Διεθνή
Αμπάς Αραγτσί: Οι συνομιλίες του Ιράν με τις ΗΠΑ είναι δυνατές αλλά μόνο με «ίσους όρους»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, αλλά λέει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν και οι δύο χώρες είναι σε «ίσους όρους», ανέφερε την Πέμπτη μια ιρανική κρατική εφημερίδα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προτείνοντας συνομιλίες για τα πυρηνικά, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης του Ιράν: στρατιωτικά ή κάνεις συμφωνία».
«Εάν ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ενώ η άλλη πλευρά επιβάλλει τη μέγιστη πίεση, θα διαπραγματευόμαστε από αδύναμη θέση και δεν θα πετύχουμε τίποτα», δήλωσε ο Αραγτσί στην εφημερίδα του Ιράν σε συνέντευξή του.
«Η άλλη πλευρά πρέπει να πειστεί ότι η πολιτική πίεσης είναι αναποτελεσματική — μόνο τότε μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις».
Ο Χαμενεΐ είπε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ απλώς θα «σφίξουν τον κόμπο των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση στο Ιράν».
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά
Το 2018, υπό την πρώτη προεδρία του Τραμπ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις και επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις που έχουν ακρωτηριάσει την οικονομία του Ιράν. Η Τεχεράνη αντέδρασε ένα χρόνο αργότερα παραβιάζοντας τους πυρηνικούς περιορισμούς της συμφωνίας.
Ο Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα ιρανικά κρατικά ζητήματα, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τεχεράνη δεν θα εκφοβιστεί στις συνομιλίες.
Ενώ άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, ο Τραμπ επανέφερε την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που άσκησε στην πρώτη θητεία του ως πρόεδρος για να απομονώσει το Ιράν από την παγκόσμια οικονομία και να μηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του.
Πηγή: Reuters

Διεθνή
Αντιπρόεδρος της Σερβίας: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν στην καταστολή των διαδηλώσεων
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία» για την τραγωδία στο Νόβισαντ. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τα ρωσικά Bots για τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις γύρω από τα Τέμπη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας βοήθησαν τις αρχές του Βελιγραδίου να ανταποκριθούν σε πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σχόλια που σύμφωνα με τους επικριτές αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση είχε εξαρτηθεί από τη Μόσχα.
Φοιτητές, με την υποστήριξη δασκάλων, αγροτών και εργαζομένων, συνεχίζουν τις καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη Σερβία από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατάρρευση στέγης σε σιδηροδρομικό σταθμό στη βόρεια πόλη Νόβι Σαντ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά.
«Είμαι πολύ ευγνώμων στις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας, που μας υποστηρίζουν πάντα στον αγώνα μας ενάντια στις έγχρωμες επαναστάσεις, κυρίως με πληροφορίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βουλίν σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας.
«Ξέρουν τι κίνδυνος κρέμεται πάνω από τη Σερβία», δήλωσε ο Βουλίν σύμφωνα με το RIA.
Ο λαϊκιστής πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συχνά περιγράφει τις διαδηλώσεις ως απόπειρες να πραγματοποιηθεί μια «έγχρωμη επανάσταση», μια αναφορά στις φιλοδυτικές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν κυβερνήσεις στην Ουκρανία, τη Γεωργία και την Κιργιζία τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Αλεξάνταρ Τζόκιτς, πολιτικός επιστήμονας με έδρα το Βελιγράδι που κριτικάρει την κυβέρνηση, είπε ότι οι δηλώσεις του Βουλίν «απηχούν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της Ρωσίας για το καθεστώς».
«Η μόνη ανοιχτή υποστήριξη στο καθεστώς προέρχεται από τη Ρωσία, όλοι οι άλλοι είτε είναι ουδέτεροι είτε το καταδικάζουν», είπε.
Το Βελιγράδι ισορροπεί μεταξύ των φιλοδοξιών του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των στενών του σχέσεων με τη Ρωσία, έναν παραδοσιακό σύμμαχο μεγάλης δύναμης και σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου.
