Οικονομία
Τί εξάγουμε στις ΗΠΑ και τι εισάγουμε
Οι εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας προς τις ΗΠΑ εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ το 2024, (+15%, y-o-y), ενώ οι εισαγωγές σε 1,7 δισ. ευρώ (+34%, y-o-y).

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο διαπιστώνει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παραθέτοντας μεταξύ άλλων και αναλυτικά στοιχεία για τις εμπορικές εμπορικές ροές βιομηχανικών προϊόντων με τις ΗΠΑ, τη στιγμή που στο επίκεντρο της προσοχής διεθνώς τίθεται η πολιτική επιβολής δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο τελευταίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, λόγω της ανόδους στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών, ενώ κατεγράφη και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, τον Ιανουάριο σημειώθηκε:
– Άνοδος των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 108,1 μονάδες τον Ιανουάριο, από 101,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (101 μον.).
– Μικρή αύξηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Άνοδος 5,9% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 1,7% στην ΕΕ27. Άνοδος για την εγχώρια Μεταποίηση 3,7% (y-o y).
– Μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 1,8% τον Νοέμβριο του 2024 (y-o-y). Αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα 3,8 δισ. ευρώ, από 3,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στις τάσεις στην ελληνική οικονομία, παρατηρείται μικρή ενίσχυση στο οικονομικό κλίμα, με βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης:
– Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 108,6 μονάδες, έναντι 106,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 107,0 μονάδων ένα έτος πριν.
-Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις -43,4 μονάδες (από -44,5 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-46,3 μονάδες).
Παράλληλα, η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο ήταν οριακά εντονότερη έναντι του προηγούμενου τριμήνου, λόγω της ενίσχυσης των πάγιων επενδύσεων.
Κατεγράφη άνοδος ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2024, κατά 2,4%, κατόπιν ανάκαμψης 2,3% στο β’ τρίμηνο του 2024 και πρόκειται για την ισχυρότερη αύξηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,0%).
Ακόμα, το ΙΟΒΕ ξεχωρίζει και τα παρακάτω ευρήματα:
– Άνοδος εξαγωγών 3,3% (+€577 εκατ.) το γ’ τρίμ. του 2024, έναντι σταθερότητας ένα έτος πριν. Ενίσχυση των εξαγωγών υπηρεσιών (5,1%), και των εξαγωγών αγαθών (1,2%). Άνοδος εισαγωγών 4,2%, έναντι ανόδου 3,1% πέρυσι. Έλλειμμα ισοζυγίου 4,6 δισ. ευρώ (ενισχχυμένο κατά 340 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμ. του 2024 σε σχέση με ένα έτος πριν).
– Ενίσχυση πάγιων επενδύσεων στο γ’ τρίμ. του 2024 (0,3%, από άνοδο 3,7% το β’ τρίμ. του 2024), έναντι ανόδου 8,6% πέρυσι. Προήλθε κυρίως από τις Κατασκευές (+4,8% από -0,9%) και τον Μηχανολογικό εξοπλισμό (+2,4% από +16,1% το προηγούμενο τρίμηνο). Μείωση για τον Εξοπλισμό τεχνολογίας (-3,7% από +1,1%) και τις Λοιπές επενδύσεις (-7,1% από +0,2%).
Παράλληλα, συνεχίστηκε η μείωση της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2024 (y-o-y):
– Το μη εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 9,5% τον Δεκέμβριο του 2024 σημειώνοντας μείωση 1,0 π.μ. σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
– Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε στους 443,4 χιλ. καταγράφοντας εξασθένιση 10,2% σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα.
– Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,8% (y-o-y), στους 4.233,7 χιλ. τον Δεκέμβριο του 2024.
– Συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε κατά 0,1 π.μ., με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 9,4%.
Ακόμα, το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερό τον Δεκέμβριο του 2024, στο 5,0% με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να αυξάνεται, στις 63 από 49 μονάδες βάσης.
Η “ακτινογραφία” των εμπορικών ροών με ΗΠΑ και Κίνα
Αναφορικά με τις εμπορικές ροές εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων με τις ΗΠΑ και την Κίνα, προκύπτουν τα εξής:
– Οι εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας προς ΗΠΑ και Κίνα ανήλθαν σε €2,2 δισεκ. και 371 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2024. Το 5% των εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, ενώ προς την Κίνα το 0,8%.
– Την περίοδο 2022-2024, κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα προς τις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των Προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ήταν τα Φρούτα και λαχανικά, με μερίδιο 19,2% του συνόλου των εξαγωγών αυτών, ενώ προς την Κίνα οι Οικοδομικοί λίθοι, με μερίδιο 64%.
