Οικονομία
Η Γερμανία, με ένα διπλάσιο «σχέδιο Μάρσαλ», ξορκίζει την ύφεση
Το μεγαλύτερο σχέδιο δημοσίων δαπανών στη γερμανική ιστορία υιοθετεί το Βερολίνο για να αποκαταστήσει την οικονομική ισχύ της χώρας.

Το μεγαλύτερο σχέδιο δημοσίων δαπανών στη γερμανική ιστορία υιοθετεί το Βερολίνο για να αποκαταστήσει την οικονομική ισχύ της χώρας.
Ο εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας, ο Χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς, οποίος ετοιμάζεται να κυβερνήσει σε συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, εξασφάλισε την υποστήριξη των Πρασίνων, και έτσι ξεπέρασε το βασικό εμπόδιο για την ψήφιση του σχεδίου του στην απερχόμενη Ομοσπονδιακή Βουλή, για αμυντικές δαπάνες και υποδομές , ύψους σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Η ψήφος των Πρασίνων ήταν κρίσιμη για να υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την αναστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους».
Το «πακέτο» που εγκρίθηκε έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τη διάθεση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ , για μια δεκαετία για τη βελτίωση των υποδομών της χώρας. Σε σχέση με το ΑΕΠ, το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τη συνεισφορά του Σχεδίου Μάρσαλ για τη Γερμανία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το δεύτερο σκέλος αφορά την άμυνα : Προβλέπεται μια πολύ σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, που μπορεί να φτάσουν επίσης τα 500 δισεκατομμύρια για μία δεκαετία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι δαπάνες θα αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας από 1% σε 3% ή 3,5% του ΑΕΠ.
Επενδύσεις 50 δισ. το χρόνο
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος των επενδύσεων στις υποδομές, έκθεση της JP Morgan αναφέρει ότι «απλά και μόνο η διαίρεση των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ δια των 10 ετών ,δίνει 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, που ισοδυναμεί με 1,2% του ΑΕΠ του 2024.»
Επιπλέον, οι δαπάνες αυτές θα χωριστούν σε 400 δισεκατομμύρια σε ομοσπονδιακό επίπεδο και 100 δισεκατομμύρια σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, διευκολύνοντας έτσι τις γρήγορες επενδύσεις.
Το «πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα»
Η TS Lombard πιστεύει ότι κάθε ευρώ δημόσιου χρήματος από αυτό το σχέδιο «θα μεταφράζεται σε ένα αύξηση κατά ένα ευρώ επίσης του ΑΕΠ για τη Γερμανία»
Από αυτή την άποψη, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει θετικός αντίκτυπο στην ευρωζώνη, με ανάκαμψη μεταξύ 0,2 και 0,3 ποσοστιαίων μονάδων στην κοινοτική οικονομία.
«Το πακέτο αυτό που αναμένεται να εγκριθεί την προσεχή Τρίτη από την γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, θα Η ξεκολλήσει τη χώρα από την στασιμότητα και την παράλυση, ώστε να πάψει να είναι ο «ασθενής» της ευρωπαϊκής οικονομίας» τονίζουν παράγοντες της αγοράς στη Ναυτεμπορική. Υπενθυμίζουν ότι «το 2024, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2%, μετά από μια περαιτέρω μείωση 0,3% το 2023. Δύο χρόνια οικονομικής καταστροφής, δηλαδή, κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και δύο δεκαετίες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές
«Θύμα των καιρών»
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η Γερμανία έχει πέσει θύμα των καιρών . Το επιτυχημένο μοντέλο εξαγωγών με υψηλή προστιθέμενη αξία, άρχισε να φθείρεται πριν από την πανδημία και έκτοτε έχει καταρρεύσει, σε έναν κόσμο όπου οι μεγάλες αλλαγές έχουν επιταχυνθεί από τους ανταγωνιστές του Βερολίνου – τις ΗΠΑ και η Κίνα.
Η μετατροπή της Κίνας από βασικός πελάτης του Βερολίνου, σε σκληρό εμπορικό ανταγωνιστή, αλλά και η διακοπή του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία,βύθισαν την πάλαι ποτέ οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ, σε μια υπαρξιακή κρίση. «Είμαστε πέντε λεπτά για τα μεσάνυχτα», είχε πει ο Φρίντριχ Μερτς , μετά τη νίκη στις ομοσπονδιακές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.
Το Βερολίνο φαίνεται πώς έβαλε το πρώτο κομμάτι στο παζλ για να προσπαθήσει να τερματίσει αυτή την υπαρξιακή κρίση. Μένει να δούμε αν αυτό το «τσουνάμι» των δαπανών θα μπορέσει να αναζωογονήσει τον κινητήρα της Ευρώπης και σε ποιο βαθμό θα τονώσει την ανάπτυξη της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Οικονομία
Ατσαλάκης στο Naftemporiki TV: «Δεν έχουν επιστημονική βάση» οι δασμοί Τραμπ

Για τον αντίκτυπο των δασμών Τραμπ μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Ο κ. Ατσαλάκης, σχολιάζοντας το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται, τόνισε ότι «δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια στην Αμερική ώστε να μην ακολουθήσει την πορεία της Μεγάλης Βρετανίας, όταν δεν άντεξε τα έξοδα του Β’ παγκοσμίου πολέμου».
Όσον αφορά τους ανταποδοτικούς δασμούς του Τραμπ, ο Γιώργος Ατσαλάκης επισήμανε ότι «δεν έχουν επιστημονική βάση» και ότι επιβλήθηκαν ώστε «να δημιουργήσουν ένα χάος στην παγκόσμια οικονομία για να κατανοήσουν όλοι ότι πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων».
Σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις από τους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν και αυτό σίγουρα κάνει τη διαπραγματευτική θέση της Κίνας πιο αδύναμη».
Αναλύσεις
Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία.

Σε πλήρη εξέλιξη ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με στόχο τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους, επισημαίνει ο οικονομολόγος Φυσικών πόρων Γεώργιος Καρακατσάνης στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα.
Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι εξηγεί, τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία. Σε ότι αφορά της χώρα μας, δυστυχώς είναι παρατηρητής και ακόλουθος όσων κοσμογονικών αλλαγών συμβαίνουν, καταλήγει, με εξαίρεση των επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τεχνολογική επανάσταση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ΗΠΑ, ορίζονται 55 στρατηγικά κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ των οποίων και οι 17 σπάνιες γαίες. Στις σπάνιες γαίες οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Κίνα στο 95%, χωρίς εναλλακτικούς προμηθευτές.
Για αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι ΣΚΟΠΥ έχουν αμέτρητες χρήσεις, στην προηγμένη τεχνολογία, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, ανεμογεννήτριες κ.λ.π…Το υπόβαθρο είναι η Κίνα, που το 2010 απέκτησε το μονοπώλιο με την κατανομή του Διεθνούς Εμπορίου και πλέον από το 2010 χρησιμοποιεί την μονοπωλιακή της δύναμη, στο κομμάτι της εξόρυξης όπου έχει μερίδιο 70% στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σημαντική θέση στον εξευγενισμό των κρίσιμων ορυκτών στρατηγικών πόρων. Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής, έχει η Αυστραλία, που θεωρείται και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στην τεχνολογική επανάσταση, το πολιτικό σύστημα είναι ακόλουθος των εξελίξεων και παρατηρητής ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακατσάνης.
Οικονομία
Ειδική Έκδοση: Η ενέργεια αλλάζει…περιβάλλον
Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.

«Εναλλασσόμενες» πολιτικές στην αγορά ενέργειας έφερε η εκλογή Τραμπ, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση καθυστερεί μεν, αλλά δεν ακυρώνεται, με το περιβάλλον να τελεί υπό την… προστασία κυβερνήσεων και αγορών, παραμένοντας όμως μερικώς εκτεθειμένο, άγνωστο για πόσο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον δασμολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Τραμπ.
Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050. Παράλληλα, επενδύει συστηματικά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ και Κύπρο, Αίγυπτο, όπως και Γερμανία, αλλά και με όλες τις γειτονικές της χώρες.
Η χώρα καθιερώνεται, ταυτόχρονα, ως πύλη εισόδου LNG για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ήδη πρωτοπορεί στις ΑΠΕ κατέχοντας τα ηνία στα φωτοβολταϊκά, αν και οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα για την οικονομική βιωσιμότητα των σχετικών έργων.
Σε μια περίοδο που όλοι ελπίζουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα ατονήσει και οι ενεργειακές επενδύσεις όντως θα μεγαλώσουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καταναλωτής, στην… πλάτη του οποίου γίνονται όλα, δεν απολαμβάνει φθηνή ενέργεια, ελπίζει όμως ότι το περιβάλλον θα παραμείνει υπό την προστασία μιας αγοράς που έχει το «πρόσωπο» να υπόσχεται τη βιωσιμότητα.
Ξεφυλλίστε το αφιέρωμα παρακάτω:
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον