Διεθνή
Οι ΗΠΑ εκδίδουν στην Ινδία κατηγορούμενο για την τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη με τις ευλογίες του Τραμπ
«Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό τις προσπάθειες της Ινδίας να διασφαλίσει ότι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2025 την έκδοση στην Ινδία του κατηγορούμενου για την τρομοκρατική επίθεση της Βομβάης, Ταχαβούρ Ράνα,, για τον οποίο είπε ότι θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.
Την ανακοίνωση έκανε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά τη διμερή τους συνάντηση.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η κυβέρνησή μου ενέκρινε την έκδοση ενός από τους συνωμότες (Tahawwur Rana) και ενός από τους πολύ κακούς ανθρώπους του κόσμου, που έχει να κάνει με την τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη το 2008 για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στην Ινδία. Επιστρέφει στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», είπε ο Τραμπ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι αξιολογεί τα επόμενα βήματα σχετικά με την έκδοση του Tahawwur Rana στην Ινδία.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI), ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και καιρό τις προσπάθειες της Ινδίας να φέρει στη δικαιοσύνη τους δράστες της υπόθεσης των επιθέσεων της 26/11/2018 στη Βομβάη».
Ενόψει της πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί επί του παρόντος τα επόμενα βήματα σε αυτή την υπόθεση, ανέφερε η δήλωση.
«Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό τις προσπάθειες της Ινδίας να διασφαλίσει ότι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι είχε πει ότι η Ινδία βρίσκεται σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές για την έκδοση του Ράνα.
«Σχετικά με την έκδοση του Tahawwur Rana, από τις πρόσφατες εξελίξεις, θα γνωρίζετε ότι έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίπτει επίσης την έφεσή του και επομένως είμαστε τώρα σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ για να εργαστούμε για την επιμελητεία της παράδοσής του στις ινδικές αρχές», είπε ο Misri.
Ο επιχειρηματίας Πακιστανικής καταγωγής Tahawwur Hussain Rana καταδικάστηκε για το ρόλο του στις επιθέσεις της 26/11 στη Βομβάη.
Μεταξύ των συνεργατών της Ράνα ήταν ο Ντέιβιντ Χέντλι, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του και συνεργάστηκε εναντίον της Ράνα.
Στις 21 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε μια αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού που είχε καταθέσει ο Ράνα, με σκοπό να αποτραπεί η έκδοσή του στην Ινδία. Η αναφορά, που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2024, ήταν ενάντια σε προηγούμενη διάταξη κατώτερου δικαστηρίου που είχε αποφασίσει υπέρ της έκδοσής του. Το πιστοποιητικό είναι ένα νομικό έγγραφο που επιτρέπει σε ανώτερο δικαστήριο να επανεξετάσει μια υπόθεση από κατώτερο δικαστήριο.
Οι επιθέσεις της 26ης Σεπτεμβρίου οδήγησαν στο θάνατο 174 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 20 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και 26 αλλοδαποί, και πάνω από 300 άλλοι τραυματίστηκαν στις φρικτές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στο Taj Hotel της Βομβάης στις 26 Νοεμβρίου 2008.
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τον «ειδικό δεσμό» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας, είπε ότι και τα δύο έθνη ανακοινώνουν επίσης το πλαίσιο για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών.
«Είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω τον πρωθυπουργό Μόντι στον Λευκό Οίκο. Περνάμε πολύ χρόνο εδώ και επίσης στην Ινδία. Ταξιδέψαμε στην όμορφη χώρα σας πριν από 5 χρόνια… Ήταν μια απίστευτη χρονική περίοδος. Υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας – τις παλαιότερες και μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο. Σήμερα, ο πρωθυπουργός και εγώ ανακοινώνουμε το πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών», είπε ο Τραμπ.
Σε μια άλλη σημαντική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις στρατιωτικές τους πωλήσεις στην Ινδία και θα ανοίξουν το δρόμο για να της παράσχουν τελικά μαχητικά F35 Stealth. Επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση στη συνεργασία των Quad για τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
«Από φέτος, θα αυξήσουμε τις στρατιωτικές πωλήσεις στην Ινδία κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Ανοίξτε επίσης το δρόμο για να παράσχουμε τελικά στην Ινδία τα μαχητικά F35 Stealth. Το 2017, η κυβέρνησή μου αναβίωσε και αναζωογόνησε τη συνεργασία Quad για την ασφάλεια… Ο Πρωθυπουργός και εγώ επιβεβαιώνουμε την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας και είναι πραγματικά κρίσιμο να διατηρηθεί η ειρήνη, η ευημερία, η ηρεμία στον Ινδο-Ειρηνικό», είπε περαιτέρω ο Τραμπ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε περαιτέρω συμφωνίες για συμφωνία εισαγωγής ενέργειας και εμπορικές οδούς.
«Ο Πρωθυπουργός και εγώ καταλήξαμε επίσης σε μια σημαντική συμφωνία για την ενέργεια που θα εξασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ινδία, ελπίζουμε, ο νούμερο ένα προμηθευτής. Στην πρωτοποριακή εξέλιξη για την αμερικανική πυρηνική βιομηχανία, η Ινδία μεταρρυθμίζει επίσης τους νόμους για να καλωσορίσει την αμερικανική πυρηνική τεχνολογία, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στην ινδική αγορά», είπε ο Τραμπ.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους σε όλη την ιστορία. Θα εκτείνεται από την Ινδία στο Ισραήλ έως την Ιταλία και μετά στις ΗΠΑ, συνδέοντας τους εταίρους μας, δρόμους, σιδηροδρόμους και υποθαλάσσια καλώδια. Είναι μια μεγάλη εξέλιξη», πρόσθεσε.

Διεθνή
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν
Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.
“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.
“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”
Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.
Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.
Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».
Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.
Διεθνή
Le Figaro : Αριστερά και Μουσουλμανική Αδελφότητα χέρι-χέρι στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού! Τα τοτέμ της ασυλίας πρέπει να τελειώσουν
Οι δήθεν αντιφασίστες απαιτούν την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ διεκδικώντας μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα». Εν ολίγοις επιδιώκουν την εθνοκάθαρση.

Η πρόσκληση του Jordan Bardella και της Marion Maréchal για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο στην Ιερουσαλήμ στις 27 Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κόσμου όπου ο αντισημιτισμός έχει πλέον περάσει στην Αριστερά.
Απεχθές λεκτικό παραλήρημα κατά του Ισραήλ
Το κόμμα του Ισλαμισμού
Διεθνή
Με ιαπωνική συνταγή του 1980 η Κίνα απέναντι στον Τραμπ
Αντιμετωπίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε μια περίοδο πιο βραδείας ανάπτυξης στο εσωτερικό, το Πεκίνο ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1980—σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα ήταν αποφασισμένη να μην υποκύψει στην αμερικανική πίεση για το εμπόριο. Τώρα εξετάζει τρόπους να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση.
Αντιμετωπίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε μια περίοδο πιο βραδείας ανάπτυξης στο εσωτερικό, το Πεκίνο ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1980—σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται συμβούλους της κινεζικής κυβέρνησης, η Κίνα, όπως η Ιαπωνία πριν από τέσσερις δεκαετίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την ποσότητα ορισμένων αγαθών που εξάγονται στις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα πείσει τον Τραμπ να περιορίσει τους δασμούς.
Τι είχε κάνει το Τόκιο
Η υιοθέτηση από το Τόκιο των λεγόμενων εθελοντικών περιορισμών στις εξαγωγές (VERs) για να περιορίσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 βοήθησε να αποτραπεί η επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών δασμών από την Ουάσιγκτον.
Μια παρόμοια κίνηση από το Πεκίνο, ειδικά σε τομείς που απασχολούν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες, θα μπορούσε να μετριάσει την κριτική από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σχετικά με τις «οικονομικές ανισορροπίες» της Κίνας: εταιρείες που επιδοτούνται μαζικά, παράγουν προϊόντα με ελάχιστα κέρδη, αλλά κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές εις βάρος των κατασκευαστών άλλων χωρών.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη επιβάλει νέους δασμούς 20% στην Κίνα, επιπλέον εκείνων που είχαν τεθεί κατά την πρώτη του θητεία και διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη διαπραγματεύσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας που «δημιουργούν στρεβλώσεις» στην αγορά, κατά την εναρκτήρια επικοινωνία του με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο κύριος διαπραγματευτής της Κίνας με τη διοίκηση Τραμπ.
Σύμφωνα με τους συμβούλους της κινεζικής κυβέρνησης, η πιθανή πίεση από τις ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα είναι ένας από τους λόγους που οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μιμηθούν πτυχές της ιαπωνικής προσέγγισης. Η ηγεσία του Σι έχει υποδείξει την πρόθεσή της να επιδιώξει μια συμφωνία με τη διοίκηση Τραμπ, ώστε να αποτρέψει σφοδρότερες εμπορικές επιθέσεις.
Πώς εφαρμόστηκαν οι περιορισμοί στις εξαγωγές αυτοκινήτων
Η Ιαπωνία συμφώνησε για πρώτη φορά να περιορίσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων το 1981. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο Νταγκ Έρβιν, καθηγητής οικονομικών στο Dartmouth College και συγγραφέας του βιβλίου Clashing over Commerce, σημειώνει ότι οι περιορισμοί ήταν ιδιαίτερα δεσμευτικοί στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι VERs δεν ήταν πλέον απαραίτητοι, εν μέρει επειδή μέχρι τότε οι ιαπωνικές εταιρείες κατασκεύαζαν αυτοκίνητα για την αμερικανική αγορά σε τοπικές μονάδες παραγωγής.
Ένας λόγος που η Ιαπωνία ήταν πρόθυμη να περιορίσει τις εξαγωγές ήταν ότι οι εταιρείες της μπορούσαν να χρεώνουν υψηλότερη τιμή ανά αυτοκίνητο σε μικρότερη ποσότητα πωλήσεων, σύμφωνα με τον Έρβιν. Η μέση τιμή ενός ιαπωνικού αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά περίπου 1.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 3.500 δολάρια σε σημερινές τιμές, ενώ η Ιαπωνία άρχισε επίσης να εξάγει μεγαλύτερα και υψηλότερης ποιότητας αυτοκίνητα ως αποτέλεσμα των περιορισμών.
Τι εξετάζει το Πεκίνο και τι δεν αλλάζει
Αντίστοιχα, σύμφωνα με Κινέζους συμβούλους, το Πεκίνο ενδέχεται επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης περιορισμών στις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, με αντάλλαγμα επενδυτικές ευκαιρίες στους συγκεκριμένους τομείς στις ΗΠΑ. Κατά την άποψη ορισμένων αξιωματούχων, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική πρόταση για τον Τραμπ, ο οποίος κατά καιρούς έχει δείξει προθυμία να δεχτεί περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, παρότι μέλη της κυβέρνησής του αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό
Η συζήτηση για τους περιορισμούς στις εξαγωγές δεν σημαίνει ότι το Πεκίνο σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική του που βασίζεται στη μεταποίηση, προειδοποιούν οι Κινέζοι σύμβουλοι. Αντίθετα, ορισμένοι αξιωματούχοι το βλέπουν ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Πεκίνο απέναντι στην ομάδα Τραμπ και ενδεχομένως να βοηθήσει την Κίνα να ανέβει στην αλυσίδα αξίας.
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