– Την ίδια περίοδο, το Φυσικό αέριο (20%) ήταν το βασικό εισαγόμενο προϊόν από τις ΗΠΑ και ο Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (75,8%) από την Κίνα.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ:
– Οι εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας προς τις ΗΠΑ εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ το 2024, (+15%, y-o-y), ενώ οι εισαγωγές σε 1,7 δισ. ευρώ (+34%, y-o-y).
– Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε σχεδόν σε 452 εκατ. ευρώ το 2024, από 606 εκατ. ευρώ ένα έτος πριν (-25,5%, y-o-y).
– Κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα βιομηχανίας προς τις ΗΠΑ αναδείχθηκαν τα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με μέση αξία 486 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2024. Ακολούθησαν τα Φρούτα και λαχανικά (327 εκατ. ευρώ) και το Αλουμίνιο (124 εκατ. ευρώ).
Τα 10 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα βιομηχανίας:
1. Προϊόντα διύλισης πετρελαίου
2. Επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά
3. Αλουμίνιο
4. Τσιμέντο
5. Εξοπλισμός αεροσκαφών
6. Έλαια και λίπη
7. Γαλακτοκομικά προϊόντα
8. Άλλα είδη διατροφής
9. Ηλεκτρικός εξοπλισμός
10. Πλαστικές πλάκες και φύλλα
– Βασικό εισαγόμενο προϊόν από τις ΗΠΑ αναδείχθηκε το Φυσικό αέριο, με μέση αξία 1,17 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2024. Ακολούθησαν ο Εξοπλισμός αεροσκαφών (144 εκατ. ευρώ) και τα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου (101,4 εκατ. ευρώ).
Τα 10 κορυφαία εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα:
1. Φυσικό αέριο
2. Εξοπλισμός αεροσκαφών
3. Προϊόντα διύλισης πετρελαίου
4. Πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές
5. Ψυχρή έλαση στενών φύλλων χάλυβα
6. Άλλα οργανικά χημικά
7. Άλλα επεξεργασμένα φρούτα
8. Ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρικοί
9. Φαρμακευτικά σκευάσματα Ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρικοί
10. Εξοπλισμός μετρήσεων και πλοήγησης
ΠΗΓΗ: capital.gr

Οικονομία
Κυρώσεις στον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ
Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε τρεις οντότητες που ασχολούνται με το εμπόριο ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα και κατονομάζουν τρία ναυτιλιακά πλοία ως αποκλεισμένη ιδιοκτησία για τη χρήση τους στις συναλλαγές.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις κατά του υπουργού πετρελαίου του Ιράν Μοχσέν Πακνετζάντ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στην Τεχεράνη.
«Το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους του έθνους για να προωθήσει τα στενά, ανησυχητικά συμφέροντά του σε βάρος του ιρανικού λαού», ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ σε δήλωσή του.
Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε τρεις οντότητες που ασχολούνται με το εμπόριο ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα και κατονομάζουν τρία ναυτιλιακά πλοία ως αποκλεισμένη ιδιοκτησία για τη χρήση τους στις συναλλαγές.
«Αυτές οι οντότητες παρέχουν υπηρεσίες στα πλοία του στόλου-φάντασμα… επιτρέποντας στις προσπάθειες του Ιράν να συγκαλύψει το παράνομο εμπόριο πετρελαίου του», λέει σε δήλωση η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
«Η σημερινή ενέργεια προωθεί την πολιτική του Προέδρου Τραμπ για μέγιστη πίεση στο ιρανικό καθεστώς», υπογραμμίζει.
Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ζήτησε μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, ενώ επαναφέρει την πολιτική κυρώσεων «μέγιστης πίεσης».
Οι τελευταίες κυρώσεις έρχονται μετά την αποστολή επιστολής από την κυβέρνηση Τραμπ στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προτρέποντας για διαπραγματεύσεις και προειδοποιώντας για πιθανή στρατιωτική δράση εάν το Ιράν αρνηθεί.
Πηγή: AFP, Times of Israel
Πηγή: Naftemporiki
Οικονομία
Με δασμούς 200% σε όλα τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά απειλεί την Ευρώπη ο Τραμπ αν δεν αποσυρθούν οι δασμοί στο ουίσκι
Εάν η Ευρώπη δεν αποσύρει τους δασμούς στο (αμερικάνικο) ουίσκι, τότε οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με δασμούς 200% στα κρασιά, τη σαμπάνια και όλα τα αλκοολούχα ποτά που εξάγει η Ευρώπη, προειδοποίησε μέσω Social Truth ο Τραμπ, που επανέλαβε και τις πάγιες κατηγορίες του κατά της ΕΕ.

Σε απειλές για νέους δασμούς ύψους 200% στα ευρωπαϊκά κρασιά και τη σαμπάνια, προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Εάν η Ευρώπη δεν αποσύρει τους δασμούς στο (αμερικάνικο) ουίσκι, τότε οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με δασμούς 200% στα κρασιά, τη σαμπάνια και όλα τα αλκοολούχα ποτά που εξάγει η Ευρώπη, προειδοποίησε μέσω Social Truth ο Τραμπ, που επανέλαβε και τις πάγιες κατηγορίες του κατά της ΕΕ.
