Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η Αμυντική Αναγέννηση της ΕΕ ως ασπίδα στην ΑΟΖ

Στον αέρα το καλώδιo GSI – Η Τουρκία δοκιμάζει τις ελληνικές αντοχές – Το σενάριο ανοικοδόμησης Συρίας – Γάζας με LNG και ο ρόλος της ΚΔ

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Μάριος Πούλλαδος στη  Σημερινή

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως αυτήν την εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν μια σειρά από συμπεράσματα, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ετοιμότητας και συνεργασίας, στο πλαίσιο των τρεχουσών γεωστρατηγικών προκλήσεων, ιδιαίτερα λόγω της ρωσικής απειλής και της πρόθεσης Τραμπ να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Οι πιο πάνω εξελίξεις ανοίγουν νέα παράθυρα ευκαιρίας και για την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της ανάγκης προστασίας των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ το επόμενο διάστημα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση και την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Τα δεδομένα για Κυπριακή ΑΟΖ

Η Ευρώπη, αντιμέτωπη με γεωπολιτικές αναταράξεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δασμολογικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, στρέφεται στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ρουμανία, Νορβηγία και Ελλάδα, για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να μειώσει την εξάρτηση από ασταθείς προμηθευτές, όπως τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Με τις εξαγωγές ρωσικού αερίου να συρρικνώνονται και τις εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ να απειλούνται από δασμούς, το φυσικό αέριο παραμένει κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα. Η Κύπρος σημειώνει σημαντική πρόοδο το 2025 στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ΑΟΖ της, ενισχύοντας τη θέση της ως εναλλακτικής ενεργειακής πηγής για την Ευρώπη. Στις 17 Φεβρουαρίου υπεγράφη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις εταιρείες Eni και TotalEnergies για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Κρόνος στο Οικόπεδο 6, με την παραγωγή να προγραμματίζεται για το 2026-2027, ενώ την ίδια μέρα εγκρίθηκε και η συνεργασία για το κοίτασμα Αφροδίτη, που διαχειρίζονται Chevron, Shell και NewMed, με εξαγωγές μέσω Αιγύπτου. Παράλληλα, στις 24 Ιανουαρίου ξεκίνησε γεώτρηση στο Οικόπεδο 5 (Ηλέκτρα) από ExxonMobil και Qatar Energy, με θετικές ενδείξεις και αποτελέσματα αναμενόμενα τον Απρίλιο, ενώ στις 27 Φεβρουαρίου η ADNOC και η TAQA από τα ΗΑΕ εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ΑΟΖ και στο καλώδιο GSI, υπογραμμίζοντας τη διεθνή εμπιστοσύνη στις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου.

Στον αέρα το καλώδιο

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (Great Sea Interconnector) κινδυνεύει ωστόσο να αδρανοποιηθεί, καθώς αυτήν την εβδομάδα οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους Ievoli Relume έχουν ανασταλεί μετά το πάγωμα πληρωμών στη Nexans. Η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να υποτίμησε το γεωπολιτικό powergame της Τουρκίας, που με πολεμικά πλοία αμφισβητεί τις έρευνες, ενώ η αβεβαιότητα από τις πολιτικές Τραμπ και την αμερικανική στήριξη επιτείνει το ρίσκο. Οικονομικά, ο ΑΔΜΗΕ, έχοντας καταβάλει 200 εκατ. ευρώ, δηλώνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνεται χωρίς πρόοδο, ενώ διπλωματικά, η αναβολή ενισχύει εμμέσως τις τουρκικές διεκδικήσεις επί της Κυπριακής ΑΟΖ. Το Ισραήλ πιέζει για επιτάχυνση, αλλά χωρίς λύση στην τουρκική στάση, το έργο παραμένει στον αέρα, θέτοντας ερωτήματα για την ικανότητα της Ελλάδας να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε πιο σύνθετα ζητήματα, όπως οι έρευνες υδρογονανθράκων.

Κτίζει νέους αγωγούς η Τουρκία

Η Τουρκία, από την άλλη, ενισχύει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου με νέες εξελίξεις το 2025: στις 5 Μαρτίου εγκαινιάστηκε ο αγωγός Ιγντίρ-Ναχιτσεβάν (85 χλμ.) από Ερντογάν και Αλίγεφ, που θα τροφοδοτεί το Ναχιτσεβάν με 500 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως για 30 χρόνια, το τρίτο κοινό έργο με το Αζερμπαϊτζάν μετά τους αγωγούς Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ και TANAP. Από 1η Μαρτίου ξεκίνησε η μεταφορά τουρκμενικού αερίου μέσω Ιράν, ενώ ο TurkStream, με πάνω από 93 δισ. κυβικά μέτρα μεταφοράς, καθιστά την Τουρκία βασική εναλλακτική οδό για αέριο από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν προς την Ευρώπη, ειδικά μετά τη διακοπή της ροής μέσω Ουκρανίας τον Ιανουάριο.

Η επαναστρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίστηκε ουσιαστικά η υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών μέτρων, όπως η ενεργοποίηση της «ρήτρας διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Επιπλέον, εγκρίθηκε η χορήγηση δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα, το Συμβούλιο υπογράμμισε ότι η άμυνα όλων των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ συμβάλλει στη συνολική ασφάλεια της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ανατολικά σύνορα, λόγω των απειλών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Υπήρξε συμφωνία επίσης σε ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, ενισχύοντας τον ρόλο της ΕΕ ως στρατιωτικού μπλοκ, αν και διατυπώθηκε ότι αυτό δεν σημαίνει τη δημιουργία «ευρωπαϊκού στρατού», αλλά την καλύτερη αξιοποίηση των αμυντικών πόρων.

Η ΕΕ καλείται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, καθώς πολλά μέλη δεν πληρούν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ του ΝΑΤΟ, για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, μια συνεργασία με Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, με κοινές ναυτικές ασκήσεις και επιτήρηση, θα μπορούσε να στηρίξει έναν Ευρωστρατό, αν και η εμπλοκή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ περιπλέκεται από τη στάση της Τουρκίας. Παράλληλα, η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία με κυρώσεις, διεθνή δικαστήρια και διπλωματική στήριξη στην Κύπρο. Ένας Ευρωστρατός θα μπορούσε να αναπτύξει ναυτικές περιπολίες και αεροπορική επιτήρηση με drones στην ΑΟΖ, ενώ η συνεργασία με τις κυπριακές δυνάμεις θα ενίσχυε την προστασία της περιοχής.

Τροφή για σκέψη

Η δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου ανοίγει επίσης μακροπρόθεσμα και το παράθυρο για ανοικοδόμηση περιοχών όπως η Συρία ή ακόμη και η Γάζα, με τρόπο που θα ενισχύσει το διπλωματικό και γεωπολιτικό εκτόπισμα της Κύπρου.

Με την εγκατάσταση μονάδων υγροποίησης (LNG) -είτε σε πλωτές μονάδες είτε με επίγεια υποδομή- το φυσικό αέριο μπορεί να διανεμηθεί τόσο εντός όσο και εκτός της περιοχής. Αυτό το LNG θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση και τη στήριξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων, στοιχεία κρίσιμα για την ανοικοδόμηση των καταστρεμμένων περιοχών. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμεύσει ως βασική πηγή ενέργειας για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση του κόστους ενέργειας και την ενίσχυση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί από συγκρούσεις και καταστροφές.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

Αλλαγή «σκυτάλης» στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Ξανά η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα θα βάλει -ξανά- η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού «ΨΑΡΑ» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του ΠΝ ήταν η δεύτερη που ανέλαβε δράση στο πεδίο μάχης κατά των επιθέσεων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι, βάσει του προγραμματισμού του Ναυτικού Επιτελείου, προστατεύοντας εμπορικά πλοία.

Επιπλέον, ήταν η πρώτη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ –  που παρά την «ηλικία» της- απέδειξε την επιχειρησιακή της ικανότητα συνδυαστικά με το άρτια εκπαιδευμένο πλήρωμα αλλά και του αντι-drone συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που αναπτύχθηκε από την ΕΑΒ και αναμένεται να εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες ιδίου τύπου, βαλόντας εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones / UAVs) των Χούθι  στον Κόλπο του Άντεν στις 4 Ιουλίου 2024.

 Η στιγμή που η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αποκρούει drone των Χούθι

Ειδικότερα, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποίησε τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής με αποτέλεσμα δύο από τα UAVs να καταρριφθούν και τα άλλα δύο να απομακρυνθούν.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό «ρόλο» στην επιχείρηση καθώς διαθέτει από την έναρξη της Επιχείρησης τη χερσαία Διοίκηση, με το Στρατηγείο της να βρίσκεται στη Λάρισα. Και  επιχειρησιακό Διοικητή τον Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ αλλά και την εν πλω διοίκηση με τον Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη Π να βρίσκεται στο «τιμόνι».

Καμία αλλαγή μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά τον Χούθι

Με τις συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι να βρίσκονται σε εξέλιξη, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στη «Ν» ότι «Εμείς κοιτάμε τι γίνεται τριγύρω σύμφωνα με τις εξελίξεις και την αλλαγή στάσης από άλλες επιχειρήσεις. Για εμάς δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε έχει αλλάξει κάτι από τους Χούθι. Ο ρόλος μας είναι αμυντικός και όχι επιθετικός, δεν χτυπούμε στόχους μέσα στην Υεμένη και πλέουμε σε διεθνή ύδατα» και προσθέτουν πως «παροτρύνουμε την ναυτιλιακή κοινότητα να ακολουθείς τις οδηγίες και τις συμβουλές μας».

Ποια κράτη συμμετέχουν – Παρατείνεται η επιχείρηση

Σε ότι αφορά την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», συμμετέχουν  21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή την περίοδο συμμετέχουν με πλοία η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει την εντολή της επιχείρησης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026.

Επιπλέον το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή επιχειρήσεων, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες, εκτός από τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πλοίων, σχετικά με τη διακίνηση όπλων και τους σκιώδεις στόλους, με σκοπό την ανταλλαγή των πληροφοριών αυτών με τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου (EUROPOL) και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Υποστήριξη σε πάνω από 700 εμπορικά πλοία

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έναρξή της η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»,  έχει παράσχει υποστήριξη σε περισσότερα από 700 εμπορικά πλοία, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευσή τους από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Από αυτά, περισσότερα από 410 πλοία έλαβαν στενή προστασία, επωφελούμενα από ενεργές υπηρεσίες συνοδείας και επιτήρησης.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στενής προστασίας, τα 16 πλοία δέχθηκαν επίθεση.

Συνολικά έχουν εξουδετερωθεί 18 UAV, (Unmanned Aerial Vehicle), 2 USV (Unmanned surface vehicle) και 4 ASBM (anti-ship ballistic missile),  χωρίς να προκληθούν απώλειες ανθρωπίνων ζωών στις εχθρικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας έτσι την ικανότητα της επιχείρησης επιχειρεί με ακρίβεια και υπευθυνότητα.

Οδηγίες προς τη ναυτιλιακή κοινότητα

Αναφορικά με τις ναυτιλιακές εταιρείες, όπως αυτές θέλουν να υποβάλουν αιτήματα συνοδείας και προστασίας εμπορικών πλοίων έναντι των επιθέσεων των Χούθι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα Maritime Security Center Indian Ocean (MSCIO).

Οι ενημερώσεις της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» βρίσκονται στη διεύθυνση https://mscio.eu ή μπορεί η ενδιαφερόμενη εταιρεία να επικοινωνήσει ακόμη και απευθείας με τη διεύθυνση [email protected].

