Αναλύσεις
Wall Street Journal: Πώς η Μόσχα κερδίζει την κούρσα στην Αρκτική
ΟΙ ΗΠΑ επιχειρούν τώρα να καλύψουν την υστέρησή τους στον Βορρά, όπου οι αμυντικές τους υποδομές αλλά και η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου υπολείπονται εκείνων της Ρωσίας, η οποία πλέον δρα με τη συνεργασία της Κίνας

Η κατάσταση στην Αρκτική ουδέποτε υπήρξε θερμότερη. Πέρυσι, ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια έκαναν ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων cruise κοντά στα μέλη του ΝΑΤΟ Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία. Είχαν προηγηθεί πολεμικά γυμνάσια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που περιλάμβαναν αμφίβιες επιθέσεις στα παγωμένα νερά.
Μόλις 85 χλμ. χωρίζουν τις ΗΠΑ από τη Ρωσία στον Βερίγγειο Πορθμό, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Γεωπολιτικά οι δυο χώρες έχουν απομακρυνθεί όσο ποτέ άλλοτε εδώ και δεκαετίες. Η Αρκτική θερμαίνεται σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι αποκαλούν το φαινόμενο αρκτική ενίσχυση.
Η κάλυψη της θάλασσας από πάγο έχει μειωθεί, από το ελάχιστο ετήσιο των 4,3 εκατ. τετρ. χλμ. το 1979 στα 2,7 εκατ. τετρ. χλμ. το 2024, σύμφωνα με τη NASA. Καθώς υποχωρούν οι πάγοι, μεγαλώνει ο αριθμός των πλοίων σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος.
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι δυο πλευρές είχαν αναπτύξει στην περιοχή μερικά από τα πιο ισχυρά όπλα και συστήματα παρακολούθησης. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, οι ΗΠΑ μείωσαν τις βάσεις τους στην Αλάσκα ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στην Αρκτική σάπισαν.
Η Norad από το 1958
Σήμερα, η αυξανόμενη έχθρα οδηγεί τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να ανανεώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή επειδή προσφέρει σε κάθε πλευρά πλεονεκτικό έδαφος για την εξαπόλυση πληγμάτων, είπε ο Ρομπ Χιούμπερτ, διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών και Στρατηγικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.
Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εκτίμησε το 2023 ότι η ικανότητα της Μόσχας να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στον Αρκτικό Ωκεανό υπερβαίνει τις δυνατότητες της Ουάσιγκτον.
Η Βόρεια Αμερική υστερεί σε στρατιωτική υποδομή στον άπω Βορρά της. Η Norad, η κοινή διοίκηση ΗΠΑ – Καναδά που δημιουργήθηκε το 1958 για την άμυνα της ηπείρου έναντι σοβιετικής επίθεσης, αποσκοπεί στην ανίχνευση οιασδήποτε επικείμενης επίθεσης πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Ομως το δίκτυο παρακολούθησης με δορυφόρους, επίγεια ραντάρ και αεροπορικές βάσεις είναι ξεπερασμένο.
Η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν νέους πυραύλους, που έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τους προηγούμενους και ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου και οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα υπάρχοντα συστήματα ανίχνευσης.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εργάζονται για να εκσυγχρονίσουν τη Norad αντικαθιστώντας συστήματα ραντάρ και αναβαθμίζοντας τις αμυντικές δυνατότητες. Ο Καναδάς αγόρασε πρόσφατα από τις ΗΠΑ 88 πολεμικά αεροσκάφη F-35, τα οποία θα αναπτύξει σε βόρειες βάσεις.
«Η Αρκτική είναι μια περιοχή πιθανής μελλοντικής σύγκρουσης» είπε ο διοικητής του ρωσικού Βόρειου Στόλου Αλεξάντρ Μοϊσέγεφ σε πρόσφατη σύνοδο για την Αρκτική στην Αγία Πετρούπολη.
Η περιοχή αποτελεί ήδη ζώνη έντονου εμπορικού ανταγωνισμού. Οι ΗΠΑ δεν έχουν στην Αρκτική βαθιά λιμάνια ικανά να φιλοξενήσουν μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το μεγαλύτερο μέρος της Αλάσκας δεν έχει δρόμους ούτε σιδηροδρομικές γραμμές, το οποίο περιπλέκει περαιτέρω την πρόσβαση στον Απω Βορρά.
Ο Καναδάς, που ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα της Αρκτικής μετά από εκείνο της Ρωσίας, έχει μόλις ένα βαθύ λιμάνι που προσφέρει πρόσβαση στον Αρκτικό Ωκεανό και βρίσκεται 800 χλμ. μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο.
Η αυξανόμενη διεθνής απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 συνέβαλε στην εδραίωση στενότερων σχέσεων με την Κίνα. Η Ρωσία άνοιξε την αρκτική περιοχή της στο Πεκίνο και το Πεκίνο στήριξε την οικονομία της Ρωσίας ενώ της χορήγησε εξοπλισμό διττής χρήσης για να υποστυλώσει τον στρατό της. Αυτή η υποστήριξη είναι εμφανής στην Αρκτική, όπου κινεζικές εταιρείες είναι σημαντικοί επενδυτές και προμηθευτές εξοπλισμού σε ρωσικά ενεργειακά προγράμματα.
Η Ρωσία, σε αντάλλαγμα, στέλνει καύσιμα στην Κίνα με τον αποκαλούμενο «στόλο-φάντασμα», με τον οποίο γίνονται παράνομες παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ασία. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ μεταφοράς φορτίων μέσω της Διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας από τη βορειοδυτική Ρωσία στον Βερίγγειο Πορθμό, σύμφωνα με τη Rosatom, τη ρωσική υπηρεσία που επιβλέπει τη θαλάσσια οδό.
Σχεδόν όλα αυτά τα φορτία μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία στην Κίνα και πάνω από τα μισά ήταν αργό πετρέλαιο. Η βόρεια διαδρομή είναι μικρότερη σε απόσταση και μειώνει τον χρόνο κατά δυο εβδομάδες, όμως οι πάγοι παραμένουν ένα ύπουλο εμπόδιο.
Ο πρόεδρος Τραμπ έβαλε πρόσφατα την περιοχή στο επίκεντρο της προσοχής όταν πρότεινε να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία για να επεκτείνει την παρουσία της Αμερικής στην Αρκτική λέγοντας ότι «τη χρειαζόμαστε για την εθνική ασφάλεια». Η Γροιλανδία έχει στρατηγική θέση και είναι πλούσια σε σπάνια στοιχεία, ακατέργαστα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για να κατασκευάζονται από smartphones μέχρι μαχητικά αεροσκάφη.
Ο πλούτος του Βορρά
Το λιώσιμο των πάγων διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτά τα κρίσιμης σημασίας ορυκτά. Ομως η Ρωσία προηγείται και στην εξόρυξη του πλούτου της Αρκτικής, της οποίας η ανάπτυξη άρχισε πριν από δεκαετίες.
Επίσης, η Ρωσία διεκδικεί αχαρτογράφητα αποθέματα στον πυθμένα της Αρκτικής. Ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει γεωγραφικά στοιχεία για να στηρίξει το επιχείρημα της Μόσχας ότι η υποβρύχια Οροσειρά Λομονόσοφ – την οποία διεκδικούν επίσης η Δανία και ο Καναδάς και είναι πιθανώς πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – αποτελεί τμήμα της ρωσικής επικράτειας.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σχεδιάζουν να αγοράσουν από κοινού περισσότερα παγοθραυστικά για την αστυνόμευση της περιοχής. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο τρία παγοθραυστικά για τους πόλους, εκ των οποίων το ένα είναι 50 ετών και ένα άλλο παροπλίστηκε πέρυσι εξαιτίας πυρκαγιάς.
Η Ρωσία διαθέτει τρεις ντουζίνες παγοθραυστικά, πολλά από αυτά πυρηνοκίνητα, με μεγαλύτερη ισχύ και δυνατότητα μεγαλύτερων ταξιδιών. Η Κίνα, της οποίας το βορειότερο σημείο απέχει πάνω από 1.450 χλμ. από τον Αρκτικό Κύκλο, έστειλε πέρυσι στην περιοχή τρία παγοθραυστικά.
Η Κίνα επιδιώκει από καιρό μεγαλύτερο ρόλο στην Αρκτική, καθώς η ηγεσία της πιστεύει ότι το λιώσιμο των πάγων θα δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες αλλά θα μεγαλώσει και τους κινδύνους ασφαλείας. Το 2018 η Κίνα αυτοανακηρύχθηκε έθνος «πλησίον της Αρκτικής» και «σημαντικός παράγοντας στις αρκτικές υποθέσεις».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Αναλύσεις
Η παγίδα που έστησε ο Τραμπ στον Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία
υκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας και επιχειρούν να την επιβάλουν στην Ρωσία.

Σταύρος Καλεντερίδης: Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας και επιχειρούν να την επιβάλουν στην Ρωσία. Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα και ποια είναι η συνωμοσία των Ευρωπαίων;
Πώς κατάφεραν οι ρωσικές δυνάμεις να απελευθερώσουν το μεγαλύτερο μέρος του Κουρσκ;
Αναλύσεις
Το αίμα των ακτών! Απο τη σφαγή στη συμφωνία
Ο Τζολάνι προετοιμαζόταν για τη σφαγή τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με άλλες συμμορίες Τσετσένων, Ουιγούρων και Τουρκμενών.

Γράφει ο Βαγγέλης Μπασάρ Μούσσα
Σε μια προσπάθεια να απορροφήσουν μέρος της τοπικής και διεθνούς οργής για τη σεχταριστική σφαγή στην ακτή, όπως έγινε γνωστό, συμμορίες που συνδέονται με τον Τζολάνι κυκλοφόρησαν μια γελοία επίσημη αφήγηση ότι η αιτία της σφαγής ήταν μια «απόπειρα πραξικοπήματος» και μια «ενέδρα» στην οποία υποβλήθηκαν οι συμμορίες τους στην ακτή.
Στην άθλια προώθηση φωτογραφιών όπλων που τοποθετήθηκαν δίπλα στα πτώματα των θυμάτων, με τον ισχυρισμό ότι ανήκαν σε «απομεινάρια και νεκρούς Αλαουίτες πολίτες που βοήθησαν τους πραξικοπηματίες». Οι φατρίες μέσω της εγκληματικότητας τους έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι χιλιάδες αθώοι πολίτες που είχαν καταφύγει στην Αεροπορική Βάση #Χμεϊμίμ (βλέπε φωτογραφία) ήταν «απομεινάρια του καθεστώτος» και να χαρακτηρίζουν μερικούς από αυτούς ως «ανώτεροι αξιωματικοί από τα υπολείμματα του καθεστώτος», για να ανακαλύψουν αργότερα ότι ήταν απλοί εργάτες που εργάζονταν στο λιμάνι της Λαττάκειας και σε άλλα πολιτικά ιδρύματα!
Στην πραγματικότητα ένα πραξικόπημα, οποιοδήποτε πραξικόπημα, γίνεται στην πρωτεύουσα της χώρας και τους κεντρικούς «κυρίαρχους» θεσμούς της (Υπουργείο Άμυνας, ΓΕΣ, παλάτι, ραδιόφωνο και τηλεόραση κ.λπ.), όχι σε κοιλάδες, βουνά και δάση εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, όπου ζουν μόνο αλεπούδες.
Υπάρχει το βρετανικό έγγραφο που δημοσίευσα νωρίτερα, το οποίο καταλήγει λογικά στο συμπέρασμα ότι ο Τζολάνι προετοιμαζόταν για τη σφαγή τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με άλλες συμμορίες Τσετσένων, Ουιγούρων και Τουρκμενών.
Αν δεν υπήρχε το αίμα των ακτών και η αποκάλυψη των δραστών και των σχεδιαστών, τα δύο μέρη, ο Τζολάνι και ο Mαζλούμ Αμπντί, δεν θα είχαν βιαστεί να υπογράψουν τη συμφωνία.
Συγκεκριμένα, ο Τζολάνι θέλει να δραπετεύσει προς τα εμπρός μετά από στοιχεία για την «προσωπική» του συμμετοχή στην έκδοση εντολών για θρησκευτικές δολοφονίες με την ομάδα του, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση που τρόμαξε τον Τζολάνι και τον έκανε να τρέξει προς τις SDF.
Η Μεραρχία Σουλεϊμάν Σαχ και η Μεραρχία Χαμζά συμμετείχαν άμεσα στις σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων, ιδιαίτερα στην παράκτια πόλη Μπανίγιας. Οι δύο ομάδες λαμβάνουν άμεση υποστήριξη από την Τουρκία και λαμβάνουν εντολές από τον Τζολάνι.
Για τον Μαζλούμ Αμπντί, είναι μια ιστορική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί εις βάρος του αίματος χιλιάδων αθώων στις ακτές της Συρίας, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωριστεί το κόμμα του μετά την κατάρρευση του PKK και να φτάσει στη Μεσόγειο προκειμένου να εξάγει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Αναλύσεις
Ειρήνη με μελανά σημεία ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Αρμενία έχει υποκύψει σε όλες τις απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο από τη μεριά του δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν συμβιβασμό.

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν
Σημαντικές εξελίξεις στον Καύκασο:
Τα Υπουργεία Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν το σχέδιο της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο κρατών.
Αυτό επετεύχθη μετά από αποδοχή εκ μέρους της Αρμενίας, των δύο τελευταίων όρων που είχε θέσει το Αζερμπαϊτζάν. Δηλαδή:
1. Την απόσυρση των προσφύγων κατά του Αζερμπαϊτζάν στο Διεθνές Δικαστήριο.
2. Την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αρμενίας με σκοπό την αφαίρεση κάθε αναφοράς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Αρμενία έχει υποκύψει σε όλες τις απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο από τη μεριά του δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν συμβιβασμό. Αυτό επετεύχθη μέσω της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν (χρήση και απειλή χρήσης βίας), καθώς και της απόφασης της αρμενικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην όσο πιο δυνατόν συντομότερη ομαλοποίηση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία ανεξαρτήτως των μονομερών παραχωρήσεων που χρειάζεται να γίνουν.
Αν δεν αλλάξει κάτι το αμέσως επόμενο διάστημα, τα δύο κράτη θα υπογράψουν την συνθήκη ειρήνης εντός του 2025.
Από τη μία, η υπογραφή μιας τέτοιας συνθήκης είναι θετική, διότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.
Από την άλλη, ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι για να έχουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, χρειάζονται αμοιβαίες παραχωρήσεις. Πώς μπορούμε να έχουμε ειρήνη στο Νότιο Καύκασο όταν, για παράδειγμα, το Αζερμπαϊτζάν κρατεί παρανόμως 23 Αρμενίους τους οποίους θα φυλακίσει με την διεξαγωγή δικών-παρωδιών και δεν έχει κάνει πίσω σε κανένα ζήτημα;
Ένα ακόμη μελανό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι οι Αρμένιοι πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα χάσουν για πάντα τις περιουσίες τους και το δικαίωμα της επιστροφής χωρίς να λάβουν καμία αποζημίωση. Η δε αρμενική πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά θα καταστραφεί ολοσχερώς.
Οι γεωπολιτικές συνθήκες, πάντως, ευνοούν το Αζερμπαϊτζάν. Η περαιτέρω αναβάθμιση της Τουρκίας, η ανικανότητα της Ε.Ε., οι εξελίξεις γύρω από το ουκρανικό, η συμμαχία Αζερμπαϊτζάν – Ισραήλ, οι πολιτικές Τραμπ, καθώς και η συνεχιζόμενη αγορά εξοπλισμών εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, δεν δίνουν πολλά περιθώρια στην Αρμενία.
Μένει να δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η περιβόητη αυτή συνθήκη ειρήνης και αν θα εφαρμοστεί.
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