Άμυνα
FAZ : Η Silicon Valley φέρνει επανάσταση στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ
Αυτή η εξέλιξη είναι κάτι περισσότερο από μια αλλαγή στην οικονομική ισχύ – αλλάζει τη στρατιωτική σκέψη.

Οι εταιρείες τεχνολογίας από τη Silicon Valley σπάζουν την κυριαρχία των παραδοσιακών αμυντικών εταιρειών. Αυτή η εξέλιξη είναι κάτι περισσότερο από μια αλλαγή στην οικονομική ισχύ – αλλάζει τη στρατιωτική σκέψη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει γιατί αυτή η αλλαγή έρχεται τώρα : οι σύγχρονες συγκρούσεις χρειάζονται νέες τεχνολογίες. Η τεχνητή νοημοσύνη, τα drones και ο ηλεκτρονικός πόλεμος αποφασίζουν τη νίκη ή την ήττα. Οι παλιές αμυντικές εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση – είναι πολύ αργές και πολύ άκαμπτες. Εταιρείες όπως η Anduril Industries και η Scale AI καλύπτουν τώρα αυτό το κενό.
Το Πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει αυτή την αλλαγή. Ανοίγει σε νέους συνεργάτες – με επιτυχία. Η ανάπτυξη στρατιωτικών drones καταδεικνύει τη νέα δυναμική : αντί να περιμένουν δέκα χρόνια για ένα νέο σύστημα, οι εταιρείες τεχνολογίας παραδίδουν σε μήνες.
Οι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκονται τώρα σε ουρά στα γραφεία της μονάδας Defense Innovation, του υποκαταστήματος του Πενταγώνου στη Silicon Valley. Φέρνουν όχι μόνο νέες ιδέες, αλλά και χρήματα : η Anduril Industries από μόνη της αξίζει τώρα 28 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερο από ορισμένες παραδοσιακές αμυντικές εταιρείες.
Το Πεντάγωνο βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες για αυτούς τους νέους εταίρους: Η Scale AI έλαβε μια σύμβαση πλαίσιο αξίας 249 εκατομμυρίων δολαρίων και η Skydio προμηθεύει 100 εκατομμύρια αναγνωριστικά drones. Η Anduril πέτυχε το μεγαλύτερο τίμημα : Η εταιρεία ανέλαβε ένα έργο 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft για οθόνες δεδομένων σε γυαλιά μάχης.
Anduril: Από πρωτοπόρος VR σε προμηθευτή άμυνας
Ο Palmer Luckey δείχνει από πού προέρχονται οι νέοι παίκτες. Σε ηλικία 21 ετών πούλησε την εταιρεία εικονικής πραγματικότητας Oculus στο Facebook για δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Στα 24 ίδρυσε την Anduril. Το όνομα προέρχεται από το “Lord of the Rings” – είναι το μαγικό σπαθί του βασιλιά. Ένα σύμβολο με ένα μήνυμα : η στρατιωτική τεχνολογία πρέπει να είναι τόσο απλή όσο ένα smartphone.
Η καρδιά της Anduril είναι το λογισμικό Lattice. Συνδέει αισθητήρες, drones και συσκευές επιτήρησης για να σχηματίσει ένα ψηφιακό νευρικό σύστημα. Τα drones “Ghost” της εταιρείας πετούν σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, πλοηγούνται σε πολύπλοκα σενάρια ανάπτυξης χωρίς άμεση επέμβαση.
Κλίμακα AI: Οι ειδικοί δεδομένων
Το Scale AI ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ιδρύθηκε το 2016, η εταιρεία εργάζεται κρυφά σε ένα κεντρικό πρόβλημα: τα δεδομένα. Το λογισμικό του προετοιμάζει εικόνες από δορυφόρους και drone για στρατιωτικά συστήματα AI. Αυτό που χρειάζονταν μέρες μπορεί τώρα να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά με την τεχνολογία.
Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε το 2022 : Το Πεντάγωνο έκανε την Scale AI επίσημο συνεργάτη δεδομένων – για 249 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία εκπαιδεύει συστήματα αναγνώρισης εικόνων και δοκιμάζει νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, από chatbots έως γεννήτριες εικόνων.