Ο Διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής: Στην Ελλάδα η εν πλω διοίκηση

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Σε εγρήγορση η ΕΥΠ! Έρευνες για τους Τουρκους… επενδυτές στον Έβρο – Στο μικροσκόπιο το Real Estate

Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήρθε στον δημόσιο διάλογο και έκανε αίσθηση πανελλαδικά, μετά την ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο Φόρουμ που διοργανώθηκε στην πόλη πριν λίγο καιρό, ο οποίος μίλησε για “αθόρυβο” εποικισμό στον Έβρο, από Τούρκους αλλά και Βούλγαρους που αγοράζουν ακίνητα στο νομό.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έρευνες για το… τουρκικό real estate και την αύξηση αγορών ακινήτων από Τούρκους μετά το καλοκαίρι του 2024, κάνει η ΕΥΠ σε Έβρο και Θράκη γενικότερα αλλά και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ GEOPOLITICO: Από πέρυσι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνούν τις αυξημένες αγορές ακινήτων από Τούρκους υπηκόους στον Έβρο και άλλες στρατηγικές περιοχές, όπως η Ρόδος και η Κως. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, στο επίκεντρο βρίσκονται 20-30 Τούρκοι επενδυτές «ειδικού ενδιαφέροντος», με τις αρχές να εξετάζουν αν πίσω από αυτές τις συναλλαγές κρύβονται ύποπτες δραστηριότητες ή γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Οι έρευνες ξεκίνησαν λόγω της ανησυχίας για την ασφάλεια, δεδομένης της εγγύτητας του Έβρου στα τουρκικά σύνορα, μιας περιοχής με ιστορική ευαισθησία. Οι αγορές ακινήτων σε αυτές τις ζώνες έχουν προκαλέσει υποψίες ότι μπορεί να συνδέονται με σχέδια πέρα από απλές επενδύσεις, όπως η απόκτηση στρατηγικών θέσεων. Οι αρχές ελέγχουν τα οικονομικά στοιχεία και τις προθέσεις των επενδυτών, ενώ το θέμα έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα, αντικατοπτρίζοντας τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το άρθρο υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο την προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Αυτό αποκαλύπτει με πρωτοσέλιδο βασικό της θέμα σήμερα η εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο» και τίτλο “Τα μυστικά της Θράκης”. Στο ρεπορτάζ του πολύ καλού και με αρκετές πηγές δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, αναφέρονται στοιχεία για το τι ψάχνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στη Θράκη αλλά και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παρατίθενται στοιχεία για την αύξηση αυτών των επενδύσεων μετά το καλοκαίρι του 2024, την άνοδο κατά 500% στις «χρυσές βίζες» Τούρκων, ενώ επισημαίνει ότι στις έρευνες συμμετέχει και η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήρθε στον δημόσιο διάλογο και έκανε αίσθηση πανελλαδικά, μετά την ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο Φόρουμ που διοργανώθηκε στην πόλη πριν λίγο καιρό, ο οποίος μίλησε για “αθόρυβο” εποικισμό στον Έβρο, από Τούρκους αλλά και Βούλγαρους που αγοράζουν ακίνητα στο νομό.

Κι αυτό ιδιαίτερα στα παρατημένα από τους ντόπιους χωριά, με την αξία να έχει κατρακυλήσει και είναι εύκολη η αγορά, μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά σοβαρά προβλήματα εθνικής σημασίας. Μπορεί λοιπόν ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ να προσπάθησε με ειρωνικό και απαράδεκτο τρόπο να υποβαθμίσει τις επισημάνσεις του κ.Ζαμπούκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο Φόρουμ, έφερε στην επικαιρότητα ένα θέμα που όπως αποδεικνύεται οι κρατικές υπηρεσίες με επικεφαλής την ΕΥΠ το ψάχνουν τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα.

Όπως γράφει λοιπόν στο ρεπορτάζ του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος:

  • Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ καθώς και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, είναι τουλάχιστον 20-30 Τούρκοι επενδυτές “ειδικού ενδιαφέροντος”, που προχωρούν από το προηγούμενο καλοκαίρι σε αγορές ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές. Ο λόγος αφορά κυρίως τον Έβρο αλλά και νησιά του Αιγαίου, όπως την Ρόδο, την Κω, την Λέσβο και άλλα
  • Κύριο ζητούμενο των Αρχών αποτελεί αν αυτό το αιφνιδιαστικό τουρκικό ενδιαφέρον στο ελληνικό “real estate”, υποκρύπτει τυχόν… ύποπτους σκοπούς.
  • Οι αγορές ακινήτων από Τούρκους κοντά σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη (Αλξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή με έμφαση στα γύρω χωριά, όπου αγοράζουν οικόπεδα και παλιά σπίτια) αλλά και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δημιουργούν πρόσθετες υπόνοιες ότι αυτές γίνονται και για ενδεχόμενους γεωπολιτικούς σκοπούς, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν κοινωνικές και πολιτιστικές ισορροπίες.
  • Οι αγορές σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να είναι μαζικές, με το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως σε ακίνητα. Όμως κινήσεις αφορούν  επίσης βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ.Λαμπρόπουλου, τα κλιμάκια της ΕΥΠ στη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο έχουν ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες με περισσότερες από 100 αγορές ακινήτων-ορισμένα μεγάλης αξίας-στις προαναφερόμενες περιοχές. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20% από αυτές αφορούν τουρκικές επενδύσεις και οι υπόλοιπες-σχετικά  περιορισμένου ερευνητικού ενδιαφέροντος-από χώρες της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνουν πάντως στα “ΝΕΑ” αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί, “μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια ύποπτη κεντρική μεθόδευση πίσω από αυτή την αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα”.

Επιπλέον, η ΕΥΠ έχει ανοικτή γραμμή με την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, η οποία ερευνά την προέλευση τουρκικών κεφαλαίων αλλά και των δραστηριοτήτων τουλάχιστον 5-10 Τούρκων “επενδυτών” σε μηνιαία βάση. Ακόμη υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από την Επιτροπή για τον επονομαζόμενο “διασυνοριακό μετασχηματισμό” εταιρειών (υπό το φως της Οδηγίας 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2017). Πρόκειται για συγχωνεύσεις εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν μία ή περισσότερες κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και μία ή περισσότερες αλλοδαπές κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τί όπλα χρειάζεται η Ευρώπη;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν η Ε.Ε. βλέπει τη Ρωσία ως απειλή, σίγουρα δεν οφείλεται στο ότι τα κράτη-μέλη της δεν ξοδεύουν ήδη αρκετά για όπλα ή επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τις υποτιθέμενες ρωσικές εισβολές, ως το 2030, όπως υποστηρίζουν δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά επειδή τα χρήματα για την άμυνα δαπανώνται πολύ άσχημα και επειδή, ελλείψει πολιτικής ενότητας, οι εθνικοί στρατοί των χωρών μελών δεν διαθέτουν καμία συντονισμένη ευρωπαϊκή διοίκηση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Το 2025 ο αμυντικός προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι 849,8 δισεκατομμύρια δολάρια -σχεδόν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Κίνας (246 δισεκατομμύρια δολάρια) και σχεδόν επτά φορές εκείνος της Ρωσίας (126 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το 2024, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. δαπάνησαν 355 δισεκατομμύρια ευρώ  για όπλα, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από τη Ρωσία. Ο πληθυσμός της Ευρώπης (μαζί με τη Βρετανία), είναι 518 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 110 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών. Οι υπηρετούντες στρατιώτες στην Ευρώπη ανέρχονται σε 1,47 εκατομμύρια και άλλοι 1,75 εκατομμύρια είναι σε εφεδρεία.

Η Ρωσία, με σταθερά μειούμενο πληθυσμό περίπου 142 εκατομμυρίων ανθρώπων και με λιγότερους από 30 εκατομμύρια μεταξύ 18 και 34 ετών, βασίζεται σε μια ενεργή δύναμη 1,32 εκατομμυρίων, συν δύο εκατομμύρια εφέδρους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν η Ε.Ε. βλέπει τη Ρωσία ως απειλή, σίγουρα δεν οφείλεται στο ότι τα κράτη-μέλη της δεν ξοδεύουν ήδη αρκετά για όπλα ή επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τις υποτιθέμενες ρωσικές εισβολές, ως το 2030, όπως υποστηρίζουν δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά επειδή τα χρήματα για την άμυνα δαπανώνται πολύ άσχημα και επειδή, ελλείψει πολιτικής ενότητας, οι εθνικοί στρατοί των χωρών μελών δεν διαθέτουν καμία συντονισμένη ευρωπαϊκή διοίκηση.

Και χωρίς αυτό, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμεύσουν για τη χρηματοδότηση ενός ανύπαρκτου κοινού στρατού της Ε.Ε., αλλά μόνο για τον εξοπλισμό μέχρι τα δόντια των χωρών μελών: όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου η άκρα δεξιά με το AfD και το Εθνικό Μέτωπο, απειλεί βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα να πάρει την εξουσία, εκμεταλλευόμενη ένα εκλογικό σώμα εξοργισμένο από τις κοινωνικοοικονομικές αποτυχίες των σημερινών κυβερνήσεων.

Διπλωματία του αφοπλισμού

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η Ευρώπη -αντί να υποδαυλίζει επικίνδυνους εθνικισμούς- θα είχε κάθε συμφέρον να επιδιώξει εποικοδομητικά τον διάλογο και την ειρηνική συνεργασία με όλους τους φορείς του πολυπολικού κόσμου που αντικατέστησαν τα τελευταία 30 χρόνια, την ηγεμονία των ΗΠΑ. Να διαπραγματευτεί η Ευρώπη εγγυήσεις αμοιβαίας ασφάλειας για ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο. Οχι μόνο με τον Πούτιν αλλά και με τον Τραμπ, δεδομένων των πολυδιαφημιζόμενων φιλοδοξιών του για τη Γροιλανδία.

Πάνω από όλα, η Ευρώπη θα έπρεπε να σπεύσει να επανεργοποιήσει τη διπλωματία αφοπλισμού, ιδιαίτερα τον πυρηνικό, δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει 5.580 πυρηνικές κεφαλές, έναντι 290 για τη Γαλλία και 225 για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ έχουν 5.044 πυρηνικές κεφαλές αλλά ο Τραμπ έχει ήδη δείξει ότι προτιμά τον διάλογο με τον Πούτιν. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η Ευρώπη, ανίκανη για οποιαδήποτε λογική και αυτόνομη σκέψη, επιλέγει να επιδεινώσει δραστικά τις ήδη επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της, χαρίζοντας μια χιονοστιβάδα χρημάτων στους κολοσσούς της ευρωπαϊκής και ιδιαίτερα της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας

Τα χρήματα δεν λύνουν το πρόβλημα

Το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής Μαρτίου σχετικά με το θέμα της κοινής άμυνας ήταν μια σαφής αποτυχία. Γιατί μπορεί να συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού, αλλά οι χώρες-μέλη παρέμειναν προσηλωμένες στις παλιές αρχές σύμφωνα με τις οποίες η ευρωπαϊκή άμυνα, όταν δημιουργηθεί, θα έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα προς το ΝΑΤΟ και, για τα κράτη που είναι μέλη του, αυτό παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας.

Σε αυτό προστίθεται μια αναφορά στην ιδιαιτερότητα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών-μελών, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτό το θέμα οι διάφορες χώρες μπορούν να πράξουν όπως θέλουν και σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Ουσιαστικά, η άμυνα παραμένει προνόμιο των κρατών-μελών. Τίποτα συγκεκριμένο για την κοινή άμυνα, αλλά ούτε για τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, για την αμυντική βιομηχανική πολιτική, για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών σχεδίων ή οτιδήποτε θα μπορούσε να καθησυχάσει τους ευρωπαίους πολίτες ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη σκέφτονται ενιαία για την άμυνά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την πολιτική της αδυναμία, την έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διεθνή σκηνή, ως ισότιμου εταίρου.

Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που φαίνεται να έχει κάνει ξεκάθαρη επιλογή είναι η Γερμανία, με επικεφαλής τον επόμενο καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς. Πρώην επιχειρηματίας ο Μερτς, κατάλαβε αμέσως ότι ήταν απαραίτητο να αλλάξει το Σύνταγμα και να απαλλαγεί από το Schuldenbremse (φρένο χρέους) που εισήχθη το 2009 στο σύνταγμα της χώρας, του οποίου οι επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία ήταν καταστροφικές. Έχοντας κάνει αυτό, ακόμη και πριν μπει στην Καγκελαρία , το σχέδιό του Μερτς είναι να επενδύσει ένα βουνό χρημάτων, κάπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, σε υποδομές και άμυνα.

Κάθε φορά βέβαια που η Γερμανία εξοπλίζεται, για την Ευρώπη γίνεται επώδυνη και ενοχλητική λόγω του ιστορικού παρελθόντος. Πολλοί αναρωτιούνται τι θέλει να κάνει το Βερολίνο με τις επόμενες επενδύσεις. Σίγουρα, όχι πόλεμο με τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπορεί κάλλιστα να φιλοδοξεί να γίνει και πάλι η ατμομηχανή της Ευρώπης.

Πόλεμο με τη Ρωσία;

Η Ρωσία διεξάγει ασφαλώς, πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας για περισσότερα από τρία χρόνια, αλλά ήταν η ξαφνική αποστασιοποίηση  των ΗΠΑ του Τραμπ από τους Ευρωπαίους συμμάχους που αναμφίβολα, άλλαξε την κατάσταση. Και η Ε.Ε. θέλει να δαπανήσει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον για εξοπλισμούς.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Ευρώπη θα πρέπει θεωρητικά να είναι σε θέση να διεξάγει έναν μεγάλο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τη Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αλλά τα χρήματα από μόνα τους δεν θα λύσουν τα προβλήματα της άμυνας.

Ποια όπλα χρειάζεται τώρα η Ευρώπη; Η εποχή των  μαζικών στρατών του Ψυχρού Πολέμου έχει τελειώσει, σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σε αυτό. «Τα άρματα μάχης θα χρειαστούν ακόμη στο μέλλον για την κατάληψη εδαφών», λέει ο καθηγητής Μίκαελ Μπρζόσκα από το Ινστιτούτο για την Έρευνα για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. «Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι τα τανκς είναι πολύ ευάλωτα σε επιθέσεις με drone».

Το βαρύ πυροβολικό θα χρειαστεί ακόμα στο μέλλον, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, λέει ο Μπρζόσκα. «Οι Ουκρανοί έδειξαν όμως ότι τα καθήκοντα του πυροβολικού πλέον εκπληρώνονται όλο και περισσότερο από drones καμικάζι», εξηγεί.

Drones και αεροσκάφη

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα μαχητικά αεροσκάφη. Για δεκαετίες, η συζήτηση επαναλαμβάνεται για το εάν αυτά θα είναι ακόμα απαραίτητα στο μέλλον, λέει ο Μίκαελ Μπρζόσκα. Πιο πρόσφατα, ο Ελον Μασκ αμφισβήτησε τη χρησιμότητα του αμερικανικού αεροσκάφους F-35 – και αμέσως συνάντησε την αντίθεση από ειδικούς. Ο  Μίκαελ Μπρζόσκα πιστεύει επίσης ότι θα υπάρχουν ακόμη μαχητικά αεροσκάφη στο μέλλον: «Έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν είναι τόσο ευάλωτα όσο τα drones».

Δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας των drones στον πόλεμο, ο Μπρζόσκα  αναμένει ότι οι αμυντικές εταιρείες θα προωθήσουν επίσης την αυτοματοποίηση στο πεδίο της μάχης. «Φυσικά, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά σε αυτό, ο φόβος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει με κάποιο τρόπο ανεξάρτητη», λέει ο ερευνητής. «Αλλά αυτό πιθανότατα μπορεί να λυθεί».

Εκτός από μαχητικά αεροσκάφη και τα drones, η Ευρώπη θα χρειαστεί πρωτίστως αντιαεροπορικά όπλα, ρουκέτες και πυραύλους κρουζ, για την αναχαίτιση των εχθρικών δυνάμεων: «Όταν χτίζει κανείς οπλοστάσια επιθετικών πυραύλων, ωστόσο, πρέπει να προσέχει κανείς να μην αντιμετωπίσει εχθρικά προληπτικά μέτρα», επισημαίνει ο ερευνητής συγκρούσεων.

Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί χωρίς τις ΗΠΑ;

Από τότε που οι ΗΠΑ σταμάτησαν για λίγο να παρέχουν στην Ουκρανία πληροφορίες και δορυφορικές εικόνες στις αρχές Μαρτίου, μεγάλωσε η δυσπιστία στην Ευρώπη. Υπάρχει υπερβολική ανησυχία ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την εξάρτηση των Ευρωπαίων.

Ωστόσο, ο Μίκαελ Μπρζόσκα  θεωρεί υπερβολική αυτή την ανησυχία. «Οι ΗΠΑ προμηθεύουν εδώ και δεκαετίες όλα τα είδη των χωρών με όπλα και δεν έχει βρεθεί ότι είναι αναξιόπιστες», υποστηρίζει. «Και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης συμφέρον να διασφαλίσει ότι η αμερικανική βιομηχανία όπλων μπορεί να συνεχίσει να πουλά όπλα στην Ευρώπη».

Επιπλέον, θα μπορούσαν να προκύψουν «τεράστια προβλήματα» εάν οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν πλέον καταναγκαστικά να γίνουν εντελώς ανεξάρτητοι. «Πολλά εξαρτήματα στα ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα προέρχονται από τις ΗΠΑ και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα12 λεπτά πριν

Αλλαγή «σκυτάλης» στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Ξανά η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ»...

Αναλύσεις42 λεπτά πριν

Έρχεται ανεμοστρόβιλος για Ερντογάν!

Ο Ιμάμογλου  θα μείνει προφυλακισμένος με την κατηγορία της διαφθοράς, μέχρι να γίνει η δίκη- ίσως και μέχρι δύο χρόνια

Διεθνή1 ώρα πριν

Αίγυπτος-ΕΕ συζητούν για τη Γάζα, τη Συρία και τους δεσμούς στις συνομιλίες του Καΐρου

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις αμοιβαίου...

Διεθνή2 ώρες πριν

FRANCE24: Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία ξεκινούν στο Ριάντ με επίκεντρο την κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα

Και οι δύο πλευρές έχουν προτείνει διαφορετικά σχέδια για προσωρινές εκεχειρίες, αλλά οι διασυνοριακές επιθέσεις συνεχίστηκαν εν τω μεταξύ αμείωτες .

Πολιτική2 ώρες πριν

Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης: Ο λόγος που πρέπει τώρα να θέσουμε θέμα Γερμανικών επανορθώσεων

Μια ενεργός εξωτερική πολιτική υπαγορεύει κάθε φορά που το Βερολίνο θίγει εθνικά μας συμφέροντα εμείς να επαναφέρουμε το θέμα των χρεών τους προς...

Δημοφιλή