Άμυνα
Ευρωπαϊκή Άμυνα ή Ευρωτουρκική άμυνα;
Ενόσω στην Αθήνα αναδεικνύουν την Τουρκία ως ειρηνοποιό με την οποία συζητάμε τον … επεκτατισμό της σε «διμερές διάλογο» κι έξω από το πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, οι εταίροι βολεύονται και θα προχωράμε σε μια … Ευρωτουρκική άμυνα, με την κατοχή στην Κύπρο και τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο.

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D
Η έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ επικεντρώθηκε στην «Ευρωπαϊκή Άμυνα» και κατέληξε σε ομόφωνα Συμπεράσματα για να προχωρήσουμε. Πρόκειται για ορόσημο που δυνατόν να καταγραφεί ως η αρχή μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινή προάσπιση της κυριαρχίας κι είναι ευτύχημα που ως Κύπρος και Ελλάδα συμμετέχουμε στην συνδιαμόρφωση μιας κοινής άμυνας για την ΕΕ, παρά τις καλύτερες μας προσδοκίες και τις απογοητεύσεις. Στα Συμπεράσματα γίνεται αναφορά για σφαιρική προσέγγιση στην άμυνα της ΕΕ έναντι του συνόλου των απειλών με ονομαστική αναφορά σε απειλές από την Ρωσία και Λευκορωσία και σημειώνεται η συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Δεδομένου ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο κι επεμβαίνει παράνομα στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, σημαίνει ότι μια Ευρωπαϊκή Άμυνα που θα προασπίζεται την κυριαρχία της ΕΕ, έχει ήδη ενώπιον της παραβιάσεις και όχι απλώς απειλές. Αυτά όμως τίθενται εκ των προτέρων μεθοδικά και όχι με δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Ως μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου εκτιμώ πως για το θέμα μιας κοινής αμυντικής βιομηχανίας και χρηματοδότησης θα υπάρξουν ομόφωνα βήματα, αλλά υπάρχει ουσιαστική διαφωνία ως προ τις δύο εξής «επιλογές».
- Η μια επιλογή είναι αυτή που προωθεί η Βρετανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά του ΝΑΤΟ και στοχεύει στην προσαρμογή του ΝΑΤΟ (χωρίς στήριξη των ΗΠΑ λόγω του Τραμπ), διατηρώντας τη σημερινή δομή άμυνας και προσανατολισμό, με συμμετοχή φυσικά και της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ.
- Η άλλη επιλογή είναι για μια Ευρωπαϊκή Άμυνα, με θεμέλιο στο οικοδόμημα όλα τα κράτη-μέλη (ή τα πρόθυμα) για συλλογική αντιμετώπιση των όποιων απειλών κατά κρατών-μελών.
Προφανώς, δεν θα θυμάται κάποιος σε πολιτική θέση, ιδιαίτερα στην Αθήνα, ότι χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και μετέπειτα, τεκμηριώναμε φορτικά την ανάγκη δημιουργίας μιας παράλληλης Ευρωμεσογειακής αμυντικής δομής από τα πρόθυμα κράτη-μέλη, κάτι που σήμερα θα είχε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.
Οι θέσεις Κύπρου και Ελλάδας πρέπει να τεθούν με σθένος προτού οι εξελίξεις μας ξεπεράσουν. Ήδη, την επομένη των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου με την Πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, σε βιντεοσύσκεψη ενημέρωσαν για τις αποφάσεις της ΕΕ για την άμυνα, τον Βρετανό Πρωθυπουργό, τον Ερντογάν και άλλους «όμοιου σκεπτικού εταίρους στο ΝΑΤΟ». Ενόσω στην Αθήνα αναδεικνύουν την Τουρκία ως ειρηνοποιό με την οποία συζητάμε τον … επεκτατισμό της σε «διμερές διάλογο» κι έξω από το πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, οι εταίροι βολεύονται και θα προχωράμε σε μια … Ευρωτουρκική άμυνα, με την κατοχή στην Κύπρο και τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο.
