Άμυνα
Ευρωπαϊκή Άμυνα: ουσία, φλυαρία και Τουρκία
Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας.

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D
Η Ευρωπαϊκή Άμυνα είναι αντικείμενο συζήτησης στα διάφορα όργανα της ΕΕ, με καθοριστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών αποφασίζουν με ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Με βάση τα πρόσφατα ομόφωνα «Συμπεράσματα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (που δεν είναι δεσμευτικό), ο αρμόδιος Επίτροπος Άμυνας, θα διαμορφώσει την «Λευκή Βίβλο» με τις παραμέτρους της Ευρωπαϊκής Άμυνας, την οποία θα υποβάλει στα όργανα της ΕΕ, με αποφασιστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως το μοναδικό μέλος από Κύπρο στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου, διαπιστώνω άγνοια καθώς και «σιγή» επί της ουσίας αλλά φλυαρία για εντυπωσιασμό του εσωτερικού ακροατηρίου σε Κύπρο κι Ελλάδα, σε βαθμό που αν δεν είχα αντίληψη της πραγματικότητας, θα είχα παραπλανηθεί. Για παράδειγμα, διάφοροι εγχώριοι θεωρούν ότι δεν μπορεί ένα κράτος, όπως η Πολωνία, να αξιολογεί τις απειλές εις βάρος της, αλλά μόνο εμείς έχουμε τέτοιο δικαίωμα! Άλλοι νομίζουν ότι ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου διασφάλισε την προστασία της Κύπρου και αγνοούν ή σκόπιμα παραβλέπουν ότι οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία.
Ενόψει των εξελίξεων, καθένας πρέπει πρώτα να απαντήσει το εξής: Είναι προτιμότερο να είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Άμυνας ή εκτός; Η Τουρκία μας θέλει εκτός και επειδή καθένας προωθεί τα δικά του συμφέροντα, πολλά κράτη και επικεφαλείς οργάνων της ΕΕ, προωθούν την Τουρκία ως εταίρο στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Πώς αντιμετωπίζουμε ορθολογικά αυτή την θέση τους; Το πλέον στέρεο επιχείρημα είναι ότι το σημερινό «κενό ασφαλείας» στην Ευρώπη προέκυψε λόγω εξάρτησης από τρίτους και δεν νοείται Ευρωπαϊκή Άμυνα με εξάρτηση πάλι από τρίτους όπως την Τουρκία, που σημαίνει στρατηγική εξάρτηση κι όχι αυτονομία. Ειδικά η νεο-οθωμανική Τουρκία, κατέχει έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο και ασκεί δική της επεκτατική πολιτική εναντίον Κύπρου, Ελλάδας κι αλλού, αποδυναμώνει την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Άμυνας και μας διχάζει την ώρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αν άλλα κράτη-μέλη δεν συμμερίζονται έτσι την κατάσταση, είναι επειδή δεν έχουν προτεραιότητα την συλλογική Ευρωπαϊκή Άμυνα, αλλά τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της συλλογικής άμυνας. Για αυτό, οι σωστές θέσεις μας για την Ευρωπαϊκή Άμυνα σε συνδυασμό με την πρόταξη βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελούν την μόνη ορθολογική ασπίδα για να διασφαλιστούν τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα, προτού η ζημιά καταστεί ανεπανόρθωτη, με την Τουρκία σε ρόλο που θα ανατρέπει το ευρωπαϊκό μας πλεονέκτημα.
Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας. Αν δύο κράτη της ΕΕ με δικαίωμα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά και την στήριξή μας στο Διεθνές Δίκαιο στην Ουκρανία, αδυνατούν να προασπιστούν τα ζωτικά μας συμφέροντα στην ΕΕ απέναντι στην νεο-οθωμανική Τουρκία, θα πρόκειται για στρατηγική ήττα που δεν εξηγείται ορθολογικά αλλά από φοβία ή άλλους λόγους. Καταληκτικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Τουρκία, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την στάση μας στην ΕΕ προτού βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας ξανά.

