Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ποιος είναι ο «dealmaker» του Τραμπ με τον Πούτιν

Αν και εντελώς αρχάριος στη διπλωματία, ο 68χρονος Γουίτκοφ, θεωρείται πλέον το δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ για τις δύσκολες αποστολές.

Δημοσιεύτηκε στις

Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν παντελώς άγνωστος: ο Στιβ Γουίτκοφ, που σήμερα έχει τα γενέθλιά του – γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1957 – είναι ο ειδικός διαπραγματευτής του Ντόναλντ Τραμπ, που ταξίδεψε στη Ρωσία για να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν να συμφωνήσει με το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Γουίτκοφ έδωσε «πρόσθετες πληροφορίες» και έλαβε ένα «ραβασάκι» για τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ίδιος ο Γουίτκοφ, ωστόσο, έφυγε «αόρατος» από το Κρεμλίνο και χωρίς να κάνει δήλωση μετά τη συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν και εντελώς αρχάριος στη διπλωματία, ο 68χρονος Γουίτκοφ, θεωρείται πλέον το δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ για τις δύσκολες αποστολές.

Διορίστηκε από τον Τραμπ, ειδικός  απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, στις 12 Νοεμβρίου του 2024 -λίγες μόλις ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές. Και έπαιξε τον βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς .

Ενας Άραβας, ανώτερος αξιωματούχος, είπε ότι είναι σαφές σε όλους στην περιοχή, ότι ο Γουίτκοφ είναι ο απόλυτος εκπρόσωπος του Τραμπ. «Αν  θέλετε να συνάψετε μια συμφωνία με τον Τραμπ, θα το κάνετε πρώτα με τον Γουίτκοφ»,πρόσθεσε. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι ο δισεκατομμυριούχος πέτυχε κάτι που ο κόσμος περίμενε εδώ και μήνες, στη Μέση Ανατολή.

Ο τέλειος διαπραγματευτής

Ο Γουίτκοφ είναι πλέον μια σταθερή παρουσία στη διεθνή σκηνή, ακόμη περισσότερο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει έναν δεύτερο άνθρωπο σε αυτό το σημαντικό πόστο, με τον Γουίτκοφ. Κάποιον που έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Λευκό Οίκο από τον Ρούμπιο.

«Οι πιο σημαντικοί σύμβουλοί του Τραμπ  δεν προέρχονται από το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής», εξηγεί ο Ντάνιελ Μπρέσνερ ,αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών. «Πιθανότατα αυτό αντανακλά την πεποίθηση του Τραμπ ότι οι διεθνείς σχέσεις έχουν να κάνουν με την εξουσία και, όπως λέει ο Τραμπ, δεν πρέπει να …ξεριζώνονται». Και  ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι βρήκε στον Γουίτκοφ τον τέλειο άνθρωπο για τη δουλειά.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων βοήθησε άλλωστε να πειστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να απελευθερώσει τον 63χρονο Αμερικανό καθηγητή Μαρκ Φόγκελ, ο οποίος εργαζόταν ως εκπαιδευτικός σε αμερικανικό σχολείο στη Μόσχα και είχε καταδικασθεί τον Ιούλιο 2022 σε κάθειρξη 14 ετών, επειδή είχε φέρει στη Ρωσία κάνναβη. Για ιατρική χρήση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το  ταξίδι του στο Κρεμλίνο ήταν επίσης, μια «παράκαμψη» στο δρόμο του προς τη Ντόχα, όπου προσπαθεί επί του παρόντος να πείσει και πάλι τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς να συνεχίσουν την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και να συμφωνήσουν σε μια άλλη ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Γουίτκοφ θα είναι επίσης ο βασικός εκπρόσωπος του Τραμπ στις συνομιλίες που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος με το Ιράν. Για να προσπαθήσει να επιτύχει μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη μέσα στη χρονιά, όπως λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Καμμία διπλωματική εκπαίδευση

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο Γουίτκοφ δεν έχει καμία διπλωματική εκπαίδευση. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τον σημερινό του ρόλο και τις ευθύνες του, πρέπει να εξετάσει τη σχέση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως και ο Τραμπ, ο Γουίτκοφ είναι Νεοϋορκέζος. Γιος ενός Εβραίου ράφτη γυναικείων παλτών μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ και  αποφοίτησε από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Hofstra το 1983 με πτυχίο νομικής. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη δικηγορική εταιρεία ακινήτων Dreyer & Traub , στην Πάρκ Αβενιου.

Ο 68χρονος σήμερα Γουίτκοφ  έκανε μεγάλη περιουσία, αρχικά ως εταιρικός δικηγόρος και στη συνέχεια ως επικεφαλής εταιρειών ακινήτων. Μπήκε στον κλάδο των ακινήτων το 1997, ιδρύοντας την  Witkoff Group, μια συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων στη Νέα Υόρκη, μέσω της οποίας αγόρασε κτίρια με περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα στην οικονομική μητρόπολη, κατά τη διάρκεια της ακμής του real estate της δεκαετίας του 1980.