Καταληκτικά, εν μέσω ευνοϊκών συνθηκών, έχουμε δύο κράτη στην ΕΕ με ζωτικά συμφέροντα και δίκαια που εμείς πρέπει να προασπιστούμε. Αν μάλιστα εγκαταλείψουμε την πολιτική φοβίας απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, θα έχουμε και ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Άμυνα
Αστείο… ο επανεξοπλισμός! Σε κατάσταση… προετοιμασίας 2030
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψει τον όρο «Rearm Europe» για να περιγράψει το σχέδιο των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης.

Οι Βρυξέλλες σταματούν να μιλούν για ευρωπαϊκό «επανεξοπλισμό». Το σύνθημα «Rearm Europe” …διαγράφεται.
Οχι δεν πρόκειται για αστείο!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψει τον όρο «Rearm Europe» για να περιγράψει το σχέδιο των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας μάλιστα στους δημοσιογράφους μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής που επικεντρώθηκε στην Ουκρανία και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη δεν πρόφερε ούτε μια φορά τη λέξη «επανεξοπλισμός», την οποία χρησιμοποιούσε ως …«καραμέλα» μέχρι τώρα.
Δεν ήταν τυχαίο. Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ είχε περάσει ένα μεγάλο μέρος της συνόδου κορυφής ακούγοντας πολλούς εκ των 27 ηγετών να λένε πόσο αντιπαθούσαν αυτόν τον όρο.
Ειδικά οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας Πέδρο Σάντσεθ και Τζόρτζια Μελόνι υποστήριξαν ότι η λέξη «επανεξοπλισμός» ήταν υπερβολικά φορτισμένη και μπορούσε να αποξενώσει τους πολίτες.
Από εδώ και στο εξής, το σχέδιο για την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων και της παραγωγής σε ολόκληρη την Ένωση θα ονομάζεται «Προετοιμασία 2030»-μια αναφορά στην ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία θα μπορούσε να έχει τις απαραίτητες δυνατότητες για να εξαπολύσει επίθεση σε κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.
Δεν αλλάζει κάτι
Όχι ότι αλλάζει κάτι επί της ουσίας, δηλαδή…Δεν αλλάζει το πρόγραμμα για την προμήθεια και διανομή από την Κομισιόν 150 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια για τη διευκόλυνση της αγοράς σύγχρονων όπλων και πυρομαχικών, που ονομάζεται «SAFE». Ούτε η στοχευμένη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για την κινητοποίηση έως και 650 δισ. ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη. Όσο και αν δεν θα υπολογίζεται, λογιστικά!
«Γνωρίζουμε ότι το όνομα “Rearm Europe” θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ευαισθησία σε ορισμένα κράτη μέλη, επομένως το αλλάζουμε», δήλωσε χθες το απόγευμα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μεγάλη κοροϊδία! Αλλάζοντας όνομα, το προϊόν δεν αλλάζει.
Η Ευρώπη, αντί να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας για τη Γηραιά ήπειρο,ετοιμάζεται να επανεξοπλιστεί.
Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν-για παράδειγμα-η δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ είναι εφικτή βραχυπρόθεσμα. Ακόμη και αν κάποιος κοιτάξει πέρα από τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «όχι». Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εκτοξευτούν κι άλλο τα υπερκέρδη των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.
