Άμυνα
Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα καταπλεύσει στην Ελλάδα με διαμόρφωση Standard II
Η καθυστέρηση παράδοσης έγινε εκμεταλλεύσιμο προϊόν για το Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Πως τελικά θα καταπλεύσει στην χώρα μας η πρώτη ελληνική FDI; Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι νέες φρεγάτες για τον Στόλο από την αρχή θα έχουν την διαμόρφωση επινόησης του Πολεμικού Ναυτικού…
Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη του 2025 η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα καταπλεύσει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας έχοντας 32 επιχειρησιακά κελιά για τους πυραύλους Aster 30, ενώ την αντιαεροπορική- αντιβληματική ασπίδα του πλοίου θα συμπληρώνει το RAM με 21 πυραύλους.
Στην Standard II διαμόρφωση συμπληρώνουμε το πυροβόλο των 76 χιλιοστών, τους πυραύλους Exocet MM40 Block 3C, οι οποίοι έχουν βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους κι όχι μόνο στόχους, τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU-90.
Στα παραπάνω δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τις ψηφιακές «χάρες» των FDI, δηλαδή το ραντάρ AESA (σ.σ. Active Electronically Scanned Array) Sea Fire, το sonar μεταβλητού βάθους CAPTAS-4 και τον συντονισμό από το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS.
Έως τον κατάπλου μένει να φανεί το μέλλον του ολοκληρωμένου συστήματος αυτοπροστασίας του πλοίου καθώς όλες οι δοκιμές έχουν δείξει πως είναι έτοιμο, τόσο για γαλλικά, όσο και για ελληνικά πολεμικά πλοία.
Η πρώτη αποκαλυπτική εικόνα της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» ήταν κατά την διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο ERTnews καθώς το drone, μάλλον ηθελημένα, φανέρωσε τις 32 καταπακτές που φιλοξενούν τα κελιά των πυραύλων Aster 30.
Ακολούθησαν δεκάδες ρεπορτάζ για το αν τελικά η πρώτη ελληνική ψηφιακή φρεγάτα θα φτάσει στην χώρα μας έχοντας έτοιμα τα 32 κελιά ή αν κατασκευάστηκαν μόνον οι καταπακτές ώστε να υπάρχουν έτοιμες αναμονές, κ.ο.κ.
Το Πολεμικό Ναυτικό δεν πήρε επίσημα θέση ή μη θέση για την διαμόρφωση, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έκανε λόγω για εργασίες, αφήνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το πέπλο μυστηρίου να σκεπάζει προστατευτικά την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»…
Τότε η Hellasjournal είχε αποκαλύψει ότι ο αρχικός σχεδιασμός άλλαζε ρότα καθώς οι επιτελείς του ναυτικού επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που δεν έτρεχε υπέρ της ημερομηνίας παράδοσης της φρεγάτας εντός του Μαρτίου 2025…
Υπενθυμίζουμε ότι η Αθήνα «εισέβαλλε» στο γαλλικό πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών FDI, ζητώντας να παραλάβει άμεσα καράβια.
Αυτό σήμαινε ότι οι μονάδες θα ήταν 100% γαλλική διαμόρφωση, τουλάχιστον μια ως δυο φρεγάτες, δηλαδή με 16 μόλις κελιά για του αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Και περίπου το 2027- 2028, όταν η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα έκανε την πρώτη της προγραμματισμένη ακινησία για συντήρηση, τότε θα ξεκινούσαν οι αλλαγές για την αύξηση των κελιών και την προσθήκη συστημάτων αντιαεροπορικού αγώνα.
32 ASTER & RAM απ’ την αρχή για τον «ΚΙΜΩΝΑ»…
Στρατιωτικοί κύκλοι επανέρχονται σημειώνοντας ότι η μετακύληση της ημερομηνίας παράδοσης της «ΚΙΜΩΝ» μπορεί να μην είναι ευχάριστη, αλλά επιχειρείται να ομοιάσει με ευκαιρία αφού η φρεγάτα θα παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό εξ αρχής στην διαμόρφωση Standard II.
Η άσκηση πίεσης από το Ναυτικό προς το ναυπηγείο είναι ένα βασικό δεδομένο όπως μαθαίνουμε, με τους μόνιμα εγκατεστημένους αξιωματικούς να λαμβάνουν σαφείς εντολές διαχείρισης ώστε να επισπεύσουν κάτι που μελλοντικά θα το έβρισκαν μπροστά τους.
Αυτό σημαίνει ότι η «ΚΙΜΩΝ» δεν θα καταπλεύσει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας με «καπάκια αναμονής» 32 κελιών για τους Aster 30, αλλά θα έχει επιχειρησιακά έτοιμα 32 VLS για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχουν χαρακτηριστεί «one shot, one kill».
Επιπλέον οι ίδιες πηγές προσθέτουν και το αντιαεροπορικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM που έχει ζητήσει στις FDI το πολεμικό ναυτικό.
Η διαμόρφωση των FDI ως Standard II, δηλαδή με αύξηση των κανίστρων που μεταφέρουν πυραύλους Aster από 16 σε 32, το σύστημα RAM, οι Exocet, έγιναν αντικείμενο μελέτης από το ναυτικό της Γαλλίας, το οποίο κάνει πολλές σκέψεις και σχεδιασμό μήπως τελικά και οι δικές τους φρεγάτες γίνουν, οπλικά, δίδυμες με τις ελληνικές.
Από την Standard II στην Standard IIΙ….
Σε ό,τι έχει να κάνει με την προσθήκη των πυραύλων SCALP, που σημαίνει και αλλαγή κελιών από Sylver 50 σε Sylver 70, παραμένει ως τώρα μια πολιτική εξαγγελία. Η ενεργοποίηση γι’ αυτές τις αλλαγές μεταφράζεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε με την τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας, ν’ αρχίσουν οι αλλαγές και η προσθήκη των υποστρατηγικών πυραύλων των 1000+ χλμ εμβέλειας.
Το ίδιο ισχύει και για την τέταρτη φρεγάτα FDI, όπου μαζί με τους SCALP αποτελούν τμήματα της «Ατζέντας 2030» που αναφέρεται διαρκώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας.
Την ίδια στιγμή περίπου 50 στελέχη, μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» ετοιμάζονται για το ιστορικό ταξίδι στην γαλλική Βρετάνη. Είναι τα στελέχη που πρόκειται να παραλάβουν στα τέλη του έτους την πρώτη ελληνική FDI. Από το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα βρίσκονται πάνω στο πλοίο που πρόκειται να υπηρετούν, μαθαίνοντας όλα όσα οφείλουν να γνωρίζουν για την ψηφιακή φρεγάτα.
Την ίδια περίοδο αναμένεται να εκκινήσει και σχολείο στο ναυτικό οχηρό Σκαραμαγκά για τα πληρώματα των φρεγατών «ΝΕΑΡΧΟΣ» & «ΦΟΡΜΙΩΝ».

Άμυνα
Η Boeing προχωρά τα μαχητικά 6ης γενιάς των ΗΠΑ! Ο Τραμπ τα… βάφτισε F-47
Αυτά τα νέα, εξελιγμένα αεροσκάφη, θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά, τα F-22 που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ και περίπου μια εικοσαετία.

Tην κατασκευή της έκτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών, που θα ονομαστούν F-47 ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποιώντας ότι η σχετική σύμβαση ανετέθη στη Boeing.
Αυτά τα νέα, εξελιγμένα αεροσκάφη, θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά, τα F-22 που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ και περίπου μια εικοσαετία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το ύψος της σύμβασης, για λόγους ασφαλείας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το ύψος της σύμβασης, για λόγους ασφαλείας. «Τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί» αυτή τη νέα γενιά μαχητικών, διαβεβαίωσε.
«Οι στρατηγοί επέλεξαν αυτήν την ονομασία, είναι ένας ωραίος αριθμός, το F-47», υπογράμμισε ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η σύμβαση αυτή δίνει μια βαθιά ανάσα στην Boeing, η οποία διανύει μια περίοδο βαθιάς κρίσης εδώ και περίπου έναν χρόνο, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η νέα γενιά εμπορικών αεροσκαφών της αλλά και μιας απεργίας που κράτησε 50 ημέρες και παρέλυσε τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσιά της.
Ανοδος για Boeing, πτώση για τη Lockheed Martin
Γύρω στις 18.25 (ώρα Ελλάδας), η μετοχή της Boeing στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραφε αύξηση περίπου 5%. Αντιθέτως, η μετοχή της Lockheed Martin, της ανταγωνίστριας εταιρείας που διεκδικούσε τη σύμβαση αυτή, υποχωρούσε κατά 6%.
Το πρόγραμμα αντικατάστασης των F-22 Raptor της Lockheed Martin διακόπηκε το 2024, επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, λόγω του υψηλούς κόστους του. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολόγιζε το 2018 ότι τα αεροσκάφη νέας γενιάς μπορεί να στοιχίσουν έως και 300 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, δηλαδή ποσό πολλαπλάσιο του κόστους των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Το νέο αεροσκάφος θα είναι επανδρωμένο και ικανό να μάχεται δίπλα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το σχέδιό του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, όμως είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί τεχνολογία στελθ, προηγμένους αισθητήρες και μηχανές τελευταίας τεχνολογίας.
Άμυνα
Έρχεται στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί – Στο «τραπέζι» και οι METEOR
Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα), όπου και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.
Η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ έρχεται να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας καθώς όπως έχει τονίσει ο ΥΕΘΑ «Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο. Και είναι δεσμοί που επισφραγίστηκαν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021, που είμαι τόσο περήφανος που φέρει την υπογραφή μου. Μια συμφωνία που υλοποιείται με κοινές ασκήσεις, με κοινές αποστολές, με αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας».
Πολεμικό Ναυτικό: Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»
Άλλωστε, Αθήνα και Παρίσι έχουν αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση και σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «Belharra» που όπως τονίζει ο ΥΕΘΑ «είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των «Belharra» κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες. Και βέβαια, δεν θέλω να παραλείψω το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας 24 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς Rafale, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 3 σύγχρονα υπερόπλα, τις γαλλικές φρεγάτες FDI τη στιγμή που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και για μία τέταρτη.
Στην ατζέντα οι «METEOR»
Σύμφωνα με πληροφορίες Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να συζητήσουν και για το θέμα των πυραύλων αέρος-αέρος «METEOR» όπως αυτή αφορά την πώλησή τους στην Τουρκία μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση να μπλοκαριστεί -όπως Βρετανία και ΗΠΑ- από την ευρωπαϊκή αμυντική «ομπρέλα».
Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», ο Σεμπαστιάν Λεκορνί έχει δηλώσει ότι «η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα σχεδιάζει να εντάξει τους προηγμένους πυραύλους στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon».
Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, έχει ήδη μεταφέρει τις αντιρρήσεις της Αθήνας στην πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, με την Τουρκία να αναφέρει πως «η Ελλάδα θέλει να μπλοκάρει τις πωλήσεις των METEOR στην Τουρκία».
«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία.Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο X ο Νίκος Δένδιας.
Τιμώμενη χώρα η Γαλλία στο πρώτο συμπόσιο καινοτομίας στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία ήταν τιμώμενη χώρα στο 1ο Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (DGA) και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (AID) της Γαλλίας, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ «Το συγκεκριμένο Συμπόσιο υπηρετεί τη δημιουργία ευρύτατων διαύλων επαφής ανάμεσα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας, ένα ώριμο οικοσύστημα, και το δημιουργούμενο οικοσύστημα καινοτομίας της πατρίδας μας».
Άμυνα
Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.
Η Επιτροπή για την “Λευκή Βίβλο” αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Στις συνεργασίες με τρίτες χώρες αναφέρεται η «Λευκή Βίβλος» για το εξοπλισμό της ΕΕ με ειδικές αναφορές στην Τουρκία.
Στην παράγραφο «Ενισχυμένη ασφάλεια μέσω συνεργασιών», η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες. Σε αυτές εντάσσεται και η Τουρκία, η οποία άλλωστε ρητά αναφέρεται ως εν δυνάμει εταίρος στις αμυντικές αυτές πρωτοβουλίες υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024. Εν δυνάμει εταίροι θεωρούνται και η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία καθώς και όλοι οι «ομοϊδεάτες της Ευρώπης», οι χώρες της Διεύρυνσης και οι γειτονικές χώρες.
Ειδικότερα, για την Τουρκία, αναφέρονται τα εξής:
«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μακροχρόνιος εταίρος στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ίση δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά θέματα προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024.»
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται ότι «οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν συχνά παγκόσμιες επιπτώσεις, απαιτώντας διεθνή συνεργασία», ότι «ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ευρείας κλίμακας αντίκτυπο πέρα από την Ευρώπη» και ως εκ τούτου, «η συνεργασία με τους εταίρους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών και τη μείωση των εξαρτήσεων».
Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας των μελών του στην Ευρώπη» και ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την ανάπτυξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ».
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