Αναλύσεις
Το νέο μοντέλο που φέρνει ο Τραμπ
Η εκκίνηση μοιάζει να είναι καλή για τον κόσμο.

Το νέο μοντέλο που φέρνει λοιπόν ο Τραμπ είναι «ταχύτητα και αποφασιστικότητα στις αποφάσεις, χωρίς οπισθοχωρήσεις», πρώτον, και, δεύτερον, «επικοινωνία και πειθώ στους πολίτες χωρίς συστημικούς ενδιάμεσους».
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Βράδυ Τετάρτης, ο υπάλληλος σε κεντρικό πάρκινγκ του Κολωνακίου έχει όρεξη για συζήτηση, παρά το προχωρημένο της ώρας. Θέλει να μας μιλήσει για τον Τραμπ. Όχι για τα Τέμπη, όχι για τον Ανδρουλάκη, όχι για τον Μητσοτάκη, όχι για τον Τσίπρα – για τον Τραμπ.
Είχαμε ήδη διαισθανθεί από μια επίσκεψη σε βενζινάδικο της οδού Γιαννιτσών στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ιδιοκτήτες έχουν κολλήσει στους τοίχους ένα εξώφυλλο του «Time» με φωτογραφία του πλανητάρχη και μια μινιατούρα του φιγουράρει στο ταμείο, ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στις λαϊκές πλειοψηφίες. Στους αδυνάμους. Σε αυτούς που οι εκάστοτε ελίτ αποκαλούν αλαζονικά «οι τελευταίοι», «οι απαρατήρητοι». Ολοι αυτοί μιλούν αυτή την εποχή για τον Τραμπ. Οι εργάτες για τον δισεκατομμυριούχο. Η δημοτικότητά του σε όλο τον κόσμο ανέρχεται στο 52%.
Το φαινόμενο δεν έχει αναλυθεί επαρκώς από το παλαιό πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη, γι’ αυτό και οι αντιδράσεις του στις πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου, στις παρεμβάσεις του Ιλον Μασκ στα εσωτερικά ευρωπαϊκών κρατών και τώρα στην ομιλία του νέου αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς προσεγγίζονται με εντελώς λάθος τρόπο. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια ομάδα με ενιαία αντίληψη, που δρα με ενιαίο τρόπο και δεν κάνει κανείς το δικό του. Πρόκειται για μια ομάδα που δεν επηρεάζεται από λόμπι και χρηματοδότες, γιατί η ίδια γνωρίζει τόσο καλά τον καπιταλισμό από μέσα, είτε από την κορυφή του είτε από τη βάση του, ώστε διακρίνει πολύ εύκολα και τα κίνητρα των χρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για μια ομάδα που θέλει καταρχάς -θα δούμε αν θα το πετύχει- να αφιερωθούν οι άνθρωποι στα ειρηνικά τους έργα, μακριά από πολέμους, και να γεφυρωθεί το χάσμα της ανώτερης τάξης, που νέμεται τον πλούτο, με τη μεσαία και τις κατώτερες, οι οποίες υπολείπονται. Τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας, που μοιάζει να έχει σκεφτεί πολύ τα βήματά της πριν ενεργήσει, είναι η στιβαρότητα και η ειλικρίνεια, μέχρι ωμότητας.
Το παγκόσμιο πρόβλημα ηγεσίας σήμερα αφορά την έλλειψη στιβαρότητας. Οι άνθρωποι παραπονιούνται γιατί αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στο τιμόνι των χωρών της παγκόσμιας τάξης ηγεσίες που αισθάνονται σίγουρες για τον εαυτό τους και υποστηρίζουν με πάθος τις αποφάσεις που λαμβάνουν, χωρίς να προσφεύγουν σε μεθοδεύσεις. Λείπει η στιβαρότητα από τις λαϊκές πλειοψηφίες και, στο μέτρο που τη βρήκε σήμερα στον Τραμπ, την αγκαλιάζει. Αύριο, βεβαίως, αν γίνει κάτι λάθος, αυτές οι πλειοψηφίες θα απομακρυνθούν. Οι διαψεύσεις είναι ο κανόνας στην πολιτική. Αλλά για την ώρα παραμένουν εκεί, φανατικές, γιατί κατά βάθος θεωρούν ότι η στιβαρότητα δεν είναι απλώς ένα μοντέλο ηγεσίας που θα ήθελαν και για τη χώρα τους. Παραμένουν εκεί γιατί θεωρούν ότι οι στιβαρές αποφάσεις του προέδρου Τραμπ έχουν πολύ μεγάλη επίδραση και στη δική τους καθημερινότητα. Η διακοπή του πολέμου ήδη οδηγεί στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι άνθρωποι, εκτός από τη στιβαρότητα, όμως, χρειάζονται και την αλήθεια. Με απλές λέξεις. Χωρίς ωραιοποιήσεις. Την οποία τολμούν να πουν συνήθως άνθρωποι που δεν έχουν εξαρτήσεις. Οποιος διαβάσει το βιβλίο, που εξέδωσε το 2016 και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Δώμα, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς, με το οποίο περιγράφει σε βάθος το πρόβλημα της φτώχειας στη χώρα του, προερχόμενος από άσημη οικογένεια λευκών Σκοτοϊρλανδών «χιλμπίληδων» (ο ίδιος δούλευε εργάτης με 16 δολάρια την ώρα για να κουβαλά πλακάκια) θα καταλάβει γιατί ο νεαρός δικηγόρος μίλησε τόσο ωμά και καταπρόσωπο στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μόναχο για την παραβίαση των αξιών τους. Και, παρά το γεγονός ότι ήταν ωμός, κανείς δεν τον διέκοψε και κανείς δεν είχε το θάρρος, την αξιοπρέπεια να σηκωθεί και να αποχωρήσει από την αίθουσα, εφόσον θεωρούσε ότι η ομιλία του Αμερικανού αξιωματούχου τον έθιγε τόσο πολύ.
Το νέο μοντέλο που φέρνει λοιπόν ο Τραμπ είναι «ταχύτητα και αποφασιστικότητα στις αποφάσεις, χωρίς οπισθοχωρήσεις», πρώτον, και, δεύτερον, «επικοινωνία και πειθώ στους πολίτες χωρίς συστημικούς ενδιάμεσους». Κάποτε στη Δύση αυτά θεωρούνταν αυτονόητα. Σήμερα είναι η Αμερική που σπεύδει να θυμίσει, πρώτα στον εαυτό της και μετά στους Ευρωπαίους συμμάχους της, ποιος είναι ο ορισμός της Δύσης. Πώς λειτουργούν η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτικός διάλογος, ακόμα κι αν οι αντίπαλοί μας δεν μας ενθουσιάζουν.
Η ομιλία του Βανς μούδιασε το ευρωπαϊκό κατεστημένο, αλλά έγινε αντικείμενο ευρείας θετικής δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο, όπου, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, υποστηρίζει με συμπάθεια της τάξης του 52% το εγχείρημα του προέδρου Τραμπ. Οι οιωνοί για την ώρα δείχνουν καλοί. Η παγκόσμια οικονομία αντέδρασε θετικά στις πρώτες αποφάσεις του πλανητάρχη για την Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της τιμής της ενέργειας και σε αύξηση της τιμής του χρυσού. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Αλλά η εκκίνηση μοιάζει να είναι καλή για τον κόσμο.
Πηγή: δημοκρατία

Αναλύσεις
Επί Ανδρέα Παπανδρέου οι Τούρκοι μας φοβούνταν!
Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Αναλύσεις
Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ
Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα από το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ ως υπερκράτους και να επιστρέψουμε στο αρχέτυπο δημοκρατικό της όραμα με θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και με σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις και αξίες τους.

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Nομικός
Στις 11 Μαρτίου 2025 δημοσιεύθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση (“THE GREAT RESET: Restoring Member State Sovereignty in the European Union”) που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ordo Iuris στην Πολωνία και το Mathias Corvinus Collegium στην Ουγγαρία. Παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών και των δημοκρατικών διαδικασιών.
Στην εισαγωγή αυτής της εκτενούς μελέτης 43 σελίδων, οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας παράλληλα με μια διάβρωση και απίσχνανση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών.
Συγκεκριμένα γράφουν ότι: «Τα τελευταία 70 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίχθηκε από ένα απλό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας σε μια ισχυρή υπερεθνική οντότητα με δικό της νόμισμα, δικαστήριο και δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων στα κράτη μέλη. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα όραμα ελεύθερου εμπορίου και ειρηνικής συνύπαρξης έχει μετατραπεί σε έναν θεσμό που διαμορφώνει σχεδόν όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας την εξουσία εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας».
