Άμυνα
Οι διεφθαρμένοι νεοφιλελεύθεροι των Βρυξελλών θα εντάξουν την κατοχική Τουρκία στην άμυνα των χωρών μελών της Ε.Ε…
Η Λευκωσία και η Αθήνα πρέπει να σταματήσουν κάθε σχέση της Τουρκίας με την ενωμένη Ευρώπη.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal, Ουάσιγκτον
Είναι εξωφρενικός ο τρόπος, που η λεγόμενη ενωμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει την τουρκική κατοχή της Κύπρου και τις απειλές της Άγκυρας στο Αιγαίο -δεν σταμάτησαν ποτέ- σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ακούμε Ευρωπαίους διπλωμάτες, όταν τίθεται το θέμα, να ισχυρίζονται ότι οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Δεν είναι διαφορετικές. Οι εισβολές και οι κατοχές, όπου και να συμβαίνουν, στην Ουκρανία, στην Κύπρο, στην Παλαιστίνη, στη Συρία και αλλού, είναι ίδιες και απαράλλακτες. Τα συμφέροντα είναι διαφορετικά.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, που εισέβαλε παράνομο στην Ουκρανία, η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της, επέβαλαν σωρεία κυρώσεων, τις οποίες απέρριψε βεβαίως η Τουρκία, η οποία μονίμως κρατάει δύο σχοινιά. Είναι φοβερός ο τρόπος με τον οποίο ικανοποιεί και τους μεν και τους δε.
- Η Κύπρος και η Ελλάδα, λόγω της τουρκικής κατοχής, δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να σταθούν στο πλευρό του θύματος, της Ουκρανίας και να καταδικάσουν τον θύτη, τη Μόσχα
Έπρεπε να ακολουθήσουν χωρίς διαμαρτυρία τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Αμερικανούς συμμάχους. Η Κύπρος, στο πλαίσιο αυτό, αναγκάστηκε να από-ρωσοποιηθεί και να διώξει το παράνομο χρήμα που πέρασε και ξεπλύθηκε από τις αμαρτωλές κυπριακές τράπεζες.
Η Τουρκία στο μεταξύ, που έκανε την ίδια και χειρότερη δουλειά, έσπαγε τα εμπάργκο χωρίς η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλες να ενοχλούνται. Είναι γνωστός, άλλωστε, ο τουρκολαγνισμός τους.
Αλλά -μπορεί να υποστηρίξετε και θα έχετε δίκιο- γιατί να εκφράζουμε παράπονα.
Μερικοί από τους δικούς μας λένε τα ίδια και χειρότερα. Έχουν φτάσει στο σημείο να προωθούν την τουρκική προπαγάνδα ισχυριζόμενοι ότι ευθύνονται οι κυπριακές και οι ελληνικές κυβερνήσεις για την απουσία λύσης του Κυπριακού, και όχι οι Τούρκοι. Αυτά τα παρανοϊκά τα ισχυρίζονται και επώνυμοι των ελίτ των Αθηνών και της Λευκωσίας.
Παρ’ όλα αυτά και ανεξάρτητα από τις θέσεις που εκφράζουν τα «ορφανά» του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών και η κεντρική διοίκηση των Βρυξελλών, θα έπρεπε να έχουν ξεκάθαρη θέση για την Κύπρο και την Ελλάδα, για τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο…
Και έπρεπε να σεβαστούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αρνείται να ξεπουληθεί στους Τούρκους.
- Αντίθετα, οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού στις Βρυξέλλες προσπαθούν να εντάξουν την κατοχική Τουρκία στην άμυνα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που κολλά η ισλαμική χώρα του Ερντογάν; Από πότε έγινε μέλος της ενωμένης Ευρώπης και δεν το γνωρίζουμε.
Την περασμένη Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα, είδαμε κάποιες καλές αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Έφεραν και αποτελέσματα στο θέμα τι εννοούν στις Βρυξέλλες όταν ομιλούν για τα σύνορα της Ευρώπης. Διότι είχαν καταντήσει να είναι αηδιαστικοί. Όλα γίνονται για τη σωτηρία της Πολωνίας και κάποιων άλλων πρώην δορυφόρων της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν κινδυνεύουν;
Στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι πιο επικίνδυνη και από τη Ρωσία. Η τελευταία βρίσκει και μία αντίσταση, αν και με τη σημερινή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πέφτουμε από έκπληξη σε έκπληξη. Σίγουρα δεν θα συνεχίσει ο προηγούμενος τρόπος της απόλυτης τιμωρίας.
- Η Τουρκία, που πράττει τα ίδια και χειρότερα, πότε τιμωρήθηκε; Ποτέ. Αντίθετα επιβραβεύεται. Αλλά τα διπλωματικά και άλλα όπλα στην Ευρώπη τα έχουν η Αθήνα και η Λευκωσία. Γιατί δεν τα χρησιμοποιούν.
Ο Βίκτορ Όρμπαν υπερασπίστηκε την Πέμπτη τα συμφέροντα μία ξένης χώρας: Της Ρωσίας. Όχι της Ουγγαρίας. Και οι υπόλοιποι ηγέτες τον σεβάστηκαν. Μην ακούμε τα κουραφέξαλα των Ευρωπαίων.
Η Ελλάδα και η Κύπρος τα δικά τους εθνικά συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν αν γειώσουν την Τουρκία. Καλά είναι τα παράπονα αλλά απαιτούνται πράξεις. Διαθέτουν δύο βέτο. Πρέπει να τα αξιοποιήσουν.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου έκανε μία καλή τοποθέτηση που αφορούσε και τον γνωστό βρώμικο ρόλο των Εγγλέζων, οι οποίοι κουβάλησαν στο Λονδίνο τον πρώην αρχικατάσκοπο Χακάν Φιντάν, ο οποίος στοιχηματίζω ότι τα επόμενο λεπτό τα κάρφωσε όλα στους Ρώσους.
Ομιλούμε για τα μυστικά και απόρρητα των Ευρωπαίων, για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αγνόησε επιδεικτικά τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι -όπως αποδείχθηκε- καλύτερα που δεν προσκαλέστηκαν. Διότι οι πράκτορες του Ντόναλντ Τραμπ είδαν και κατέγραψαν… Και δεύτερον, πριν περάσουν 24 ώρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδόθηκε στον Αμερικανό Πλανητάρχη και τους πούλησε. Γνωρίζει και αυτός, ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να τον σώσουν.
Ο δυνατός στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Πρόεδρος Τραμπ. Ας σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε. Οι Ευρωπαίοι αποτελούν μία ένωση σε διάλυση. Τους λείπει το βασικό όπλο. Η κοινή άμυνα. Όσο δεν έχουν κοινή αμυντική πολιτική, ουδείς θα τους φοβηθεί.
Να το καταγράψω πιο απλά: δεν θα τους λάβει κανένας υπόψη. Ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο, αλλά και το Πεκίνο τους έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια.
- Η Λευκωσία και η Αθήνα πρέπει να σταματήσουν κάθε σχέση της Τουρκίας με την ενωμένη Ευρώπη. Στην Ε.Ε. επιδιώκει να χωθεί, η σύναξη του Λονδίνου ήταν έτσι κι αλλιώς, καταδικασμένη να αποτύχει.
Μελέτησα τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Ναι ήταν εξαιρετικές αλλά τις πήρε ο άνεμος. Πολύ καλή και η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για την παράγραφο που αναφέρεται στα σύνορα της Ευρώπης και προς τη Μεσόγειο. Οι Τούρκοι μπορεί και να γελάνε, όμως. Πρέπει να υπάρχει και μαστίγιο μετά το καρότο.
Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν τους στόχους τους, διότι δεν γίνεται να αποδέχονται μία πλασματική «ειρήνη» στο Αιγαίο και μία «παύση» ενεργειών λόγω μίας τετραμερούς, που την βάφτισαν πενταμερή και την ίδια στιγμή να εκφράζουν παράπονα για τη στάση των Ευρωπαίων.
Ναι αξίζει σεβασμού ο ακροδεξιός Όρμπαν και το γράφω με λύπη. Δεν συμφωνώ σε τίποτα μαζί του αλλά δέχομαι ότι μάχεται για τα συμφέροντα του Έθνους του.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Άμυνα
Έρχεται στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί – Στο «τραπέζι» και οι METEOR
Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα), όπου και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Ψηλά στην ατζέντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.
Η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ έρχεται να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας καθώς όπως έχει τονίσει ο ΥΕΘΑ «Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο. Και είναι δεσμοί που επισφραγίστηκαν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021, που είμαι τόσο περήφανος που φέρει την υπογραφή μου. Μια συμφωνία που υλοποιείται με κοινές ασκήσεις, με κοινές αποστολές, με αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας».
Πολεμικό Ναυτικό: Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»
Άλλωστε, Αθήνα και Παρίσι έχουν αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση και σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «Belharra» που όπως τονίζει ο ΥΕΘΑ «είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των «Belharra» κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες. Και βέβαια, δεν θέλω να παραλείψω το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας 24 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς Rafale, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 3 σύγχρονα υπερόπλα, τις γαλλικές φρεγάτες FDI τη στιγμή που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και για μία τέταρτη.
Στην ατζέντα οι «METEOR»
Σύμφωνα με πληροφορίες Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να συζητήσουν και για το θέμα των πυραύλων αέρος-αέρος «METEOR» όπως αυτή αφορά την πώλησή τους στην Τουρκία μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση να μπλοκαριστεί -όπως Βρετανία και ΗΠΑ- από την ευρωπαϊκή αμυντική «ομπρέλα».
Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», ο Σεμπαστιάν Λεκορνί έχει δηλώσει ότι «η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα σχεδιάζει να εντάξει τους προηγμένους πυραύλους στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon».
Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, έχει ήδη μεταφέρει τις αντιρρήσεις της Αθήνας στην πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, με την Τουρκία να αναφέρει πως «η Ελλάδα θέλει να μπλοκάρει τις πωλήσεις των METEOR στην Τουρκία».
«Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία.Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο X ο Νίκος Δένδιας.
Τιμώμενη χώρα η Γαλλία στο πρώτο συμπόσιο καινοτομίας στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία ήταν τιμώμενη χώρα στο 1ο Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (DGA) και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (AID) της Γαλλίας, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ «Το συγκεκριμένο Συμπόσιο υπηρετεί τη δημιουργία ευρύτατων διαύλων επαφής ανάμεσα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας, ένα ώριμο οικοσύστημα, και το δημιουργούμενο οικοσύστημα καινοτομίας της πατρίδας μας».
Άμυνα
Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.
Η Επιτροπή για την “Λευκή Βίβλο” αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Στις συνεργασίες με τρίτες χώρες αναφέρεται η «Λευκή Βίβλος» για το εξοπλισμό της ΕΕ με ειδικές αναφορές στην Τουρκία.
Στην παράγραφο «Ενισχυμένη ασφάλεια μέσω συνεργασιών», η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες. Σε αυτές εντάσσεται και η Τουρκία, η οποία άλλωστε ρητά αναφέρεται ως εν δυνάμει εταίρος στις αμυντικές αυτές πρωτοβουλίες υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024. Εν δυνάμει εταίροι θεωρούνται και η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία καθώς και όλοι οι «ομοϊδεάτες της Ευρώπης», οι χώρες της Διεύρυνσης και οι γειτονικές χώρες.
Ειδικότερα, για την Τουρκία, αναφέρονται τα εξής:
«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μακροχρόνιος εταίρος στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ίση δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά θέματα προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024.»
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται ότι «οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν συχνά παγκόσμιες επιπτώσεις, απαιτώντας διεθνή συνεργασία», ότι «ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ευρείας κλίμακας αντίκτυπο πέρα από την Ευρώπη» και ως εκ τούτου, «η συνεργασία με τους εταίρους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών και τη μείωση των εξαρτήσεων».
Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας των μελών του στην Ευρώπη» και ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την ανάπτυξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ».
Άμυνα
Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία
Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης
Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την αποστολή στρατευμάτων στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, στην οποία ενδεχομένως να συμμετέχει και η χώρα μας να επισημάνουμε τα εξής, που δεν είναι ευρέως γνωστά σε ένα μέρος της κοινής γνώμης:
– Στις αποστολές των Ε.Δ. στο εξωτερικό ΔΕΝ συμμετέχουν οπλίτες θητείας παρά μόνον μόνιμα στελέχη, σε εθελοντική βάση και με μεγάλη διάθεση συμμετοχής.
– Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως π.χ. Κονγκό, Ιράκ, Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ, σε αποστολές οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως π.χ. παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διατήρηση και επιβολή ειρήνης, επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, ακόμη και διεξαγωγή τακτικού αγώνα στην Κορέα, κ.λπ.
– Οι Ε.Δ., πέραν της κύριας αποστολής τους, αποτελούν ένα από τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων εθνικών στόχων και του εθνικού συμφέροντος είναι δυνατόν να αναλάβουν αποστολές και στο εξωτερικό. Το εθνικό συμφέρον εκφράζεται και υλοποιείται μέσω διακρατικών σχέσεων, στρατιωτικών συμμαχιών και κοινών δράσεων. Η χρήση των Ε,Δ. και της στρατιωτικής ισχύος με τη μορφή της διακρατικής παρέμβασης αποτελεί μία βασική προέκταση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
– Η προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας σε περιοχές πέραν των ελληνικών συνόρων προσδίδει κύρος στις Ε.Δ. και καθιστά τη χώρα υπολογίσιμο παράγοντα στο σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
– Η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει στρατιωτική παρουσία σε όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω της συμμετοχής σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Στελέχη των τουρκικών Ε.Δ. και ολόκληρες Μονάδες συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία σε περιοχές όπως π.χ. στη Συρία, Λιβύη, κ.λπ. Έχει αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές όπως στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, στο Κατάρ, το Βόρειο Ιράκ, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί προβολή στρατιωτικής ισχύος εμφανιζόμενη ως παγκόσμια περιφερειακή υπερδύναμη.
– Τι κερδίζει η χώρα μας από τη συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό όπως οι προαναφερόμενες (Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ) :
1. Σε πολιτικό επίπεδο την προβολή διεθνώς ως φάρο σταθερότητας και αρωγό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διαφύλαξη της ειρήνης.
2. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα στελέχη των Ε.Δ. :
α. Βίωσαν καταστάσεις ευρείας κλίμακας εξεγέρσεων, μέσα σε καθεστώτα κρατικής απουσίας και επικράτησης αναρχίας.
β. Ήρθαν σε επαφή με οπλισμό, οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από συμμαχικούς στρατούς και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον σύγχρονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΕΔ.
γ. Διαμόρφωσαν χαρακτήρα πολεμιστή και απέκτησαν τις απαραίτητες παραστάσεις για μελλοντικούς ηγήτορες του ελληνικού στρατού.
δ. Λειτούργησαν μέσα σε πολυεθνικά περιβάλλοντα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εθνοκαθάρσεις, βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αντιμαχομένων, και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κινδύνου στην εκτέλεση της αποστολής.
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