Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Με ιαπωνική συνταγή του 1980 η Κίνα απέναντι στον Τραμπ

Αντιμετωπίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε μια περίοδο πιο βραδείας ανάπτυξης στο εσωτερικό, το Πεκίνο ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1980—σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Δημοσιεύτηκε στις

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα ήταν αποφασισμένη να μην υποκύψει στην αμερικανική πίεση για το εμπόριο. Τώρα εξετάζει τρόπους να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση.

Αντιμετωπίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίθεση από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε μια περίοδο πιο βραδείας ανάπτυξης στο εσωτερικό, το Πεκίνο ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1980—σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται συμβούλους της κινεζικής κυβέρνησης, η Κίνα, όπως η Ιαπωνία πριν από τέσσερις δεκαετίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την ποσότητα ορισμένων αγαθών που εξάγονται στις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα πείσει τον Τραμπ να περιορίσει τους δασμούς.

Τι είχε κάνει το Τόκιο

Η υιοθέτηση από το Τόκιο των λεγόμενων εθελοντικών περιορισμών στις εξαγωγές (VERs) για να περιορίσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 βοήθησε να αποτραπεί η επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών δασμών από την Ουάσιγκτον.

Μια παρόμοια κίνηση από το Πεκίνο, ειδικά σε τομείς που απασχολούν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες, θα μπορούσε να μετριάσει την κριτική από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σχετικά με τις «οικονομικές ανισορροπίες» της Κίνας: εταιρείες που επιδοτούνται μαζικά, παράγουν προϊόντα με ελάχιστα κέρδη, αλλά κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές εις βάρος των κατασκευαστών άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη επιβάλει νέους δασμούς 20% στην Κίνα, επιπλέον εκείνων που είχαν τεθεί κατά την πρώτη του θητεία και διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη διαπραγματεύσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας που «δημιουργούν στρεβλώσεις» στην αγορά, κατά την εναρκτήρια επικοινωνία του με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο κύριος διαπραγματευτής της Κίνας με τη διοίκηση Τραμπ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους της κινεζικής κυβέρνησης, η πιθανή πίεση από τις ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα είναι ένας από τους λόγους που οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μιμηθούν πτυχές της ιαπωνικής προσέγγισης. Η ηγεσία του Σι έχει υποδείξει την πρόθεσή της να επιδιώξει μια συμφωνία με τη διοίκηση Τραμπ, ώστε να αποτρέψει σφοδρότερες εμπορικές επιθέσεις.

Πώς εφαρμόστηκαν οι περιορισμοί στις εξαγωγές αυτοκινήτων

Η Ιαπωνία συμφώνησε για πρώτη φορά να περιορίσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων το 1981. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο Νταγκ Έρβιν, καθηγητής οικονομικών στο Dartmouth College και συγγραφέας του βιβλίου Clashing over Commerce, σημειώνει ότι οι περιορισμοί ήταν ιδιαίτερα δεσμευτικοί στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι VERs δεν ήταν πλέον απαραίτητοι, εν μέρει επειδή μέχρι τότε οι ιαπωνικές εταιρείες κατασκεύαζαν αυτοκίνητα για την αμερικανική αγορά σε τοπικές μονάδες παραγωγής.

Ένας λόγος που η Ιαπωνία ήταν πρόθυμη να περιορίσει τις εξαγωγές ήταν ότι οι εταιρείες της μπορούσαν να χρεώνουν υψηλότερη τιμή ανά αυτοκίνητο σε μικρότερη ποσότητα πωλήσεων, σύμφωνα με τον Έρβιν. Η μέση τιμή ενός ιαπωνικού αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά περίπου 1.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 3.500 δολάρια σε σημερινές τιμές, ενώ η Ιαπωνία άρχισε επίσης να εξάγει μεγαλύτερα και υψηλότερης ποιότητας αυτοκίνητα ως αποτέλεσμα των περιορισμών.

Τι εξετάζει το Πεκίνο και τι δεν αλλάζει

Αντίστοιχα, σύμφωνα με Κινέζους συμβούλους, το Πεκίνο ενδέχεται επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης περιορισμών στις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, με αντάλλαγμα επενδυτικές ευκαιρίες στους συγκεκριμένους τομείς στις ΗΠΑ. Κατά την άποψη ορισμένων αξιωματούχων, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική πρόταση για τον Τραμπ, ο οποίος κατά καιρούς έχει δείξει προθυμία να δεχτεί περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, παρότι μέλη της κυβέρνησής του αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό

Η συζήτηση για τους περιορισμούς στις εξαγωγές δεν σημαίνει ότι το Πεκίνο σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική του που βασίζεται στη μεταποίηση, προειδοποιούν οι Κινέζοι σύμβουλοι. Αντίθετα, ορισμένοι αξιωματούχοι το βλέπουν ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Πεκίνο απέναντι στην ομάδα Τραμπ και ενδεχομένως να βοηθήσει την Κίνα να ανέβει στην αλυσίδα αξίας.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Wall Street Journal: Ξέμεινε από λεφτά η Χαμάς

Η έλλειψη ρευστού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον κορμό της Χαμάς και αποκαλύπτει βαθύτερη αποσύνθεση της οργάνωσης, σε μια περίοδο που το Ισραήλ εφαρμόζει πιο επιθετική στρατηγική.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Γάζα αντιμετωπίζει μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με δεκάδες χιλιάδες αμάχους νεκρούς και παιδιά να λιμοκτονούν. Αλλά δεν είναι αυτό που απασχολεί τη Χαμάς. Αυτό που την καίει είναι να βρει…μετρητά.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ διέκοψε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς, σύμφωνα με Άραβες, Ισραηλινούς και Δυτικούς αξιωματούχους, που επικαλείται η Wall Street Journal, μέρος των προμηθειών κατέληγε στα χέρια της Χαμάς, η οποία τις κατέσχε και τις διέθετε με το αζημίωτο, για την άντληση χρημάτων.

Η επανέναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν στελέχη της Χαμάς που διαχειρίζονταν τη ροή χρημάτων προς τα μέλη της, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με αξιωματούχους αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξουδετέρωσε κεντρικό διαμεσολαβητή της Χαμάς στον τομέα της χρηματοδότησης, καθώς και αρκετά κορυφαία πολιτικά στελέχη της οργάνωσης, σε διαδοχικά πλήγματα.

Το αποτέλεσμα για τη Χαμάς είναι η οικονομική ασφυξία.

Χωρίς μισθό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  WSJ οι πληρωμές μισθών στους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους της Γάζας έχουν σταματήσει, ενώ πολλά ανώτερα στελέχη της Χαμάς –στρατιωτικά και πολιτικά– άρχισαν να λαμβάνουν μόνο το 50% του μισθού τους στα μέσα του Ραμαζανιού. Οι απλοί «μαχητές» της οργάνωσης λάμβαναν, κατά μέσο όρο, 200 με 300 δολάρια τον μήνα.

Η έλλειψη ρευστού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον κορμό της Χαμάς και αποκαλύπτει βαθύτερη αποσύνθεση της οργάνωσης, σε μια περίοδο που το Ισραήλ εφαρμόζει πιο επιθετική στρατηγική.

«Ακόμα και αν κάθονται πάνω σε στοίβες μετρητών, η δυνατότητά τους να τις διανείμουν είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά περιορισμένη», εξηγεί στη WSJ ο Eyal Ofer, ερευνητής της οικονομίας της Γάζας. Η Χαμάς παραδοσιακά βασιζόταν είτε σε μεταφορείς είτε σε σημεία διανομής μετρητών. Αυτά τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.

Η Χαμάς δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την οικονομική της κατάσταση ή τις πηγές χρηματοδότησης.

Πριν τον πόλεμο, η Χαμάς –που ελέγχει την πολιτική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας– λάμβανε μηνιαίες ενισχύσεις ύψους 15 εκατ. δολαρίων από το Κατάρ. Παράλληλα, είχε δημιουργήσει ένα αποθεματικό που έφτανε τα 500 εκατ. δολάρια, κυρίως μέσω παράνομων δικτύων σε δυτική Αφρική, Νότια Ασία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, σύμφωνα με Άραβες και Δυτικούς αξιωματούχους.

Μετά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ περιόρισε αυστηρά τη μεταφορά φυσικού χρήματος στη Γάζα, ωθώντας τη Χαμάς –που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ– να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στην αρχή του πολέμου η οργάνωση αφαίρεσε 180 εκατ. δολάρια από τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Τράπεζα της Παλαιστίνης.

Η Χαμάς αξιοποίησε τη ροή ανθρωπιστικών και εμπορικών αγαθών για να δημιουργήσει νέα έσοδα, επιβάλλοντας φόρους σε εμπόρους, δασμούς σε φορτηγά, ακόμη και κατάσχοντας αγαθά για μεταπώληση. Παράλληλα, μετρητά από το εξωτερικό χρησιμοποιούνταν για αγορές ανθρωπιστικών προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν στη Γάζα.

