Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Τα επαγγέλματα στην ελληνική αρχαιότητα

Γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου

”Ἀρετά, πολύμοχθε γένει βροτείῳ, // θήραμα κάλλιστον βίῳ… καὶ θανεῖν ζαλωτὸς ἐν Ἑλλάδι πότμος // καὶ πόνους τλῆναι μαλεροὺς ἀκάμαντας…·” (ελεύθ. μ.τ.φ: Αρετή, που κοπιάζουν για να σε αποκτήσουν οι άνθρωποι,… // αποτελείς το καλύτερο είδος κυνηγιού που θα μπορούσε να κατακτήσει κανείς σε αυτήν την ζωή// […] και θα πρέπει αυτός που έχει μυηθεί στα ιερά και τα όσια των Ελλήνων, να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για σένα, // αλλά και να έχει το θάρρος να αντέξει σε ατελείωτες δοκιμασίες…).

   Διαβάζω σχεδόν περίλυπη ένα απόσπασμα κεφαλαίου από το βιβλίο ”Βίοι Φιλοσόφων” του ιστοριογράφου της φιλοσοφίας της αρχαιότητας Διογένη Λαέρτιου (3ος αι. μ Χ) , που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου φιλοσόφου του 4ου αιώνα π Χ, Αριστοτέλη.

   Διαβάζω σχεδόν περίλυπη τον ύμνο που έγραψε ο ίδιος ο Σταγειρίτης φιλόσοφος (υπό την ιδιότητα του υμνογράφου),  γιατί συνειδητοποιώ ότι – στο αέναο γοργοκύλισμα του χρόνου – το κυνήγι της αρετής για τους νέους φαντάζει (σε βάθος ορίζοντα) σαν ύψιστη πολυτέλεια (και για κάποιους περιττή) μπροστά στο κυνήγι της εύρεσης εργασίας. Της εύρεσης εργασίας προς ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

   Της εύρεσης εργασίας με ειδίκευση, που θα τους εξασφαλίσει το όνειρο μιας άνετης ζωής, αφού ”η εργασία από μόνη της δεν οδηγεί πια στον πλούτο”, όπως λέει ο Νοτιοαφρικανός ανθρωπολόγος  Τζέιμς Σάσμαν (συγγραφέας του βιβλίου ”Εργασία”, μιας μελέτης ουσιαστικά για τη στρεβλή παγκόσμια οικονομία και τους κινδύνους της παραγωγικότητας).

   Το ”άλφα” στο αλφαβητάρι της Οικονομίας και της οικονομικής της Εργασίας (των οικονομικών πτυχών της, δηλαδή) στην αρχαία Ελλάδα ήταν, αναμφίβολα ο ”οίκος”, το κατάλυμα. Η πρώτη παραγωγική μονάδα (σε καταλυματική μορφή). στην οποία επένδυαν ρίχνοντας όλο το βάρος στην καλή διοίκηση του σπιτιού.

   Το λέει, εμμέσως – άλλωστε – και ο Ξενοφών (5ος-4ος. αι. π Χ) στο έργο του ”Οἰκονομικός” – που έχει σαν θέμα τη διαχείριση ενός νοικοκυριού και ενός κτήματος – με τη μορφή εναλλασσόμενου διαλόγου-πεζού λόγου ανάμεσα στον Σωκράτη και στον Κριτόβουλο, γιο του Κρίτωνα, αγαπημένου φίλου και μαθητή του.

   Στην εν λόγω πραγματεία, ο Αθηναίος ιστορικός βάζει τον μεγάλο Αθηναίο φιλόσοφο του 5ου αι. π Χ να ρωτά τον νεαρό: ”Πες μου, Κριτόβουλε, άραγε η οικιακή οικονομία είναι το όνομα μιας γνώσης, όπως εκείνη του γιατρού, του μεταλλουργού ή του ξυλουργού;”. Για να μονολογεί, κάποια στιγμή ”[…] Καλός οικονόμος είναι αυτός που διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά του σπιτιού του” (ελ. μτφ).

  Η αποφυγή, προφανώς, περιττών δαπανών και η σωστή διαχείριση του πλούτου ήταν η πρώτη μέριμνα για τη συσσώρευσή του, μετά τη διασφάλιση εξ αρχής του είδους οικονομικής ανάπτυξης που θα επέλεγαν στον χερσαίο και θαλάσσιο ελλαδικό χώρο, όπου η ‘συλλεκτική’ οικονομία (την οποία πιστοποιούν εργαλεία προσπορισμού της τροφής των παλαιολιθικών προγόνων μας  [κόκαλα, κέρατα, πέτρες κλπ] σε περιοχές της Ελλάδας [Κρήτη, Κυκλάδες κλπ] και της Κύπρου) μετεξελισσόταν σταδιακά σε αγροτική-κτηνοτροφική και η αλιευτική οικονομία σε ναυτική” (βλ. Σαράντος Καργάκος: ”Η Οικονομία κατά την Ελληνική Αρχαιότητα”).

   Έτσι, γνώριζαν απ’ την ελληνική αρχαιότητα αυτό το οποίο γνωρίζουμε σήμερα: Ότι, δηλαδή, το επάγγελμα που θα επιλέξει ο άνθρωπος, θα σφραγίσει ολόκληρη τη ζωή του. ”Θα μπει σε αυτήν, όπως σε μια σφαίρα απ’ όπου δεν πρόκειται πια να βγει, όσο μακρά ζωή κι αν ζήσει”, κατά τον μεγάλο δοκιμιογράφο και φιλόσοφο του 20ου αιώνα Ευάγγελο Παπανούτσο (”Πρακτική φιλοσοφία”). ”Σφαίρα” που θα τον κυριεύσει, θα τον υποτάξει σχεδόν δια βίου…

   Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει το επάγγελμά του ο καθρέφτης της προσωπικότητάς του, όπου θα αντανακλάται ο εσωτερικός κόσμος του και η συνεισφορά του στην κοινωνία. Αυτό που λέμε, δηλαδή, ”κοινωνική συνειδητότητα”, μέσω της οποίας υπηρετείται η κοινωνική αποστολή του ανθρώπου.

   Έτσι γνώριζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι ότι το επάγγελμα που θα διάλεγαν θα ήταν η βασική πηγή επιβίωσής τους. Η μόνιμη εργασία τους (κατά κανόνα) προς εξασφάλιση του ”ζην” (με ευκταίο το ”ευ ζην” της ευζωίας και ευδαιμονίας), στην πορεία για εξασφάλιση του βιοπορισμού τους.

  Για να ανταποκριθούν επιτυχώς μάλιστα στο βιοποριστικό τους έργο, διάλεγαν διαφόρου είδους επαγγέλματα: ελεύθερα ή εξαρτημένα, χειρωνακτικά ή πνευματικά, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι η επαγγελματική τους αποκατάσταση προϋποθέτει έγκυρη επιλογή. Αυτό που λέμε σήμερα ”επαγγελματικό προσανατολισμό”, προοπτική αποκάλυψης των ιδιαίτερων κλίσεων.

   Άρα ήταν δεδομένο από τότε ότι το ιδανικό συνταίριασμα της προσωπικότητας ενός ανθρώπου  με το επάγγελμα επιλογής του συμβάλλει όχι μόνο στη βελτίωση της ζωής του από υλικής άποψης, αλλά και στην αυτογνωσία του. Αυτογνωσία η οποία θα του ανοίξει το δρόμο για την ευτυχία μέσω του πολιτισμού της καθημερινότητας και της εξανθρώπισής του.

   Δείγματα των τελευταίων αναγνωρίζουμε στα πρώτα χρόνια της παρουσίας των πρωτοελλήνων στις διάφορες μορφές οικονομίας και την εξελικτική διαδρομή της. Διαδρομή από τα στοιχειώδη της εποχής του Λίθου σε εκείνην του Χαλκού που ακολούθησε (4.000 π Χ), καθώς την μαλακή πέτρα (ψαμόλιθο και ασβεστόλιθο) – για την κατασκευή εργαλείων – διαδέχθηκαν τα μέταλλα με πρώτο τον χαλκό.

   Δείγματα αυτών βρίσκουμε, εν αφθονία, στον μικρασιατικό και τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο (Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο: Κύπρο, Μήλο, Σίφνο, Σύρο, Θήρα και Γουρνιά Κρήτης // Θεσσαλία: Σέσκλο και Διμήνι // Μακεδονία: Άσσηρο και Νέα Νικομήδεια//, καθώς και σε άλλες περιοχές στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και την Ήπειρο)!

   Ήταν η εποχή που, χάρη στα εργαλεία του, ο άνθρωπος εξανθρωπίστηκε. Έπαιρνε τα φυσικά αντικείμενα και τα έκανε τεχνητά, όταν το χρειαζόταν. Κι αυτή η ανακατασκευή και μετάπλαση γινόταν χάρη στα χέρια του, η εργασία των οποίων συμπορευόταν με τη διαμόρφωση της ομιλίας, την έκφραση του λόγου του.

   Έτσι το ανθρώπινο χέρι – στον ελλαδικό χώρο, εν προκειμένω, με πλαίσιο τον ανοιχτό ορίζοντα της Μεσογείου – εξελίχθηκε σταδιακά από θαυμαστό εργαλείο κατασκευών σε σύμβολο της παγκόσμιας χειροτεχνίας, σε όργανο του ανθρώπινου σώματος που εξέφραζε την επινοητικότητα, τη δημιουργικότητα, την ευαισθησία και την αρμονική σύζευξη της ύλης με την ψυχή και το πνεύμα. Το πνεύμα του δημιουργού που σκεφτόταν και κατασκεύαζε έχοντας στη διάθεσή του το πιο θαυμαστό εργαλείο: το χέρι του!

  Το χέρι του, χάρη στο οποίο κυριαρχούσε στις δυσκολίες, τα άγχη και τα προβλήματά του και εξελισσόταν σταδιακά με στόχο την ανανέωση που θα έφερνε την ολοκληρωμένη έκφραση του εαυτού του, διάδοχο της παλιάς, νευρωτικής ανισορροπίας του…

Η Κρινιώ Καλογερίδου (φιλολογικό ψευδώνυμο της Βούλας Ηλιάδου) γεννήθηκε στο Κιλκίς. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών). Το 1982 διορίστηκε στην Μέση Εκπαίδευση. Εργάστηκε οκτώ χρόνια ως καθηγήτρια σε σχολεία της συμπρωτεύουσας. Το 1990 μετατέθηκε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε σε Λύκεια, συγγράφοντας παράλληλα μικρά και μεγάλα αφηγήματα. Το 1997 γνωρίστηκε με τον Αντώνη Σαμαράκη, η προτροπή του οποίου την ώθησε να εκδώσει αργότερα αυτά που έγραφε. Η είσοδός της στην πεζογραφία έγινε το 2006 με το "Βαθύ κόκκινο σε γαλάζιο φόντο" (εκδ. Μ. Σιδέρης). Ακολούθησαν το "Μην ξεχάσεις τη φωνή μου" (2007) και η συλλογή για παιδιά (με αλληγορικές ιστορίες και παραμύθια) "Κάτω απ' τον ίδιο ουρανό" (2008). Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημά της "Ματωμένη πορφύρα" (εκδ. Γκοβόστης). Το 2013 κυκλοφόρησε το επίσης ιστορικό "Καλπάζοντας στον άνεμο" (εκδ. Λιβάνης). Το 2021 κυκλοφόρησαν το μυθιστόρημά "Ο πλανήτης των ψυχών" (εκδ. Βακχικόν) και το ιστορικό μυθιστόρημα "Φλογισμένος ουρανός" (εκδ. Ινφογνώμων), ενώ υπό έκδοση είναι το κοινωνικό μυθιστόρημα "Το λάθος του πεπρωμένου". Από το 2018 αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα από το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ ως υπερκράτους και να επιστρέψουμε στο αρχέτυπο δημοκρατικό της όραμα με θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και με σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις και αξίες τους.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Nομικός

Στις 11 Μαρτίου 2025 δημοσιεύθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση (“THE GREAT RESET: Restoring Member State Sovereignty in the European Union”) που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ordo Iuris στην Πολωνία και το Mathias Corvinus Collegium στην Ουγγαρία. Παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Στην εισαγωγή αυτής της εκτενούς μελέτης 43 σελίδων, οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας παράλληλα με μια διάβρωση και απίσχνανση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών.

Συγκεκριμένα γράφουν ότι: «Τα τελευταία 70 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίχθηκε από ένα απλό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας σε μια ισχυρή υπερεθνική οντότητα με δικό της νόμισμα, δικαστήριο και δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων στα κράτη μέλη. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα όραμα ελεύθερου εμπορίου και ειρηνικής συνύπαρξης έχει μετατραπεί σε έναν θεσμό που διαμορφώνει σχεδόν όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας την εξουσία εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας».

Κατά την εν λόγω μελέτη, οι λύσεις που προτείνονται στην τρέχουσα προβληματική κατάσταση βρίσκονται στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Οι τότε αξίες της ΕΕ σε αντίστιξη με σήμερα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τα εξής αντιθετικά δίπολα:

  • Εθνική κυριαρχία έναντι της αρχής της υπεροχής της ΕΕ
  • Εθνικά συντάγματα έναντι του δικαστικού ακτιβισμού
  • Αντιπροσωπευτική δημοκρατία έναντι τεχνοκρατικής διακυβέρνησης
  • Επικουρικότητα και σεβασμός των εθνικών αρμοδιοτήτων έναντι του συγκεντρωτισμού
  • Εθνικά συμφέροντα έναντι των αυτοκαθορισμένων αξιών της ΕΕ
  • Ελευθερία λόγου έναντι ιδεολογικού ελέγχου του λόγου

Οι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την σύνταξη αυτής της έκθεσης-μελέτης είναι δύο ανεξάρτητες ευρωπαϊκές δεξαμενές σκέψης (think tanks) με πατριωτικό πρόσημο και είναι προσανατολισμένοι στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη σημερινή Ευρώπη.

Χωρίς να έχουν προηγηθεί θεσμικά και επίσημα μεταρρυθμίσεις των Συνθηκών της ΕΕ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δια της νομολογίας του υποστηρίζουν ότι το δίκαιο της ΕΕ (πρωτογενές και παράγωγο) υπερισχύει των εθνικών δικαίων και των εθνικών συνταγμάτων. Εδώ και χρόνια οι εθνικές δημοκρατικές διαδικασίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του προωθούμενου σχεδίου από τις ευρωπαϊκές ελίτ για όλο και μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό της εξουσίας στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Σταδιακά οδηγούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος στο οποίο παρακάμπτεται η βούληση των εθνικών εκλογικών σωμάτων. Αυτό πιστοποιείται από τις πρόσφατες εξελίξεις της ακύρωσης των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία. Η ακύρωση της λαϊκής βούλησης υποστηρίχθηκε τόσο από την ΕΕ όσο και από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο (δικαιοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Πριν από λίγους μήνες ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton μίλησε για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Γερμανία σε περίπτωση που θα προέκυπτε ένα μη αρεστό στους Ευρωπαίους εκλογικό αποτέλεσματα.

Κι ενώ η ΕΕ μιλά σήμερα με επίταση και επαναλαμβανόμενα για τις αξίες της, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες υποστηρίζει ανοιχτά το σενάριο ένταξης της αυταρχικής Τουρκίας του Ερντογάν στη νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας εν όψει της απόσυρσης της αμερικανικής ομπρέλας προστασίας.

Κατά την έκθεση, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα από το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ ως υπερκράτους και να επιστρέψουμε στο αρχέτυπο δημοκρατικό της όραμα με θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και με σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις και αξίες τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Κατέρρευσε η αποτροπή μας

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ιωάννης Μπαλτζώης: Το Ισραήλ θέλει να προχωρήσουν τα ενεργειακά ζητήματα με την Ελλάδα. Ο Τραμπ στηρίζει τον ινδικό διάδρομο IMEC. Αυτό είναι ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά το θέμα είναι θα την αφήσει η Τουρκία; Είναι δυνατόν να ζητά την άδεια; Αυτό που έκανε την Τουρκία ήταν απολύτως παράνομο.

Δεν έχει δικαίωμα να μας προκαλέσει με την πόντιση ενός καλωδίου. Ακούμε τον Ροζάκη να λέει, ότι έστειλε φρεγάτες! Και λοιπόν; Εμείς δεν έχουμε στρατό; Ο Μοργκεντάου λέει, ότι βιώσιμο είναι το κράτος που έχει επαρκή ισχύ για να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να έχεις τη δύναμη να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο. Δεν περιμένεις αυτό να γίνει από μία πλανητική δύναμη.

Τι σημαίνει αυτό; Τί προβλέπουν οι οδηγίες; Προειδοποίηση, ότι είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Αν δεν απομακρυνθούν προειδοποιητικές βολές από δικά μας σκάφη. Στη συνέχεια μπορούν να ακολουθήσουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν τα εθνικά σου κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι δική μας ευθύνη ότι επιτρέψαμε αυτήν την κατάσταση. Ξέρετε με αυτές τις κινήσεις η Τουρκία μας τεστάρει. Δεν εφαρμόζουμε σοβαρή αποτρεπτική πολιτική. Η αποτροπή μας έχει καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει, ότι ο άλλος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και τους δίνουμε την εντύπωση, ότι δεν θα αντιδράσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πείτε μας τι έχετε στο μυαλό σας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Παρέμβαση του επικεφαλής του Militaire.gr Πάρη Καρβουνόπουλου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του επικεφαλής του Militaire.gr Πάρη Καρβουνόπουλου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα...

Άμυνα10 ώρες πριν

Δανεισμός χωρίς φρένο για την άμυνα της ΕΕ

Η ανάγκη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, ως βασική αρχή, γίνεται αποδεκτή, όχι μόνο από όλες τις...

Άμυνα11 ώρες πριν

Bloomberg: Ξεμένει από πυρίτιδα και TNT η Ευρώπη!

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσκαψαν στα αποθέματα πυρομαχικών τους για να οπλίσουν την Ουκρανία. Αυτό πίεσε τα αποθέματα της ηπείρου σε...

Άμυνα11 ώρες πριν

Financial Times: Ευρωπαϊκό σχέδιο στρατιωτκής απεξάρτησης από τις ΗΠΑ!

Οι συζητήσεις στοχεύουν στο να αποφευχθεί πιθανό χάος που θα προκαλούσε μια αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Άμυνα12 ώρες πριν

Η Boeing προχωρά τα μαχητικά 6ης γενιάς των ΗΠΑ! Ο Τραμπ τα… βάφτισε F-47

Αυτά τα νέα, εξελιγμένα αεροσκάφη, θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά, τα F-22 που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ...

Δημοφιλή