Άμυνα
Η Ινδία στον πόλεμο των άστρων! Κατασκεύασε το πρώτο φουτουριστικό όπλο λέιζερ – Δοκιμή με κατάρριψη σμήνους drone
Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ινδία δοκίμασε για πρώτη φορά με επιτυχία ένα φουτουριστικό όπλο χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενη ενέργεια υψηλής ισχύος που βασίζεται σε λέιζερ για να καταρρίψει ένα drone.
Το σύστημα που κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) εντόπισε το drone, εκτόξευσε μια ακτίνα λέιζερ και κατέστρεψε τον στόχο.
Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Το CHESS DRDO πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίδειξη πεδίου της έκδοσης Land του Vehicle mounted Laser Directed Weapon(DEW) MK-II(A) στο Kurnool σήμερα. Νίκησε το UAV και Swarm Drones προκαλώντας επιτυχώς δομικές ζημιές και απενεργοποίησε τους αισθητήρες επιτήρησης», ανέφερε ο DRDO σε ανάρτηση στο X.
Η επιτυχία τοποθετεί την Ινδία στην αποκλειστική ομάδα εθνών με Laser-DEW υψηλής ισχύος.
“Απ’ όσο γνωρίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι που έχουν επιδείξει αυτήν την ικανότητα. Το Ισραήλ επίσης εργάζεται σε παρόμοιες δυνατότητες, θα έλεγα ότι είμαστε η τέταρτη ή πέμπτη χώρα στον κόσμο που επιδεικνύει αυτό το σύστημα”, δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος του DRDO Samir V Kamat.
Ο κ. Kamat είπε ότι αυτό είναι μόνο η «αρχή του ταξιδιού», προσθέτοντας ότι ο DRDO εργάζεται σε μια σειρά από τεχνολογίες «που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars».”Αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού. Η συνέργεια που έχει επιτύχει αυτό το εργαστήριο με άλλα εργαστήρια DRDO, βιομηχανία και ακαδημαϊκό κόσμο, είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας σύντομα… Εργαζόμαστε επίσης σε άλλα συστήματα υψηλής ενέργειας όπως μικροκύματα υψηλής ενέργειας, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς. Εργαζόμαστε λοιπόν σε μια σειρά τεχνολογιών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars.
CHESS DRDO conducted a successful field demonstration of the Land version of Vehicle mounted Laser Directed Weapon(DEW) MK-II(A) at Kurnool today. It defeated the fixed wing UAV and Swarm Drones successfully causing structural damage and disable the surveillance sensors. With… pic.twitter.com/U1jaIurZco
— DRDO (@DRDO_India) April 13, 2025

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.
Άμυνα
Πρόταση στον Δένδια για Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια
Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Την πιθανότητα να παραχωρηθεί κατά χρήση από το Υπουργείο Άμυνας το ανενεργό κτήριο του πρώην 299 ΚΙΧΝΕ στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια και ο περιβάλλον χώρος αυτού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ένα Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου μαζί με το ερευνητικό κέντρο του, συζήτησε σε συνάντηση που είχα για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
Στόχος της, η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη του σπάνιας ιστορικής αξίας αρχείου που διαθέτει, με πάνω από 30.000 βιβλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, με 600 αυθεντικούς πίνακες που αναφέρονται στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, με 2000 ανέκδοτες συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, εκατοντάδες ανέκδοτες αυθεντικές φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ καθώς και ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.
Όπως επισήμανα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου και ερευνητικού κέντρου, δεν θα ωφελήσει μόνο την Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, αποτελώντας ένα τρίτο – ελκυστικό – χώρο επίσκεψης μαζί με την Παναγία Σουμελά και το νέο Μουσείο της Βεργίνας.
Επιπροσθέτως, θα ωφελήσει τα μέγιστα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές αλλά και την Τοπική Κοινωνία της Βέροιας και ευρύτερα της Ημαθίας, προσελκύοντας επισκέπτες, εκπαιδευτικές εκδρομές και τουριστικό ενδιαφέρον.
Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή και δεσμεύθηκε να την εξετάσει μαζί με τους αρμόδιους επιτελείς του.
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον