Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Μπίσμαρκ και Ντε Γκωλ: Για την Ασφάλεια της Ευρώπης

Μεταπολεμικά οι προσπάθειες οικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας περιστράφηκε γύρω από δύο τουλάχιστον συγκρουόμενα οράματα. Το ένα υπήρξε  περιεκτικό (inclusive) και το άλλο αποκλειστικό (exclusive). Μεταψυχροπολεμικά και όταν γίνεται αναφορά σε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας  τι εννοείται; Εννοείται μια Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει, πέραν της Ρωσίας, τις ΗΠΑ και τον Καναδά;

Δημοσιεύτηκε στις

Του Μάριου Ευρυβιάδη* Αγγελιαφόρος

Δύο εμβληματικοί ηγέτες που έζησαν σε διαφορετικούς αιώνες, ο Μπίσμαρκ τον 19ο και ο Ντε Γκωλ τον 20ο, γνώριζαν επακριβώς το ένα και μοναδικό προαπαιτούμενο για να μην υπάρχει μεγάλος πόλεμος και κατά συνέπεια να διασφαλιστεί η ειρήνη  στην Ευρώπη: όχι πόλεμο με τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έζησαν σε διαφορετικές εποχές και ανέλαβαν εξουσία με διαφορά ενός αιώνα, κατέληξαν και οι δύο στο ίδιο παραπάνω συμπέρασμα. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν. Αντίθετα,  όποτε Γαλλία και  Γερμανία συγκρούσθηκαν με την Ρωσία ηττήθηκαν κατά κράτος, ενώ η Ευρώπη – και ο κόσμος – αιματοκυλίστηκαν.

Όττο φον Μπίσμαρκ, 1815-1898

ΦΩΤΟ: britannica.com

 

Ο Μπίσμαρκ ανέλαβε την εξουσία  το 1862 ως Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών  της Πρωσσίας. Κατά τον Άγγλο ιστορικό A.J.P. Taylor, “The Struggle for the Mastery in Europe, 1955),    το 1863 φέρεται να δήλωσε: “Το μυστικό της πολιτικής; Κάνε μια καλή συνθήκη με τη Ρωσία”.

(“The secret of politics? Make a good treaty with Russia”).  Η τετραετής υπηρεσία του πριν το 1862 ως Πρέσβης της Πρωσσίας στην Αγία Πετρούπολη,  όπου δημιούργησε εξαιρετικές σχέσεις με τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙ, τον οδήγησαν σε αυτό το στρατηγικό συμπέρασμα. Το 1862 υπηρέτησε επίσης σύντομα και ως Πρέσβης στο Παρίσι όπου δημιούργησε εξίσου σημαντικές σχέσεις με τον Αυτοκράτορα Ναπολέων Γ´.

Ο Μπίσμαρκ σύναψε συνθήκες μη πολέμου ή συνθήκες ουδετερότητας με την Αγία Πετρούπολη. Συμφωνήθηκε δηλαδή πως σε καμιά περίπτωση, στο επιρρεπές σύστημα ισορροπίας ισχύος στην Ευρώπη,  οι  δυο θα πολεμούσαν μεταξύ τους. Όταν λοιπόν ο Μπίσμαρκ αποφάσισε τελικά να αρχίσει τον επικό του αγώνα για την ομοσπονδιακή ενοποίηση της Γερμανίας,  το έπραξε με τα νώτα του εξασφαλισμένα από ένα σημαντικό παίκτη του ευρωπαϊκού συστήματος. Ταυτόχρονα εξασφάλισε την ευελιξία να απομονώσει και να νικήσει διαδοχικά τους αντιπάλους του στην Ευρώπη για τον στόχο της ενοποίησης, σε τρεις τοπικούς πολέμους – Δανία, Αυστρία και Γαλλία. Το  1871 με την ήττα της Γαλλίας ο Μπίσμαρκ  αναδείχθηκε πανηγυρικά Καγκελάριος.

Ο Μπίσμαρκ εκπαραθυρώθηκε το 1893 από αυτούς που συνειδητά ακύρωσαν το δόγμα του για “μια καλή συνθήκη  με την Ρωσία”. Ήταν αυτοί που οδήγησαν την Γερμανία στους καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους τον 20ο αιώνα.