Ακόμη και έτσι, η Χαμάς είχε σχεδόν ξεμείνει από ρευστό λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός τον Ιανουάριο, οπότε υπήρξε νέα εισροή βοήθειας. Οι δίοδοι όμως έκλεισαν ξανά τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ σφράγισε τα σύνορα για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υπάρχει μεγάλη κρίση στη Χαμάς όσον αφορά την άντληση χρημάτων», λέει ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Moumen Al-Natour, από το στρατόπεδο προσφύγων Al-Shati. Όπως αναφέρει, η Χαμάς αγωνίζεται να πληρώσει τους υπαλλήλους της και εξαρτιόταν κυρίως από την πώληση ανθρωπιστικής βοήθειας στη μαύρη αγορά.

Ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει την αντίδραση οργανώσεων αρωγής, που προειδοποιούν ότι η πείνα θα πλήξει και πάλι τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός αποδυναμώνει τη Χαμάς και προανήγγειλε σχέδιο για διανομή βοήθειας μέσω πολιτικών εταίρων.

Η έκταση των οικονομικών οφελών της Χαμάς από την ανθρωπιστική βοήθεια είναι τέτοια που οι ισραηλινές αρχές επανεξετάζουν πλέον τα κριτήρια επιθεώρησης φορτίων. Πέρα από την ασφάλεια, θα εξετάζεται και η οικονομική αξία των εμπορευμάτων.

Πληρωμές από χέρι σε χέρι

Κατά την εκεχειρία, η Χαμάς είχε οργανώσει σημεία για πληρωμές μισθών με μετρητά ή ακόμα και με αγαθά. Μετά την επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, οι πληρωμές γίνονται από χέρι σε χέρι, καθώς οι περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί.

Οι μειωμένες πληρωμές δυσχεραίνουν την προσέλκυση νέων μελών και διαβρώνουν τη συνοχή της οργάνωσης, την ώρα που το Ισραήλ προωθείται εδαφικά και διαδηλώσεις κατά της Χαμάς ξεσπούν στη Γάζα – ένα σπάνιο φαινόμενο.

Η γενικευμένη έλλειψη μετρητών επιδεινώνει τη ζωή των αμάχων, που πρέπει να πληρώσουν με φυσικό χρήμα για φαγητό, στέγη ή φάρμακα. Η Γάζα χρησιμοποιεί το ισραηλινό σέκελ, όμως από την αρχή του πολέμου πριν από 18 μήνες δεν έχει υπάρξει νέα παροχή ρευστότητας. Πολλά από τα 56 τραπεζικά καταστήματα και τα 91 ΑΤΜ έχουν καταστραφεί ή δεν λειτουργούν.

Συνεργεία επιδιόρθωσης χαρτονομισμάτων

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν διανείμει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών πληρωμών, ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι λαμβάνουν εμβάσματα από συγγενείς στο εξωτερικό. Ωστόσο, για να μετατραπούν αυτά σε μετρητά απαιτείται προμήθεια άνω του 20% στους μεταπωλητές, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα φυσικά μετρητά απομένουν στη Γάζα, όμως ο Ofer εκτιμά ότι κυκλοφορούν περίπου 3 δισ. δολάρια σε χαρτονομίσματα. Η έλλειψη είναι τόσο έντονη, που έχει γεννήσει έναν νέο «κλάδο» – τα συνεργεία… επιδιόρθωσης χαρτονομισμάτων, όπου οι Παλαιστίνιοι πλένουν, στεγνώνουν και κολλούν χαρτονομίσματα για να επανεισαχθούν στην κυκλοφορία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ιράν: Πιθανή μια συμφωνία για τα πυρηνικά, εφόσον οι ΗΠΑ έχουν ρεαλιστική στάση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ως πιθανή «βλέπει» το Ιράν την επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμά του, εφόσον η Ουάσιγκτον επιδείξει ρεαλιστική στάση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Αραγτσί, την παραμονή της έναρξης ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών με τη διοίκηση Τραμπ.

«Εάν επιδείξουν σοβαρότητα για τις προθέσεις τους και δεν υποβάλουν μη ρεαλιστικά αιτήματα, η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πιθανή», είπε ο Αραγτσί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σοβαρές αμφιβολίες»

Πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συμμερίστηκε τις «σοβαρές αμφιβολίες του» για τις προθέσεις των ΗΠΑ.

«Αν και είχαμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της αμερικανικής πλευράς, θα συμμετάσχουμε στις αυριανές διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Αραγτσί.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης που θα αφορά το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο οποίος θα μεταβεί το Μεγάλο Σάββατο στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Το Ιράν είχε σημειώσει τη σοβαρότητα των ΗΠΑ στον πρώτο γύρο των συνομιλιών για τη συμφωνία, που έλαβε χώρα στο Ομάν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Αραγτσί.

Οι απειλές Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιτεθεί στο Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά της, για το οποίο το Ιράν διαβεβαιώνει πως είναι ειρηνικό, όμως η Δύση υποστηρίζει ότι στοχεύει στην κατασκευή μιας ατομικής βόμβας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να βοηθήσει, να μεσολαβήσει και να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο που θα ήταν επωφελής στο Ιράν και τις ΗΠΑ».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Επιβεβαίωση των Ισραηλινών ανησυχιών; Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν κατά το ήμισυ τα στρατεύματά τους στη Συρία

Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη συριακή επικράτεια για χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησαν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση αυτή συνετρίβη το 2019, όμως πυρήνες της παραμένουν ενεργοί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την απόσυρση προσεχώς περίπου 1.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ ανεπτυγμένων στη Συρία, από το σύνολο των περίπου 2.000 που δρουν στη χώρα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη συριακή επικράτεια για χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησαν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση αυτή συνετρίβη το 2019, όμως πυρήνες της παραμένουν ενεργοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να μειώσουν «την αμερικανική παρουσία στη Συρία σε λιγότερους από χίλιους στρατιώτες τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Σον Παρνέλ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Η αναδιάταξη δυνάμεων αυτή «αντανακλά τα σημαντικά βήματα που κάναμε για να φθείρουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες» του ΙΚ «στην περιφέρεια και παγκοσμίως», συνέχισε, αναφερόμενος ευρύτερα στην «επιτυχία των ΗΠΑ» στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ την 20ή Ιανουαρίου, αντιμετώπιζε για καιρό με σκεπτικισμό την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και η πτώση τον Δεκέμβριο του Μπασάρ αλ Άσαντ, που αντικαταστάθηκε από συμμαχία ισλαμιστών, δεν άλλαξε τα δεδομένα γι’ αυτόν. «Σε κάθε περίπτωση, στη Συρία γίνεται χαμός, αλλά δεν είναι φίλη μας (…) δεν είναι δική μας μάχη», έκρινε μέσω Truth Social τον Δεκέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η επίθεση που έβαλε τέλος σε πενήντα χρόνια κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ στην εξουσία στη Δαμασκό.

Η κατάληψη πελώριων τομέων της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ από το 2014 από το Ισλαμικό Κράτος οδήγησε σε επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, με σκοπό να υποστηριχθούν, κυρίως από αέρος, μονάδες του ιρακινού στρατού και οι Κούρδοι που μάχονταν εναντίον του ΙΚ επί του πεδίου. Η Ουάσιγκτον ανέπτυξε παράλληλα μερικές χιλιάδες στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων για να υποστηρίξουν τοπικές δυνάμεις και για να διεξάγονται χωριστές αμερικανικές επιχειρήσεις.

Μετά την ανακήρυξη της νίκης επί του ΙΚ, το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία, παρέμειναν στοιχεία του αμερικανικού στρατού επιτόπου, κυρίως σε βορειοανατολικούς τομείς της, για την αντιμετώπιση πυρήνων των τζιχαντιστών που απέμεναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική6 ώρες πριν

Απειλητικό μήνυμα από Τουρκία σε διακεκριμένο Έλληνα γεωπολιτικό αναλυτή! “Αν γίνετε αντίπαλός μας θα υποστείτε απώλειες”

Πανομοιότυπες θέσεις εκφράστηκαν σε ένα πολιτικό παρασκήνιο που "έτρεξε" το προηγούμενο διάστημα και μεταφέρθηκαν ως θέσεις της απέναντι πλευράς αρμοδίως.

Ιστορία - Πολιτισμός7 ώρες πριν

Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προβλητική ταινία τρόμου που στοχοποιεί το ορφανοτροφείο Πριγκήπου!

Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της ταινίας τρόμου που στοχοποιεί το Ρωμαίικο Ορφανοτροφείο Πριγκήπου και δαιμονοποιεί τον Σταυρό!

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Το ναυάγιο του “Αιώνα της Τουρκίας”

Η διεμβόλιση της τουρκικής στρατηγικής από την Ε.Ε. στις τουρκόφωνες χώρες της Κ. Ασίας με τον Ερντογάν να έχει πιεί...

Αναλύσεις9 ώρες πριν

Διαλύστε τη Στρατιά του Αιγαίου!

Παρέμβαση του δημοσιογράφου Κώστα Μάρδα

Αναλύσεις9 ώρες πριν

Ποιος αποφασίζει τι διδάσκεται στα πανεπιστήμια; Πολιτικοί ή ακτιβιστές;

Τι κρύβεται πίσω από την αναμέτρηση Τραμπ και Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ποιος έχει δίκιο;

Δημοφιλή