Κατά την εν λόγω μελέτη, οι λύσεις που προτείνονται στην τρέχουσα προβληματική κατάσταση βρίσκονται στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Οι τότε αξίες της ΕΕ σε αντίστιξη με σήμερα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τα εξής αντιθετικά δίπολα:
- Εθνική κυριαρχία έναντι της αρχής της υπεροχής της ΕΕ
- Εθνικά συντάγματα έναντι του δικαστικού ακτιβισμού
- Αντιπροσωπευτική δημοκρατία έναντι τεχνοκρατικής διακυβέρνησης
- Επικουρικότητα και σεβασμός των εθνικών αρμοδιοτήτων έναντι του συγκεντρωτισμού
- Εθνικά συμφέροντα έναντι των αυτοκαθορισμένων αξιών της ΕΕ
- Ελευθερία λόγου έναντι ιδεολογικού ελέγχου του λόγου
Οι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την σύνταξη αυτής της έκθεσης-μελέτης είναι δύο ανεξάρτητες ευρωπαϊκές δεξαμενές σκέψης (think tanks) με πατριωτικό πρόσημο και είναι προσανατολισμένοι στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη σημερινή Ευρώπη.
Χωρίς να έχουν προηγηθεί θεσμικά και επίσημα μεταρρυθμίσεις των Συνθηκών της ΕΕ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δια της νομολογίας του υποστηρίζουν ότι το δίκαιο της ΕΕ (πρωτογενές και παράγωγο) υπερισχύει των εθνικών δικαίων και των εθνικών συνταγμάτων. Εδώ και χρόνια οι εθνικές δημοκρατικές διαδικασίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του προωθούμενου σχεδίου από τις ευρωπαϊκές ελίτ για όλο και μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό της εξουσίας στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Σταδιακά οδηγούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος στο οποίο παρακάμπτεται η βούληση των εθνικών εκλογικών σωμάτων. Αυτό πιστοποιείται από τις πρόσφατες εξελίξεις της ακύρωσης των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία. Η ακύρωση της λαϊκής βούλησης υποστηρίχθηκε τόσο από την ΕΕ όσο και από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο (δικαιοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης).
Πριν από λίγους μήνες ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton μίλησε για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Γερμανία σε περίπτωση που θα προέκυπτε ένα μη αρεστό στους Ευρωπαίους εκλογικό αποτέλεσματα.
Κι ενώ η ΕΕ μιλά σήμερα με επίταση και επαναλαμβανόμενα για τις αξίες της, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες υποστηρίζει ανοιχτά το σενάριο ένταξης της αυταρχικής Τουρκίας του Ερντογάν στη νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας εν όψει της απόσυρσης της αμερικανικής ομπρέλας προστασίας.
Κατά την έκθεση, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα από το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ ως υπερκράτους και να επιστρέψουμε στο αρχέτυπο δημοκρατικό της όραμα με θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και με σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις και αξίες τους.
Αναλύσεις
Κατέρρευσε η αποτροπή μας
Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Ιωάννης Μπαλτζώης: Το Ισραήλ θέλει να προχωρήσουν τα ενεργειακά ζητήματα με την Ελλάδα. Ο Τραμπ στηρίζει τον ινδικό διάδρομο IMEC. Αυτό είναι ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά το θέμα είναι θα την αφήσει η Τουρκία; Είναι δυνατόν να ζητά την άδεια; Αυτό που έκανε την Τουρκία ήταν απολύτως παράνομο.
Δεν έχει δικαίωμα να μας προκαλέσει με την πόντιση ενός καλωδίου. Ακούμε τον Ροζάκη να λέει, ότι έστειλε φρεγάτες! Και λοιπόν; Εμείς δεν έχουμε στρατό; Ο Μοργκεντάου λέει, ότι βιώσιμο είναι το κράτος που έχει επαρκή ισχύ για να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να έχεις τη δύναμη να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο. Δεν περιμένεις αυτό να γίνει από μία πλανητική δύναμη.
Τι σημαίνει αυτό; Τί προβλέπουν οι οδηγίες; Προειδοποίηση, ότι είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Αν δεν απομακρυνθούν προειδοποιητικές βολές από δικά μας σκάφη. Στη συνέχεια μπορούν να ακολουθήσουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν τα εθνικά σου κυριαρχικά δικαιώματα.
Είναι δική μας ευθύνη ότι επιτρέψαμε αυτήν την κατάσταση. Ξέρετε με αυτές τις κινήσεις η Τουρκία μας τεστάρει. Δεν εφαρμόζουμε σοβαρή αποτρεπτική πολιτική. Η αποτροπή μας έχει καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει, ότι ο άλλος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και τους δίνουμε την εντύπωση, ότι δεν θα αντιδράσεις.
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