Σαρλ  Ντε Γκωλ, 1890-1970

ΦΩΤΟ: in.gr

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το μόνο άγαλμα σύγχρονου Ευρωπαίου ηγέτη που υπάρχει στη Μόσχα είναι αυτό του Γάλλου Προέδρου και Στρατηγού Σαρλ Ντε Γκωλ. Βρίσκεται στην πλατεία Κόσμος, εκεί όπου επί τσαρικής εποχής αναπτύχθηκε η Γαλλική κοινότητα. Το επιβλητικό οκτάμετρο άγαλμα του Γάλλου ηγέτη με στρατιωτική ενδυμασία επικάθεται μιας δεκάμετρης εξέδρας απο γρανίτη. Τα εγκαίνια του μνημείου έγιναν στις 9 Μαίου 2005, 60η  επέτειο της ήττας του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού, παρουσία του Πρωθυπουργού Πούτιν και του Γάλλου Προέδρου Σιράκ. Ναι μεν η τελετή έγινε επί ημερών Πούτιν, αλλά η απόφαση για να τιμηθεί ο Ντε Γκωλ ελήφθη επί Σοβιετικής Ένωσης το 1990, χρονολογία που σηματοδοτούσε εκατό χρόνια από τη γέννηση  του.

Οι Σοβιετικοί/Ρώσοι αποφάσισαν να τιμήσουν τον Ευρωπαίο ηγέτη για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορούσε τον ηρωικό και ηγετικό του ρόλο κατά τον Β´ΠΠ. Ο δεύτερος, και μακροπρόθεσμα πιο σημαντικός αλλά και απόλυτα επίκαιρος σήμερα με αφορμή την ουκρανική κρίση και ευρωπαϊκή κρίση,  αφορούσε τόσο το όραμα του όσο και την πολιτική Ντε Γκώλ για μια Ευρώπη “από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια”. Για την οικοδόμηση δηλαδή ενός συστήματος ειρήνης και ασφάλειας, το οποίο θα συμπεριελάμβανε και δεν θα απέκλειε την Σοβιετική Ένωση/Ρωσία. Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Ντε Γκωλ, θιασώτης του εθνικού κράτους, πίστευε πως  οι ιδεολογίες έρχονται και παρέρχονται, όχι όμως η ιδεολογία που έχει ως επίκεντρο το εθνικό κράτος, δηλαδή η ιδεολογία του εθνικισμού. Και για τον λόγο αυτό το σημείο αναφοράς και ανάλυσης του ήταν η διαχρονική Ρωσία των Ρώσων και όχι αυτή του κομμουνισμού και των Σοβιετικών.

Ο  Ντε Γκωλ  υπήρξε συντηρητικός (δεξιός), αποικιοκράτης , ιμπεριαλιστής και βέβαια αντικομμουνιστής. Μάλιστα για τον αντικομμουνισμό του τιμήθηκε και από τους… Πολωνούς. Υπάρχει και στη Βαρσοβία άγαλμα του Ντε Γκωλ που τον τιμά για τη συμμετοχή και τον ηρωισμό που επέδειξε κατά τον Πολωνό-Σοβιετικό πόλεμο (1919-1920) με το Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα. Το όραμα του Γάλλου ηγέτη για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια (1962) εδράζονταν τόσο στην πεποίθηση του ότι η Ρωσία ήταν ευρωπαϊκό κράτος, όσο και στον στέρεο ρεαλισμό  ότι χωρίς την ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας δεν μπορούσε να οικοδομηθεί αποτελεσματικό σύστημα ασφάλειας και ειρήνης στην Ευρώπη. Κατά τον Ντε Γκωλ , ο αποκλεισμός της Μόσχας από τα ευρωπαϊκά δρώμενα και η δαιμονοποίηση των (Σοβιετικών) Ρώσων, δεν εξυπηρετούσε κανένα ευρωπαϊκό συμφέρον.

Ο “Γκωλισμός”αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώιμη του μορφή ο Γάλλος ηγέτης αποπειράθηκε να αναπτύξει άξονα με τη Δυτική Γερμανία του Αντενάουερ που κορυφώθηκε με την Γαλλο-Γερμανική Συνθήκη του 1963. Η προσπάθεια αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας αυτόνομης Ευρώπης και ταυτόχρονα γέφυρας μεταξύ των δυό υπερδυνάμεων. Η Συνθήκη αυτή εξόργισε τους Αμερικανούς, τη ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στη Δυτική Ευρώπη, που πειθανάγκασαν τον Αντενάουερ να την καταστήσει ανενεργή.

Η έλλειψη βούλησης από τους Δυτικογερμανούς και ο αποδεδειγμένος ρόλος των Βρετανών ως Δούρειου Ίππου των Αμερικανών, οδήγησαν στη δεύτερη και πιο ώριμη φάση του “Γκωλισμού”. Αυτή ήταν η αυτονόμηση της ίδιας της Γαλλίας με εργαλείο τα πυρηνικά της όπλα, το “άνοιγμα” προς τη Μόσχα μέσω μιας διμερούς ύφεσης και η αποχώρηση της Γαλλίας απο την στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ. Ως ρεαλιστής, ο Ντε Γκωλ δεν πίστεψε ποτέ στη παραμύθα της αυτόματης στρατιωτικής αλληλεγγύης (αρχή των Τριών Σωματοφυλάκων) του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Όμως η Γαλλία δεν  αποχώρησε απο το ΝΑΤΟ ως οργανισμό. “Γκωλισμός” σήμαινε πλέον αυτονόμηση μέσα στη Δύση και προσέγγιση (detente) με  τη Μόσχα. Αποκορύφωση της πολιτικής αυτής υπήρξε η επίσκεψη του Ντε Γκωλ στη Μόσχα το 1966. Ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις του στο ανατολικό στρατόπεδο το επόμενο έτος με στόχο την διευρυμένη εκτόνωση του ψυχροπολεμικού κλίματος που κυριαρχούσε.

Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας: Περιεκτική ή Αποκλειστική

Μεταπολεμικά οι προσπάθειες οικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας περιστράφηκε γύρω από δύο τουλάχιστον συγκρουόμενα οράματα. Το ένα υπήρξε  περιεκτικό (inclusive) και το άλλο αποκλειστικό (exclusive). Μεταψυχροπολεμικά και όταν γίνεται αναφορά σε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας  τι εννοείται; Εννοείται μια Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει, πέραν της Ρωσίας, τις ΗΠΑ και τον Καναδά; Ή  εννοείται  μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας που είναι ατλαντική και η οποία  αποκλείει εξ’ορισμού τη Ρωσία;  Εάν υιοθετηθεί το όραμα του αποκλεισμού της Ρωσίας δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική αδιαίρετη ασφάλεια και ειρήνη στην Ευρώπη.  Την δε κύρια ευθύνη για την ανασφάλεια που θα προκύψει- και η οποία μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση της Ευρώπης στη καλύτερη περίπτωση και σε ένα Αρμαγεδδώνα στην χειρότερη- θα φέρει η Ευρώπη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από αυτό το πρίσμα τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία δεν θα είχαν πάρει την σημερινή τους πολεμοχαρή και αιματηρή μορφή, εάν μετά το τέλος του Ψυχρού  Πολέμου κυριαρχούσε το περιεκτικό όραμα της αδιαίρετης ασφάλειας και όχι το αποκλειστικό.

Υ.ΓΟ Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την πρόθεση της Γαλλίας να παραχωρήσει,  λόγω αλληλεγγύης,  πυρηνική προστασία στις χώρες της ΕΕ. Θα ριψοκινδυνεύσει δηλαδή το Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας  για να προστατεύσει Ρίγα, Ταλίν, Βίλνιους, Ελσίνκι κλπ, από τυχόν Ρωσικά πυρηνικά.   Αντίθετα ο Ντε Γκωλ δήλωσε ευθέως ότι δεν πίστευε πως οι ΗΠΑ θα διακινδύνευαν την  Νέα Υόρκη για να προστατεύσουν το Παρίσι από τυχόν  Σοβιετικά πυρηνικά, λόγω Νατοϊκής “αλληλεγγύης”. Και εφόσον δεν υπήρχε “καλή συνθήκη” με την Μόσχα, το Παρίσι θα το προστάτευε η Ντεκωλική  Γαλλία, είτε υπήρχε ΝΑΤΟ είτε όχι.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Ο Γεραπετρίτης “πλασάρει” συνυποσχετικό!

Η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ αποδεικνύει ότι η διαχείριση της πολιτικής εικόνας, η σκηνοθεσία και η διαπραγματευτική στρατηγική είναι αλληλένδετες και κρίσιμες για την επικοινωνία ενός πολιτικού προσώπου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Σας είπα ….να πονηρευτείτε!….Και πιθανότατη προσυνενόηση με Τουρκία και προετοιμασία κοινής γνώμης με επίκληση…Συνυποσχετικού….

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

1. Ο Σκηνοθέτης και το Μειδίαμα του Υπουργού

Η συνέντευξη ξεκινά με την παρουσία της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη, η οποία κάνει ερωτήσεις για το επίμαχο θέμα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Ωστόσο, οι σκηνές δεν ήταν τυχαίες. Ο σκηνοθέτης φρόντισε να τοποθετήσει τον Υπουργό με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αποκαλυφθεί το μειδίαμά του την ώρα που η δημοσιογράφος τον ρωτούσε: «Το είχατε συζητήσει με τον κ. Φιντάν το θέμα…;».

Από την απάντησή του και την έκφρασή του, φάνηκε ότι η ερώτηση άγγιξε ένα… «ευαίσθητο σημείο», αλλά το επιλεγμένο πλάνο – με τον Υπουργό σε μακρινό πλάνο – κατάφερε να καλύψει την αντίδρασή του, προστατεύοντας την εικόνα του. Με τον τρόπο αυτό προστατεύθηκε ο Υπουργός κάτι που προφανώς δεν είναι η δουλειά ενός δημοσιογραφικού μέσου (μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε).

2. Το Συνυποσχετικό και η Παρουσίαση του Σκοπού

Η επόμενη σκηνή εστιάζει στον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος πλασάρει το Συνυποσχετικό, παρουσιάζοντας το ως το «κλειδί» για τη συμφωνία και την επιτυχή ολοκλήρωση των χαρτών. Ο ρόλος του Υπουργού ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων φάνηκε να υπογραμμίζεται μέσω αυτής της σκηνής, με τον Γεραπετρίτη να μεταφέρει την ευθύνη για την προετοιμασία των σχετικών συμφωνιών σε έναν όρο – το Συνυποσχετικό. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική στρατηγική φαίνεται να εξισώνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με μια πράξη “τεχνικής” φύσης, προκειμένου να μειώσει το βάρος των ευθυνών και των πολιτικών επιλογών που εμπλέκονται στην εξεύρεση λύσης. Στην ουσία ο Υπουργός πλασάρει το Συνυποσχετικό ωσάν αυτό να ήταν ο σκοπός του συγχρονισμού των Χαρτών.

3. Η Δημοσιογράφος ως Φορέας Ειδήσεων: Η Στρατηγική των Ερωτήσεων

Η Σία Κοσιώνη επανέρχεται με ερωτήσεις. Ωστόσο, η δημοσιογράφος λειτουργεί όχι μόνο ως ερωτώσα, αλλά και ως φορέας των πληροφοριών που αναμένονται να “εκστομιστούν” από την πλευρά του Υπουργού. Η ίδια παρουσιάζει τις ειδήσεις και τις εξελίξεις, όχι ο Υπουργός. Οι ερωτήσεις της Κοσιώνη φαίνονται να είναι μελετημένες ώστε να ενισχύσουν το προκαθορισμένο αποτέλεσμα, την ανάδειξη της κυβέρνησης σε νικητή έναντι κάποιου… της Τουρκίας μάλλον.

Συμπεράσματα: Διαχείριση Εικόνας και Στρατηγική

Η συνέντευξη αυτή αποδεικνύει ότι η διαχείριση της πολιτικής εικόνας, η σκηνοθεσία και η διαπραγματευτική στρατηγική είναι αλληλένδετες και κρίσιμες για την επικοινωνία ενός πολιτικού προσώπου. Στην περίπτωση του ΣΚΑΙ όμως ξεπεράστηκαν γραμμές δημοσιογραφικής ηθικής κι από τη συμφωνία και σύμπλευση με τις πολιτικές απόψεις οδηγούμαστε στην προπαγάνδα υπέρ της Κυβέρνησης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μια παρέα Ολιγάρχες ξεπλένουν τον κοινοβουλευτοφασισμό

Σχολιασμός του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Δημοσιεύτηκε

στις

Σχολιασμός του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την αναθεώρηση του Συντάγματος,

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ομολογία του πολιτικού συστήματος υπέρ της Τουρκίας!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Αϋφαντή στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 984

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρέσβης ε.τ Γιώργος Αϋφαντής , μιλώντας σήμερα στον 98.4 και με αφορμή την δημοσιοποίηση με 3,5 χρόνια καθυστέρηση και παρά τις διαρκείς παρατάσεις, του Θαλάσσιου Χωροταξικού της Χώρας μας, μετά και την επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. , αναρωτήθηκε αν τα σχέδια επί χάρτου που όπως είπε και αυτά στο σχεδιασμό τους και τις λεπτομέρειες χάραξης τους, σηκώνουν πολύ κουβέντα ως “δυνητικά όρια” σε υπαρκτό θαλάσσιο χώρο , αναρωτήθηκε αν στο πρακτικό πεδίο θα έχουν πολιτική άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας ή αν πέραν των 6.ν.μ. θα ρωτάμε την Τουρκία για το τι θα πράξουμε.

Μάλιστα σημειώνει ότι η συγκυρία διπλωματικά δεν είναι “αθώα”, όταν η Τουρκία σε πρωτοσέλιδα σήμερα ανακοινώνει επίσημα Θαλάσσιο Χωροταξικό και μάλιστα με επιστημονική συγκρότηση και χάρτες με συντεταγμένες, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζει ως χωροταξικό θαλάσσιο χώρο της το 50% στο Αιγαίο και όλο τον μαξιμαλισμό της σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, αποτυπώνοντας χωροταξικά και το Τουρκολιβυκό και την “Γαλάζια Πατρίδα” .

Ο Γιώργος Αϋφαντής , σημειώνει πως έχουν αυταπάτες ιδίως στην Αθήνα και την Λευκωσία όσοι πιστεύουν πως η Τουρκία θα αρκεστεί σε οικονομικά οφέλη πατώντας σε κυριαρχικά μας δικαιώματα στη θάλασσα για ορυκτούς πόρους ή καλώδια, θέλει πολύ περισσότερα που ακουμπούν τον πυρήνα της κυριαρχίας μας. Αυτά την ώρα που το δικό μας πολιτικό σύστημα είναι έτοιμο να στείλει ακόμη και τα ραφάλ να μετάσχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία , αλλά δεν θέτει ούτε μια σημείωση στα Κοινοτικά ή συμμαχικά φόρουμ για τις απειλές της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις16 λεπτά πριν

Η Λαμπρή της Ορθοδοξίας!

Κρατάμε ψηλά τα λάβαρα του Έθνους και της Ορθοδοξίας, κρατάμε ψηλά τις καρδιές μας!

Διεθνή46 λεπτά πριν

Πώς διάβρωσε το «σύστημα DEI» εταιρείες και εκπαίδευση στις ΗΠΑ

Αυτά μας λέει ο Frederik M. Hess, Διευθυντής Σπουδών Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχείρησης (American Enterprise Institute), που είναι...

Πολιτική1 ώρα πριν

Νεα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών από Μπαγκλαντές, Σουδάν, Σομαλία, Ερυθραία, ανοιχτά της Κρήτης!

Σε νέα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών συμμετείχε το Λιμενικό Σώμα στα ανοιχτά της Κρήτης, τις πρώτες πρωινές ώρες της...

Διεθνή1 ώρα πριν

Στοχευμένη απειλή! Εκφοβισμό και βία αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στο Βελουχιστάν

Η φίμωση των δημοσιογραφικών φωνών μέσω απειλών και βίας αποτελεί επίθεση κατά της αλήθειας, της λογοδοσίας και της δημοκρατικής διαδικασίας.

Διεθνή2 ώρες πριν

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν υποστηρίζει ότι αυξάνονται οι επιχειρήσεις κατασκοπείας και επιρροής από την Κίνα

Η Ταϊβάν έχει κατηγορήσει την Κίνα για κλιμάκωση στρατιωτικών ασκήσεων, εμπορικούς περιορισμούς και προσπάθειες επιρροής με στόχο να εξαναγκάσει το...

Δημοφιλή