Πολεμική ζώνη ως εργαστήριο δοκιμών : Omira Systems
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει καθημερινά πόσο ευάλωτες είναι οι στρατιωτικές επικοινωνίες. Εδώ έρχεται η Omira Systems. Η start-up με έδρα το Austin αναπτύσσει συστήματα ραδιοφώνου που λειτουργούν ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής.
Η τεχνολογία αποδεικνύει ήδη την αξία της στο μέτωπο: οι ουκρανικές μονάδες χρησιμοποιούν τα «έξυπνα» ραδιόφωνα της Omira. Εάν διαταραχθούν ορισμένες συχνότητες, οι συσκευές αλλάζουν αυτόματα το κανάλι. Εάν ένας κόμβος αποτύχει, το σύστημα αναζητά μια νέα διαδρομή. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους – η σύνδεση παραμένει εκεί όπου τα συμβατικά συστήματα αποτυγχάνουν.
Primordial Labs : Γλώσσα αντί για κουμπιά
“Πετάξτε για τον συντονισμό X.” – «Καταλαβαίνω, ξεκινήστε την αποστολή». Έτσι θα μπορούσε να γίνει σύντομα η επικοινωνία μεταξύ στρατιωτών και drones. Από το 2021, η Primordial Labs αναπτύσσει το AI Anura, το οποίο μεταφράζει τη γλώσσα σε εντολές μηχανής.
Η προσέγγιση έπεισε επίσης τους μεγάλους παίκτες στον κλάδο : η Lockheed Martin προσχώρησε ως επενδυτής το 2023. Δοκιμές με τον αμερικανικό στρατό δείχνουν ότι οι μονάδες στο πεδίο λειτουργούν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν μπορούν να ελέγχουν drones φωνητικά.
Από selfie drone σε στρατιωτική συσκευή : Skydio
Ο Adam Bry και ο Abraham Bachrach, δύο πρώην προγραμματιστές της Google, ίδρυσαν το Skydio το 2014 με ένα ξεκάθαρο όραμα : Ήθελαν να αναπτύξουν drones που θα μπορούσαν ανεξάρτητα να αποφεύγουν τα εμπόδια. Αυτό που αρχικά ενθουσίασε κινηματογραφιστές και φωτογράφους προκάλεσε σύντομα το ενδιαφέρον του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Το 2022, ο αμερικανικός στρατός πήρε μια πρωτοποριακή απόφαση : Επέλεξε το RQ-28A της Skydio ως το τυπικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης για τις μονάδες πεζικού του. Το συμβόλαιο ανέρχεται σε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια. Το συμπαγές drone εντυπωσιάζει με τα πρακτικά του χαρακτηριστικά: Χωράει σε σακίδιο, είναι έτοιμο να απογειωθεί μέσα σε δύο λεπτά και πετά για μισή ώρα. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, ακολουθεί αυτόματα στόχους και πετά γύρω από εμπόδια ανεξάρτητα.
Πέντε πρακτικά παραδείγματα
Τα πρακτικά αποτελέσματα των νέων στρατιωτικών τεχνολογιών γίνονται καλύτερα κατανοητά μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων. Πέντε περιπτώσεις δείχνουν πώς οι εξελίξεις των εταιρειών τεχνολογίας διαμορφώνουν το σύγχρονο πεδίο μάχης:
1. Σύγχρονη άμυνα drone σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Οι βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αντιμετώπισαν μια επικίνδυνη εξέλιξη: οι αντίπαλοι χρησιμοποιούσαν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έριχναν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τα συμβατικά συστήματα αεράμυνας απέτυχαν εναντίον αυτών των ευκίνητων στόχων που πετούν χαμηλά. Το σύστημα της Anduril προσέφερε μια εξαιρετικά επιτυχημένη λύση.
Το αμυντικό σύστημα αποτελείται από δικτυωμένους πύργους παρατήρησης εξοπλισμένους με κάμερες και αισθητήρες που ελέγχονται από το λογισμικό Lattice. Όταν δέχτηκε επίθεση από εχθρικά drones, το σύστημα αντέδρασε μέσα σε δευτερόλεπτα: Ένας πύργος ανέπτυξε μια δέσμη λέιζερ που διέκοψε τους αισθητήρες του επιτιθέμενου drone. Ταυτόχρονα, εκτοξεύτηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαίτισης και εκτόξευσε το εχθρικό drone από τον αέρα.
Η επιτυχία ήταν πειστική: Ο αμερικανικός στρατός εξόπλισε πρόσθετες βάσεις στην Ευρώπη και την Ασία με τα συστήματα Anduril. Συγκεκριμένα, οι γρήγοροι χρόνοι απόκρισης του συστήματος ξεπέρασαν σημαντικά τις δυνατότητες των ανθρώπινων χειριστών.
2. Σύγχρονες μέθοδοι αναγνώρισης
Κατά τη διάρκεια μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Αφρική, ένας μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης μετέδωσε τεράστια ποσότητα βίντεο. Το σύστημα αναγνώρισης εικόνας που αναπτύχθηκε από την Scale AI, εκπαιδευμένο σε χιλιάδες εικόνες με ετικέτα, υποστήριξε την αξιολόγηση. Το σύστημα εντόπισε ακόμη και καμουφλαρισμένες κινήσεις οχημάτων που οι αναλυτές είχαν αρχικά χάσει.
Ένα άλλο σύστημα Scale AI επεξεργαζόταν αναφορές πεδίου και ραδιοφωνική κίνηση σε ακριβείς αναφορές κατάστασης που παρουσιάζονταν στους διοικητές κάθε πρωί. Αυτή η τεχνική επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα να ολοκληρώσει εργασία που προηγουμένως απαιτούσε μεγάλες ομάδες αναλυτών.
3. Επικοινωνία υπό πυρά
Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τεράστιες συσκευές παρεμβολής για να αποκόψουν τις ουκρανικές μονάδες η μία από την άλλη. Στη συνέχεια, η Omira Systems διένειμε τον προσαρμοστικό εξοπλισμό επικοινωνιών της σε πολλές ταξιαρχίες στο Ντονμπάς.
Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης παρεμβολών, οι συσκευές Omira αντέδρασαν αμέσως : άλλαζαν αυτόματα συχνότητες και χρησιμοποίησαν στρατιωτικά και πολιτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και δορυφόρους για να διατηρήσουν τη σύνδεση. Επιπλέον, έστειλαν σήματα δόλωμα στους Ρώσους τζάμερ.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους : Οι μονάδες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Omira υπέστησαν 80% λιγότερες βλάβες επικοινωνίας από άλλες μονάδες. Αυτές οι εμπειρίες έχουν πλέον ενσωματωθεί στην επικοινωνιακή στρατηγική του ΝΑΤΟ.
4. Φωνητικός έλεγχος σε ειδικές επιχειρήσεις
Ειδική μονάδα των ΗΠΑ δοκίμασε το σύστημα Anura κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης. Ο αρχηγός της ομάδας διέταξε απότομα: «Ανούρα, εξερευνήστε το κτίριο από την είσοδο της οροφής». Δευτερόλεπτα αργότερα, δύο μίνι drones απογειώθηκαν, μεταδίδοντας ζωντανές εικόνες και δημιουργώντας ψηφιακές κατόψεις.
Αφού τραυματίστηκε ένας στρατιώτης, το σύστημα χρησιμοποίησε αυτόματα τη θέση: ένα drone παρακολούθησης φώτισε την περιοχή με υπέρυθρο φως και έδειξε τον δρόμο στον γιατρό. Οι φωνητικές εντολές επέτρεψαν στην ομάδα να συγκεντρωθεί πλήρως στην αποστολή – χωρίς απόσπαση της προσοχής από οθόνες ή συσκευές ελέγχου.
5. Σύγχρονη τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη
Οι νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν επίσης τη στρατιωτική επιμελητεία. Στις αεροπορικές βάσεις, τα drones Skydio επιθεωρούν σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη. Λογισμικό που εκπαιδεύεται από την Scale αξιολογεί τις εικόνες: Εντοπίζει ακόμη και τις πιο μικρές ζημιές, όπως ρωγμές στα φτερά, και προβλέπει πιθανές αστοχίες.
Ένα δίκτυο Anduril παρακολουθεί τα οχήματα και την ασφάλεια στις αποθήκες του στρατού. Στην περίπτωση των νυχτερινών συναγερμών, ένα ρομπότ ελέγχει πρώτα την κατάσταση πριν αποσταλεί προσωπικό. Τα ανθεκτικά στις παρεμβολές συστήματα ραδιοφώνου και δεδομένων της Omira εξασφαλίζουν αξιόπιστες συνδέσεις για κονβόι τροφοδοσίας, ακόμη και σε ζώνες παρεμβολών.
Μια μεγάλης κλίμακας άσκηση το 2024 έδειξε τα οφέλη: μια ταξιαρχία μάχης πέτυχε 15% περισσότερα επιχειρησιακά οχήματα χάρη στον προγραμματισμό συντήρησης με τη βοήθεια υπολογιστή και την αυτόνομη καταγραφή αποθεμάτων. Οι αποστολές ανεφοδιασμού ολοκληρώθηκαν 20% πιο γρήγορα.
Η Ευρώπη ακολουθεί το παράδειγμά της
Οι επιτυχίες των αμερικανικών εταιρειών ταρακουνούν την Ευρώπη. Η ΕΕ απαντά με αμυντικό ταμείο 100 εκατομμυρίων ευρώ, το ΝΑΤΟ ιδρύει τον επιταχυντή DIANA και ένα πολυεθνικό επενδυτικό ταμείο για στρατιωτική τεχνολογία. Τα υπουργεία Άμυνας ανοίγονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και μοιράζονται τους αναπτυξιακούς κινδύνους. Σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey, οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογία αυξήθηκαν κατά 500% μεταξύ 2021 και 2024 σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια.
ΠΗΓΗ: Franfurter Allgemeine Zeitung
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Άμυνα
«Ασπίδα του Αχιλλέα» – Σκέψεις με αφορμή τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών για την περίοδο 2025-36

Η παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών του νέου μακροπρόθεσμου προγραμματισμού αμυντικών εξοπλισμών, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πρόκειται για τον σχεδιασμό στοχευμένων βημάτων και δεν είναι απότοκος συγκυριακών εξάρσεων, οι οποίες προκαλούνται από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε διάφορες κατά καιρούς απειλές, έχοντας προηγουμένως ή αδρανήσει, ή υποτιμήσει την απειλή.
Οι εξοπλισμοί είναι αναμφισβήτητα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας, το οποίο συγκεντρώνει (και θα πρέπει να συγκεντρώνει) σχεδόν πάντοτε ομοφωνία, παρά κάποιες επί μέρους αντιρρήσεις ενίων. Κανονικά, θα πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μη δημιουργούνται μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κενά. Οι σχετικές όμως επιλογές, συνεπάγονται και δυσβάσταχτες δαπάνες, οι οποίες, μοιραία, δεσμεύουν και τις επόμενες γενιές. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονισθεί ότι ένα οπλικό σύστημα είναι ιδιαίτερα δαπανηρό καθ’όλη τη διάρκεια ζωής του, κατά λόγο συχνά πολλαπλάσιο της αρχικής τιμής του. Επί πλέον, τα οπλικά συστήματα, όσο προoδεύουν τεχνολογικά, τόσο δαπανηρότερα καθίστανται. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι ο Norman Augustine, κατ’εξοχήν ειδικός σε αεροδιαστημικά θέματα, (ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας Lockheed Martin και για μια διετία Υφυπουργός Στρατού των ΗΠΑ), φέρεται ως ειπών ότι «οι τιμές των οπλικών συστημάτων θα βαίνουν αυξανόμενες συνεχώς. Κάποια στιγμή θα φθάσουν στο σημείο όπου όλος ο σχετικός προϋπολογισμός θα αρκεί για ένα αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιούν εναλλάξ ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία»! Ίσως είναι γραφικό το παράδειγμα αυτό, αλλά παρουσιάζει αδρά, mutatis mutandis, μια πραγματικότητα, την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος καλό θα είναι να είναι ενήμερος για όλα αυτά.