Κρίσιμα ερωτήματα
Πρώτον, λείπουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα. Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια εντελώς νέα δομή εντός της ΕΕ, η οποία αφενός θα έχει την ικανότητα να ενεργεί στρατιωτικά και αφετέρου υπόκειται σε δομές δημοκρατικού ελέγχου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η λειτουργία πρέπει να καθοριστεί και μάλιστα με σαφήνεια: Πότε και πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η στρατιωτική δομή, σε ποιον θα υπάγεται.Ποιος θα έχει το «κουμπί» του ελέγχου;
Φυσικά, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: πώς θα χρηματοδοτηθεί πρακτικά μια τέτοια δομή. Θα ήταν ουτοπικό να υποθέσουμε ότι τα 800 δισ. ευρώ θα ήταν εύκολα διαθέσιμα
Η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία που είναι απαραίτητη για τον εξοπλισμό, δεν υπάρχει ακόμη στην πραγματικότητα. Οι περισσότεροι από τους παραγωγούς στην Ευρώπη είναι υποκαταστήματα αμερικανικών εταιρειών.
Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις δικές της πολεμικές ανάγκες μέχρι το 2040. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι τα σύγχρονα ευρωπαϊκά αμυντικά προϊόντα δεν είναι συγκρίσιμα σε ποιότητα με τα αμερικανικά. Αυτό θέτει στους ευρωπαίους πολιτικούς ένα δίλημμα που δεν μπορεί να επιλυθεί προς το παρόν: εάν κάποιος θέλει να αυξήσει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να αποτανθεί στην αμερικανική αγορά. Αλλά αυτό αφήνει την Ευρώπη στο έλεος των ιδιοτροπιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Παραμένουμε αισιόδοξοι, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες θα έχουν αλλάξει τόσο πολύ, που τα χρόνια των επενδύσεων στην άμυνα , δεν θα είναι παρά άμμος στον άνεμο.
«Ο δρόμος»
Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε κανείς εύλογα να αναρωτηθεί εάν η σημερινή ΕΕ είναι η ίδια που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2012. Οι φιλοπόλεμες φωνές πληθαίνουν και οι φιλειρηνικές περιορίζονται, μεταξύ των διαφόρων ηγετών. Κάποιοι φλερτάρουν και με την ιδέα να γεμίσουν με φόβο την κοινή γνώμη, ώστε να ξεχάσει τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Σε μια Ευρώπη που βλέπει την ανάπτυξη με το κυάλι.
Δεν υπάρχει όμως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από την πολιτική του στάση, που να επιθυμεί να ζήσει άμεσα τον πόλεμο. Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν τον πόλεμο μόνο από τηλεοπτικές ή χολιγουντιανές παραγωγές.
Σε κάθε περίπτωση, οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός ή η κοινωνική πρόνοια, μεταξύ άλλων, δεν πρέπει να θυσιαστούν στο όνομα του «επανεξοπλισμού» -συγνώμη , της «Προετοιμασίας 2030»
Και όπως έγραφε ο μεγάλος Μίλαν Κούντερα στο περίφημο «Αστείο»: « Κι αν σκαρώνει και η Ιστορία αστεία; Τότε κατάλαβα πως δεν είναι δυνατόν να ακυρώσω εγώ το δικό μου αστείο, αφού εγώ ο ίδιος κι όλη μου η ζωή συμπεριλαμβανόμαστε σε ένα αστείο πολύ μεγαλύτερο (για μένα ακατανόητο) και εντελώς αμετάκλητο».
Άμυνα
Με υπερπαραγωγή ατάκας, με πομφολύγες και φληναφήματα δεν διαμορφώνεις…. Στρατηγική Αποτροπής!
Πώς θα διαμορφωθεί αυτό το…”νέο δόγμα” χωρίς Εθνική Στρατηγική χωρίς Πολιτική Εθνικής Άμυνας;

Με υπερπαραγωγή ατάκας, με πομφολύγες και φληναφήματα δεν διαμορφώνεις….Στρατηγική Αποτροπής! Μα μετά από ….6 ολόκληρα χρόνια στην διακυβέρνηση κ. Δένδια διαμορφώνεται ένα νέα δόγμα αποτροπής!
Μα μας δουλεύετε; Τόσα χρόνια τι κάνατε….Και πως θα διαμορφωθεί αυτό το…”νέο δόγμα” χωρίς Εθνική Στρατηγική χωρίς Πολιτική Εθνικής Άμυνας, και φυσικά χωρίς Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική που θα υποστήριζε στρατιωτικά τους στόχους που θα τίθεντο αν υπήρχαν αυτά τα θεσμικά καθοδηγητικά κείμενα!
Προσπαθήσατε με την “στρατηγική του βλέποντας και κάνοντας” και την υποβάθμιση το κινδύνου της τουρκικής απειλής με αυτοσχεδιασμούς έναντι συνεκτικών κια μακροπρόθεσμων σχεδιασμών να αντιμετωπίσετε το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας της Χώρας που προέρχεται από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και ηγεμονισμό.
Και μιας και μιλάτε για ΑΠΟΤΡΟΠΗ, οι φίλοι και οι εχθροί γνωρίζουν ότι η πινακίδα που έχουμε έξω από την Ελλάδα “ΠΡΟΣΟΧΗ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΔΑΓΚΩΝΕΙ” είναι αναληθής καθόσον αυτός ο σκύλος είναι πολύ ράθυμος και δεν δαγκώνει, το πολύ πολύ να ρίξει κανένα ψοφιογαύγισμα και να πάει μέσα στο σπίτι για να συνεχίζει τον …μακάριο ύπνο του.
Άμυνα
Δανεισμός χωρίς φρένο για την άμυνα της ΕΕ
Η ανάγκη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, ως βασική αρχή, γίνεται αποδεκτή, όχι μόνο από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από τους λαούς των επί μέρους χωρών.

Η ανάγκη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, ως βασική αρχή, γίνεται αποδεκτή, όχι μόνο από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από τους λαούς των επί μέρους χωρών.
Και αυτό είναι σημαντικό, αφενός μεν γιατί πρόκειται για τη δική τους ασφάλεια, αλλά επειδή τελικά είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν αργά ή γρήγορα το μάρμαρο.Έτσι με την απόφαση “REArm Europe” του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, διατρανώθηκε επιχειρησιακά η ανάγκη συγκρότησης αξιόμαχου στρατού έναντι εξωτερικών απειλών, σε έναν κόσμο που αλλάζει το γεωπολιτικό του status quo με τους κινδύνους που συνεπάγεται.
Αυτή τη φορά η Ευρώπη φαίνεται ότι, υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, αποφάσισε να δράσει γρήγορα, δυναμικά και στοχευμένα. Η ενίσχυση της άμυνας με δαπάνες 800 δις τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν θα συμβάλλει μόνο αποφασιστικά στην ασφάλεια της Ένωσης, αλλά θα αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως τονωτική ένεση στις οικονομίες της Ευρώπης, απομακρύνοντάς τες ταυτόχρονα και από τη ζώνη κινδύνου του στασιμοπληθωρισμού.
Με βάση το σχέδιο που αποφασίστηκε, τα 150 δισ. Ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα διατεθούν στις χώρες με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων μέσω ενός νέου εργαλείου, που θα δημιουργηθεί άμεσα. Το μεγαλύτερο κομμάτι όμως των 650 δισ., θα προέλθει από δανεισμό των χωρών απευθείας από τις αγορές. Στόχος είναι η επιβάρυνση για το απαιτούμενο ποσό να μην ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, ως μέσο όρο του συνόλου των χωρών. Για τη διευκόλυνσή τους μάλιστα ελήφθη απόφαση να μην προσμετρώνται τα ποσά αυτά στο δημοσιονομικό τους έλλειμμα, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά τη ρήτρα διαφυγής από τις υποχρεώσεις που υπαγορεύονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Αμυντική θωράκιση με δανεισμό αλλά με τι όρους
Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω δανεισμού είναι μια ενδεδειγμένη και αποτελεσματική επιλογή, αν πράγματι επιθυμούμε την απεξάρτηση της Ευρώπης από την αμερικανική προστασία-κηδεμονία. Μελέτες δείχνουν άλλωστε, ότι οι εξοπλισμοί είτε πρόκειται για μαζικές προμήθειες είτε για τη διεξαγωγή πολέμου, χρηματοδοτούνται πάντα με δάνεια. Λόγω κυρίως των πολύ σημαντικών κεφαλαίων που απαιτούνται, αποκλείονται οι άλλοι δύο δυνητικοί τρόποι χρηματοδότησης, δηλαδή η μείωση των κοινωνικών δαπανών ή και η αύξηση των φόρων. (Ινστιτούτο Κιέλου, “How to Finance Europe’s Military Buildup”, Febr. 2025).
Το ερώτημα που τίθεται είναι, όχι αν πρέπει να υπάρξει δανεισμός, αλλά αν στην προκείμενη περίπτωση, ο τρόπος δανεισμού που προέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο πλέον πρόσφορος για την αντιμετώπιση ενός κοινού κινδύνου. Και εδώ οι απόψεις διίστανται, ενώ ο δημόσιος διάλογος συνεχίζεται σε ακαδημαϊκό, όσο και πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε, οι οριστικές αποφάσεις για το περιεχόμενο του εξοπλιστικού προγράμματος θα ληφθούν στα μέσα Ιουνίου τρέχοντος έτους.
Οι ενστάσεις που διατυπώνονται για την επιλογή της λύσης «ρήτρα διαφυγής» είναι δικαιολογημένες, αφού αυτή μπορεί μεν να διευκολύνει σε κάποιο βαθμό τις υπερχρεωμένες χώρες, δεν τις απαλλάσσει όμως από την προσμέτρηση των αμυντικών δαπανών στο συνολικό δημόσιο χρέος και κυρίως δεν τις προφυλάσσει από την πληρωμή υψηλότερων τόκων στην αγορά για τα ποσά που θα αντλήσουν, λόγω χειρότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Είναι αλήθεια, ότι σε ότι αφορά τη στρατηγική ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, όλες οι χώρες είναι απολύτως σύμφωνες. Εκεί που υπάρχουν σημαντικές διαφορές είναι στον τρόπο χρηματοδότησης, αλλά και στις επιμέρους επιλογές για την προμήθεια των αναγκαίων εξοπλιστικών στοιχείων.
Για τις χώρες του Νότου, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία αλλά και Ελλάδα, ο προσφορότερος τρόπος χρηματοδότησης ενός τέτοιου γιγαντιαίου προγράμματος θα ήταν η υιοθέτηση κοινού δανεισμού από την ΕΕ στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ιδέα της έκδοσης “European Defense Bonds”, ένα είδος εξοπλιστικών ευρωομολόγων, βρίσκεται στο τραπέζι, πολύ πριν αναλάβει η νέα Διοίκηση στις ΗΠΑ, η οποία έφερε μια τεράστια μεταβολή στα θέματα ασφαλείας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει ήδη μια εξέχουσα θέση με τη συμμετοχή της στις κεφαλαιαγορές, όπου έχει τη δυνατότητα με κοινό δανεισμό να εξασφαλίσει καλύτερους όρους από τις μεμονωμένες χώρες.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι οικονομίες κλίμακας είναι πολύ σημαντικές, ενώ η αξιοποίηση των πόρων προς όφελος των ευρωπαϊκών οικονομιών γίνεται ευκολότερη. Ας σημειωθεί όμως, ότι για τις κοινές προμήθειες υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξησή τους στο 35%, ενώ μέχρι σήμερα προσεγγίζει μετά βίας το 8%. Αυτό σημαίνει, ότι μια θετική απόφαση, που θα μπορούσε να έχει μετριάσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, έχει σχεδόν παντελώς αγνοηθεί.
Ρόλος κλειδί για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται δεν απαιτούν μόνο τη διάθεση κεφαλαίων, αλλά και την αναδιάταξη και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Μέχρι τώρα η παραγωγική βάση της αμυντικής βιομηχανίας είναι κατακερματισμένη σε λίγες μεγάλες, διεθνώς ανταγωνιστικές μονάδες και σε ένα πλήθος από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με την εξυπηρέτηση των εθνικών αναγκών του στρατού της χώρας τους.
Για την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων είναι ανάγκη αρχικά να παραμεριστούν οι διαφορές μεταξύ Γαλλίας, η οποία υποστηρίζει έντονα τη χρήση των πόρων σχεδόν αποκλειστικά για προμήθειες από ευρωπαϊκές εταιρείες, και της Γερμανίας, η οποία βλέπει την πρόταση με σκεπτικισμό, όχι μόνο επειδή πολλά συστήματα προσφέρονται με χαμηλότερο κόστος από τη διεθνή αγορά (κυρίως τις ΗΠΑ), αλλά ακόμη και γιατί ένα σημαντικό μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού δεν παράγεται στην Ευρώπη, η δε διαδικασία ανάπτυξής τους απαιτεί δεκαετίες.
Συνεπώς και εδώ θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική μέση λύση. Το επόμενο βήμα είναι χωρίς αμφιβολία η εμβάθυνση της συνεργασίας και της αξιοποίησης των συνεργειών μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής αμυντικών συστημάτων. Από την αποτελεσματική συνεργασία των χωρών, αλλά και των επιμέρους εταιρειών, θα εξαρτηθεί και το όλο εγχείρημα της αποκατάστασης όχι μόνο του αισθήματος ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και η αποτρεπτική τους δυνατότητα.
Μια ευκαιρία για την Ελλάδα
Η Ελλάδα στον αμυντικό τομέα, για δικούς της λόγους, βρίσκεται μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες συμμετοχές. Υπολογίζεται, ότι η σχετική δαπάνη για το 2024 θα ανέλθει στο 3,01% του ΑΕΠ. Συνεπώς από τις αποφάσεις δεν προκύπτει οποιαδήποτε πίεση, λόγω των γεωπολιτικών προβλημάτων στην Ευρώπη, να αλλάξει τον αμυντικό της σχεδιασμό και τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό.
Σε πρώτη ανάγνωση, ο επανεξοπλισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί θετικές προσδοκίες και για τα ελληνικά ιδιαίτερα προβλήματα ασφάλειας. Η εξέλιξη δε προς μια ενιαία αμυντική πολιτική διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στις επιδιώξεις-επιβουλές επίδοξων αμφισβητιών της εθνικής μας εδαφικής κυριαρχίας.
Στον οικονομικό τομέα, είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες και για τη χώρα μας, με τη συμμετοχή μας στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια. Έτσι, παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τις παραμελημένες εθνικές μας βιομηχανίες αεροναυπηγικής, όπλων, οχημάτων και πυρομαχικών και να τις εντάξουμε σε έναν μακρόχρονο σχεδιασμό με τις ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο με επιτυχία εδώ και δεκαετίες. Πρωταρχικής σημασίας είναι η βελτίωση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων συστημάτων.
Είναι ανάγκη, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού για την άμυνα, να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα και ανάπτυξη, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν ικανά στελέχη για την επανεκκίνηση της αμυντικής μας βιομηχανίας καθώς και σχετικών Start ups ανάπτυξης αμυντικών προϊόντων και συστημάτων. Οι αναγκαίες επενδύσεις σε πρώτη φάση μπορούν να χρηματοδοτηθούν, από τα κεφάλαια που θα εξοικονομήσουμε από τη ρήτρα διαφυγής, περί το 1 δις για το 2025. Στη συνέχεια η ενσωμάτωση και συνέργεια με άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου θα έχουν σημαντική συμβολή τόσο στη βελτίωση της παραγωγικότητας όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
*Καθηγητής Οικονομικών, τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