Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η…μεγάλη παρεξήγηση με τα ουκρανικά ορυκτά

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει την «όρεξή» του για τα κρίσιμα ορυκτά, ήδη από την αρχή της δεύτερης θητείας του, με ιαχές προσάρτησης των -πλούσιων σε φυσικούς πόρους- κρατών της Γροιλανδίας και του Καναδά.

Δημοσιεύτηκε στις

Ανάλογο ενδιαφέρον είχαν δείξει οι Αμερικανοί σχετικά με το ευρύ φάσμα ορυκτών του  Αφγανιστάν, όπως είχαν αποκαλύψει  μεγάλες σοβιετικές γεωλογικές έρευνες που έλαβαν χώρα μεταξύ των δεκαετιών 1960 και 1970. Τα σχέδια ωστόσο εγκαταλείφθηκαν όταν έγινε σαφές ότι οι δεκαετίες πολιτικής βίας, κατέστησαν αδύνατη την εξόρυξή τους.

Το τελευταίο επεισόδιο στις αμερικανικές βλέψεις είναι η γνωστή προσπάθεια σύναψης μιας «αποικιοκρατικού τύπου» συμφωνίας με το Κίεβο, δίνοντας ως αντάλλαγμα ασαφείς διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη των ΗΠΑ. Σίγουρα, όχι τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ζήτημα έχει προς το παρόν παγώσει, ιδίως μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Μήπως όμως ο όρος «Ουκρανικές σπάνιες γαίες» είναι μια μεγάλη παρεξήγηση;

Μήπως οι προσδοκίες για το τι διαθέτει η Ουκρανία, καθώς και για το πόσο σύντομα μπορούν να αξιοποιηθούν αυτοί οι ορυκτοί πόροι, είναι μη ρεαλιστικές;

Πόσο πιθανό είναι  ο Τραμπ -αλλά και τα ΜΜΕ- να συγχέουν τα μέταλλα σπάνιων γαιών με την ευρύτερη ομάδα των κρίσιμων ορυκτών.

Ας δούμε τα δεδομένα

Οι υλικοτεχνικές συνθήκες στο έδαφος της Ουκρανίας- καθιστούν εξαιρετικά απίθανο τα περιουσιακά αυτά στοιχεία να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην εθνική και οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Ελάχιστα τα στοιχεία

Πρώτον, η έκταση των πόρων και των γνωστών αποθεμάτων της Ουκρανίας είναι αποσπασματική, λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα δεδομένα.

Η τελευταία γνωστή εκτίμηση του αποθέματος ορυκτών πόρων της χώρας έγινε κατά τη διάρκεια των σοβιετικών γεωλογικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1960 και 1980 με τη χρήση παρωχημένων μεθόδων εξερεύνησης.

Σύμφωνα με συνέντευξη της S&P Global με τον γεωλόγο Tony Mariano, η Ουκρανία δεν έχει δημοσιοποιήσει οικονομικά βιώσιμα κοιτάσματα σπάνιων γαιών – αν και μπορεί να διαθέτει κάποια κοιτάσματα σκανδίου. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση οι πληροφορίες είναι περιορισμένες καθώς ίναι απόρρητες από την ουκρανική κυβέρνηση.

Θα χρειαστεί πολύ πιο ολοκληρωμένη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η παρουσία τους

Η Ουκρανία διαθέτει ορισμένα εμπορικά βιώσιμα κοιτάσματα τιτανίου και γαλλίου, τα οποία είναι και τα δύο στρατηγικής σημασίας με πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα μεταλλευμάτων τιτανίου της Ουκρανίας έχουν σύνθετη φύση και μπορεί να περιέχουν σπάνιες γαίες, αλλά θα χρειαστεί πολύ πιο ολοκληρωμένη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η παρουσία τους και η εμπορική τους βιωσιμότητα.

Στη χώρα έχει γίνει στο παρελθόν εξόρυξη γραφίτη και μαγγανίου.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ κατατάσσει επίσης την Ουκρανία στην πέμπτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τα καταμετρημένα κοιτάσματα λιθίου.

Αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες που διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα του ορυκτού – το πρόβλημα είναι ότι η εξόρυξή τους δεν είναι πάντα εμπορικά ή πολιτικά βιώσιμη. Για παράδειγμα, το ορυχείο λιθίου Jadar της Σερβίας βρίσκεται σε ανάπτυξη από τότε που ανακαλύφθηκε το κοίτασμα το 2004, αλλά το 2022 η άδεια λειτουργίας του ανακλήθηκε από τη σερβική κυβέρνηση μετά από μαζικές περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες.

Έως και δύο δεκαετίες για να αρχίσουν να παράγονται αποτελέσματα

Ακόμη και αν μια νέα γεωλογική έρευνα επιβεβαιώσει σημαντικούς πόρους σπάνιων γαιών και κρίσιμων ορυκτών στην Ουκρανία, η εμπορική βιωσιμότητα της εξόρυξής τους μπορεί να είναι χαμηλή.

Πρώτον, η ανάπτυξη νέων ορυχείων, είτε πρόκειται για ανοιχτά είτε για ορυχεία με βαθιές σήραγγες, είναι μια αργή διαδικασία. Ακόμα και αν  ξεκινούσαν οι εργασίες για την δημιουργία τους σε νέες τοποθεσίες στην Ουκρανία, αύριο, ενδέχεται να χρειαστεί μία ή και δύο δεκαετίες μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα.

Δύσκολη προσβασιμότητα

Η εξόρυξη ορυκτών είναι ακόμη πιο δύσκολη όταν υπάρχουν συνεχιζόμενες στρατιωτικές εχθροπραξίες, και ένας αριθμός από τις γνωστές περιοχές εξόρυξης ορυκτών βρίσκεται στα ανατολικά τμήματα της χώρας, που επι του παρόντος τελούν υπό την κατοχή των Ρώσων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσβασιμότητά τους εκτός αν γίνει ανακατάληψη των εδαφών.

Χωρίς υποδομές, και αποδυναμωμένο εργατικό δυναμικό

Επειδή η εξόρυξη είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα βιομηχανία, τα όποια έργα θα απαιτούσαν πρώτα μια σημαντική ανασυγκρότηση της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας. Ο πόλεμος έχει εξάλλου αποδυναμώσει σημαντικά το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Κίνα: Ο παράγοντας -κλειδί

Επιπλέον, είτε εξορύσσονται στην Ουκρανία, είτε στη Γροιλανδία, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τα ορυκτά πρέπει να τύχουν επεξεργασίας προκειμένου να είναι χρήσιμα.

Στην πραγματικότητα, το βασικότερο σημείο στον εφοδιασμό των κρίσιμων ορυκτών κρίσιμα ορυκτά δεν είναι η εξόρυξη, αλλά η επεξεργασία και ο διυλισμός τους, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.

Ακόμα και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα ορυκτά η Κίνα κατέχει την πλειοψηφία της παγκόσμιας ικανότητας διύλισης.

Για παράδειγμα, ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης διαπίστωσαν ότι παρόλο που η Κίνα εξόρυξε λιγότερο από το 20 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς λιθίου το 2019, ήλεγχε περισσότερο από το 60 τοις εκατό της παραγωγικής του ικανότητας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προέβη σε μέτριες επενδύσεις στην εκμετάλλευση και την επεξεργασία ορυκτών. Αντιθέτως, με εκτελεστικό διάταγμα, ο Τραμπ διακήρυξε την πρόθεση να καταστεί ο κορυφαίος παραγωγός και μεταποιητής ορυκτών.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «παγώνει» την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ

Το δικαστήριο θα εξετάσει τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της απόλυσης του επικεφαλής της Σιν Μπετ, σύμφωνα με το AFP.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «πάγωσε» την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποπέμψει τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ.

Το δικαστήριο θα εξετάσει τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της απόλυσης του επικεφαλής της Σιν Μπετ, σύμφωνα με το AFP.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την καθαίρεση του επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, με εισήγηση του Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Σε επιστολή του στα μέλη της κυβέρνησής του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην «απώλεια κάθε επαγγελματικής και προσωπικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον διευθυντή της υπηρεσίας», η οποία εμποδίζει «την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ασκήσουν αποτελεσματικά τις εξουσίες τους και καταφέρνει πλήγμα στις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας και της κυβέρνησης».

Αυτή η «απώλεια της εμπιστοσύνης» εντάθηκε «κατά τη διάρκεια του πολέμου, πέραν της επιχειρησιακής αποτυχίας της 7ης Οκτωβρίου, ιδίως τους τους τελευταίους μήνες», συνεχίζει το κείμενο, αναφερόμενο στην άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Προσφυγή κατά της απόφασης

Ο Ρόνεν Μπαρ, που είχε διοριστεί στη θέση τον Οκτώβριο του 2021 για 5ετή θητεία, τόνισε προτού ανακοινωθεί η κυβερνητική απόφαση πως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του στα «προσήκοντα όργανα» του κράτους.

Σε δική του επιστολή προς την κυβέρνηση, που έφεραν στο φως ισραηλινά ΜΜΕ χθες βράδυ, κρίνει πως η καθαίρεσή του, την οποία προανήγγειλε ο κ. Νετανιάχου την Κυριακή, είχε ελατήριο το «προσωπικό συμφέρον» του πρωθυπουργού και σκοπό να «εμποδίσει τις έρευνες για τα γεγονότα που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου και άλλες σοβαρές υποθέσεις που εξετάζονται το τρέχον διάστημα από τη Σιν Μπετ».

Αντίδραση της αντιπολίτευσης και διαδηλώσεις

Η αναγγελία της καθαίρεσής του την Κυριακή προκάλεσε οργή στην αντιπολίτευση και πυροδότησε διαδηλώσεις εναντίον της «απειλής για τη δημοκρατία» και κατηγορίες πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πραγματικότητα προσπαθεί να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.

Αργά χθες βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι, αψηφώντας τη βροχή και τον άνεμο, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν μπροστά στην ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν μπροστά στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας!

Η κλίμακα και το εύρος αυτών των δαπανών υποδηλώνουν μια ευρύτερη φιλοδοξία: την οικοδόμηση ενός στρατού ικανού να προβάλλει ισχύ πέρα ​​από τις παραδοσιακές σφαίρες επιρροής του.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πρόσφατη αύξηση 7,2% του Πεκίνου στον αμυντικό προϋπολογισμό του, ξεπερνώντας την αύξηση του ΑΕΠ, συνεχίζει μια μακροχρόνια τάση στη στρατηγική τροχιά της Κίνας. Ενώ οι επίσημες αφηγήσεις χαρακτηρίζουν αυτή την επέκταση ως ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, η κλίμακα και το εύρος αυτών των δαπανών υποδηλώνουν μια ευρύτερη φιλοδοξία: την οικοδόμηση ενός στρατού ικανού να προβάλλει ισχύ πέρα ​​από τις παραδοσιακές σφαίρες επιρροής του. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν εστιάζει πλέον αποκλειστικά στην Ταϊβάν ή την ασφάλεια των συνόρων, αλλά εξελίσσεται σε μια δύναμη με εκτεταμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, σηματοδοτώντας την πρόθεση της Κίνας να διαμορφώσει τον Ινδο-Ειρηνικό και πέρα ​​από αυτήν.

Ωστόσο, πίσω από αυτά τα πρωτοσέλιδα στοιχεία κρύβεται μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα – αυτή που εξισορροπεί τις εξωτερικές φιλοδοξίες της Κίνας με τις εσωτερικές ευπάθειες. Τα σκάνδαλα διαφθοράς, οι πολιτικές εκκαθαρίσεις και η συστημική αναποτελεσματικότητα εντός του PLA εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας είναι πραγματικά βιώσιμος. Οι απολύσεις υψηλού προφίλ στους τομείς των πυραυλικών δυνάμεων και των αμυντικών προμηθειών εκθέτουν βαθιά ριζωμένα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη στρατιωτική επέκταση του Πεκίνου, ακόμη και όταν ο προϋπολογισμός του αυξάνεται.

Σήματα Παγκόσμιας Φιλοδοξίας

Στο επίκεντρο της επί δεκαετίες αύξησης των αμυντικών δαπανών της Κίνας βρίσκεται το εξελισσόμενο στρατηγικό δόγμα της, το οποίο δίνει προτεραιότητα τόσο στην περιφερειακή κυριαρχία όσο και στην εξωπεριφερειακή στρατιωτική παρουσία. Η ώθηση του Xi Jinping για την οικοδόμηση ενός «στρατού παγκόσμιας κλάσης» έως το 2049 δεν είναι απλώς φιλόδοξη ρητορική, αλλά έχει χρησιμεύσει ως επιχειρησιακό σχέδιο για την παγκόσμια στρατιωτική προβολή της Κίνας. Η αύξηση του προϋπολογισμού χρηματοδοτεί άμεσα τη ναυτική επέκταση, τις προόδους της αμυντικής τεχνολογίας και μια ολοένα και πιο δυναμική στρατιωτική διπλωματία, καθεμία από τις οποίες ενισχύει την ικανότητα του Πεκίνου να ασκεί επιρροή πολύ πέρα ​​από τα στενά της Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μια βασική πτυχή αυτού του μετασχηματισμού ήταν οι επεκτεινόμενες δυνατότητες του Ναυτικού PLA για το γαλάζιο του νερού. Με την κατασκευή νέων αεροπλανοφόρων, πυρηνικών υποβρυχίων και ενός δικτύου υπερπόντιων κόμβων υλικοτεχνικής υποστήριξης, η Κίνα θέτει τα θεμέλια για συνεχείς παγκόσμιες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η προσέγγιση του Πεκίνου μοιάζει επίσης με ιστορικές στρατηγικές μεγάλων δυνάμεων, αξιοποιώντας οικονομικά και στρατιωτικά μέσα για να ενισχύσουν το ένα το άλλο.

Αυτή η φιλοδοξία ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην προσέγγιση «διπλής χρήσης» της Κίνας, όπου τα οικονομικά και μη στρατιωτικά έργα υποδομής εξυπηρετούν ως συμπλήρωμα στρατιωτικών λειτουργιών. Η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) παρείχε επίσης στο Πεκίνο πρόσβαση σε βασικούς κόμβους εφοδιαστικής, ορισμένοι από τους οποίους χρησιμεύουν τώρα ως πιθανά στρατιωτικά μέσα. Το Τζιμπουτί, οι Νήσοι Σολομώντος και η Ναυτική Βάση Ream της Καμπότζης αποτελούν παράδειγμα αυτής της αλλαγής, επιτρέποντας το καθένα στην Κίνα να επεκτείνει την επιχειρησιακή της εμβέλεια.

Η αμυντική επέκταση της Κίνας έχει επίσης βαθιές στρατηγικές συνέπειες για τις περιφερειακές αρχιτεκτονικές ασφάλειας. Χώρες όπως η Ινδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία -ήδη επιφυλακτικές για τη θαλάσσια δυναμικότητα του Πεκίνου- αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να ανταποκριθούν σε μια PLA σύντομα δεν θα παραμείνουν πλέον γεωγραφικά περιορισμένες. Οι πρόσφατες ναυτικές ασκήσεις της Κίνας κοντά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία δείχνουν περαιτέρω αυτή τη στροφή. Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι απλώς στρατιωτικοί ελιγμοί ρουτίνας, αλλά μια προσπάθεια ομαλοποίησης της παρουσίας του Πεκίνου σε αδιαμφισβήτητα ύδατα.

Πέρα από την Ασία, οι διευρυνόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας έχουν επίσης αναδιαμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων στις παγκόσμιες υποθέσεις ασφάλειας. Σε αντίθεση με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κίνα εκμεταλλευόταν την οικονομική αλληλεξάρτηση για να μετριάσει την άμεση στρατιωτική απώθηση ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει τη στρατιωτική της επιρροή. Αυτό πλέον περιπλέκει τις στρατηγικές αποτροπής για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς οι οικονομικές εκτιμήσεις συχνά συνεχίζουν να έρχονται σε σύγκρουση με τις επιταγές αντιμετώπισης της στρατιωτικής ανόδου της Κίνας.

Επομένως, ο αυξανόμενος αμυντικός προϋπολογισμός του Πεκίνου δεν αποτελεί απλώς απάντηση στις ανάγκες εσωτερικής ασφάλειας, αλλά μια ευρύτερη δήλωση προθέσεων. Η πρόκληση για άλλα κράτη είναι τώρα η αναγνώριση ότι η στρατιωτική επέκταση της Κίνας δεν αφορά μόνο την Ταϊβάν, την ασφάλεια των συνόρων ή την περιφερειακή ηγεμονία, αλλά αφορά επίσης τη δημιουργία μιας δύναμης ικανής να διαμορφώσει τη δυναμική της παγκόσμιας ασφάλειας με τους δικούς της όρους. Τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν η διεθνής κοινότητα μπορεί είτε να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα στρατηγική πραγματικότητα είτε να παραμείνει αντιδραστική στη μεταβαλλόμενη στρατιωτική στάση της Κίνας.

Εσωτερικές προκλήσεις εντός του PLA: Διαφθορά και ενοποίηση εξουσίας

Ενώ ο αυξανόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας σηματοδοτεί μια επιθετική στρατιωτική επέκταση, οι εσωτερικές εξελίξεις εντός του PLA δίνουν μια πιο περίπλοκη εικόνα. Πρόσφατα υψηλού προφίλ σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύπτουν βαθιά ριζωμένες αδυναμίες στις ανώτερες τάξεις του στρατού, εγείρουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής συσσώρευσης της Κίνας.
Η απομάκρυνση ανώτατων αξιωματούχων από την Rocket Force, τη μονάδα που είναι υπεύθυνη για τις πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες της Κίνας, υποδηλώνει ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού στρατού του Xi Jinping δεν αφορούσε μόνο το υλικό και την επέκταση, αλλά αφορά τον εσωτερικό έλεγχο και την πειθαρχία του κόμματος. Τούτου λεχθέντος, παρά μια δεκαετία εκστρατειών κατά της διαφθοράς, η εμμονή της δωροδοκίας και της πολιτικής ευνοιοκρατίας οδήγησε στο τεκμήριο ότι αυτά τα ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν συστημικά και όχι μεμονωμένα περιστατικά.

Η διαφθορά εντός του PLA είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, που έχει τις ρίζες του στην ιστορία του ως οργάνωσης που καθοδηγείται από την πατρονία υπό την οικονομία διοίκησης της Κίνας πριν από τη μεταρρύθμιση. Το πρόσφατο κύμα απολύσεων, παρά τις αμείλικτες προσπάθειες του Σι Τζινπίνγκ κατά των μοσχευμάτων, εγείρει επίσης ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τη θεσμική λογοδοσία. 

Αυτή η εσωτερική αστάθεια έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη στρατιωτική ετοιμότητα και τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Κίνας. Πρώτον, οδηγεί σε ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα μάχης, ιδιαίτερα σε βασικούς στρατηγικούς τομείς όπως η αποτροπή πυραύλων και οι ναυτικές επιχειρήσεις. Εάν η απάτη στις προμήθειες, η εσφαλμένη κατανομή πόρων και οι προωθητικές ενέργειες που βασίζονται στην πίστη εξακολουθούν να μαστίζουν το PLA, η ικανότητά του να εκτελεί περίπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί ενδεχομένως να τεθεί σε κίνδυνο. Ανεξάρτητα από τις αυξανόμενες οικονομικές επενδύσεις, η διαφθορά θα καταλήξει να διαβρώσει τη συνοχή των μονάδων, την πειθαρχία και την εμπιστοσύνη στις δομές διοίκησης.

Δεύτερον, υπογράμμισε την αυξανόμενη συγκέντρωση της εξουσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει δώσει προτεραιότητα στην πολιτική πίστη έναντι της επαγγελματικής στρατιωτικής ικανότητας. Αυτή η μετατόπιση κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει μια κουλτούρα διοίκησης που εκτιμά την ιδεολογική ευθυγράμμιση έναντι της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, αποδυναμώνοντας ενδεχομένως την ικανότητα της Κίνας να ανταποκρίνεται αποφασιστικά.

Τέλος, ένας στρατός που μαστίζεται από εσωτερικές εκκαθαρίσεις και αστάθεια θα αγωνιστεί για να διατηρήσει το επίπεδο της παγκόσμιας προβολής ισχύος που έχει οραματιστεί το Πεκίνο μέχρι στιγμής. Εάν οι κορυφαίοι στρατιωτικοί της Κίνας παραμένουν ευάλωτοι σε συχνούς ανασχηματισμούς και πολιτικές καταστολές, το PLA μπορεί να δυσκολευτεί να καλλιεργήσει τη θεσμική σταθερότητα που απαιτείται για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική εκτέλεση.