Στο πλαίσιο τούτο, υπενθυμίζεται πως μεταξύ των σοβαροτέρων λόγων (αν όχι ο σοβαρότερος) , που προκάλεσαν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, συγκαταλέγεται ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών με τις ΗΠΑ και ειδικότερα ο αποκαλούμενος «Πόλεμος των Άστρων». Οι δαπάνες ήταν τόσο υψηλές, που έκαναν ακόμη και μια Υπερδύναμη να «γονατίσει». Βέβαια, το παράδειγμα τούτο είναι ακραίο, διότι η Ελλάς ούτε ΕΣΣΔ είναι, ούτε θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο, έχει έναν πολύ ισχυρό γείτονα, στον οποίο θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε σε θέση να προκαλέσει, αμυνόμενη, τόσο σοβαρή βλάβη, ώστε εκείνος να μη διανοηθεί να της επιτεθεί. Αυτή είναι, εξ άλλου, και η ουσία της αποτροπής. Ως εκ τούτου, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να δαπανά τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, οι οποίοι την αφαιμάσσουν, όσο αναγκαίο και εάν κρίνεται τούτο. Για να αντιληφθούμε με ένα απλό παράδειγμα περί ποιάς τάξης μεγέθους γίνεται λόγος, ένας πύραυλος METEOR, πολυσυζητημένος πρόσφατα, κοστίζει 2 εκατομμύρια € (τιμή 2019) και το κόστος των οπλικών συστημάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε προκαλεί ίλιγγο. Περισσότερα παραδείγματα περιττεύουν, διότι κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γνώμων της επιλογής των διαφόρων οπλικών συστημάτων με τα οποία θα εφοδιασθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, θα πρέπει να είναι οι πραγματικές αμυντικές ανάγκες της και οι ειδικότερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όσον αφορά στη γεωγραφία της και στη γειτονία της. Ως παράδειγμα μπορεί εδώ να αναφερθεί πως ένα σκάφος, το οποίο έχει σχεδιασθεί με γνώμονα την παροχή προστασίας σε αεροπλανοφόρα, δεν είναι κατ’ανάγκη ενδεδειγμένο για τη γεωγραφική διαμόρφωση της Ελλάδος.
Συμπαραγωγή οπλικού συστήματος
Βαρύνον κριτήριο θα πρέπει, επίσης, να είναι το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής και συμπαραγωγής του οπλικού συστήματος που θα επιλεγεί. Η συμπαραγωγή αποφέρει κέρδη στην ελληνική οικονομία, αλλά, επίσης, και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: τη δημιουργία δεξιοτήτων στους Έλληνες τεχνικούς οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη συμπαραγωγή των συστημάτων. Η τεχνολογία και οι δεξιότητες αυτές είναι πολυτιμότατες για τη χώρα μας, μια κατ’εξοχήν ναυτική δύναμη, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μια πλειάδα άλλων περιπτώσεων, είτε στο εμπορικό ναυτικό, είτε σε συνεργασίες με άλλες χώρες. Το αυτό ισχύει και για τον Στρατό, αλλά και για την Αεροπορία.
Ο πόλεμος έχει λάβει πλέον νέες, όλο και πιο απειλητικές μορφές. Σύγχρονα και πανάκριβα οπλικά συστήματα εξουδετερώνονται ή καταστρέφονται από μικρότερα, τα οποία κοστίζουν μικρό μόλις κλάσμα της αξίας ων πρώτων. Για τον λόγο αυτό, η χρήση τους είναι εκτεταμένη σε ασύμμετρες συρράξεις. Η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με το κατεστραμμένο ισραηλινό άρμα Merkava και τον μαχητή της Hamas να χορεύει επάνω του, κραδαίνοντας μια παλαιστινιακή σημαία, συγκλόνισε τον κόσμο. Τούτο συνέβη κατά την τρομοκρατική εισβολή της Hamas τον Οκτώβριο 2023 και τη θηριωδία που επακολούθησε. Για τους μη επαΐοντες, Merkava σημαίνει ένα από τα ισχυρότερα οπλικά συστήματα του είδους παγκοσμίως, για το οποίο οι Ισραηλινοί είναι υπερήφανοι. Επομένως, ανάλογα οδυνηρή ήταν και η εικόνα που προαναφέραμε. Όταν όπλο ολίγων δεκάδων χιλιάδων δολλαρίων, πλέον, μπορεί να κατισχύσει ενός πανίσχυρου συστήματος κόστους 3,5 – 6 εκατομμυρίων δολλαρίων (και αυτό ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών για κάθε είδους οπλικό σύστημα), θεμελιώδεις αλλαγές έχουν συμβεί, που πρέπει να συνυπολογισθούν σε οποιονδήποτε νέο προγραμματισμό.
Αφ’ης στιγμής ξεκινήσει αυτό το απαίσιο πράγμα που ονομάζεται πόλεμος, θέτει τους αντιμαχόμενους ενώπιον της πραγματικής, γυμνής πραγματικότητας και όχι της φτιασιδωμένης, εικονικής, η οποία μέχρι τότε καλλιεργείται με μεγαλαυχίες για παντός είδους σκοπιμότητες. Ο πόλεμος σημαίνει απώλεια ανθρώπινης ζωής και δεν περισσεύουν τα νιάτα. Επίσης, ο κορυφαίος θεωρητικός του πολέμου Carl von Clausewitz τον χαρακτήρισε ως «…..το βασίλειο της αβεβαιότητας. Τρία τέταρτα των παραγόντων επί των οποίων βασίζεται η πολεμική δράση, καλύπτονται από την ομίχλη μιας μεγαλύτερης ή μικρότερης αβεβαιότητας….ο πόλεμος είναι το βασίλειο της τύχης». Εν προκειμένω, δεν πρέπει να λησμονούμε την απώλεια 27 καταδρομέων και 4 αεροπόρων, όταν κατερρίφθη από φίλια πυρά μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της Π.Α. στην Κύπρο, κατά τις πρώτες ώρες της 22ας Ιουλίου 1974 κατά την επιχείρηση «ΝΙΚΗ». Αντίστοιχα, τουρκικά αεροσκάφη εβύθισαν το τουρκικό αντιτορπιλλικό Kocatepe την 21η Ιουλίου 1974, προκαλώντας την απώλεια 80 ναυτών!
Αναφέρεται εδώ μόνο μόνο η Τουρκία, η οποία ήταν, είναι και θα είναι γείτονάς μας και, δυστυχώς, εν δυνάμει και εχθρός μας, αν και θα ήταν προτιμητέο το αντίθετο (το ίδιο και από μεγάλα τμήματα των δύο λαών, όταν γνωρίζονται μεταξύ τους). Δεν είναι σκόπιμο να αναζητούμε και άλλους εχθρούς.
Πολεμική ετοιμότητα
Ο πόλεμος δεν είναι κοινωνική εκδήλωση, με συγκεκριμένο προγραμματισμό και μπορεί να δείξει το φρικτό πρόσωπό του απροσδόκητα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να διαπιστώσουμε εν τοις πράγμασι πόσα αξιόμαχα πλοία μπορούν να αποπλεύσουν από τη Σαλαμίνα σε περίπτωση ξαφνικής σύρραξης, πόσα μαχητικά αεροσκάφη κάθε τύπου μπορούν να απογειωθούν, πόσα σκάφη, εν ολίγοις πόσο ετοιμοπόλεμη είναι η χώρας υπό τις παρούσες συνθήκες. Πρέπει να είναι πάντοτε ετοιμοπόλεμη!
Si vis pacem para bellum, ήτοι εάν επιθυμείς την ειρήνη, προετοίμασε τον πόλεμο, όπως έγραφε τον 5ο μ.Χ. αιώνα ο Ρωμαίος Flavius Regetus Renatus. Στο ρητό αυτό, όμως, ας προστεθεί και το si vis pacem, para pacem, ήτοι για να έχεις ειρήνη, προετοίμασε την ειρήνη. Η εποχή μας είναι μια περίοδος αβεβαιότητας και αποδεικνύει ότι λίγοι πολιτικοί ηγέτες έχουν το βλέμμα στραμμένο και προς το μέλλον και όχι μόνο προς κοντόφθαλμες εσωτερικές σκοπιμότητες. Αλλά το μέλλον δεν ανήκει σε όλους αυτούς. Ανήκει στους νέους και ουδείς δικαιούται να το υπονομεύει. Θα είναι όμως τραγικό εάν, «προετοιμάζοντας πόλεμο για να έχουμε την ειρήνη», εν τέλει εξοντώσουμε τον λαό που φιλοδοξούμε να προστατεύσουμε μέσω αυτής! Το κοινωνικό κράτος είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το οποίο μας χωρίζει από τους αιώνες της ανθρώπινης αθλιότητας. Δεν πρέπει λοιπόν να κάνουμε βήματα επιστροφής προς τους αιώνες εκείνους.
Αν και είναι ευκταίο να είναι βέλτιστες για τον τόπο οι νέες αμυντικές επιλογές, δεν πρέπει να τεθούν με το κοινωνικό κράτος σε μια λογική διάζευξης, του τύπου «ή το ένα, ή το άλλο». Με γνώση, εντιμότητα, σύνεση, ευαισθησία, λογική και απεριόριστη αγάπη για τον τόπο και τον λαό του, ακόμη και αυτή η εξίσωση με τόσους αγνώστους μπορεί να λυθεί!
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Άμυνα
Τινάξαμε στον αέρα τον εξοπλιστικό σχεδιασμό!
Παρέμβαση του αντιναυάρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Στέλιος Φενέκος: Χάρτης αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο αυτό που δημοσίευσε η Milliyet. Εμείς κακώς εκδώσαμε δικό μας χάρτη. Έπρεπε να σχεδιάσουμε πάνω στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο δικός μας δείχνει δυνητικές περιοχές και ακυρώνει τον χάρτη της ΕΕ. Πλέον κάναμε το θέμα διμερές. Αν ακυρώνουμε την ΕΕ πως είναι δυνατόν να μας υποστηρίξει όταν τη χρειαστούμε; Ο σχεδιασμός στο ΠΝ ακυρώθηκε πολλές φορές. Τον τινάξαμε στον αέρα και μετά επιστρέφουμε στον ίδιο με όρους επαχθέστερους.
Άμυνα
Τους έχουμε! Δεν μας έχουν
Εκπομπή “Με το κλειδί της Ιστορίας” – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Γιάννης Θεοδωράτος: Εδώ είναι η ισχύς! Στη Θάλασσα και στον Αέρα. Με αυτά τα δεδομένα γιατί διστάζουμε; Είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο ευκολότερος τρόπος να τσακίσεις το ηθικό ενός στρατεύματος είναι, “εγώ σε εξοπλίζω και σε εκπαιδεύω, αλλά όταν έρθει η ώρα θα διστάσω”. Όπως έλεγε ο Κουντουριώτης τα πολεμικά πλοία είναι για να κινδυνεύουν. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εξοντώσουν και να εξαλείψουν οποιαδήποτε απειλή.
Εγκληματικό λάθος η δορυφοροποίηση της Ελλάδας στην Τουρκία. Αυτό που διστάζουμε να κάνουμε, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση, είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να συζητάται από χώρες που έχουν υπογράψει την UNLCOS II. Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε να υποδεχτούμε την κατάργηση του διεθνούς δικαίου με την προβολή ισχύος, στέλνοντας δηλαδή τμήματα των ενόπλων δυνάμεών τους.
Σκεφτείτε τα Rafale να απογειώνονται από την Τανάγρα και να εγκλωβίζουν οτιδήποτε πετά κάτω από την Κρήτη. Τους έχουμε δεν μας έχουν… Τους έχουμε από την ώρα που θα απογειωθούν. Και τι θα στείλουν; Τις φρεγάτες τους; Έχει ιστορία το τουρκικό πολεμικό ναυτικό; Νομίζετε δεν υπερτερεί η ναυτική παράδοση των Ελλήνων;
Εκπομπή “Με το κλειδί της Ιστορίας” – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Η εκπομπή μεταδόθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2025
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον