Ακολουθήστε μας

Ενδιαφέροντα

Η Κίνα εκπαιδεύεται σε «δορυφορομαχίες», σε αερομαχίες ανάμεσα σε δορυφόρους

Δημοσιεύτηκε στις

Η Κίνα έχει ξεκινήσει δοκιμές «δορυφορομαχιών» στο Διάστημα αποκάλυψε κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος. Όπως φαίνεται μετά τις αερομαχίες πολεμικών αεροσκαφών το επόμενο πεδίο αναμέτρησης των υπερδυνάμεων θα είναι αερομαχίες ανάμεσα σε διαστημικούς δορυφόρους.

Ο Αντιπρόεδρος Διαστημικών Επιχειρήσεων της Αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης στρατηγός Μάικλ Γκιέτλιν είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για αμυντικά προγράμματα ότι η αμερικανική υπηρεσία «αρχίζει να βλέπει την Κίνα να επικεντρώνονται σε ασκήσεις που σχετίζονται με αναμετρήσεις δορυφόρου απέναντι σε άλλο δορυφόρο. Έχουμε παρατηρήσει πέντε διαφορετικά αντικείμενα στο Διάστημα να κάνουν ελιγμούς μέσα και έξω και το ένα γύρω από το άλλο σε συγχρονισμό και έλεγχο» ανέφερε ο Αμερικανός στρατηγός.

«Αυτό το ονομάζουμε αερομαχία στο Διάστημα. Βλέπουμε τους κινέζους να ασκούν τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες για να κάνουν διαστημικές επιχειρήσεις σε τροχιά από τον έναν δορυφόρο στον άλλο» ανέφερε ο Γκιέτλιν που αποκάλυψε ότι τα όργανα παρατήρησης και ελέγχου της υπηρεσίας του εντόπισε τέτοιου είδους κινήσεις πέντε κινεζικών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη το 2024.

Ο στρατηγός είπε επίσης ότι εκτός από τις ασκήσεις… εμπλοκής δορυφόρων υπάρχουν και άλλες πιθανές απειλές τέτοιου είδους όπως δορυφόροι σχεδιασμένοι να διαχωρίζονται σε δύο μονάδες και να περικυκλώνουν ένα (αμερικανικό) διαστημόπλοιο ή δορυφόρο όπως και δορυφόροι που διαθέτουν βραχίονες και με αυτούς να… αρπάζουν ή να προκαλούν φθορές σε αντίπαλους δορυφόρους.

Ο Αμερικανός στρατηγός είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει ένα διαστημικό πυρηνικό οπλικό σύστημα και θα πρέπει οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν και σε αυτόν τον τομέα. Ομολόγησε μάλιστα ότι η ψαλίδα ανάμεσα στην τεχνολογική/στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ στο διαστημικό τομέα και τους αντιπάλους της κλείνει συνεχώς.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα απόρρητο διαστημοπλάνο στα πρότυπα του αμερικανικού σκάφους X-37B. Το σκάφος που έχει ονομαστεί Shenlong (Θεϊκός Δράκος) σε ένα από τα ταξίδια του απελευθέρωσε έξι άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα η λειτουργία των οποίων δεν έχει διασαφηνιστεί και εικάζεται ότι μπορεί να είναι αντικείμενα που θα μπορούν να θέσουν με κάποιους τρόπους εκτός λειτουργίας διαστημικούς δορυφόρους.

Naftemporiki.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενδιαφέροντα

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την έκδοση στη Ρωσία ενός 49χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι τέλεσε απιστία ύψους 50 εκατ. ρουβλιών σε βάρος επιχείρησης για την οποία εργαζόταν κατέχοντας τη θέση του διευθυντή, αποφάσισαν με γνωμοδότησή τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες

Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου ο 49χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν αυτός που αποκάλυψε υπεξαίρεση μεγάλης κλίμακας την οποία διέπραξε η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας.

Τόνισε, δε, ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή του στη Ρωσία και εξέφρασε ανησυχίες ότι στην πατρίδα του δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

«Δούλευα σκληρά και με τον νόμο στη Ρωσία. Μετέφερα τα χρήματά μου στην Ελλάδα έως το 2022. Ήρθα γιατί είχα βίζα, κι αγόρασα ένα ακίνητο στην Κέρκυρα. Έχω άδεια παραμονής και ζω μόνιμα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενδιαφέροντα

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές και παγκόσμιες ανισότητες θα αμβλυνθούν ή θα οξυνθούν; Θα επιβιώσουν άραγε οι μορφές παγκόσμιας και πολυμερούς συνεργασίας; Ποιο πολιτικό σύστημα θα είναι κυρίαρχο, η δημοκρατία ή ο αυταρχισμός; Ποιες οι πιθανότητες να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν συμμετέχοντες (ομιλητές και σύνεδροι) του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο της έρευνας «Ο κόσμος το 2035», που πραγματοποίησε το ίδιο το Φόρουμ, σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών aboutpeople, και με την υποστήριξη της Deep Capital Group. Και ακόμη κλήθηκαν να απαντήσουν: Ποιες είναι οι επικρατέστερες μελλοντικές υπερδυνάμεις στο νέο πολυπολικό σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται; Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία και ποια θα είναι η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας και το εργασιακό περιβάλλον; Θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πορεία της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια;

Τα συμπεράσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι επικρατεί μεγάλη απαισιοδοξία.

  • Το 42,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ζούμε σε έναν χειρότερο κόσμο, έναντι του 28,9% που εκτιμά ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (24,1%) θεωρεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν περίπου ως έχουν σήμερα.
  • Μόλις το 14,7% των ερωτηθέντων εκτιμά το 2035 ότι θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (61,7%) προβλέπει επιδείνωση.
  • Όσον αφορά στις κοινωνικές ανισότητες, το 55,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε προς το χειρότερο, ενώ μόλις το 15,8% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αντίστοιχα, η ψαλίδα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θεωρείται πιθανό να διευρυνθεί (42,9%) παρά να μειωθεί (31,2%).
  • Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το 74,8% των συμμετεχόντων, όπως και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για το δημόσιο συμφέρον (77,8%).
  • Αναφορικά με τον κίνδυνο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, το 35% θεωρεί αυτό το σενάριο αρκετά ή πολύ πιθανό – παραταύτα, παραμένει μειοψηφικό ποσοστό έναντι του 61,6% που θεωρεί ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος είναι ένα απίθανο ή σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο.
  • Σχετικά με τις μορφές διακυβέρνησης, το 2035, η πλειοψηφία (62,8%) εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει σχετικά αμετάβλητη, με τα καθεστώτα να παραμένουν ως έχουν. Μόνο το 18,8% θεωρεί ότι η δημοκρατία θα είναι κυρίαρχη, ενώ το 16,2% προβλέπει την άνοδο απολυταρχικών καθεστώτων.
  • Ένα 33,5% θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα έχει αποδυναμωθεί έως το 2035, ενώ το 32,3% εκτιμά ότι θα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της. Το 30,5% προβλέπει στασιμότητα και μόλις το 2,6% πιστεύει ότι θα υπάρξει πλήρης διάλυση. ● Η εικόνα της παγκόσμιας ισχύος την επόμενη δεκαετία φαίνεται να μεταβάλλεται, με το 51,5% να βλέπει έναν πολυπολικό κόσμο. Η Κίνα εμφανίζεται ως η επικρατέστερη μελλοντική υπερδύναμη για το 23,3%, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν με ποσοστό 18,8%.

Τεχνολογία και ιατρική

  • Το 94% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ιατρική και θα αναπτυχθούν θεραπείες ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.
  • Η συντριπτική πλειονότητα (89,1%) θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινή ζωή τα επόμενα 10 χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκρηκτική ανάπτυξη και ενσωμάτωσή της σε διάφορους τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη διαχείριση δεδομένων και τις υπηρεσίες. Ακολουθεί η βιοτεχνολογία και γενετική μηχανική με 46,6% και οι ρομποτικές τεχνολογίες με 26,7%. ● Αναφορικά με το εργασιακό μέλλον, το 38% πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα εργάζονται λιγότερες ώρες το 2035, πιθανώς λόγω της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογίας. Ωστόσο, το 42,5% θεωρεί ότι οι ώρες εργασίας θα παραμείνουν περίπου οι ίδιες όπως σήμερα, ενώ το 18,8% εκτιμά ότι θα εργάζονται περισσότερες ώρες.
  • Το 64,7% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις το 2035 θα λειτουργούν με ένα υβριδικό μοντέλο, όπου άνθρωποι και ρομπότ θα συνεργάζονται. Το 29,7% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό όπως είναι σήμερα, ενώ μόνο το 3,0% προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Όσον αφορά στις μορφές επιχειρηματικότητας, το 36,1% πιστεύει ότι οι ψηφιακές και αποκεντρωμένες επιχειρήσεις θα επικρατήσουν, ακολουθούμενες από τα συνδρομητικά επιχειρηματικά μοντέλα (18%) και την κυκλική οικονομία και βιώσιμες επιχειρήσεις (17,3%).
  • Το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα επικρατήσουν νέα μοντέλα και ότι οι παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικότητας θα παραμείνουν κυρίαρχες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

  • Η πλειονότητα των συμμετεχόντων πιστεύει ότι στο μέλλον θα είναι δύσκολο να ζήσει κανείς σε κάποια μέρη της Ευρώπης λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, με το 53,8% να απαντά «ναι». Αντίθετα, το 39,8% θεωρεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, υποδεικνύοντας μια μικρότερη, αλλά σημαντική, αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον.

    ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενδιαφέροντα

Δεύτερη απόρριψη των υπέρογκων αξιώσεων Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Δημητριάδη ότι ήταν συκοφαντικά σε βάρος του 5 δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των Reporters United, στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, τα οποία αφορούσαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει άλλη μια δικαίωση της δημοσιογραφικής έρευνας και του αγώνα ενάντια στην καταχρηστική άσκηση ένδικων μέσων με σκοπό τη φίμωση του Τύπου (SLAPP). Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών όχι μόνο δεν ικανοποίησε την υπέρογκη αξίωση του Γρηγόρη Δημητριάδη για αποζημίωση 950.0000€ αλλά τον καταδίκασε σε καταβολή δικαστικής δαπάνης ύψους 4.750€.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Δημητριάδη ότι ήταν συκοφαντικά σε βάρος του 5 δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των Reporters United, στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, τα οποία αφορούσαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Είναι η δεύτερη από τις δεκάδες αγωγές που έχει εξαπολύσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εναντίων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που απορρίπτεται, σε πρώτο βαθμό, από τα δικαστήρια. Για τον τίτλο του ενός από τα 5 δημοσιεύματα ωστόσο το δικαστήριο δέχθηκε αμέλεια και επιδίκασε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» 3.000€ για απλή δυσφήμιση και 450€ για δικαστικά έξοδα. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» θα ασκήσει έφεση για το συγκεκριμένο μέρος της απόφασης.

Στον αντίποδα, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στον «Αθήνα 9.84», επειδή αναμετέδωσε στις 3 Νοεμβρίου το ρεπορτάζ που προκύπτει από τα ίδια δημοσιεύματα τα οποία η δικαιοσύνη κρίνει ότι δεν είναι συκοφαντικά! Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει ότι το σκεπτικό του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι προβληματικό καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποχρεώνονται οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί να μεταδίδουν ολόκληρη την τεκμηρίωση πολυσέλιδων ρεπορτάζ στα πολύ περιορισμένα όρια του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου.

Η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει αταλάντευτα τον πόλεμο ενάντια στις καταχρηστικές αγωγές και στηρίζει τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους. Παραμένει επιτακτικό το αίτημα να ενσωματωθεί επιτέλους στην ελληνική νομοθεσία η λεγόμενη ANTI-SLAPP ευρωπαϊκή οδηγία ώστε να διακρίνονται σε προδικαστικό στάδιο οι εκδικητικές- εκφοβιστικές αγωγές και να μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή