για έναν νέο σταθμό ενεργού παρεμβολής δύο εμπορευματοκιβωτίων Gardenia που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των αεροσκαφών από πυραύλους αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος.

Ο σταθμός παρεμβολής ενεργείας δύο εμπορευματοκιβωτίων Gardenia έχει σχεδιαστεί για ατομική, ατομική-αμοιβαία και ομαδική προστασία αεροσκαφών παρεμβαίνοντας σε αερομεταφερόμενα και επίγεια ραντάρ και σταθμούς ραντάρ, ανέφερε το υλικό της παρουσίασης.

Το νέο jammer μπορεί να προσαρμοστεί σε σύγχρονα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων ξένης κατασκευής. Το Gardenia είναι τοποθετημένο σε δύο σκληρά σημεία αεροσκαφών. Τα προηγμένα εργαλεία αλληλεπίδρασης πληροφοριών του επιτρέπουν στον παρεμβολέα να προσαρμοστεί σε ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό διαφόρων αεροσκαφών πρώτης γραμμής, είπε ο Almaz-Antey.

Το τμήμα των συστημάτων αεράμυνας της Ρωσίας παρουσίαζε μοντέλα των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και διακρίνονταν για την υψηλή αποτελεσματικότητά τους. Συγκεκριμένα, η Ρωσία παρουσίασε το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400 Triumf και την οικογένεια συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας Tor: τις αυτόνομες μονάδες μάχης των σταθερών και κινητών συστημάτων Tor-M2KM, τα τροχοφόρα οχήματα Tor-E2 και τα τροχοφόρα Tor-M2K.

Αυτά τα συστήματα αεράμυνας έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν ζωτικές εγκαταστάσεις και στρατεύματα από αεροπορικές επιδρομές, κρουαζιέρες, αντιραδιενεργούς και άλλους πυραύλους, αεροπορικές βόμβες και drones.

Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57 ξεπερνά τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 λόγω ελιγμών — Rostec

Το τελευταίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος διαθέτει πολλές μοναδικές λύσεις που εκτιμώνται από την εγχώρια σχολή σχεδιασμού, για παράδειγμα, την ολοκληρωμένη διάταξη, την τέλεια αεροδυναμική και τους κινητήρες διανυσματικής ώθησης, εξήγησε η κρατική εταιρεία τεχνολογίας της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ, 13 Φεβρουαρίου. /TASS/. Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57 διαθέτει βελτιωμένη ευελιξία και υπερτερεί του αμερικανικού αεροσκάφους F-35, δήλωσε η ρωσική κρατική εταιρεία τεχνολογίας Rostec στο κανάλι της στο Telegram, ανεβάζοντας ένα βίντεο με πτητικά προγράμματα στη διεθνή αεροπορική έκθεση Aero India 2025 στη Bengaluru.

«Το Su-57 μας ξεπέρασε τις επιδόσεις του αμερικανικού F-35 στον ουρανό της Μπανγκαλόρ», είπε η Rostec.

Στην αεροπορική έκθεση Aero India, το ρωσικό Su-57 και το αμερικανικό F-35 επέδειξαν τις επιδόσεις τους κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων πτήσης. Η απόδοση του Su-57 διήρκεσε περίπου επτά λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς πέταξε σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα από 100 μέτρα και πάνω. Κατά τη διάρκεια του καθορισμένου χρόνου, το Su-57 πραγματοποίησε περισσότερους από 20 ακροβατικούς ελιγμούς, συμπεριλαμβανομένων των Cobra του Pugachev, του Bell, του Barrel Roll και άλλων, διευκρίνισε η Rostec.

Το πιο πρόσφατο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος διαθέτει πολλές μοναδικές λύσεις που εκτιμώνται από την εγχώρια σχολή σχεδιασμού, για παράδειγμα, την ενσωματωμένη διάταξη, την τέλεια αεροδυναμική και τους κινητήρες διανυσματικής ώσης, εξήγησε.

“Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν την ικανότητα ελιγμών. Όσο καλύτερη είναι η ευελιξία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ξεφύγουμε από τους εχθρικούς πυραύλους ενώ καταστέλλουμε το σύστημα αεράμυνας. Αυτό αυξάνει επίσης την ταχύτητα της αντίδρασης του μαχητικού αεροσκάφους σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον”, τόνισε η Rostec.

Το ρωσικό Su-57 και το αμερικανικό F-35 είναι αεροσκάφη stealth πολλαπλών ρόλων, αλλά δεν είναι σωστό να τα συγκρίνουμε, εξήγησε η κρατική εταιρεία τεχνολογίας.

«Το F-35 είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος για χτυπήματα σε στόχους εδάφους, ενώ το Su-57 είναι ένα βαρύ αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων για την απόκτηση υπεροχής στον αέρα, χτυπήματα σε επίγειους στόχους και διοίκηση και έλεγχο άλλων αεροσκαφών», ανέφερε η Rostec σε δήλωση.

Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57 τράβηξε την προσοχή τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης του όσο και στην έκθεση του κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport στην αεροπορική έκθεση Aero India: οι πιλότοι της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στάθηκαν στην ουρά για να δουν τον προσομοιωτή VR του τζετ, είπε η Rostec.

«Σήμερα το Su-57 είναι το μοναδικό μαχητικό πέμπτης γενιάς στον κόσμο που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες μάχης για την αντιμετώπιση συστημάτων αεράμυνας δυτικής κατασκευής», ανέφερε.

Το Su-57 είναι ικανό να χρησιμοποιεί ένα ευρύ οπλοστάσιο όπλων ακριβείας και διαθέτει ικανότητα stealth εναντίον εχθρικών ραντάρ, είπε η Rostec.

«Η έκδοση εξαγωγής του αεροσκάφους προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον ειδικών και ξένων πελατών», δήλωσε η ρωσική κρατική εταιρεία τεχνολογίας.

Το Su-57 ξεπερνά τους Αμερικανούς και Κινέζους ανταγωνιστές σε βασικά χαρακτηριστικά

Η αναλογία τιμής-ποιότητας είναι επίσης υπέρ του ρωσικού τζετ, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Μιχαήλ Μπάμπιτς.

ΜΠΑΝΓΚΑΛΟΡ /Ινδία/. 11 Φεβρουαρίου. /TASS/. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-57 πέμπτης γενιάς είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι έχουν οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ και της Κίνας, δήλωσε στο TASS ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Μιχαήλ Μπάμπιτς στην έκθεση Aero India.

«Από την άποψη των βασικών χαρακτηριστικών –υπογραφή, ενημέρωση, παρακολούθηση στόχων και όπλα– το Su-57 είναι σίγουρα μπροστά από τους ανταγωνιστές του», είπε.

Η σχέση τιμής-ποιότητας είναι επίσης υπέρ του ρωσικού τζετ, πρόσθεσε.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

Η ευρωπαϊκή χώρα που το ξανασκέφτεται για τα αμερικανικά F-35 λόγω Τραμπ

Λαμβάνει υπόψιν τις πρόσφατες αλλαγές στη στάση τους απέναντι στο ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Πορτογαλία εξατάζει το ενδεχόμενο να μην αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη από την Ουάσιγκτον, λόγω αμφιβολιών για τη συμπεριφορά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες προκάλεσε η απόφαση του Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα να διακόψει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο. Μετά το «ναι» της Ουκρανίας στην αμερικανική πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός οι ΗΠΑ ξεμπλόκαραν την στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ωστόσο, η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εγείρει ανησυχίες για την αξιοπιστία τους ως προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού που προμηθεύει το 64% των όπλων που εισάγουν τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του NATO.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και ο αρμόδιος για την άμυνα επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους έχουν ρίξει την πρόταση οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγικής συμμαχίας στρατιωτικό εξοπλισμό ρίχνουν.

Οι δηλώσεις του Πορτογάλου υπουργού Άμυνας

Την Πέμπτη, ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας Νούνο Μέλο δήλωσε στην εφημερίδα Público ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στις επιλογές μας». Είπε επίσης ότι η πρόσφατη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ «πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τις καλύτερες επιλογές». Πάντως δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά είπε: «Ο κόσμος έχει ήδη αλλάξει».

Ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι η Πορτογαλία πάντα έβλεπε τις ΗΠΑ ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο, αλλά οι πρόσφατες αλλαγές στη στάση τους απέναντι στο ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν περιορισμούς στη συντήρηση και την προμήθεια εξαρτημάτων για το F-35: «Ό,τι έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι τα αεροσκάφη θα είναι επιχειρησιακά και θα χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τύπους σεναρίων».

Εάν η Πορτογαλία απορρίψει τα αμερικανικά αεροσκάφη τότε η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία των τζετ, θα χάσει ένα κερδοφόρο συμβόλαιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας, είχε δηλώσει ότι η εκπαίδευση πιλότων με τη Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την αναμενόμενη μετάβαση ύψους 6 δισ. δολαρίων από τα F-16 στα F-35.

Το F-35 Lightning II θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία προσέρχεται στις κάλπες αφού η κυβέρνησή της έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την εβδομάδα, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στάση της χώρας απέναντι στα αμερικανικά αεροσκάφη.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τουρκία: Θα ζητήσουμε ανταλλάγματα για να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της ΕΕ

«Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανταλλάγματα από την ΕΕ θα ζητήσει η Τουρκία στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεισφέρει στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ένωσης, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.

Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι ενώ η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ αποτελεί για την Άγκυρα στρατηγική προτεραιότητα «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να κάνει καμιά ειδική αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη φορά, την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως όταν είπε στους Financial Times πως ‘το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι’, εννοούσε ότι «οι Ευρωπαίοι για πολλά χρόνια, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά τους. Όλοι γνωρίζουν ήδη ότι αν αφαιρέσετε την προστατευτική ομπρέλα των ΗΠΑ, αυτό το περιβάλλον ευημερίας και δημοκρατίας δεν θα υπάρχει πλέον. Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν πράγματι στο ορθολογικό συμπέρασμα και είπαν ότι δεν μπορούμε πλέον να εξαρτώμαστε 100% από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, οι Ευρωπαίοι «ενεργούν αναλόγως, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, άρχισαν να αναπτύσσουν τις δικές τους δυνατότητες» και «να μειώνουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια, και κανείς δεν μπορεί να το γυρίσει πίσω τώρα. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι ‘το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι’. Υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις αμέσως αφού το είπα αυτό, και ειλικρινά, τώρα βλέπουμε ότι αυτό όντως υλοποιείται. Ενώ η Ευρώπη αναπτύσσει μια νέα δομή ασφάλειας υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μέρος της, οι ρόλοι ορισμένων δυνάμεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλάζουν επίσης».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ο τουρκικός στρατός είναι ένας ισχυρός στρατός με δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης στοιχεία μάχης, οχήματα μάχης και εξοπλισμού».

Σε ερώτηση πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ το επόμενο διάστημα, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που δουλεύουμε συνεχώς. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά. Πρώτον, είναι σημαντικό οι σχέσεις μας, μία προς μία με τις ευρωπαϊκές χώρες, να είναι άριστες. Εδώ, ευτυχώς, δεν έχουμε πολλά προβλήματα, έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις με κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «ο Πρόεδρός μας τονίζει στις πιο πρόσφατες ομιλίες του, τη βούλησή μας. Εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς και η προοπτική μας για την ένταξη στην ΕΕ δεν έχει αλλάξει». «Βλέπουμε, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο. Στο νέο μεταβαλλόμενο σύστημα ασφαλείας, μπορώ να πω ότι αναμένονται γνήσιες συζητήσεις και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες για το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι σχέσεις Τουρκίας-ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή τη στιγμή, όλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις. Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Τουρκία – ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «όταν η απειλή του PKK εξαφανιστεί και οι ΗΠΑ κόψουν τις σχέσεις τους μαζί τους, η Τουρκία δεν θα έχει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας για εμάς είναι η συνεργασία με το PKK-YPG και η υποστήριξη που παρέχουν. Θα συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη ή όχι, αυτό είναι το θέμα μας. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό από αυτή την άποψη», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Αναφερόμενος στις επαφές του στην Δαμασκό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι εξέτασαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της διοίκησης της Δαμασκού και του YPG. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους τι είδους ανησυχίες και ερωτήματα έχουμε ως Τουρκία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι η Τουρκία διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η πρότασή μας στη νέα κυβέρνηση είναι πάντα να αποδίδει στους Κούρδους της Συρίας τα δικαιώματά τους, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τον Πρόεδρό μας όσο και για την Τουρκία. Είναι σημαντικό η νέα διοίκηση στη Συρία να δώσει στους Κούρδους στη Συρία τα ισότιμα δικαιώματα τους και να εξαλείψει την καταπίεση και την ιστορική αδικία εδώ», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν λέγοντας ότι «από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό όλα τα ένοπλα στοιχεία και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες που είναι ανεπίσημες στην περιοχή να αφαιρεθούν ξανά από την εξίσωση και να επιστρέψει η ζωή στο κανονικό και όλοι οι Κούρδοι, Άραβες, Τουρκμένοι, Χριστιανοί, Σουνίτες, Αλαουίτες πληθυσμοί να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή».

«Εμείς ως Τουρκία παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί. Έχουμε πει επίσης στους φίλους μας στη Συρία ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας που είναι ευαίσθητα για εμάς», είπε ο Χακάν Φιντάν.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ευρωπαϊκή Άμυνα: ουσία, φλυαρία και Τουρκία

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D

Η Ευρωπαϊκή Άμυνα είναι αντικείμενο συζήτησης στα διάφορα όργανα της ΕΕ, με  καθοριστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών αποφασίζουν με ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Με βάση τα πρόσφατα ομόφωνα «Συμπεράσματα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (που δεν είναι δεσμευτικό), ο αρμόδιος Επίτροπος Άμυνας, θα διαμορφώσει την «Λευκή Βίβλο» με τις παραμέτρους της Ευρωπαϊκής Άμυνας, την οποία θα υποβάλει στα όργανα της ΕΕ, με αποφασιστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως το μοναδικό μέλος από Κύπρο στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου, διαπιστώνω άγνοια καθώς και «σιγή» επί της ουσίας αλλά φλυαρία για εντυπωσιασμό του εσωτερικού ακροατηρίου σε Κύπρο κι Ελλάδα, σε βαθμό που αν δεν είχα αντίληψη της πραγματικότητας, θα είχα παραπλανηθεί. Για παράδειγμα, διάφοροι εγχώριοι θεωρούν ότι δεν μπορεί ένα κράτος, όπως η Πολωνία, να αξιολογεί τις απειλές εις βάρος της, αλλά μόνο εμείς έχουμε τέτοιο δικαίωμα! Άλλοι νομίζουν ότι ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου διασφάλισε την προστασία της Κύπρου και αγνοούν ή σκόπιμα παραβλέπουν ότι οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία.  

Ενόψει των εξελίξεων, καθένας πρέπει πρώτα να απαντήσει το εξής: Είναι προτιμότερο να είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Άμυνας ή εκτός; Η Τουρκία μας θέλει εκτός και επειδή καθένας προωθεί τα δικά του συμφέροντα, πολλά κράτη και επικεφαλείς οργάνων της ΕΕ, προωθούν την Τουρκία ως εταίρο στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Πώς αντιμετωπίζουμε ορθολογικά αυτή την θέση τους;  Το πλέον στέρεο επιχείρημα είναι ότι το σημερινό «κενό ασφαλείας» στην Ευρώπη προέκυψε λόγω εξάρτησης από τρίτους και δεν νοείται Ευρωπαϊκή Άμυνα με εξάρτηση πάλι από τρίτους όπως την Τουρκία, που σημαίνει στρατηγική εξάρτηση κι όχι αυτονομία. Ειδικά η νεο-οθωμανική Τουρκία, κατέχει έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο και ασκεί δική της επεκτατική πολιτική εναντίον  Κύπρου,  Ελλάδας κι αλλού, αποδυναμώνει την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Άμυνας και μας διχάζει την ώρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αν άλλα κράτη-μέλη δεν συμμερίζονται έτσι την κατάσταση, είναι επειδή δεν έχουν προτεραιότητα την συλλογική Ευρωπαϊκή Άμυνα, αλλά τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της συλλογικής άμυνας. Για αυτό, οι σωστές θέσεις μας για την Ευρωπαϊκή Άμυνα  σε συνδυασμό με την πρόταξη βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελούν την μόνη ορθολογική ασπίδα για να διασφαλιστούν τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα, προτού η ζημιά καταστεί ανεπανόρθωτη, με την Τουρκία σε ρόλο που θα ανατρέπει το ευρωπαϊκό μας πλεονέκτημα.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας. Αν δύο κράτη της ΕΕ με δικαίωμα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  μετά και την στήριξή μας στο Διεθνές Δίκαιο στην Ουκρανία, αδυνατούν να προασπιστούν τα ζωτικά μας συμφέροντα στην ΕΕ απέναντι στην νεο-οθωμανική Τουρκία, θα πρόκειται για στρατηγική ήττα που δεν εξηγείται ορθολογικά αλλά από φοβία ή άλλους λόγους. Καταληκτικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Τουρκία, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την στάση μας στην ΕΕ προτού βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας ξανά.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις3 λεπτά πριν

Ένα DEBATE που δεν πρέπει να χάσετε!

Ιωάννης Μάζης εναντίον Κωνσταντίνου Γρίβα σε μια εκπομπή που πρέπει να δείτε.

Ιστορία - Πολιτισμός33 λεπτά πριν

Κατέρρευσε η εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Βουνό λόγω αμέλειας

Η εκκλησία είχε ανάγκη επισκευών εδώ και καιρό, όμως δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του αγώνες της ΕΟΚΑ στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης

Η ημερομηνία συνέπεσε με την ημέρα θυσίας του έφηβου ήρωα και ποιητή της Κύπρου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος εκτελέστηκε δι΄...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Έτσι θα σβήσει ο Τραμπ τα τραγικά λάθη της ελληνικής κυβέρνησης;

Παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Διεθνή2 ώρες πριν

Ο Τραμπ πατάει… mute στο Voice of America;

Το διάταγμα δίνει εντολή στις υπηρεσίες αυτές - συμπεριλαμβανομένων μιας που παρέχει χρηματοδότηση σε μουσεία και βιβλιοθήκες και μιας που...

Δημοφιλή