Ο Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία»
Ο Βούτσιτς κατηγορεί τις δυτικές χώρες ότι συνωμοτούν με φοιτητές και την αντιπολίτευση για την ανατροπή της κυβέρνησης της Σερβίας, η οποία έχει εδώ και καιρό καλούς δεσμούς με τη Μόσχα. Οι ηγέτες των διαδηλωτών αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη Δύση.
Ο Βουλίν, ένας φιλορώσος πολιτικός που ηγείται ενός μικρού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βούτσιτς, διετέλεσε στο παρελθόν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Σερβίας (BIA), καθώς και υπουργός Εσωτερικών και Άμυνας.
Παραιτήθηκε από την BIA αφού μπήκε σε λίστα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 λόγω κατηγοριών για φιλορωσική δραστηριότητα.
Πηγή: Reuters
ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO: Ο Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία» για την τραγωδία στο Νόβισαντ. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τα ρωσικά Bots για τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις γύρω από τα Τέμπη.
Διεθνή
Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «παγώνει» την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ
Το δικαστήριο θα εξετάσει τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της απόλυσης του επικεφαλής της Σιν Μπετ, σύμφωνα με το AFP.

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «πάγωσε» την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποπέμψει τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ.
Το δικαστήριο θα εξετάσει τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της απόλυσης του επικεφαλής της Σιν Μπετ, σύμφωνα με το AFP.
Απώλεια εμπιστοσύνης
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την καθαίρεση του επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, με εισήγηση του Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
Σε επιστολή του στα μέλη της κυβέρνησής του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην «απώλεια κάθε επαγγελματικής και προσωπικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον διευθυντή της υπηρεσίας», η οποία εμποδίζει «την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ασκήσουν αποτελεσματικά τις εξουσίες τους και καταφέρνει πλήγμα στις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας και της κυβέρνησης».
Αυτή η «απώλεια της εμπιστοσύνης» εντάθηκε «κατά τη διάρκεια του πολέμου, πέραν της επιχειρησιακής αποτυχίας της 7ης Οκτωβρίου, ιδίως τους τους τελευταίους μήνες», συνεχίζει το κείμενο, αναφερόμενο στην άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Προσφυγή κατά της απόφασης
Ο Ρόνεν Μπαρ, που είχε διοριστεί στη θέση τον Οκτώβριο του 2021 για 5ετή θητεία, τόνισε προτού ανακοινωθεί η κυβερνητική απόφαση πως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του στα «προσήκοντα όργανα» του κράτους.
Σε δική του επιστολή προς την κυβέρνηση, που έφεραν στο φως ισραηλινά ΜΜΕ χθες βράδυ, κρίνει πως η καθαίρεσή του, την οποία προανήγγειλε ο κ. Νετανιάχου την Κυριακή, είχε ελατήριο το «προσωπικό συμφέρον» του πρωθυπουργού και σκοπό να «εμποδίσει τις έρευνες για τα γεγονότα που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου και άλλες σοβαρές υποθέσεις που εξετάζονται το τρέχον διάστημα από τη Σιν Μπετ».
Αντίδραση της αντιπολίτευσης και διαδηλώσεις
Η αναγγελία της καθαίρεσής του την Κυριακή προκάλεσε οργή στην αντιπολίτευση και πυροδότησε διαδηλώσεις εναντίον της «απειλής για τη δημοκρατία» και κατηγορίες πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πραγματικότητα προσπαθεί να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.
Αργά χθες βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι, αψηφώντας τη βροχή και τον άνεμο, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν μπροστά στην ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν μπροστά στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.
Διεθνή
Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας!
Η κλίμακα και το εύρος αυτών των δαπανών υποδηλώνουν μια ευρύτερη φιλοδοξία: την οικοδόμηση ενός στρατού ικανού να προβάλλει ισχύ πέρα από τις παραδοσιακές σφαίρες επιρροής του.

Η πρόσφατη αύξηση 7,2% του Πεκίνου στον αμυντικό προϋπολογισμό του, ξεπερνώντας την αύξηση του ΑΕΠ, συνεχίζει μια μακροχρόνια τάση στη στρατηγική τροχιά της Κίνας. Ενώ οι επίσημες αφηγήσεις χαρακτηρίζουν αυτή την επέκταση ως ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, η κλίμακα και το εύρος αυτών των δαπανών υποδηλώνουν μια ευρύτερη φιλοδοξία: την οικοδόμηση ενός στρατού ικανού να προβάλλει ισχύ πέρα από τις παραδοσιακές σφαίρες επιρροής του. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν εστιάζει πλέον αποκλειστικά στην Ταϊβάν ή την ασφάλεια των συνόρων, αλλά εξελίσσεται σε μια δύναμη με εκτεταμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, σηματοδοτώντας την πρόθεση της Κίνας να διαμορφώσει τον Ινδο-Ειρηνικό και πέρα από αυτήν.
Ωστόσο, πίσω από αυτά τα πρωτοσέλιδα στοιχεία κρύβεται μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα – αυτή που εξισορροπεί τις εξωτερικές φιλοδοξίες της Κίνας με τις εσωτερικές ευπάθειες. Τα σκάνδαλα διαφθοράς, οι πολιτικές εκκαθαρίσεις και η συστημική αναποτελεσματικότητα εντός του PLA εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας είναι πραγματικά βιώσιμος. Οι απολύσεις υψηλού προφίλ στους τομείς των πυραυλικών δυνάμεων και των αμυντικών προμηθειών εκθέτουν βαθιά ριζωμένα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη στρατιωτική επέκταση του Πεκίνου, ακόμη και όταν ο προϋπολογισμός του αυξάνεται.
Σήματα Παγκόσμιας Φιλοδοξίας
Στο επίκεντρο της επί δεκαετίες αύξησης των αμυντικών δαπανών της Κίνας βρίσκεται το εξελισσόμενο στρατηγικό δόγμα της, το οποίο δίνει προτεραιότητα τόσο στην περιφερειακή κυριαρχία όσο και στην εξωπεριφερειακή στρατιωτική παρουσία. Η ώθηση του Xi Jinping για την οικοδόμηση ενός «στρατού παγκόσμιας κλάσης» έως το 2049 δεν είναι απλώς φιλόδοξη ρητορική, αλλά έχει χρησιμεύσει ως επιχειρησιακό σχέδιο για την παγκόσμια στρατιωτική προβολή της Κίνας. Η αύξηση του προϋπολογισμού χρηματοδοτεί άμεσα τη ναυτική επέκταση, τις προόδους της αμυντικής τεχνολογίας και μια ολοένα και πιο δυναμική στρατιωτική διπλωματία, καθεμία από τις οποίες ενισχύει την ικανότητα του Πεκίνου να ασκεί επιρροή πολύ πέρα από τα στενά της Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Μια βασική πτυχή αυτού του μετασχηματισμού ήταν οι επεκτεινόμενες δυνατότητες του Ναυτικού PLA για το γαλάζιο του νερού. Με την κατασκευή νέων αεροπλανοφόρων, πυρηνικών υποβρυχίων και ενός δικτύου υπερπόντιων κόμβων υλικοτεχνικής υποστήριξης, η Κίνα θέτει τα θεμέλια για συνεχείς παγκόσμιες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η προσέγγιση του Πεκίνου μοιάζει επίσης με ιστορικές στρατηγικές μεγάλων δυνάμεων, αξιοποιώντας οικονομικά και στρατιωτικά μέσα για να ενισχύσουν το ένα το άλλο.
Αυτή η φιλοδοξία ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην προσέγγιση «διπλής χρήσης» της Κίνας, όπου τα οικονομικά και μη στρατιωτικά έργα υποδομής εξυπηρετούν ως συμπλήρωμα στρατιωτικών λειτουργιών. Η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) παρείχε επίσης στο Πεκίνο πρόσβαση σε βασικούς κόμβους εφοδιαστικής, ορισμένοι από τους οποίους χρησιμεύουν τώρα ως πιθανά στρατιωτικά μέσα. Το Τζιμπουτί, οι Νήσοι Σολομώντος και η Ναυτική Βάση Ream της Καμπότζης αποτελούν παράδειγμα αυτής της αλλαγής, επιτρέποντας το καθένα στην Κίνα να επεκτείνει την επιχειρησιακή της εμβέλεια.
Η αμυντική επέκταση της Κίνας έχει επίσης βαθιές στρατηγικές συνέπειες για τις περιφερειακές αρχιτεκτονικές ασφάλειας. Χώρες όπως η Ινδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία -ήδη επιφυλακτικές για τη θαλάσσια δυναμικότητα του Πεκίνου- αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να ανταποκριθούν σε μια PLA σύντομα δεν θα παραμείνουν πλέον γεωγραφικά περιορισμένες. Οι πρόσφατες ναυτικές ασκήσεις της Κίνας κοντά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία δείχνουν περαιτέρω αυτή τη στροφή. Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι απλώς στρατιωτικοί ελιγμοί ρουτίνας, αλλά μια προσπάθεια ομαλοποίησης της παρουσίας του Πεκίνου σε αδιαμφισβήτητα ύδατα.
Πέρα από την Ασία, οι διευρυνόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας έχουν επίσης αναδιαμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων στις παγκόσμιες υποθέσεις ασφάλειας. Σε αντίθεση με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κίνα εκμεταλλευόταν την οικονομική αλληλεξάρτηση για να μετριάσει την άμεση στρατιωτική απώθηση ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει τη στρατιωτική της επιρροή. Αυτό πλέον περιπλέκει τις στρατηγικές αποτροπής για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς οι οικονομικές εκτιμήσεις συχνά συνεχίζουν να έρχονται σε σύγκρουση με τις επιταγές αντιμετώπισης της στρατιωτικής ανόδου της Κίνας.
Επομένως, ο αυξανόμενος αμυντικός προϋπολογισμός του Πεκίνου δεν αποτελεί απλώς απάντηση στις ανάγκες εσωτερικής ασφάλειας, αλλά μια ευρύτερη δήλωση προθέσεων. Η πρόκληση για άλλα κράτη είναι τώρα η αναγνώριση ότι η στρατιωτική επέκταση της Κίνας δεν αφορά μόνο την Ταϊβάν, την ασφάλεια των συνόρων ή την περιφερειακή ηγεμονία, αλλά αφορά επίσης τη δημιουργία μιας δύναμης ικανής να διαμορφώσει τη δυναμική της παγκόσμιας ασφάλειας με τους δικούς της όρους. Τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν η διεθνής κοινότητα μπορεί είτε να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα στρατηγική πραγματικότητα είτε να παραμείνει αντιδραστική στη μεταβαλλόμενη στρατιωτική στάση της Κίνας.
Εσωτερικές προκλήσεις εντός του PLA: Διαφθορά και ενοποίηση εξουσίας
Ενώ ο αυξανόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας σηματοδοτεί μια επιθετική στρατιωτική επέκταση, οι εσωτερικές εξελίξεις εντός του PLA δίνουν μια πιο περίπλοκη εικόνα. Πρόσφατα υψηλού προφίλ σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύπτουν βαθιά ριζωμένες αδυναμίες στις ανώτερες τάξεις του στρατού, εγείρουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής συσσώρευσης της Κίνας.
Η απομάκρυνση ανώτατων αξιωματούχων από την Rocket Force, τη μονάδα που είναι υπεύθυνη για τις πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες της Κίνας, υποδηλώνει ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού στρατού του Xi Jinping δεν αφορούσε μόνο το υλικό και την επέκταση, αλλά αφορά τον εσωτερικό έλεγχο και την πειθαρχία του κόμματος. Τούτου λεχθέντος, παρά μια δεκαετία εκστρατειών κατά της διαφθοράς, η εμμονή της δωροδοκίας και της πολιτικής ευνοιοκρατίας οδήγησε στο τεκμήριο ότι αυτά τα ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν συστημικά και όχι μεμονωμένα περιστατικά.
Η διαφθορά εντός του PLA είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, που έχει τις ρίζες του στην ιστορία του ως οργάνωσης που καθοδηγείται από την πατρονία υπό την οικονομία διοίκησης της Κίνας πριν από τη μεταρρύθμιση. Το πρόσφατο κύμα απολύσεων, παρά τις αμείλικτες προσπάθειες του Σι Τζινπίνγκ κατά των μοσχευμάτων, εγείρει επίσης ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τη θεσμική λογοδοσία.
Αυτή η εσωτερική αστάθεια έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη στρατιωτική ετοιμότητα και τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Κίνας. Πρώτον, οδηγεί σε ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα μάχης, ιδιαίτερα σε βασικούς στρατηγικούς τομείς όπως η αποτροπή πυραύλων και οι ναυτικές επιχειρήσεις. Εάν η απάτη στις προμήθειες, η εσφαλμένη κατανομή πόρων και οι προωθητικές ενέργειες που βασίζονται στην πίστη εξακολουθούν να μαστίζουν το PLA, η ικανότητά του να εκτελεί περίπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί ενδεχομένως να τεθεί σε κίνδυνο. Ανεξάρτητα από τις αυξανόμενες οικονομικές επενδύσεις, η διαφθορά θα καταλήξει να διαβρώσει τη συνοχή των μονάδων, την πειθαρχία και την εμπιστοσύνη στις δομές διοίκησης.
Δεύτερον, υπογράμμισε την αυξανόμενη συγκέντρωση της εξουσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει δώσει προτεραιότητα στην πολιτική πίστη έναντι της επαγγελματικής στρατιωτικής ικανότητας. Αυτή η μετατόπιση κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει μια κουλτούρα διοίκησης που εκτιμά την ιδεολογική ευθυγράμμιση έναντι της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, αποδυναμώνοντας ενδεχομένως την ικανότητα της Κίνας να ανταποκρίνεται αποφασιστικά.
Τέλος, ένας στρατός που μαστίζεται από εσωτερικές εκκαθαρίσεις και αστάθεια θα αγωνιστεί για να διατηρήσει το επίπεδο της παγκόσμιας προβολής ισχύος που έχει οραματιστεί το Πεκίνο μέχρι στιγμής. Εάν οι κορυφαίοι στρατιωτικοί της Κίνας παραμένουν ευάλωτοι σε συχνούς ανασχηματισμούς και πολιτικές καταστολές, το PLA μπορεί να δυσκολευτεί να καλλιεργήσει τη θεσμική σταθερότητα που απαιτείται για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική εκτέλεση.
Στρατιωτική επέκταση με όρια;
Οι ταχέως αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες της Κίνας σηματοδοτούν ξεκάθαρα μια φιλοδοξία μετατροπής του PLA σε κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη. Ωστόσο, αυτή η φιλοδοξία δεν είναι χωρίς σοβαρούς διαρθρωτικούς περιορισμούς. Η εμμονή της διαφθοράς, της πολιτικής παρέμβασης και της αστάθειας διοίκησης εκτρέπει την εστίαση στο γεγονός ότι η στρατιωτική άνοδος της Κίνας μπορεί να είναι λιγότερο γραμμική και πιο εύθραυστη από ό,τι υποδηλώνουν τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Ενώ το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τις παγκόσμιες στρατιωτικές ισορροπίες, οι εσωτερικοί του στρατιωτικοί αγώνες θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα αυτής της επέκτασης. Το αν η Κίνα θα μπορούσε να επιλύσει αυτές τις θεσμικές προκλήσεις χωρίς να διακυβεύσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Για τη διεθνή κοινότητα, αυτό το παράδοξο παρουσιάζει ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια ευκαιρία – κάτι που απαιτεί εστίαση στην ικανότητά τους να προβλέπουν την αυξανόμενη στρατιωτική εμβέλεια της Κίνας, ενώ αναγνωρίζουν επίσης τους περιορισμούς που θα διαμορφώσουν τη στρατηγική τροχιά του Πεκίνου τα επόμενα χρόνια.
ΠΗΓΗ: Daily Mirror
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