Διεθνή
Η τραγωδία και οι δυσχέρειες διαβίωσης παραμένουν στη Συρία! Πόσοι έχουν επιστρέψει στις περιοχές καταγωγής τους;
Η καταστροφή, η έλλειψη υπηρεσιών καθυστερούν τις ασφαλείς επιστροφές εντός της χώρας

Ο OCHA αναφέρει ότι περισσότεροι από 825.000 άνθρωποι που εκτοπίστηκαν στη Συρία επέστρεψαν στις περιοχές καταγωγής τους από τον Δεκέμβριο.
Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης
Οι μετακινήσεις έξω από τους καταυλισμούς παραμένουν περιορισμένες, με περίπου 80.000 άτομα να αναχωρούν από καταυλισμούς στη βορειοδυτική Συρία από τον Δεκέμβριο και περίπου 300 Σύρους να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό Areesha στα βορειοανατολικά στις 11 Φεβρουαρίου.
Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι στα βορειοδυτικά, πολλοί που ζουν σε υπερπλήρεις τοποθεσίες και εύθραυστες σκηνές. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερους από 615.000 ανθρώπους που παραμένουν πρόσφατα εκτοπισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα από τότε που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τις 27 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία βρίσκεται στο Ιντλίμπ και στο Χαλέπι.
Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια όπως το επιτρέπουν οι συνθήκες και η χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της χειμερινής βοήθειας στη βόρεια Συρία, όπου ο καιρός είναι ιδιαίτερα σκληρός αυτή την εποχή του χρόνου.
Οι εταίροι πρώιμης ανάκαμψης παρείχαν επείγουσες επισκευές δρόμων και αποχετευτικών συστημάτων που επλήγησαν από παλαιότερες πλημμύρες στα βορειοδυτικά. Εννέα αγορές αποκαθίστανται επί του παρόντος κοντά σε στρατόπεδα εκτοπισμού.
Από τον Δεκέμβριο, περισσότερα από 260.000 παιδιά στο Idleb και στο βόρειο Χαλέπι έχουν υποστηριχθεί με θερμάστρες, χειμερινά ρούχα και άλλη βοήθεια. Χειμερινά κιτ διανεμήθηκαν επίσης σε 500 παιδιά στο Qamishli της επαρχίας Al-Hasakeh.
Κατά την ίδια περίοδο, οι εταίροι στον τομέα της υγείας ανέπτυξαν κινητές ιατρικές ομάδες, παρείχαν υποστήριξη ψυχικής υγείας και ενίσχυσαν εγκαταστάσεις με θέρμανση και μόνωση, φτάνοντας τους 800.000 ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία.
Οι εταίροι στον τομέα της υγείας προειδοποιούν επίσης για σημαντική αύξηση των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη και των σοβαρών οξειών λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες πιέζουν περαιτέρω έναν υποχρηματοδοτούμενο τομέα υγείας. Πάνω από 100 εγκαταστάσεις υγείας στη βορειοδυτική Συρία είναι εκτός κεφαλαίων από την αρχή του έτους.
Από σήμερα, ο ΟΗΕ έχει λάβει λιγότερο από το 10 τοις εκατό των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για να βοηθήσει 6,7 εκατομμύρια Σύρους μέχρι τον Μάρτιο.
Συρία: Η καταστροφή, η έλλειψη υπηρεσιών καθυστερούν τις ασφαλείς επιστροφές εντός της χώρας
Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή και η απουσία βασικών υπηρεσιών είναι τα κορυφαία εμπόδια για τους εκτοπισμένους Σύρους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με έρευνα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).
Η οργάνωση ερεύνησε 4.106 εκτοπισμένους στη βορειοδυτική Συρία σχετικά με τα μελλοντικά τους σχέδια και μίλησε με εκατοντάδες οικογένειες που επέστρεψαν χρόνια μετά την εγκατάλειψη της πατρίδας τους.
Σε στρατόπεδα εκτοπισμού στα βορειοδυτικά, μόνο το 8 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδίαζε να επιστρέψει στις περιοχές καταγωγής τους μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Καταστροφές μεγάλης κλίμακας και έλλειψη αποταμιεύσεων, βασικών υπηρεσιών και θέσεων εργασίας αναφέρθηκαν όλα ως εμπόδια στην επιστροφή.
Τα βορειοδυτικά είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Συρία, φιλοξενώντας περίπου 3,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.
«Οι Σύροι με τους οποίους μιλήσαμε μάς είπαν ότι λαχταρούσαν τα σπίτια τους», δήλωσε η Κάθριν Αχιλλές, επικεφαλής του τμήματος υπεράσπισης του NRC για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που επισκέφθηκε τη χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Ωστόσο, αυτή η επιθυμία να επιστρέψουμε αντιμετωπίζεται με την ανατριχιαστική πραγματικότητα στις πόλεις και τα χωριά της Συρίας. Οι άνθρωποι που επιστρέφουν για να ελέγξουν τα σπίτια τους έρχονται αντιμέτωποι με σκηνές ισοπεδωμένων κτιρίων, κατεστραμμένων γειτονιών, μαύρων σπιτιών και ελάχιστες προοπτικές εργασίας. Πολλοί από αυτούς ζουν σε στρατόπεδα εκτοπισμού σε άθλιες συνθήκες για χρόνια, αλλά προτιμούν να μείνουν εκεί προς το παρόν.
«Ενώ εξακολουθεί να ισχύει ότι εκατοντάδες χωριά και πόλεις δεν είναι προετοιμασμένες για μαζική επιστροφή ανθρώπων, οι Σύροι που επιθυμούν να επιστρέψουν πρέπει να υποστηριχθούν. Το πιο σημαντικό, πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για τις συνθήκες στις περιοχές καταγωγής τους και να λαμβάνουν υποστήριξη για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με την επιστροφή τους».
Στην πόλη Χομς, το NRC μίλησε με οικογένειες που είχαν επιστρέψει μετά από χρόνια εκτοπισμού. Η πλειοψηφία τους ανέφερε ότι πιέστηκαν να επιστρέψουν από τον Λίβανο. Άλλοι είπαν ότι σχεδίαζαν να επιστρέψουν στο Idlib αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχαν βιώσιμες υπηρεσίες και αντιμετώπισαν υψηλές τιμές στις τοπικές αγορές σε περιοχές επιστροφής. Οι ελλείψεις ρεύματος είναι εκτεταμένες, με ορισμένες περιοχές να λαμβάνουν τουλάχιστον 45 λεπτά ηλεκτρικής ενέργειας κάθε οκτώ ώρες, επηρεάζοντας τη θέρμανση και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.
Η στέγαση σε μεγάλες επαρχίες, όπως το Χαλέπι, η Χομς και η αγροτική Δαμασκό, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους επαναπατριζόμενους. Πολλές οικογένειες χρειάζονται επισκευές στο σπίτι για να μπορέσουν να μείνουν. Εννέα στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι τα σπίτια τους είτε είχαν καταστραφεί ολοσχερώς είτε δεν ήταν κατοικήσιμα.
Σε άλλες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν από το NRC, οικογένειες έφτασαν στα σπίτια τους μόνο για να διαπιστώσουν ότι τα σπίτια τους ήταν κατειλημμένα από άλλες οικογένειες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι οικογένειες συχνά πρέπει να φύγουν και να βρουν το δικό τους εναλλακτικό κατάλυμα. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να επιστρέφουν, τα ενοίκια είναι πιθανό να αυξηθούν, δημιουργώντας τελικά τον κίνδυνο νέου εκτοπισμού εν μέσω υψηλής ανεργίας και οικονομικών κρίσεων.
Ο Σάερ, 35 ετών, επέστρεψε στο κατεστραμμένο σπίτι του στη Χομς, στην κεντρική Συρία, μετά από μια δεκαετία που πέρασε με την οικογένειά του στην Τουρκία. Είπε στο NRC, «Είμαστε πίσω στο σπίτι, στους γείτονές μας και στη γη μας, αλλά είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε το σπίτι σε αυτή την κατάσταση. Θα χρειαστεί 30-40 εκατομμύρια λίρες Συρίας, ή περίπου 3.000 δολάρια ΗΠΑ για να επισκευαστεί. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποκτήσετε χρήματα, ειδικά χωρίς κανένα εισόδημα. Χρειαζόμαστε ευκαιρίες εργασίας. Έχω δουλέψει ως οικοδόμος. Έφερα την εργαλειοθήκη μου νομίζοντας ότι θα υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις εργασίας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα μέχρι στιγμής».
Το NRC υποστηρίζει τόσο τις κοινότητες εκτοπισμένων όσο και των παλιννοστούντων με νομική βοήθεια, καταφύγιο, εκπαίδευση και μετρητά, που χρησιμοποιούνται κυρίως για θέρμανση, φαγητό και φάρμακα. Η οργάνωση δημιουργεί επίσης γραφεία βοήθειας στη συριακή πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο για την παροχή νομικών συμβουλών σε άτομα που επιστρέφουν στη χώρα.
Το NRC προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία της αντίδρασης είναι στραμμένη προς το μέλλον και κινείται πέρα από τη σωτήρια βοήθεια σε ολόκληρη τη Συρία. Τα προγραμματισμένα προγράμματα πρέπει να περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη που περιλαμβάνει επισκευή σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων παράλληλα με τη δυνατότητα πρόσβασης στα βασικά, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το καθαρό νερό και τα τρόφιμα. Αυτό εξαρτάται επίσης από τη νομική υποστήριξη που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα ταυτότητας και διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα στέγασης, γης ή ιδιοκτησίας – τα οποία αποτελούν κρίσιμο μέρος της ανοικοδόμησης.
Ενώ υπάρχει νέα ελπίδα για τους Σύρους, η ανάμειξη μιας αλλαγής του πλαισίου με την απόλυτη ασφάλεια θα μπορούσε να θέσει τις κοινότητες σε κίνδυνο πρόωρης επιστροφής σε περιοχές όπου κατεδαφίζονται σπίτια, οι υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες, δεν υπάρχουν πουθενά θέσεις εργασίας και όπου τα συντρίμμια από τις συγκρούσεις δεν έχουν ακόμη καθαριστεί με ασφάλεια.
«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται βιώσιμη βοήθεια τώρα με τρόπους που επιτρέπουν την ενδεχόμενη επιστροφή στο σπίτι. Οι διεθνείς χορηγοί θα πρέπει να εντείνουν την υποστήριξή τους για να επιτρέψουν στους Σύρους να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μετά από χρόνια συγκρούσεων και εκτοπισμού», είπε ο Αχιλλέας.
- ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Το NRC εξέτασε 4.106 εκτοπισμένους Σύρους στη βορειοδυτική Συρία, κυρίως στην Ιντλίμπ, μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2024 και 7 Ιανουαρίου 2025 για να εκτιμήσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις περιοχές καταγωγής τους μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης. Το NRC πήρε επίσης συνεντεύξεις από ανθρώπους στις επαρχίες Χομς και Χαλέπι, όπου πολλοί επέστρεψαν μετά από χρόνια εκτοπισμού.
- Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προέρχονταν αρχικά από την Ιντλίμπ, τη Χάμα, το Χαλέπι, τη Χομς, τη Λατάκια και τη Δαμασκό. Το 92 τοις εκατό εκτοπίστηκαν πριν από το 2019.
- Μόνο το 8 τοις εκατό δήλωσε ότι σκόπευε να επιστρέψει στις περιοχές καταγωγής του. Το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σχεδίαζε να επιστρέψει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ένα άλλο 23 τοις εκατό δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστο.
- Μεταξύ των ερωτηθέντων, 1.600 είχαν καταφέρει να επισκεφτούν την περιοχή καταγωγής τους. Από αυτούς, το 72 τοις εκατό ανέφερε ότι τα σπίτια τους ήταν ολοσχερώς κατεστραμμένα ή μη κατοικήσιμα. Ένα επιπλέον 19 τοις εκατό είπε ότι τα σπίτια τους χρειάζονταν ουσιαστική ανακαίνιση ή ανακατασκευή.
- Περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο εκατομμυρίων ανθρώπων σε 1.500 στρατόπεδα, ζουν στα βορειοδυτικά ( UNHCR ).
- Το 2024, καλύφθηκε λιγότερο από το 35 τοις εκατό της έκκλησης χρηματοδότησης από τον ΟΗΕ και τους εταίρους για 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τη στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη σε ολόκληρη τη Συρία ( OCHA ).
- Για τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2025, τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι έχουν κάνει έκκληση για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες. Μέχρι στιγμής, η προσφυγή έχει χρηματοδοτηθεί λιγότερο από 10 τοις εκατό ( OCHA ).

Διεθνή
Ζελένσκι: “Ο Πούτιν φοβάται να πει στον Τραμπ, ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο”
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Μόσχα θέτει όρους για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να την καθυστερήσει ή να την αποτρέψει.

Την πεποίθηση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, αλλά φοβάται να το πει ευθέως στον Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Μόσχα θέτει όρους για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να την καθυστερήσει ή να την αποτρέψει.
«Θέλει να σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς»
«Στην πραγματικότητα, ετοιμάζεται να την απορρίψει. Αλλά ο Πούτιν προφανώς φοβάται να πει ευθέως στον πρόεδρο Τραμπ ότι θέλει να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, ότι θέλει να σκοτώσει (περισσότερους) Ουκρανούς», είπε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει έτοιμες να οργανώσουν τον έλεγχο και την επίβλεψη της τήρησης μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι ενδεχόμενη εκεχειρία θα δώσει χρόνο για να δοθούν «απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την μακροπρόθεσμη ασφάλεια και μια πραγματική, αξιόπιστη ειρήνη, ώστε να τεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου».
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Bloomberg: ΗΠΑ και Ρωσία “ψάχνονται” για συνεργασία σε έργα παγκοσμίου εμβέλειας – Gazprom και Nordstream στην εξίσωση
Ένα βήμα προς τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών της Ουάσινγκτον με το Κρεμλίνο, την ώρα που επιχειρείται να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.

Τρόπους συνεργασίας με τον ενεργειακό γίγαντα Gazprom σε παγκόσμιας εμβέλειας έργα, διερευνούν ΗΠΑ και Ρωσία σύμφωνα με Ρώσους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Bloomberg. Αν ευοδωθεί μία συμφωνία, θα πρόκειται για ένα βήμα προς τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών της Ουάσινγκτον με το Κρεμλίνο, την ώρα που επιχειρείται να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.
Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές επαφές μεταξύ εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για το θέμα, αλλά δεν είναι σαφές ποιος ηγείται των συνομιλιών ή αν η κυβέρνηση Τραμπ εμπλέκεται άμεσα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για πιθανή συνεργασία με την Gazprom βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Πούτιν: «Θα ωφεληθεί η Ευρώπη»
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε σε πιθανή ενεργειακή συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας την Πέμπτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση των προμηθειών στην Ευρώπη.
«Εάν, ας πούμε, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνήσουν για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τότε θα μπορούσε να διασφαλιστεί η παροχή φυσικού αερίου για την Ευρώπη», δήλωσε ο Πούτιν σε ενημέρωση στη Μόσχα.
«Κάτι τέτοιο θα την ωφελήσει, καθώς θα προμηθεύεται φθηνό ρωσικό αέριο».
Μετά τα σχόλια του, τα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 4,5%.
Μεταστροφή του Τραμπ;
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ιδέα της συνεργασίας, παρά τις εξουθενωτικές αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας που χρονολογούνται εδώ και χρόνια. και εντάθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αφού συνομίλησε με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα Truth Social ότι οι δύο τους είχαν συζητήσει και για θέματα ενέργειας μεταξύ άλλων .
Μια συμφωνία ΗΠΑ-Gazprom θα ήταν τεράστια στροφή για τον Τραμπ, ο οποίος επέκρινε την Ευρώπη για την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ενώ επιλήφθηκε της προώθησης επέκτασης των πωλήσεων αμερικανικού LNG στα ευρωπαϊκά κράτη.
Αποδυνάμωση των δεσμών Ρωσίας με Κίνα και Ιράν
Οι ενεργειακές πρωτοβουλίες ΗΠΑ-Gazprom θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης και της Ασίας ενώ συνάδουν με την ευρύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποδυναμώσουν τους δεσμούς της Ρωσίας με την Κίνα και το Ιράν, ανέφεραν κάποιες από τις πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να αμβλύνει τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας χωρίς να προκαλέσει διάσπαση. Ο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι οι στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων, θα αποτελούσαν πρόβλημα για τις ΗΠΑ – αν η Μόσχα γινόταν ο «μόνιμος εταίρος» του Πεκίνου.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αμφιβάλλουν αν η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορέσει να μπει σφήνα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, δεδομένου του πόσο πιο κοντά έχουν έρθει οι δύο χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Επανεκκίνηση του Nord Stream
Η Gazprom επιθυμεί να συμβάλουν οι ΗΠΑ στην επανεκκίνηση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, οι οποίοι διέρχονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία προς τις γερμανικές ακτές.
Η Ρωσία παρέδιδε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Αφού η Gazprom μείωσε και αργότερα σταμάτησε τις ροές στην αρχή του πολέμου, ο αγωγός υπέστη ζημιές, μαζί με ένα από τα τμήματα του Nord Stream 2 σε μια μυστηριώδη επίθεση, που θεωρήθηκε πράξη δολιοφθοράς.
Εξάλλου, Αμερικανός επιχειρηματίας επιδιώκει να αποκτήσει την εταιρεία εκμετάλλευσης που ελέγχει τον Nord Stream 2, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στα τέλη του περασμένου έτους, γεγονός που θα έδινε στις ΗΠΑ μερίδιο στο έργο.
naftemporiki.gr
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Προσάρτηση της Γροιλανδίας και παραγγελία 48 παγοθραυστικών προανήγγειλε ο Τραμπ μπροστά στον Ρούτε! Οργισμένη απάντηση Γροιλανδίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ στο οβάλ γραφείο.

Βέβαιος του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσαρτήσουν τη Γροιλανδία, εμφανίστηκε εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα παραγγείλουν 48 παγοθραυστικά.
BREAKING: The Secretary General of NATO just all-but endorsed Trump’s reasoning for wanting the U.S. to annex Greenland.
REPORTER: What is your vision for potential annexation of Greenland?
TRUMP: “I think it’ll happen. And I’m just thinking, I didn’t give it much thought… pic.twitter.com/T6LgkaAJ57
— Eric Daugherty (@EricLDaugh) March 13, 2025
Στο ίδιο πλαίσιο δηλώσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη όσον αφορά την επιβολή των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών σε όλους τους εμπορικούς εταίρους της χώρας του, στις 2 Απριλίου.
«Μας κατακλέβουν επί χρόνια και δεν θα αφήσουμε να μας κλέβουν», εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ, πολύ μοχθηρή. Μηνύουν την Google, μηνύουν το Facebook, μηνύουν όλες αυτές τις εταιρείες και παίρνουν δισεκατομμύρια δολάρια από αμερικανικές εταιρείες», υποστήριξε.
Πως απάντησε ο Ρούτε
Ισες αποστάσεις -στην καλύτερη των περιπτώσεων- τήρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε όταν ο Τραμπ ξεκίνησε σχετικά ερωτηθείς να αναλύει το «σκεπτικό» του για την Γροιλανδία.
«Θα το άφηνα έξω από τη συζήτηση γιατί δεν θέλω να σύρω το ΝΑΤΟ σε αυτό», είπε σχεδόν χαμογελαστός ο Ρούτε και στη συνέχεια απένειμε τα δίκια στον Τραμπ. Αλλά όταν πρόκειται για τις βόρειες θάλασσες και την Αρκτική, έχετε απόλυτο δίκιο. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τώρα αυτές τις διαδρομές. Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές… Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η περιοχή θα παραμείνει ασφαλής», ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Απάντηση από Γροιλανδία
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δήλωσε σήμερα ότι θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να απορρίψουν ομόφωνα και κατηγορηματικά τα νέα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης της νήσου της Αρκτικής.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο την ιδέα της προσάρτησής μας», αναφέρει ο Μούτε Έγκεντε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Ως εδώ και μη παρέκει», υπογραμμίζει.
Κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα προσαρτήσουν τελικά τη Γροιλανδία. «Θεωρώ πως θα συμβεί», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως «είναι απαραίτητο για τη διεθνή ασφάλεια».
Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας στην οποία ανήκει από το 1953. Το 1979 κέρδισε κάποια αυτονομία και τότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο νησί, όμως η Κοπεγχάγη εξακολουθεί να ορίζει την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη νομισματική πολιτική της Γροιλανδίας, προσφέροντάς της περίπου ένα δισεκ. δολάρια ετησίως.
Το 2009 η Γροιλανδία κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία έπειτα από δημοψήφισμα, όμως δεν το έχει πράξει καθώς ανησυχεί ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της θα χειροτερέψει.
Το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Demokraatit της Γροιλανδίας, το οποίο κέρδισε τις εκλογές της Τρίτης για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης, έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία αλλά όχι με βιαστικά βήματα.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα του βασιλείου και «δεν είναι προς πώληση».
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