Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Αίγυπτος-ΕΕ συζητούν για τη Γάζα, τη Συρία και τους δεσμούς στις συνομιλίες του Καΐρου

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Δημοσιεύτηκε στις

Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης της Αιγύπτου, Badr Abdelatty, συναντήθηκε την Κυριακή με την Kaja Kallas, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, στο Κάιρο, για πολιτικές διαβουλεύσεις. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη συνάντηση, ο Abdelatty επαίνεσε τον συνεχιζόμενο διάλογο και τον συντονισμό με την ΕΕ για διάφορα θέματα. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή Tamim Khallaf, τον επίσημο εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Abdelatty χαιρέτισε την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ.

Εξέφρασε την επιθυμία της Αιγύπτου να συνεχίσει να εργάζεται με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την υποστήριξη της συνεργασίας στους έξι πυλώνες της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης. Τόνισε τη σημασία της οικονομικής πτυχής της εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πακέτου αξίας 4 δισ. ευρώ.

Ο Abdelatty τόνισε επίσης το σημαντικό βάρος που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος όσον αφορά τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών. Αναγνώρισε τη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής προεδρίας της Αιγύπτου με την ΕΕ του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας.

Οι συζητήσεις αφορούσαν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με τον Abdelatty να τονίζει την ανάγκη να παγιωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ισραηλινή κλιμάκωση. Χαιρέτισε την υποστήριξη της ΕΕ για το αραβικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, προτρέποντας την ΕΕ να συμμετάσχει στην εφαρμογή του και στη διάσκεψη για την ανασυγκρότηση που σκοπεύει να φιλοξενήσει η Αίγυπτος.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Συρία. Ο Αμπντελάτι επανέλαβε την υποστήριξη της Αιγύπτου στον συριακό λαό και τις φιλοδοξίες του. Τόνισε τη σημασία της έναρξης μιας συνολικής πολιτικής διαδικασίας που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της συριακής κοινωνίας για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στο νότιο Λίβανο, ο Abdelatty επιβεβαίωσε τη στήριξη της Αιγύπτου στο λιβανικό κράτος, τους εθνικούς του θεσμούς και τη σταθερότητά του. Τόνισε την ανάγκη όλα τα μέρη να εφαρμόσουν και να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο νότιο Λίβανο, για άμεση και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και να μπορέσει ο λιβανέζικος στρατός να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 χωρίς επιλεκτικότητα.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής, την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας και την ασφάλεια των υδάτων της Αιγύπτου.

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Διεθνή

Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ των Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Ρώμη και όχι στο Ομάν, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ήταν ο πρώτος που ανέφερε την τελευταία αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών.

«Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων (…) θα διεξαχθεί στη Ρώμη (και) το Υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν θα φιλοξενήσει και πάλι τις συζητήσεις», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το βράδυ της Δευτέρας, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ανέφερε ότι αυτές οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν.

Προηγουμένως, οι επικεφαλής της ολλανδικής και ιταλικής διπλωματίας, Κάσπαρ Φέλντκαμπ και Αντόνιο Ταγιάνι, είχαν επιβεβαιώσει ότι αυτός ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Ιράν και ΗΠΑ, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, είχαν ιστορικές απευθείας συνομιλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη μεσολάβηση του Σουλτανάτου του Ομάν, για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατόπιν πιέσεων της Ουάσινγκτον.

Στις 18 Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε τον στρατό να σταματήσει τα πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές για 30 ημέρες. Λίγες ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα αυτό τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ασάφεια όσον αφορά την πραγματική ημερομηνία έναρξης και τέλους του μορατόριουμ, καθώς και των προϋποθέσεων που το συνοδεύουν. Παράλληλα, οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται σχεδόν καθημερινά ότι παραβιάζουν τη συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σήμερα πότε ακριβώς θα λήξει το μορατόριουμ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Θα σας κρατάμε ενήμερους αλλά δεν είμαι έτοιμος να σας μεταφέρω τη ληφθείσα απόφαση» είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ασάφεια για την ημερομηνία λήξης του μορατόριουμ

Η Ρωσία λέει ότι το μορατόριουμ τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαρτίου, για 30 ημέρες. Η Ουκρανία από την πλευρά της θεωρεί ότι ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο και για το Κίεβο η ημερομηνία λήξης δεν είναι σαφής. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τιχίι, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρει την «ακριβή ημερομηνία» μετά την οποία η συμφωνία δεν θα ισχύει πλέον. Διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία προς το παρόν την τηρεί, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την έχει παραβιάσει «περισσότερες από 30 φορές».

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έπληξε ρωσικές ενεργειακές υποδομές, παρά τη συμφωνία.

Ο Τιχίι είπε επίσης ότι το προσωρινό μορατόριουμ, όπως και μια άλλη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρέπει «να παραταθούν». Πρόσθεσε όμως ότι η Ουκρανία χρειάζεται «πλήρη εκεχειρία» που θα περιλαμβάνει όλα τα πεδία της μάχης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στο Παρίσι για συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία Ρούμπιο και Γουίτκοφ

Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα έχουν «συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την προώθηση του στόχου του προέδρου Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και να σταματήσουν την αιχμαλωσία», τόνισε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, μαζί με τον Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα μεταβούν σήμερα στο Παρίσι για να έχουν συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα έχουν «συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την προώθηση του στόχου του προέδρου Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και να σταματήσουν την αιχμαλωσία», τόνισε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Το ταξίδι αυτό έρχεται μετά τη ρωσική φονική επίθεση την Κυριακή στο Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με τουλάχιστον 35 αμάχους νεκρούς, που κατέδειξε τη συνέχιση του θανατηφόρου πολέμου.

Αν και είχε πει ότι θα έδινε ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε μια μέρα μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ για μια γενική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν έχουν φέρει μέχρι σήμερα κανένα αποτέλεσμα.

Ο Γουίτκοφ δήλωσε τη Δευτέρα, τρεις ημέρες μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι συνομιλίες για μια ειρηνική διευθέτηση βρίσκονται «στα όρια» της προόδου.

Οι συνομιλίες στο Παρίσι για το ουκρανικό γίνονται εν μέσω και των αμερικανο-ιρανικών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή30 λεπτά πριν

Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη...

Διεθνή1 ώρα πριν

Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της...

Ενδιαφέροντα1 ώρα πριν

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι...

Διεθνή2 ώρες πριν

Στο Παρίσι για συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία Ρούμπιο και Γουίτκοφ

Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα έχουν «συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την προώθηση του στόχου του προέδρου Τραμπ να τερματίσει...

Πολιτική2 ώρες πριν

Οι Τούρκοι «καταπίνουν» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM) έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη ακαδημαϊκή εργασία για τον Θαλάσσιο...

Δημοφιλή