Οικονομία
Πετάει ο χρυσός με Τραμπ! Ιστορικό υψηλό για το πολύτιμο μέταλλο
Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της τιμής στην αβεβαιότητα που προκαλεί η δασμολογική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους, που δημιουργούν υψηλή ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

Πετάει ο χρυσός. Πιο ακριβό από ποτέ είναι πλέον το κίτρινο μέταλλο, σπάζοντας για πρώτη φορά το ιστορικό υψηλό των 3.000 δολαρίων ανά ουγκιά. Από την αρχή του χρόνου, το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει άνοδο 12,7%.
Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της τιμής στην αβεβαιότητα που προκαλεί η δασμολογική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους, που δημιουργούν υψηλή ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.
Η Goldman Sachs αύξησε μάλιστα τις προοπτικές της για την τιμή του χρυσού στα 3.100 δολάρια ανά ουγκιά. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι «διαρθρωτικά υψηλότερη ζήτηση σε χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες θα προσθέσει επίσης 9% στην τιμή του χρυσού, μέχρι το τέλος του έτους».
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές απειλές από τη Δύση που έχουν αυξήσει την αξία του χρυσού.
Δύσκολες ώρες
Μεταξύ των λόγων είναι «οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα στις ΗΠΑ, οι εμπορικές εντάσεις που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία». Η Credit Mutuel εξηγεί ότι, κατά την άποψή της, το κλειδί βρίσκεται στους «οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο». «Οι δύσκολες ώρες είναι συχνά μεγάλος σύμμαχος του χρυσού, ειδικά όταν εμφανίζονται στον ορίζοντα οι καταιγίδες των κρίσεων και των εμπορικών πολέμων», λένε παράγοντες της αγοράς στη «Ναυτεμπορική».
Ωστόσο, «αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αμυντική κίνηση. Μια σειρά παραγόντων συνωμότησαν για να εκδηλωθεί ένα άνευ προηγουμένου ράλι για το πολύτιμο μέταλλο» τονίζουν και εξηγούν: «Υπάρχουν βασικοί λόγοι για τους οποίους τα πράγματα έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια: Ο απόηχος των χαλαρών νομισματικών πολιτικών στην εποχή του Covid, η αύξηση του πληθωρισμού και η εμπορική και διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Σε αυτόν τον κόσμο, ο χρυσός έχει γίνει βασικό πλεονέκτημα για τα αποθέματα των χωρών που επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και έτσι να είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε αντίποινα μέσω κυρώσεων. Αυτό με τη σειρά του επιδεινώθηκε από την απειλή του δασμολογικού πολέμου».
Όπως στην πετρελαϊκή κρίση
Είναι ενδεικτικό ότι από την περασμένη Δευτέρα, το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε πάνω από 80 δολάρια ανά ουγκιά.
Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου, το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει πάνω από 10% σε αξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επανειλημμένα την επιβολή δασμών και μόλις χθες απείλησε την Ε.Ε. με δασμούς 200% στο κρασί, τη σαμπάνια και άλλα αλκοολούχα ποτά, σε αντίποινα για τη φορολόγηση με 50% στις εισαγωγές αμερικανικού ουίσκι μπέρμπον στην Ευρώπη. «Το τελευταίο ράλι των τιμών του χρυσού είναι συγκρίσιμο με την άνοδο που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ή στα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μέχρι την κορύφωσή της το 2012. Η αύξηση της τιμής του χρυσού το 1979 ήταν 246% σε ετήσια βάση, σε ένα μόνο οικονομικό έτος. Μεταξύ 2009 και 2011, η αναπροσαρμογή ήταν 20% σε ετήσια βάση και η ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και έληξε τον Αύγουστο του 2020 συνοδεύτηκε με αύξηση κατά 33,5% σε ετήσια βάση».
Δασμοί και χρυσός
Σύμφωνα με αναλυτές στρατηγικής της αγοράς στον εμπορικό οίκο IG Asia, οι αμοιβαίοι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο κύμα αναταράξεων στην αγορά τούς επόμενους μήνες.
«Οι δύσκολες στιγμές είναι συχνά μεγάλος σύμμαχος του χρυσού, ειδικά όταν εμφανίζονται στον ορίζοντα οι καταιγίδες των κρίσεων και των εμπορικών πολέμων. Ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν πολύ περισσότερο από μια απλή αμυντική κίνηση, μια σειρά παραγόντων που συνωμότησαν για να εξαπολύσουν ένα άνευ προηγουμένου ράλι για αυτό το εμπόρευμα. Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι η ανοδική τάση στην τιμή του χρυσού είναι πιθανό να συνεχιστεί. Σε ένα περιβάλλον όπου οι εναλλακτικές λύσεις είναι σπάνιες, ο χρυσός παραμένει ένα ελκυστικό ασφαλές καταφύγιο. «Οι επενδυτές φοβούνται ότι ο εμπορικός πόλεμος που υποκίνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά και θα βλάψει την οικονομία τους επόμενους μήνες.
Επομένως, ο χρυσός παραμένει ένα ελκυστικό ασφαλές καταφύγιο», λέει ο στρατηγικός αναλυτής της IG, Γιαπ Τζουν Ρονγκ. «Η όρεξη για χρυσό είναι επί του παρόντος ισχυρή και θα μπορούσε να παραμείνει έτσι εάν συνεχιστεί αυτή η χαοτική χάραξη πολιτικής», προσθέτει ο Νίτες Σαχ, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στη WisdomTree. Η παγκόσμια εμπορική σύγκρουση, η οποία έχει κλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει πυροδοτήσει φόβους για ύφεση, αναμένεται άλλωστε να κλιμακωθεί. «Διατηρούμε την πρόβλεψη για συνέχιση της ανοδικής τάσης για τον χρυσό, με την τιμή να είναι θέμα χρόνου να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ των 3.050 δολαρίων», εκτιμούν οι αναλυτές της ANZ.
Χρυσός και δολάριο
Στην αύξηση της τιμής του χρυσού συνέβαλε και η τάση μεταξύ ορισμένων χωρών που προσπαθούν να διαχωριστούν από το δολάριο και να χρησιμοποιήσουν τις κεντρικές τους τράπεζες για να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Αυτή είναι η περίπτωση της Κίνας, η οποία το 2024 ήταν μια από τις χώρες που αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό, κατά 44 τόνους. Μόνο η Πολωνία, με αύξηση σχεδόν 90 τόνων, και η Ινδία, με αύξηση 72,6 τόνων, πρόσθεσαν στα θησαυροφυλάκιά τους περισσότερο χρυσό από την Κίνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας που αγοράζει περισσότερο χρυσό. «Οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα ομόλογα του Δημοσίου ως επένδυση για τα συναλλαγματικά τους αποθέματα», τονίζουν παράγοντες της αγοράς

Αναλύσεις
Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία.

Σε πλήρη εξέλιξη ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με στόχο τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους, επισημαίνει ο οικονομολόγος Φυσικών πόρων Γεώργιος Καρακατσάνης στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα.
Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι εξηγεί, τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν σε οργανωμένη πληροφορία. Σε ότι αφορά της χώρα μας, δυστυχώς είναι παρατηρητής και ακόλουθος όσων κοσμογονικών αλλαγών συμβαίνουν, καταλήγει, με εξαίρεση των επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τεχνολογική επανάσταση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ΗΠΑ, ορίζονται 55 στρατηγικά κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ των οποίων και οι 17 σπάνιες γαίες. Στις σπάνιες γαίες οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Κίνα στο 95%, χωρίς εναλλακτικούς προμηθευτές.
Για αυτό οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι ΣΚΟΠΥ έχουν αμέτρητες χρήσεις, στην προηγμένη τεχνολογία, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, ανεμογεννήτριες κ.λ.π…Το υπόβαθρο είναι η Κίνα, που το 2010 απέκτησε το μονοπώλιο με την κατανομή του Διεθνούς Εμπορίου και πλέον από το 2010 χρησιμοποιεί την μονοπωλιακή της δύναμη, στο κομμάτι της εξόρυξης όπου έχει μερίδιο 70% στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σημαντική θέση στον εξευγενισμό των κρίσιμων ορυκτών στρατηγικών πόρων. Το δεύτερο στάδιο της παραγωγής, έχει η Αυστραλία, που θεωρείται και συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στην τεχνολογική επανάσταση, το πολιτικό σύστημα είναι ακόλουθος των εξελίξεων και παρατηρητής ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακατσάνης.
Οικονομία
Ειδική Έκδοση: Η ενέργεια αλλάζει…περιβάλλον
Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.

«Εναλλασσόμενες» πολιτικές στην αγορά ενέργειας έφερε η εκλογή Τραμπ, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση καθυστερεί μεν, αλλά δεν ακυρώνεται, με το περιβάλλον να τελεί υπό την… προστασία κυβερνήσεων και αγορών, παραμένοντας όμως μερικώς εκτεθειμένο, άγνωστο για πόσο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον δασμολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Τραμπ.
Σε ένα εντόνως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να βασιστεί στο φυσικό αέριο για μεσοδιάστημα μεγαλύτερο του αρχικώς καθορισμένου, στον… δρόμο προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050. Παράλληλα, επενδύει συστηματικά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ και Κύπρο, Αίγυπτο, όπως και Γερμανία, αλλά και με όλες τις γειτονικές της χώρες.
Η χώρα καθιερώνεται, ταυτόχρονα, ως πύλη εισόδου LNG για την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ήδη πρωτοπορεί στις ΑΠΕ κατέχοντας τα ηνία στα φωτοβολταϊκά, αν και οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα για την οικονομική βιωσιμότητα των σχετικών έργων.
Σε μια περίοδο που όλοι ελπίζουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα ατονήσει και οι ενεργειακές επενδύσεις όντως θα μεγαλώσουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καταναλωτής, στην… πλάτη του οποίου γίνονται όλα, δεν απολαμβάνει φθηνή ενέργεια, ελπίζει όμως ότι το περιβάλλον θα παραμείνει υπό την προστασία μιας αγοράς που έχει το «πρόσωπο» να υπόσχεται τη βιωσιμότητα.
Ξεφυλλίστε το αφιέρωμα παρακάτω:
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Οικονομία
Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες- για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη και επώδυνη εξάρτησή τους από τις εισαγωγές σπάνιων γαιών.
Πρόκειται για τις πρώτες ύλες, οι οποίες χρειάζονται κυρίως για την οικονομία του 21ου αιώνα: τα ηλεκτρονικά προϊόντα, την ηλεκτροκίνηση και την πράσινη μετάβαση. Από τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς μέχρι στρατιωτικά αεροσκάφη όπως το F-35. Για την κατασκευή ενός μαχητικού F-35 απαιτούνται 400 κιλά σπάνιων γαιών.
Το πρόβλημα είναι ότι το 60% της εξόρυξης σπάνιων γαιών στον κόσμο, αλλά και το 93% της επεξεργασίας τους, ελέγχεται από την Κίνα.
Και όμως: «Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για τον πρόεδρο Τραμπ να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τις σπάνιες γαίες που χρειάζονται, χωρίς να έχουν ανάγκη την Κίνα», γράφει το αμερικανικό Foreign Policy και εξηγεί: «Αυτή η εναλλακτική δεν είναι άλλη από την ανακύκλωση. Οι ηλεκτρονικές συσκευές που συχνά καταλήγουν σε χωματερές, περιέχουν στοιχεία σπάνιων γαιών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή καινούριων προϊόντων.»
Μόνο οι ΗΠΑ απορρίπτουν σχεδόν επτά εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων κάθε χρόνο. «Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται ραγδαία επειδή όλοι έχουμε περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που αντικαθιστούμε όλο και πιο συχνά», εξηγεί η Ελίζαμπεθ Μπράου, ερευνήτρια στο Atlantic Council.
«Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται ραγδαία επειδή όλοι έχουμε περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που αντικαθιστούμε όλο και πιο συχνά», εξηγεί η Μπράου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το 2022, ο κόσμος απέρριψε ηλεκτρονικά απόβλητα που περιείχαν 31 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μετάλλων, 17 εκατομμύρια τόνους πλαστικών και 14 εκατομμύρια τόνους ορυκτών, γυαλιού και άλλων επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ανακυκλώθηκαν μόνο 19 εκατομμύρια τόνοι, κυρίως μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο οποίος υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και έχει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης.
«Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν να ελέγξουν τις σπάνιες γαίες που βρίσκονται σε σπίτια και κάδους απορριμμάτων , θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά την εξάρτησή τους από την Κίνα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη χώρα. Επιπλέον, δεν θα χρειαζόταν να πιέζουν την Ουκρανία για συμφωνία για τις σπάνιες γαίες», τονίζει η Ελίζαμπεθ Μπράου.
Πιο εύκολη από την …Ουκρανία
Η Αμερικανίδα ερευνήτρια παραδέχεται ότι η ανακύκλωση σπάνιων γαιών είναι εξαιρετικά δύσκολη και ως εκ τούτου μη ελκυστική οικονομικά, από εμπορική άποψη, γι’ αυτό και δεν γίνεται ακόμη σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται συνήθως σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες. Ενώ ορισμένες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων χρησιμοποιούν πολλά κιλά σπάνιων γαιών, οι συνδυασμένες σπάνιες γαίες σε ένα smartphone συνήθως δεν ζυγίζουν περισσότερο από 2 γραμμάρια. Επιπλέον, ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι κάθε σπάνια γαία πρέπει να εξαχθεί χωριστά.
«Αλλά η αξιοποίηση σπάνιων γαιών από τα ηλεκτρονικά απορρίμματα δεν θα πρέπει να είναι πιο δύσκολη από την εξαγωγή τους από απομακρυσμένους, ανεξερεύνητους βράχους στην Ουκρανία», προσθέτει η Μπράου.
Τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ουκρανίας βρίσκονται άλλωστε εντός ή κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, λέει ο Ερικ Τζόνσον, ανώτερο στέλεχος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας, μιλώντας στο περιοδικό Spectrum.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα του πραγματικού μεγέθους των αποθεμάτων της Ουκρανίας. «Τα στοιχεία για τις σπάνιες γαίες στην Ουκρανία προέρχονται από σοβιετικές μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960», σημειώνει το Spectrum. Οι σπάνιες γαίες είναι εμφανώς δύσκολο να εξαχθούν επειδή εμφανίζονται σε μικρές ποσότητες μέσα σε μεγάλους βράχους, καθιστώντας την εμπορική πτυχή οποιασδήποτε συμφωνίας εξαιρετικά αμφισβητήσιμη. Το Spectrum εκτιμά μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν γνωστά κοιτάσματα σπάνιων γαιών στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με οικονομικά βιώσιμο τρόπο».
Αντίθετα, οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία στην ανακύκλωση σπάνιων γαιών. Αυτό θα τονώσει επίσης την έρευνα και ανάπτυξη, θα ενισχύσει την καινοτομία σε εγχώριο επίπεδο και θα μειωθεί η εξάρτηση από τις σπάνιες γαίες της Κίνας.
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον