Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Γκολάνι έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση με τη σύζυγό του! Ποια είναι η Λατίφα αλ Νταρούμπι

Ντύνεται με τα τυπικά ρούχα γυναικών χιτζάμπι στη Συρία και η παρουσία της κέντρισε το ενδιαφέρον

Δημοσιεύτηκε στις

Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση της Latifa al-Daroubi, συζύγου του Σύρου προέδρου Ahmad al-Sharaa , έχει τραβήξει την προσοχή αυτή την εβδομάδα μετά το βίντεο του ζευγαριού να κάνει Umrah στη Μέκκα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Το βίντεο, που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαθανάτισε τον al-Daroubi και τον al-Sharaa να μπαίνουν μαζί στην Κάαμπα – ένα ασυνήθιστο θέαμα δεδομένου του συνήθως χαμηλού δημόσιου προφίλ της… νέας πρώτης κυρίας.

Στο βίντεο, το ζευγάρι φαίνεται ντυμένο με ρούχα Umrah, να περπατά δίπλα-δίπλα μέσα στο Masjid al-Haram τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του Σύρου προέδρου στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η εμφάνιση ακολούθησε τη συνάντηση του al-Daroubi με μια αντιπροσωπεία Σύριων γυναικών από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όπου ο al-Sharaa την παρουσίασε δημόσια και, για πρώτη φορά, επιβεβαίωσε ότι ήταν η μοναδική του σύζυγος.

Σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα στη συνάντηση, ο Σύρος πρόεδρος απέρριψε τις φήμες για πολλαπλές συζύγους, δηλώνοντας ότι «αγαπά βαθιά» τη γυναίκα του.

Ορισμένοι παρευρισκόμενοι περιέγραψαν τη στιγμή ως προσθήκη αίσθησης χιούμορ και ζεστασιάς στη συγκέντρωση, η οποία επικεντρώθηκε στην κατάσταση της συριακής διασποράς και στο ρόλο των γυναικών στην ενίσχυση των δεσμών της κοινότητας.

Ποια είναι η Λατίφα αλ Νταρούμπι;

Ενώ οι λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή της Λατίφα παραμένουν περιορισμένες, η εμφάνισή της στο πλευρό του Σύρου προέδρου έχει πυροδοτήσει την περιέργεια τόσο στη Συρία όσο και διεθνώς.

Η Latifa al-Daroubi, γνωστή και ως Latifa al-Sharaa, φέρεται να γεννήθηκε το 1984, σύμφωνα με τα αραβόφωνα ΜέσαΕνημέρωσης .

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην αραβική γλώσσα και λογοτεχνία και είναι μητέρα τριών γιων.

Η οικογένειά της, η φυλή al-Daroubi, κατάγεται από το Al-Karyatayn στη Χομς και η αδελφή της λέγεται ότι είναι παντρεμένη με τον σημερινό κυβερνήτη της Δαμασκού, Maher Muhammad Marwan.

Αν και έχει παρευρεθεί σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις στο παρελθόν, σπάνια έχει φωτογραφηθεί, κάτι που έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για την Πρώτη Κυρία της Συρίας.

Οι πρόσφατες εμφανίσεις της, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με την αντιπροσωπεία γυναικών της Συρίας από τις ΗΠΑ και το προσκύνημα της Ούμρα, σηματοδοτούν έναν αυξανόμενο δημόσιο ρόλο για τον al-Daroubi.

Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας την περασμένη εβδομάδα περιέγραψαν τη Λατίφα ως «καλλιεργημένη, εκλεπτυσμένη και κομψή γυναίκα», επαινώντας την ευγλωττία, την ήρεμη συμπεριφορά και την παραδοσιακή συριακή ενδυμασία της, μετά από ερωτήσεις σχετικά με το αν φοράει το νικάμπ.

Ο Abdul Hafiz Sharaf, μέλος του Συροαμερικανικού Συνασπισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία, παρατήρησε σε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης ότι η Λατίφα ήταν “μια νεαρή Σύρια που φοράει χιτζάμπ αλλά [δεν καλύπτει το πρόσωπό της]. Ντύνεται με τα τυπικά ρούχα γυναικών χιτζάμπι στη Συρία και η παρουσία της κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών, ιδιαίτερα με το ευγενικό χαμόγελό της”.

Η Reem al-Bazm, μια Σύρια ακτιβίστρια που παρευρέθηκε στη συνάντηση της αντιπροσωπείας, την περιέγραψε ως «ευγενική, ήρεμη, όμορφη, με αυτοπεποίθηση και μορφωμένη».

ΠΗΓΗ: The New Arab

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Με ιαπωνική συνταγή του 1980 η Κίνα απέναντι στον Τραμπ

Αντιμετωπίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε μια περίοδο πιο βραδείας ανάπτυξης στο εσωτερικό, το Πεκίνο ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1980—σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα ήταν αποφασισμένη να μην υποκύψει στην αμερικανική πίεση για το εμπόριο. Τώρα εξετάζει τρόπους να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση.

Αντιμετωπίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε μια περίοδο πιο βραδείας ανάπτυξης στο εσωτερικό, το Πεκίνο ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1980—σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται συμβούλους της κινεζικής κυβέρνησης, η Κίνα, όπως η Ιαπωνία πριν από τέσσερις δεκαετίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την ποσότητα ορισμένων αγαθών που εξάγονται στις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα πείσει τον Τραμπ να περιορίσει τους δασμούς.

Τι είχε κάνει το Τόκιο

Η υιοθέτηση από το Τόκιο των λεγόμενων εθελοντικών περιορισμών στις εξαγωγές (VERs) για να περιορίσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 βοήθησε να αποτραπεί η επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών δασμών από την Ουάσιγκτον.

Μια παρόμοια κίνηση από το Πεκίνο, ειδικά σε τομείς που απασχολούν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες, θα μπορούσε να μετριάσει την κριτική από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σχετικά με τις «οικονομικές ανισορροπίες» της Κίνας: εταιρείες που επιδοτούνται μαζικά, παράγουν προϊόντα με ελάχιστα κέρδη, αλλά κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές εις βάρος των κατασκευαστών άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη επιβάλει νέους δασμούς 20% στην Κίνα, επιπλέον εκείνων που είχαν τεθεί κατά την πρώτη του θητεία και διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη διαπραγματεύσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας που «δημιουργούν στρεβλώσεις» στην αγορά, κατά την εναρκτήρια επικοινωνία του με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο κύριος διαπραγματευτής της Κίνας με τη διοίκηση Τραμπ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους της κινεζικής κυβέρνησης, η πιθανή πίεση από τις ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα είναι ένας από τους λόγους που οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μιμηθούν πτυχές της ιαπωνικής προσέγγισης. Η ηγεσία του Σι έχει υποδείξει την πρόθεσή της να επιδιώξει μια συμφωνία με τη διοίκηση Τραμπ, ώστε να αποτρέψει σφοδρότερες εμπορικές επιθέσεις.

Πώς εφαρμόστηκαν οι περιορισμοί στις εξαγωγές αυτοκινήτων

Η Ιαπωνία συμφώνησε για πρώτη φορά να περιορίσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων το 1981. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο Νταγκ Έρβιν, καθηγητής οικονομικών στο Dartmouth College και συγγραφέας του βιβλίου Clashing over Commerce, σημειώνει ότι οι περιορισμοί ήταν ιδιαίτερα δεσμευτικοί στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι VERs δεν ήταν πλέον απαραίτητοι, εν μέρει επειδή μέχρι τότε οι ιαπωνικές εταιρείες κατασκεύαζαν αυτοκίνητα για την αμερικανική αγορά σε τοπικές μονάδες παραγωγής.

Ένας λόγος που η Ιαπωνία ήταν πρόθυμη να περιορίσει τις εξαγωγές ήταν ότι οι εταιρείες της μπορούσαν να χρεώνουν υψηλότερη τιμή ανά αυτοκίνητο σε μικρότερη ποσότητα πωλήσεων, σύμφωνα με τον Έρβιν. Η μέση τιμή ενός ιαπωνικού αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά περίπου 1.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 3.500 δολάρια σε σημερινές τιμές, ενώ η Ιαπωνία άρχισε επίσης να εξάγει μεγαλύτερα και υψηλότερης ποιότητας αυτοκίνητα ως αποτέλεσμα των περιορισμών.

Τι εξετάζει το Πεκίνο και τι δεν αλλάζει

Αντίστοιχα, σύμφωνα με Κινέζους συμβούλους, το Πεκίνο ενδέχεται επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης περιορισμών στις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, με αντάλλαγμα επενδυτικές ευκαιρίες στους συγκεκριμένους τομείς στις ΗΠΑ. Κατά την άποψη ορισμένων αξιωματούχων, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική πρόταση για τον Τραμπ, ο οποίος κατά καιρούς έχει δείξει προθυμία να δεχτεί περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, παρότι μέλη της κυβέρνησής του αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό

Η συζήτηση για τους περιορισμούς στις εξαγωγές δεν σημαίνει ότι το Πεκίνο σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική του που βασίζεται στη μεταποίηση, προειδοποιούν οι Κινέζοι σύμβουλοι. Αντίθετα, ορισμένοι αξιωματούχοι το βλέπουν ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Πεκίνο απέναντι στην ομάδα Τραμπ και ενδεχομένως να βοηθήσει την Κίνα να ανέβει στην αλυσίδα αξίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σημείο διαμάχης στην πολιτική του Πακιστάν!

Η πειρατεία του Jaffar Express τονίζεις τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την ασφάλεια στη μεγαλύτερη επαρχία της χώρας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πρόσφατη πειρατεία του τρένου Jaffar Express στην περιοχή Bolan του Βελουχιστάν υπογραμμίζει τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και τις αναπτυξιακές ανισότητες στη μεγαλύτερη επαρχία του Πακιστάν. Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε από τον Απελευθερωτικό Στρατό των Μπαλόχ (BLA) στις 11 Μαρτίου 2025, έφερε για άλλη μια φορά τη διεθνή προσοχή στη σύγκρουση δεκαετιών στο Βελουχιστάν, η οποία παραμένει σημείο διαμάχης στην πολιτική του Πακιστάν. Ενώ οι πακιστανικές αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια, υπογραμμίζει επίσης παράπονα που επιμένουν για γενιές. Το Βελουχιστάν, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους, όπως φυσικό αέριο, άνθρακας, χρυσός και χαλκός, παραμένει η λιγότερο ανεπτυγμένη επαρχία του Πακιστάν. Η οικονομική και κοινωνική ανισότητα μεταξύ του Βελουχιστάν και άλλων περιοχών της χώρας συνεχίζει να τροφοδοτεί τις τοπικές απογοητεύσεις, καθώς οι κοινότητες αγωνίζονται με ελλείψεις υποδομών, κακή διακυβέρνηση και έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.

Το Βελουχιστάν συνεχίζει να υστερεί στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις υποδομές σε σύγκριση με άλλες επαρχίες. Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής του Πακιστάν, η επαρχία έχει το χαμηλότερο ποσοστό αλφαβητισμού, με στοιχεία που εκτιμάται ότι είναι κάτω από 40 τοις εκατό, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο περίπου 60 τοις εκατό. Τα σχολεία σε πολλές περιφέρειες στερούνται βασικών εγκαταστάσεων, ειδικευμένων δασκάλων και υποδομών, αναγκάζοντας τους μαθητές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ομοίως, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες. Η αναλογία γιατρού προς ασθενή στο Βελουχιστάν είναι από τις χαμηλότερες στη χώρα, με πολλές αγροτικές περιοχές να στερούνται λειτουργικών νοσοκομείων. Τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας παραμένουν υψηλά και σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά, οι ασθενείς συχνά ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα στην Κουέτα για θεραπεία λόγω ανεπαρκών τοπικών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό ήταν επίσης ένα επίμονο ζήτημα, ιδιαίτερα στο Gwadar, το οποίο θεωρείται βασικός κόμβος στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC). Παρά τις πολυάριθμες κρατικές δεσμεύσεις, οι μονάδες αφαλάτωσης παραμένουν μη λειτουργικές. Οι αναφορές δείχνουν ότι ο εξοπλισμός που παρέχεται από την Κίνα για 150 μονάδες διήθησης νερού παραμένει απεγκατεστημένος, εγείροντας ανησυχίες για διοικητικές ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αντιφάσεις στην οικονομική κατάσταση του Βελουχιστάν είναι η έλλειψη πρόσβασης στο φυσικό αέριο, έναν πόρο που η επαρχία συμβάλλει σημαντικά στον εθνικό εφοδιασμό. Ενώ το Βελουχιστάν παρέχει φυσικό αέριο στο υπόλοιπο Πακιστάν, πολλές από τις κοινότητες του παραμένουν χωρίς συνδέσεις φυσικού αερίου. Ομοίως, η Γκουαντάρ, μια πόλη που είναι κεντρική στους αναπτυξιακούς στόχους της CPEC, εξακολουθεί να βασίζεται στην εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το Ιράν, παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν αντιμετωπίζει πλεονάσματα ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της 78ης συνάντησης ανασκόπησης προόδου της CPEC, αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για καθυστερήσεις στη σύνδεση του Gwadar με το εθνικό δίκτυο, ένα ζήτημα που παραμένει παρά τα έργα CPEC για πάνω από μια δεκαετία. Πολλές τοπικές κοινότητες παραμένουν δύσπιστες για το CPEC, θεωρώντας το ως μέσο εξόρυξης πόρων και όχι ως κινητήρια δύναμη της περιφερειακής ανάπτυξης.

Το Πακιστάν έχει προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέγερση του Βελουχιστάν μέσω μιας στρατιωτικοκεντρικής στρατηγικής. Μετά την αεροπειρατεία του Jaffar Express, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια επιχείρηση ασφαλείας αντί να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις. Αυτό το μοτίβο έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενα περιστατικά, όπως η σύλληψη του συνταγματάρχη Laeq Naik το 2022, με στρατιωτικές ενέργειες που συχνά συνοδεύονται από ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τα δικαιώματα έχουν τεκμηριώσει αναγκαστικές εξαφανίσεις, εξωδικαστικές δολοφονίες και στρατιωτικές καταστολές στο Βελουχιστάν. Η δήλωση των Διυπηρεσιακών Δημοσίων Σχέσεων (ISPR) σχετικά με τη διεξαγωγή μιας «επιχείρησης εξυγίανσης» μετά την επίθεση έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανές απώλειες αμάχων. Η έλλειψη πρόσβασης των μέσων ενημέρωσης στις πληγείσες περιοχές έχει περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες για ανεξάρτητη επαλήθευση γεγονότων.

Το περιστατικό του Jaffar Express προκάλεσε αντικρουόμενες αναφορές. Οι πακιστανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχημένη, δηλώνοντας ότι όλοι οι όμηροι διασώθηκαν και όλοι οι μαχητές εξοντώθηκαν. Ωστόσο, η BLA εξέδωσε αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι οικειοθελώς απελευθέρωσαν τους επιβάτες. Οι μαρτυρίες ορισμένων επιβατών φάνηκε να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία επαλήθευσης γεγονότων στην περιοχή λόγω της περιορισμένης ελευθερίας του Τύπου. Αυτό το κενό πληροφοριών έχει οδηγήσει σε ανταγωνιστικές αφηγήσεις, με το πακιστανικό κράτος να δίνει έμφαση στην επιτυχία του στρατού, ενώ οι ομάδες των Μπαλόχ τονίζουν αυτό που αντιλαμβάνονται ως αγώνα για δικαιώματα και αναγνώριση.

Παρά τη γεωπολιτική του σημασία, το Βελουχιστάν παραμένει χαμηλή προτεραιότητα στον διεθνή λόγο. Ενώ οι συγκρούσεις σε άλλες περιοχές συχνά προσελκύουν την παγκόσμια προσοχή και παρέμβαση, τα ζητήματα του Βελουχιστάν συχνά πλαισιώνονται αποκλειστικά ως πρόβλημα εγχώριας τρομοκρατίας. Αυτό επέτρεψε στις διαδοχικές κυβερνήσεις του Πακιστάν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση βασισμένη στην ασφάλεια χωρίς σημαντική διεθνή πίεση για πολιτικές λύσεις.

Η επίθεση στο Jaffar Express δεν είναι απλώς μια κρίση ασφάλειας. Αντανακλά βαθύτερες προκλήσεις διακυβέρνησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα στο Βελουχιστάν. Μια βιώσιμη λύση απαιτεί περισσότερα από στρατιωτικές επιχειρήσεις. Απαιτεί πολιτική δέσμευση με τους ηγέτες των Baloch για την αντιμετώπιση των παραπόνων, δίκαιη κατανομή των πόρων διασφαλίζοντας ότι το Βελουχιστάν επωφελείται από τον φυσικό του πλούτο, επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και μεταρρυθμίσεις στην εφαρμογή του CPEC για να συμπεριληφθούν οι τοπικές κοινότητες σε αναπτυξιακά έργα. Μέχρι να αντιμετωπιστούν αυτές οι θεμελιώδεις ανησυχίες, περιστατικά όπως η αεροπειρατεία του Jaffar Express είναι πιθανό να συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση με γνώμονα την ανάπτυξη και όχι για μια καθαρά στρατιωτική απάντηση.

ΠΗΓΗ: Khaama Press Agency

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αντιπρόεδρος της Σερβίας: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν στην καταστολή των διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία» για την τραγωδία στο Νόβισαντ. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τα ρωσικά Bots για τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις γύρω από τα Τέμπη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας βοήθησαν τις αρχές του Βελιγραδίου να ανταποκριθούν σε πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σχόλια που σύμφωνα με τους επικριτές αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση είχε εξαρτηθεί από τη Μόσχα.

Φοιτητές, με την υποστήριξη δασκάλων, αγροτών και εργαζομένων, συνεχίζουν τις καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη Σερβία από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατάρρευση στέγης σε σιδηροδρομικό σταθμό στη βόρεια πόλη Νόβι Σαντ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας, που μας υποστηρίζουν πάντα στον αγώνα μας ενάντια στις έγχρωμες επαναστάσεις, κυρίως με πληροφορίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βουλίν σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας.

«Ξέρουν τι κίνδυνος κρέμεται πάνω από τη Σερβία», δήλωσε ο Βουλίν σύμφωνα με το RIA.

Ο λαϊκιστής πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συχνά περιγράφει τις διαδηλώσεις ως απόπειρες να πραγματοποιηθεί μια «έγχρωμη επανάσταση», μια αναφορά στις φιλοδυτικές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν κυβερνήσεις στην Ουκρανία, τη Γεωργία και την Κιργιζία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Αλεξάνταρ Τζόκιτς, πολιτικός επιστήμονας με έδρα το Βελιγράδι που κριτικάρει την κυβέρνηση, είπε ότι οι δηλώσεις του Βουλίν «απηχούν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της Ρωσίας για το καθεστώς».

«Η μόνη ανοιχτή υποστήριξη στο καθεστώς προέρχεται από τη Ρωσία, όλοι οι άλλοι είτε είναι ουδέτεροι είτε το καταδικάζουν», είπε.

Το Βελιγράδι ισορροπεί μεταξύ των φιλοδοξιών του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των στενών του σχέσεων με τη Ρωσία, έναν παραδοσιακό σύμμαχο μεγάλης δύναμης και σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου.

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία»

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τις δυτικές χώρες ότι συνωμοτούν με φοιτητές και την αντιπολίτευση για την ανατροπή της κυβέρνησης της Σερβίας, η οποία έχει εδώ και καιρό καλούς δεσμούς με τη Μόσχα. Οι ηγέτες των διαδηλωτών αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη Δύση.

Ο Βουλίν, ένας φιλορώσος πολιτικός που ηγείται ενός μικρού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βούτσιτς, διετέλεσε στο παρελθόν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Σερβίας (BIA), καθώς και υπουργός Εσωτερικών και Άμυνας.

Παραιτήθηκε από την BIA αφού μπήκε σε λίστα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 λόγω κατηγοριών για φιλορωσική δραστηριότητα.

Πηγή: Reuters

 

ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO: Ο Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία» για την τραγωδία στο Νόβισαντ. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τα ρωσικά Bots για τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις γύρω από τα Τέμπη.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή9 λεπτά πριν

Με ιαπωνική συνταγή του 1980 η Κίνα απέναντι στον Τραμπ

Αντιμετωπίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε μια περίοδο πιο βραδείας ανάπτυξης στο εσωτερικό, το...

Αναλύσεις39 λεπτά πριν

Τα πρόσωπα του Ιανού στον Τύπο και την εκκολαπτόμενη εξουσία

Η πολιτική τυμβωρυχία έχει τόνο αντιπολιτευτικό, λόγο απολιτικό και... αγαπησιάρικο, για να παγιδεύει ευκολότερα τα θύματά της

Άμυνα1 ώρα πριν

Αστείο… ο επανεξοπλισμός! Σε κατάσταση… προετοιμασίας 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψει τον όρο «Rearm Europe» για να περιγράψει το σχέδιο των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

“Σκοτώνουν” το τουρκικό σχέδιο!!!

Εκπομπή "Με το Κλειδί της Ιστορίας" -

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική Πρεσβεία στις 6 Απριλίου! Δυναμώνουμε τη φωνή μας για τις αποζημιώσεις

Νά ὑπενθυμίσουμε στό Βερολῖνο ὅτι ὁ ἑλληνικός λαός δέν ἔχει ξεχάσει τό θέμα

Δημοφιλή