Στρατιωτική επέκταση με όρια;

Οι ταχέως αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες της Κίνας σηματοδοτούν ξεκάθαρα μια φιλοδοξία μετατροπής του PLA σε κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη. Ωστόσο, αυτή η φιλοδοξία δεν είναι χωρίς σοβαρούς διαρθρωτικούς περιορισμούς. Η εμμονή της διαφθοράς, της πολιτικής παρέμβασης και της αστάθειας διοίκησης εκτρέπει την εστίαση στο γεγονός ότι η στρατιωτική άνοδος της Κίνας μπορεί να είναι λιγότερο γραμμική και πιο εύθραυστη από ό,τι υποδηλώνουν τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Ενώ το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τις παγκόσμιες στρατιωτικές ισορροπίες, οι εσωτερικοί του στρατιωτικοί αγώνες θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα αυτής της επέκτασης. Το αν η Κίνα θα μπορούσε να επιλύσει αυτές τις θεσμικές προκλήσεις χωρίς να διακυβεύσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Για τη διεθνή κοινότητα, αυτό το παράδοξο παρουσιάζει ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια ευκαιρία – κάτι που απαιτεί εστίαση στην ικανότητά τους να προβλέπουν την αυξανόμενη στρατιωτική εμβέλεια της Κίνας, ενώ αναγνωρίζουν επίσης τους περιορισμούς που θα διαμορφώσουν τη στρατηγική τροχιά του Πεκίνου τα επόμενα χρόνια.  

ΠΗΓΗ: Daily Mirror 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

FAZ: Οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για ένα σενάριο που δεν έχουν βιώσει εδώ και ογδόντα χρόνια

Εάν ο Τραμπ ενίσχυε τη Ρωσία με βιώσιμο τρόπο και αποδυναμώσει περαιτέρω το ΝΑΤΟ, αυτό θα ήταν μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Μόσχας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθήσουν αυτό να συμβαίνει.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα κίνητρα του Τραμπ είναι συζητήσιμα. Οταν τον ακούς, όλα περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπο του : είναι ο dealmaker, είναι ο ειρηνοποιός, είναι ο άνθρωπος που τα πάει καλά με τον Putin, τον Xi Jinping ή τον Kim Jong-un. Η αντίπαλος του, Καμάλα Χάρις, είχε δίκιο όταν έλεγε ότι δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες αυτού του κόσμου μπορούν να χειραγωγήσουν κάποιον σαν τον Τραμπ με κολακεία και χάρες. Το αντίθετο ισχύει επίσης. Όποιος αντικρούει τον πρόεδρο επιπλήττεται και τιμωρείται όπως ο Ζελένσκι.

Ωστόσο θα παραήταν εύκολο να αποδοθεί η νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική αποκλειστικά στον κραυγαλέο ναρκισσισμό του Τραμπ. Οι υπουργοί του έχουν ποικιλοτρόπως παράσχει τις στρατηγικές αιτιολογήσεις για την αλλαγή πλεύσης, στις οποίες δεν έχει αποδοθεί η δέουσα σημασία από τα μέσα ενημέρωσης. Μας εξήγησαν ότι οι πόροι της Αμερικής δεν επαρκούν για να φροντίζουν για τα πάντα στον πλανήτη, επομένως πρέπει να τεθούν προτεραιότητες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας, επειδή μόνο αυτή η χώρα είναι «ίσος ανταγωνιστής», όπως το έθεσε ο υπουργός Άμυνας Hegseth. Προκειμένου να αποδυναμωθεί η θέση της Κίνας, η συμμαχία του Putin με τον Xi Jinping πρέπει να χαλαρώσει, κάτι που με τη σειρά του απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η κλασική πολιτική ισορροπίας δυνάμεων, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί η έκπληξη μας είναι τόσο μεγάλη, ειδικά εδώ στη Γερμανία. Σε αυτή τη χώρα έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε με τέτοιες παραμέτρους. Αλλά δεν θα έπρεπε να συνιστά έκπληξη. Η αμερικανική πολιτική κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος που ζήτησε μια στροφή προς την Ασία, απορρίπτοντας κάποτε τη Ρωσία ως μία απλώς περιφερειακή δύναμη. Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν παρουσίαζε επίσης την Κίνα ως τον μόνο ανταγωνιστή που θα μπορούσε να αλλάξει τη διεθνή τάξη. Αυτή η πεποίθηση είναι κοινή στην κατά τα άλλα διχασμένη κομματικά Ουάσιγκτον.

Και κάτι άλλο που δεν είναι επινόηση του Τραμπ. Πολλές διοικήσεις ζήτησαν από τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους. Όπως όλα όσα κάνει, ο πρόεδρος τα σκηνοθετεί με τρόπο τηλεοπτικού ριάλιτι αλλά ο πυρήνας του θέματος είναι πραγματικός : η Αμερική έχει υπερεκταθεί, δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ευρώπη καθώς και στην Ασία, για να μην αναφέρουμε τον υπόλοιπο κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ήταν μια εποχή αποχώρησης των Αμερικανών από τα θέατρα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ο Μπάιντεν τήρησε επίσης αυτή την αρχή. Η Αμερική έχει βαρεθεί τον πόλεμο και την ευθύνη. Οι αξιώσεις του Τραμπ στον Παναμά, τη Γροιλανδία ή τον Καναδά δεν έρχονται καν σε αντίθεση με αυτό. Βασίζονται στην παλιά ιδέα της κυριαρχίας στο Δυτικό Ημισφαίριο. Η Κίνα πρέπει να μείνει μακριά από αυτό.

Οι διατλαντικές σχέσεις, από την άλλη, δεν ήταν ποτέ ο έρωτας που κάποιοι επικαλούνται νοσταλγικά. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με την κατανομή των βαρών και τις τακτικές. Ειδικά η (δυτική) γερμανική αριστερά, η οποία θυμήθηκε ξαφνικά τις δυτικές αξίες, έβλεπε από καιρό την Αμερική ως ιμπεριαλιστικό κακό. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Δύση συνασπίστηκε για άλλη μια φορά, βλέποντας τον εαυτό της να απειλείται συλλογικά από τον τζιχαντισμό. Αλλά αυτό δεν συνέβη χωρίς σοβαρές διαφωνίες (Ιράκ), και τώρα όλο αυτό έχει καταρρεύσει τελείως : για την Ευρώπη, η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη απειλή, για την Αμερική, είναι η Κίνα.

Αυτό για το οποίο μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Τραμπ είναι ότι οξύνει αντί να αμβλύνει την αντιπαράθεση. Μια συζήτηση για έναν νέο καταμερισμό εργασίας στον Ατλαντικό θα ήταν αρκετά κατανοητή, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Αλλά το γεγονός ότι ο Τραμπ διαπραγματεύεται βασικά ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας πάνω από τα κεφάλια των Ευρωπαίων και ότι ανέστειλε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στη μέση του πολέμου είναι σοβαρές περικοπές που βλάπτουν αυτό που καθορίζει μια συμμαχία : την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον για τα συμφέροντα των εταίρων. Δεν υπάρχει ανάγκη να εγκαταλείψουμε το ΝΑΤΟ (η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να ισοσταθμίσει τη συνεισφορά της Αμερικής αυτή τη στιγμή). Αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για ένα σενάριο που δεν έχουν βιώσει εδώ και ογδόντα χρόνια : ότι μπορεί να αφεθούν στην τύχη τους.

Ο επανεξοπλισμός είναι μόνο η μία πλευρά του ζητήματος και στην πραγματικότητα η απλούστερη. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι ο Τραμπ προσφέρει στον Πούτιν την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Θα πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά για να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό. Εάν ο Τραμπ ενίσχυε τη Ρωσία με βιώσιμο τρόπο και αποδυναμώσει περαιτέρω το ΝΑΤΟ, αυτό θα ήταν μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Μόσχας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθήσουν αυτό να συμβαίνει. Οικονομικά, σίγουρα έχουν δύναμη και ο μοχλός παραμένει οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας . Δεν πρέπει να χαλαρώσουν πολύ γρήγορα. Και θα πρέπει επίσης να επιμείνουν σε μια ειρηνευτική δύναμη. Μια κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται πλέον να αποθαρρύνεται.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή23 λεπτά πριν

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «παγώνει» την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ

Το δικαστήριο θα εξετάσει τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της απόλυσης του επικεφαλής της Σιν Μπετ, σύμφωνα με το AFP.

Διεθνή53 λεπτά πριν

Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας!

Η κλίμακα και το εύρος αυτών των δαπανών υποδηλώνουν μια ευρύτερη φιλοδοξία: την οικοδόμηση ενός στρατού ικανού να προβάλλει ισχύ...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Κατέρρευσε η αποτροπή μας

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Πείτε μας τι έχετε στο μυαλό σας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Παρέμβαση του επικεφαλής του Militaire.gr Πάρη Καρβουνόπουλου στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής".

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Με ρωτούν αν θέλουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη!!!

Παρέμβαση του διευθυντή της "ΕΣΤΙΑΣ" στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Δημοφιλή