Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Αλλαγή «σκυτάλης» στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Ξανά η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.

Δημοσιεύτηκε στις

Πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα θα βάλει -ξανά- η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού «ΨΑΡΑ» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του ΠΝ ήταν η δεύτερη που ανέλαβε δράση στο πεδίο μάχης κατά των επιθέσεων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι, βάσει του προγραμματισμού του Ναυτικού Επιτελείου, προστατεύοντας εμπορικά πλοία.

Επιπλέον, ήταν η πρώτη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ –  που παρά την «ηλικία» της- απέδειξε την επιχειρησιακή της ικανότητα συνδυαστικά με το άρτια εκπαιδευμένο πλήρωμα αλλά και του αντι-drone συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που αναπτύχθηκε από την ΕΑΒ και αναμένεται να εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες ιδίου τύπου, βαλόντας εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones / UAVs) των Χούθι  στον Κόλπο του Άντεν στις 4 Ιουλίου 2024.

 Η στιγμή που η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αποκρούει drone των Χούθι

Ειδικότερα, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποίησε τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής με αποτέλεσμα δύο από τα UAVs να καταρριφθούν και τα άλλα δύο να απομακρυνθούν.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό «ρόλο» στην επιχείρηση καθώς διαθέτει από την έναρξη της Επιχείρησης τη χερσαία Διοίκηση, με το Στρατηγείο της να βρίσκεται στη Λάρισα. Και  επιχειρησιακό Διοικητή τον Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ αλλά και την εν πλω διοίκηση με τον Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη Π να βρίσκεται στο «τιμόνι».

Καμία αλλαγή μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά τον Χούθι

Με τις συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι να βρίσκονται σε εξέλιξη, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στη «Ν» ότι «Εμείς κοιτάμε τι γίνεται τριγύρω σύμφωνα με τις εξελίξεις και την αλλαγή στάσης από άλλες επιχειρήσεις. Για εμάς δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε έχει αλλάξει κάτι από τους Χούθι. Ο ρόλος μας είναι αμυντικός και όχι επιθετικός, δεν χτυπούμε στόχους μέσα στην Υεμένη και πλέουμε σε διεθνή ύδατα» και προσθέτουν πως «παροτρύνουμε την ναυτιλιακή κοινότητα να ακολουθείς τις οδηγίες και τις συμβουλές μας».

Ποια κράτη συμμετέχουν – Παρατείνεται η επιχείρηση

Σε ότι αφορά την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», συμμετέχουν  21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή την περίοδο συμμετέχουν με πλοία η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει την εντολή της επιχείρησης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026.

Επιπλέον το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή επιχειρήσεων, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες, εκτός από τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πλοίων, σχετικά με τη διακίνηση όπλων και τους σκιώδεις στόλους, με σκοπό την ανταλλαγή των πληροφοριών αυτών με τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου (EUROPOL) και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Υποστήριξη σε πάνω από 700 εμπορικά πλοία

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έναρξή της η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»,  έχει παράσχει υποστήριξη σε περισσότερα από 700 εμπορικά πλοία, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευσή τους από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Από αυτά, περισσότερα από 410 πλοία έλαβαν στενή προστασία, επωφελούμενα από ενεργές υπηρεσίες συνοδείας και επιτήρησης.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στενής προστασίας, τα 16 πλοία δέχθηκαν επίθεση.

Συνολικά έχουν εξουδετερωθεί 18 UAV, (Unmanned Aerial Vehicle), 2 USV (Unmanned surface vehicle) και 4 ASBM (anti-ship ballistic missile),  χωρίς να προκληθούν απώλειες ανθρωπίνων ζωών στις εχθρικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας έτσι την ικανότητα της επιχείρησης επιχειρεί με ακρίβεια και υπευθυνότητα.

Οδηγίες προς τη ναυτιλιακή κοινότητα

Αναφορικά με τις ναυτιλιακές εταιρείες, όπως αυτές θέλουν να υποβάλουν αιτήματα συνοδείας και προστασίας εμπορικών πλοίων έναντι των επιθέσεων των Χούθι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα Maritime Security Center Indian Ocean (MSCIO).

Οι ενημερώσεις της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» βρίσκονται στη διεύθυνση https://mscio.eu ή μπορεί η ενδιαφερόμενη εταιρεία να επικοινωνήσει ακόμη και απευθείας με τη διεύθυνση [email protected].

Ο Διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής: Στην Ελλάδα η εν πλω διοίκηση

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

Η Ινδία στον πόλεμο των άστρων! Κατασκεύασε το πρώτο φουτουριστικό όπλο λέιζερ – Δοκιμή με κατάρριψη σμήνους drone

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ινδία δοκίμασε για πρώτη φορά με επιτυχία ένα φουτουριστικό όπλο χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενη ενέργεια υψηλής ισχύος που βασίζεται σε λέιζερ για να καταρρίψει ένα drone.

Το σύστημα που κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) εντόπισε το drone, εκτόξευσε μια ακτίνα λέιζερ και κατέστρεψε τον στόχο.

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Το CHESS DRDO πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίδειξη πεδίου της έκδοσης Land του Vehicle mounted Laser Directed Weapon(DEW) MK-II(A) στο Kurnool σήμερα. Νίκησε το UAV και Swarm Drones προκαλώντας επιτυχώς δομικές ζημιές και απενεργοποίησε τους αισθητήρες επιτήρησης», ανέφερε ο DRDO σε ανάρτηση στο X.

Η επιτυχία τοποθετεί την Ινδία στην αποκλειστική ομάδα εθνών με Laser-DEW υψηλής ισχύος.

“Απ’ όσο γνωρίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι που έχουν επιδείξει αυτήν την ικανότητα. Το Ισραήλ επίσης εργάζεται σε παρόμοιες δυνατότητες, θα έλεγα ότι είμαστε η τέταρτη ή πέμπτη χώρα στον κόσμο που επιδεικνύει αυτό το σύστημα”, δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος του DRDO Samir V Kamat.

Ο κ. Kamat είπε ότι αυτό είναι μόνο η «αρχή του ταξιδιού», προσθέτοντας ότι ο DRDO εργάζεται σε μια σειρά από τεχνολογίες «που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars».”Αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού. Η συνέργεια που έχει επιτύχει αυτό το εργαστήριο με άλλα εργαστήρια DRDO, βιομηχανία και ακαδημαϊκό κόσμο, είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας σύντομα… Εργαζόμαστε επίσης σε άλλα συστήματα υψηλής ενέργειας όπως μικροκύματα υψηλής ενέργειας, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς. Εργαζόμαστε λοιπόν σε μια σειρά τεχνολογιών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Πρόταση στον Δένδια για Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια

Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την πιθανότητα να παραχωρηθεί κατά χρήση από το Υπουργείο Άμυνας το ανενεργό κτήριο του πρώην 299 ΚΙΧΝΕ στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια και ο περιβάλλον χώρος αυτού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ένα Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου μαζί με το ερευνητικό κέντρο του, συζήτησε σε συνάντηση που είχα για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Στόχος της, η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη του σπάνιας ιστορικής αξίας αρχείου που διαθέτει, με πάνω από 30.000 βιβλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, με 600 αυθεντικούς πίνακες που αναφέρονται στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, με 2000 ανέκδοτες συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, εκατοντάδες ανέκδοτες αυθεντικές φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ καθώς και ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου και ερευνητικού κέντρου, δεν θα ωφελήσει μόνο την Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, αποτελώντας ένα τρίτο – ελκυστικό – χώρο επίσκεψης μαζί με την Παναγία Σουμελά και το νέο Μουσείο της Βεργίνας.

Επιπροσθέτως, θα ωφελήσει τα μέγιστα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές αλλά και την Τοπική Κοινωνία της Βέροιας και ευρύτερα της Ημαθίας, προσελκύοντας επισκέπτες, εκπαιδευτικές εκδρομές και τουριστικό ενδιαφέρον.

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή και δεσμεύθηκε να την εξετάσει μαζί με τους αρμόδιους επιτελείς του.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή16 λεπτά πριν

Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της...

Ενδιαφέροντα45 λεπτά πριν

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι...

Διεθνή1 ώρα πριν

Στο Παρίσι για συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία Ρούμπιο και Γουίτκοφ

Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα έχουν «συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την προώθηση του στόχου του προέδρου Τραμπ να τερματίσει...

Πολιτική2 ώρες πριν

Οι Τούρκοι «καταπίνουν» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM) έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη ακαδημαϊκή εργασία για τον Θαλάσσιο...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Γιώργος Φίλης: Καλός ο Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά το μείζον για την Ελλάδα είναι το καλώδιο στην Κάσο

Για το χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και η άσκηση εθνικής κυριαρχίας, μίλησε στα μεσημβρινά γεγονότα του STAR με την Όλγα...

Δημοφιλή