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του, ο Τραμπ αναφέρει:
«H Ευρωπαϊκή Ένωση, μία από τις πλέον εχθρικές και επιθετικές -δασμολογικά και φορολογικά αρχές στον Κόσμο, που δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ, επέβαλε μόλις έναν άθλιο δασμό 50% στο Ουίσκι.
Εάν αυτός ο Δασμός δεν αρθεί άμεσα, οι ΗΠΑ σύντομα θα επιβάλουν Δασμό 200% σε όλα τα ΚΡΑΣΙΑ, τις ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ και τα ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΡΟΪΝΤΑ που εξάγονται από τη Γαλλία και άλλες χώρες που εκπροσωπούνται από την ΕΕ. Αυτό θα είναι θαυμάσιο για τις επιχειρήσεις Οίνου και Σαμπάνιας στις ΗΠΑ».
Χθες, η Κομισιόν ανακοίνωσε αντίποινα στις ΗΠΑ, στοχεύοντας αμερικανικά αγαθά αξίας 26 δισ. ευρώ από τον επόμενο μήνα, κίνηση
που, παρότι χαρακτηρίστηκε περισσότερο συμβολική παρά ως οικονομικό πλήγμα, θέτει υπό δοκιμή μία διατλαντική εμπορική σχέση αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι έχει επιφορτίσει τον επίτροπο για το Εμπόριο Μάρο Σέφκοβιτς με επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον για το θέμα των δασμών. Η Ε.Ε. δηλώνει ανοικτή σε συμφωνία και έτοιμη να αποσύρει τα αντίποινα εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.
Η λίστα αντιποίνων της Ε.Ε
Στη λίστα αντιποίνων της Ε.Ε. μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
- οδοντικό νήμα
- διαμάντια,
- μπουρνούζια,
- ομπρέλες κήπου,
- τραπεζομάντιλα,
- χαλιά,
- μαντίλια,
- τσίχλες,
- πουλερικά,
- λευκή σοκολάτα, σόγια,
- κράνμπερι και καρπούζια
Σε αυτά τα προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί από τις αρχές Απριλίου.
Επίσης, η Ε.Ε. σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς 50% στο bourbon, στις μοτοσικλέτες Harley-Davidson και σε μηχανοκίνητα σκάφη από τον Απρίλιο. Ορισμένα από τα προϊόντα αυτά είχαν στοχοποιηθεί με δασμούς και το 2018.
Μια δεύτερη σειρά δασμών πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Απριλίου,
ενώ ο Γάλλος υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μπένιαμιν Χάνταντ, προειδοποίησε ότι η λίστα μπορεί να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει ψηφιακές υπηρεσίες ή δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ σε “διάλογο” για να επιλυθούν οι εντάσεις στις εμπόριο
«Η Κίνα ανέκαθεν ήταν υπέρ του να υιοθετήσουν η Κίνα και οι ΗΠΑ μια θετική και συνεργατική στάση απέναντι στις διαφορές και τις διαμάχες στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα», δήλωσε η Χε Γιονγκτσιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, σε εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το Πεκίνο κάλεσε σήμερα την Ουάσινγκτον «να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου» για να επιλυθούν οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων που έχουν κλιμακωθεί μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Κίνα ανέκαθεν ήταν υπέρ του να υιοθετήσουν η Κίνα και οι ΗΠΑ μια θετική και συνεργατική στάση απέναντι στις διαφορές και τις διαμάχες στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα», δήλωσε η Χε Γιονγκτσιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, σε εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Αλλά πρέπει να τονιστεί ότι κάθε είδους επικοινωνία και διαβούλευση πρέπει να εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα και το κοινό συμφέρον», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
«Οι απειλές και οι εκφοβισμοί δεν μπορούν να είναι παρά αντιπαραγωγικοί», συνέχισε η ίδια.
Η Κίνα «ελπίζει» ότι η Ουάσινγκτον «θα επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου και της διαβούλευσης προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα», δήλωσε η Χε Γιονγκτσιάν.
Μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε αρκετούς από τους βασικούς εμπορικούς του εταίρους, όπως η Κίνα, ο Καναδάς και το Μεξικό, επισήμως για να απαντήσει στην υποτιθέμενη αδράνεια των χωρών αυτών στην πάταξη της διακίνησης φαιντανύλης.
Στις αρχές του μήνα, ο Τραμπ αύξησε στο 20% τους πρόσθετους δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο ανταπάντησε επιβάλλοντας τους δικούς του δασμούς, εκ των οποίων κάποιοι αυξήθηκαν στο 15%, για σειρά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, όπως τη σόγια, το χοιρινό και το κοτόπουλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
Πηγή: Sigmalive
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