Φιλία με ένα σάντουιτς

Η φιλία του με τον Τραμπ χρονολογείται επίσης από εκείνη την εποχή. Ο Γουίτκοφ είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, σε δίκη του Τραμπ για απάτη, με αφορμή ένα… σάντουιτς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν το 1986 σε ένα delicatessen στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ δεν είχε μετρητά πάνω του, αλλά παρήγγειλε ένα «σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί», το οποίο πλήρωσε ο Γουίτκοφ, όπως γράφει ο Economist.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θυμήθηκε αυτή τη χειρονομία, σε συνάντηση με τον Γουίτκοφ επτά χρόνια αργότερα και από τότε έγιναν οι καλύτεροι φίλοι.

Κατά την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε συμβουλές από τον Γουίτκοφ για φορολογικά θέματα. Τον τελευταίο χρόνο της πρώτης του προεδρίας, ο Τραμπ τον επιβράβευσε με τον διορισμό του στην οργάνωση «Great American Economic Revival Industry Group», που  σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της  πανδημίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο δισεκατομμυριούχος Γουίτκοφ  δώρισε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του Τραμπ.

Σχέση εμπιστοσύνης

Η στενή σχέση εμπιστοσύνης του Τραμπ για τον Γουίτκοφ εδράζεται και στο γεγονός ότι και οι δύο προέρχονται από το ίδιο υπόβαθρο -τον  σκληρό κόσμο των ακινήτων της Νέας Υόρκης .Πιθανότατα αυτό έπεισε τον Τραμπ να αφήσει τη λύση στις δύο πιο σημαντικές κρίσεις εξωτερικής πολιτικής στον Γουίτκοφ. Αν ο Τραμπ εκτιμά οτιδήποτε, αυτό είναι οι «διαπραγματευτές» -μια ιδιότητα για την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρέσκεται να καυχιέται.

Η διπλωματία δεν είναι ούτως ή άλλως θέμα του Τραμπ – κάτι που αντανακλάται και στη συμπεριφορά του στην εξωτερική πολιτική. Είτε επρόκειτο για την ταπείνωση καταστροφική του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο , είτε για τις γκροτέσκες φαντασιώσεις του για τη Λωρίδα της Γάζας ως τοποθεσία για επενδύσεις σε ακίνητα, ο Τραμπ φαίνεται να αδιαφορεί για τις διαπραγματευτικές ικανότητες και τα διεθνή έθιμα.

Υπάρχει μια μακρά παράδοση Αμερικανών προέδρων να διορίζουν άτυπους συμβούλους και απεσταλμένους για να διεξάγουν διαπραγματεύσεις ή να τους ζητούν να τους συμβουλεύουν, λέει ο Ίαν Λέζερ, Διευθύνων Σύμβουλος του γραφείου του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες. «Η εμπιστοσύνη ήταν συχνά πιο σημαντική από την ίδια την διπλωματική τεχνογνωσία».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Axios», υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ληφθεί υπόψη: οι διαπραγματευτικές ικανότητες του Γουίτκοφ. «Θα πρέπει να έχει καλή αίσθηση του πότε να επιλέξει μια προσεκτική, ήπια διαπραγματευτική προσέγγιση – και πότε να δείξει σκληρότητα. Αυτές είναι δεξιότητες που λέγεται ότι απέκτησε από τον κόσμο του real estate της Νέας Υόρκης», γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά.

«Πράγματι, ο Γουίτκοφ  έχει ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για υψηλόβαθμους διπλωμάτες», λέει ο Λέζερ και προσθέτει: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πιστεύει στην παραδοσιακή αρχή ότι «το βελούδινο γάντι των πολυμερών θεσμών θα πρέπει να υπερκαλύπτει τη ατσάλινη γροθιά της στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ πιστεύει ότι όλα αυτά είναι γελοία – θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κορυφαία παγκόσμια δύναμη και πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα».

Διεθνή

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας που καθώς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία του G-7 φέτος, είπε στους συμμάχους ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η δήλωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ακυρωθείσα δήλωση της G7 αναμενόταν να περιγράφει την επίθεση στο Σούμι ως «απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με προσχέδια που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «τρομερή» την επίθεση σε δημοσιογράφους ως «τρομερή», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι «του είπαν ότι η Ρωσία έκανε λάθος».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όλα δείχνουν πως το κλίμα αισιοδοξίας στις επαφές Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν για την θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελέγχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διατηρείται. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του σταθμού μας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικός απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Ουίτκοφ, λέγοντας ότι «δεν ήταν ούτε κακή, ούτε καλή» αλλά διευκρίνισε ότι «αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια».

Το ερχόμενο Σάββατο η δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν

Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο, 19 Απριλίου, οι Αραγτσί και Ουίρκοφ θα συναντηθούν ξανά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, παρότι τις τελευταίες μέρες αυξάνονταν οι φήμες ότι θα ήταν πιθανόν η δεύτερη αυτή επαφή να γίνει στη Ρώμη. Όπως προκύπτει από διαρροές που προέρχονται κυρίως από ιρανικά μέσα, η ιρανική πλευρά φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση να γίνει στη Ρώμη, επειδή την ίδια ημέρα θα βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Βανς. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ως προς τον καθορισμό του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει στη Ρωσία όλη την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην διάθεσή του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως και διαψεύσθηκε από καμία πλευρά.

Το Ισραήλ προβληματίζεται από διφορούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ εκφράζονται σημαντικοί προβληματισμοί από την έκβαση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν, και κυρίως από τα διφορούμενα μηνύματα που προβάλει στις εκάστοτε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Στίβεν Ουίτκοφ. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Ουίτκοφ άλλοτε εκφράζει πιο διαλλακτικές θέσεις έναντι του Ιράν, υπονοώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έφερνε αντιρρήσεις να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που προσιδιάζει στη συμφωνία του 2015 που προωθήθηκε από την θητεία Ομπάμα. Άλλοτε όμως, υιοθετεί πιο σκληρή στάση, συμφωνώντας με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντόναλντ Τραμπ, που επανήλθε σήμερα με τις απειλές του περί «ανοίγματος των πυλών της κολάσεως» εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη που βρίσκονται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη.

Θα εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν;

Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι στην Τεχεράνη το κλίμα αρχίζει να διαφαίνεται πιο διαλλακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονται δημόσια απόψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα περίοδο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Πρόσφατα μάλιστα, ο ρεφορμιστής Ιρανός κληρικός Μοχσέν Ρουχαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Khabar Online, τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προωθούσε το κλίμα για συνεννόηση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες οι ιρανικές αρχές φέρονται να έχουν αφαιρέσει καθεστωτικά σύμβολα από το κτήριο, που άλλοτε στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο της Τεχεράνης. Επικαλούμενος δύο φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές θέσεις της ιρανικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ, μέχρι πρότινος, η πρόσοψη της πάλαι ποτέ αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με γιγαντοαφίσα του Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης – ο οποίος τιμάται στο Ιράν ως εθνικός ήρωας αφού εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στην Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 -.

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που διατηρείται στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα δεν σημειώνουν πρόοδο. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας απόψε στο BBC, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εν τέλει θα απορρίψει την πρόσφατη αναθεωρημένη ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας, επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τον θύλακα ούτε δέχεται τον τερματισμό του πολέμου μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νομοσχέδιο για τον αφοπλισμό του PKK εισηγήθηκε το φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία!

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) ζήτησε από το τουρκικό Κοινοβούλιο να ανοίξει τον δρόμο για νέα ειρηνευτική διαδικασία με την θέσπιση νομοθεσίας που θα υποστηρίζει τον αφοπλισμό του PKK.

To PKK κήρυξε εκεχειρία τον Μάρτιο έπειτα από την ιστορική έκκληση του φυλακισμένου από το 1999 ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάθεση των όπλων και διάλυση της οργάνωσης. Η κίνηση αυτή θα ανοίξει εν δυνάμει τον δρόμο για τον τερματισμό της 40ετούς σύγκρουσης με την κουρδική ένοπλη οργάνωση.

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Η προηγούμενη ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε το 2015 οδηγώντας σε επανέναρξη των συγκρούσεων.

Μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, η συμπροεδρεύουσα του DEM Τουλάι Χατιμογκουλάρι δήλωσε ότι η ειρηνευτική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επιτραπεί στον Οτσαλάν να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο και με την θέσπιση προπαρασκευαστικού πλαισίου.

«Πώς μπορεί αυτό το προπαρασκευαστικό πλαίσιο να θεσπισθεί; Διασφαλίζοντας στον κ. Οτσαλάν την ελευθερία να εργασθεί και να επικοινωνήσει. Επιτρέποντας στο κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο που θα διευκολύνει την διαδικασία αφοπλισμού του PKK», είπε.

«Αν κάνουμε αυτά τα βήματα ως πρώτη κίνηση, όλη η Τουρκία θα αναπνεύσει με ανακούφιση», πρόσθεσε.

Το DEM ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα», σε μία σπάνια στιγμή διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το PKK, που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και πολλές δυτικές χώρες, αναμένεται να ψηφίσει για τον αφοπλισμό και την διάλυσή του κατά τη διάρκεια συνεδρίου που προτείνεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29  και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Ενδιαφέροντα7 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή8 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία9 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή10 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή