Ακολουθήστε μας

Αθλητικά

Πως το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να ξαναγράψει την ιστορία

Το ποδόσφαιρο έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι – είναι πλέον ένα ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας.

Δημοσιεύτηκε στις

Στο Αζερμπαϊτζάν, το ποδόσφαιρο έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι – είναι πλέον ένα ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας. Κάτω από το καθεστώς Αλίγιεφ, κλαμπ όπως η Καραμπάχ FC και η Iravan FK χρησιμοποιούνται για την αναμόρφωση ιστορικών αφηγήσεων και τη διεκδίκηση εδαφικών διεκδικήσεων.

Η Qarabağ FK, που χαρακτηρίζεται ως «σύλλογος προσφύγων», υποστηρίζεται οικονομικά όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά για να ενισχύσει την ιδέα ότι το Αρτσάχ είναι μέρος της ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν. Η διεθνής παρουσία του στις διοργανώσεις της UEFA βοηθά στην εξομάλυνση αυτού του μηνύματος παγκοσμίως.

Τώρα, με την Iravan FK -που πήρε το όνομά του από το Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας- το Αζερμπαϊτζάν προχωρά τον αφηγηματικό του πόλεμο παραπέρα. Χωρίς πραγματικούς δεσμούς με το αρμενικό ποδόσφαιρο, αυτός ο νέος σύλλογος είναι μια τολμηρή κίνηση στην εκστρατεία του καθεστώτος για τη μετονομασία της αρμενικής ιστορίας .

Δεν πρόκειται για διπλωματία ή αθλητισμό, αλλά για αφηγηματικό πόλεμο που υποστηρίζεται από το κράτος.

Χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο – ένα μέσο σύνδεσης και κοινής εμπειρίας – το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να αντικαταστήσει την πολιτιστική μνήμη, να μειώσει την αρμενική κληρονομιά και να επανασυσκευάσει την εδαφική φιλοδοξία του.

Υπενθυμίζεται, ότι με την Καραμπάχ έπαιξε φέτος ο Ολυμπιακός την τελευταία αγωνιστική της League Phase του Europa League, ενώ το 2016 είχε παίξει εναντίον της και ο ΠΑΟΚ για τους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης.

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με αρμενικό κατά βάση πληθυσμό διεκδικήθηκε τόσο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, όσο και από την Πρώτη Δημοκρατία της Αρμενίας, όταν οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1918, μετά την πτώση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Κατά τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, το 1923, ιδρύθηκε η αυτόνομη περιοχή (όμπλαστ) του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η περιοχή υπήρξε το κέντρο μιας νέας διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Το 1991, ένα δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τη γειτονική επαρχία Σαχουμιάν και οδήγησε στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Οι μεγάλης κλίμακας εθνοτικές συγκρούσεις οδήγησαν στον Πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο διάστημα 1991-1994, που τελείωσε με κατάπαυση του πυρός και διαμόρφωσε τα σύνορα που υπήρχαν μέχρι το 2020 όπου ξέσπασε ο δεύτερος πόλεμος στην περιοχή και η Αρμενία με συμφωνία εκεχειρίας επέστρεψε μέρος της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν προεδρική δημοκρατία (μετά το δημοψήφισμα του 2017, όπου εγκρίθηκε και η μετονομασία της χώρας) με ένα νομοθετικό σώμα. Η εξάρτηση του Αρτσάχ από την Αρμενία σε πολλούς τομείς ήταν τόσο μεγάλη που λειτουργούσε ως ντε φάκτο μέρος της Αρμενίας. Η χώρα ήταν ορεινή, ενώ ο πληθυσμός ήταν κυρίως χριστιανικός και στενά συνδεδεμένος με την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Πολλά ιστορικά μοναστήρια είναι δημοφιλή στους τουρίστες, που προέρχονται ως επί το πλείστον από την αρμενική διασπορά, καθώς τα ταξίδια διεξάγονται εύκολα μόνο μεταξύ της Αρμενίας και του Αρτσάχ.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των εναπομεινάντων εδαφών που παρέμειναν υπό την κυριαρχία του Αρτσάχ μετά τον πόλεμο του 2020, η οποία έληξε με παράδοση των Αρμενικών αυτονομιστικών δυνάμεων μετά από 24 ώρες. Ύστερα ανακοινώθηκε πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 η Δημοκρατία του Αρτσάχ θα πάψει να υφίσταται με τη διάλυση όλων των κυβερνητικών θεσμών και οργανώσεων.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Ο Σερραίος κόουτς που κάνει καριέρα στο Καζακστάν

Μέχρι της στιγμής που αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα, έχοντας ήδη «καρφώσει» σημαιάκια σε διάφορα σημεία του χάρτη, πριν συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο μακρινό Καζακστάν, το οποίο -ποδοσφαιρικά- μοιάζει πολύ μακριά από την Ελλάδα, η Ζένις της πρωτεύουσας της χώρας, Αστανά, έχει Έλληνα προπονητή και καθόλου άγνωστο στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για τον Άκη Βάβαλη, ο οποίος στην Ελλάδα «καθιερώθηκε» ως ο «βοηθός του Σάββα Παντελίδη».

Μέχρι της στιγμής που αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα, έχοντας ήδη «καρφώσει» σημαιάκια σε διάφορα σημεία του χάρτη, πριν συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής.

Ο γεννημένος, στις Σέρρες, το 1985, Άκης Βάβαλης, διέγραψε πορεία, όντας στο πλευρό του νυν προπονητή του Αστέρα Τρίπολης, ενώ βρέθηκε και σε Ηρακλή και Άρη, στη Super League, όπως και σε Παναιτωλικό και Ατρόμητο.

Ο Άκης Βάβαλης αποφάσισε, πριν τρία και κάτι χρόνια, να φύγει από την Ελλάδα έχοντας ως πρώτο σταθμό τη Σουηδία και τη Βάσαλουντ.

Συνέχισε στη Βουλγαρία με την Κρούμοβγκραντ, πήγε Κόσοβο για να προπονήσει την Ντρίτα και από τον Μάιο του 2024, ταξίδεψε στο Καζακστάν για χάρη της -τελευταίας στη βαθμολογία- Ζένις στην οποία, σύντομα θα συμπληρώσει ένα χρόνο παρουσίας.

Μεσούσης της περσινής περιόδου, και λίγο διάστημα μετά το χειμωνιάτικο break, ο Βάβαλης ανέλαβε τα καθήκοντά του και κατάφερε να σώσει την ομάδα, η οποία έμοιαζε καταδικασμένη σε πτώση. Το έργο του εκτιμήθηκε κι έτσι συνέχισε εκεί, θέλοντας να φτιάξει το όνομά του, πριν καταγράψει… μίλια προς άλλη κατεύθυνση.

Το Καζακστάν μπορεί ως τουριστικό ή ποδοσφαιρικός προορισμός να είναι «δύσκολος» και να μην κάνει γκελ στους Ευρωπαίους, αλλά το ποδόσφαιρο εκεί ανοδική τροχιά και εκπροσώπους στις διοργανώσεις της UEFA.

Πέρσι σώθηκε, φέτος πάει για κάτι περισσότερο

Η Ζένις του Άκη Βάβαλη, για να μείνει στην Premier League του Καζακστάν χρειάστηκε να κερδίσει ομάδες, που μόνο τυχαίες δεν τις λες.

Ορντάμπασι, Τόμπολ Κοστανάι ήταν μεταξύ εκείνων, ενώ κόντρα σε Αστανά και Καϊράτ πήρε ισοπαλίες, αλλά περισσότερο από πολύτιμες, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ.

Το πρωτάθλημα στο Καζακστάν ξεκίνησε τον Μάρτιο και, μέχρι στιγμής, η Ζένις δεν έχει κερδίσει σε τέσσερις αγωνιστικές, μετρώντας ισάριθμες ισοπαλίες.

Τη Δευτέρα (13/4) όμως η Ζένις επικράτησε της Ακτομπέ με 1-0, κάνοντας αρχή στις… νίκες και προσδοκώντας κάτι ανάλογο και στο πρωτάθλημα.

ΠΗΓΗ: Metrosport

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Η διπλωματία του πινγκ πονγκ: Το αμερικανικό μπαλάκι που πέρασε το Σινικό Τείχος

Μια απροσδόκητη αποστολή Αμερικανών διασχίζει τη γέφυρα που ενώνει το Χονγκ Κονγκ με την κινεζική ενδοχώρα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 10 Απριλίου 1971, μια απροσδόκητη αποστολή Αμερικανών διασχίζει τη γέφυρα που ενώνει το Χονγκ Κονγκ με την κινεζική ενδοχώρα. Δεν κρατούν ούτε όπλα ούτε διπλωματικές βαλίτσες – κρατούν ρακέτες.

Εννέα παίκτες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, τέσσερις παράγοντες, δύο σύζυγοι. Είναι οι πρώτοι Αμερικανοί πολίτες που πατούν κινεζικό έδαφος από το 1949, όταν οι κομμουνιστές του Μάο καταλαμβάνουν την εξουσία. Και μαζί τους, δέκα δημοσιογράφοι – πέντε από αυτούς Αμερικανοί – σπάνε τη σιωπή που κρατούσε πάνω από είκοσι χρόνια.

Η Αμερική και η Κίνα βρίσκονται σε παγωμένες σχέσεις από την Κομμουνιστική Επανάσταση και ακόμη περισσότερο μετά τον Πόλεμο της Κορέας, όπου βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το 1971, στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, φιλοξενούνται οι 31οι Παγκόσμιοι Αγώνες Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Οι δύο αντιπροσωπείες – Αμερικανική και Κινεζική – δεν έχουν καμία διπλωματική ή οικονομική σχέση.

Κι όμως, στις 6 Απριλίου η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με έκπληξη μια απρόσμενη εξέλιξη: η ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει πρόσκληση από την κινεζική ομάδα να επισκεφθεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Μια πρόσκληση που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας και θα μείνει γνωστή ως «διπλωματία του πινγκ-πονγκ».

Μια τυχαία συνάντηση που άνοιξε πόρτες

Κατά τη διάρκεια του 31ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, ο Αμερικανός παίκτης Γκλεν Κάουαν χάνει το λεωφορείο της ομάδας του. Βρίσκεται να επιβιβάζεται στο λεωφορείο της κινεζικής ομάδας, όπου ο Κινέζος πρωταθλητής Ζούανγκ Τσετούνγκ τον προσεγγίζει και του προσφέρει ένα δώρο: ένα μεταξένιο μαντήλι με απεικόνιση των βουνών Χουανγκσάν.

Ο Κάουαν, αν και δεν έχει κάτι αντίστοιχο να προσφέρει εκείνη τη στιγμή, ανταποδίδει την επόμενη ημέρα με ένα μπλουζάκι που φέρει το σύμβολο της ειρήνης και τη φράση “Let It Be”. Αυτή η φιλική ανταλλαγή δώρων απαθανατίζεται από τους δημοσιογράφους και γίνεται πρωτοσέλιδο, δημιουργώντας ένα κύμα θετικής δημοσιότητας.

Xihnua

Η απρόσμενη πρόσκληση

Στις 6 Απριλίου 1971, η κινεζική κυβέρνηση, με την έγκριση του Προέδρου Μάο Τσετούνγκ, προσκαλεί επίσημα την αμερικανική ομάδα να επισκεφθεί την Κίνα.

Η πρόσκληση γίνεται δεκτή, και στις 10 Απριλίου 15 άτομα διασχίζουν τη γέφυρα από το Χονγκ Κονγκ προς την κινεζική ενδοχώρα, γινόμενοι οι πρώτοι Αμερικανοί που επισκέπτονται την Κίνα από το 1949.

Μια εβδομάδα γεμάτη ιστορία

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης παραμονής τους, από τις 11 έως τις 17 Απριλίου, οι Αμερικανοί αθλητές συμμετέχουν σε φιλικούς αγώνες με τους Κινέζους ομολόγους τους (και χάνουν), επισκέπτονται το Σινικό Τείχος, το Θερινό Παλάτι και άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα.

Η κινεζική κυβέρνηση οργανώνει δεξιώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιδεικνύοντας τη φιλοξενία της. Ο Πρωθυπουργός Τσου Εν-Λάι, σε επίσημο δείπνο στο Μέγαρο του Λαού, δηλώνει: «Έχετε ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των λαών μας».

National Committee on United States-China Relations records

Η επίσκεψη αυτή δεν είναι απλώς μια αθλητική ανταλλαγή, αλλά σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς διπλωματικών εξελίξεων. Τον Ιούλιο του 1971, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, πραγματοποιεί μυστική επίσκεψη στο Πεκίνο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον τον Φεβρουάριο του 1972. Αυτές οι επαφές οδηγούν στη σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλάζοντας τον γεωπολιτικό χάρτη της εποχής.

U.S. National Archives and Records Administration

Η κληρονομιά της διπλωματίας του πινγκ-πονγκ

Μια τυχαία συνάντηση μεταξύ δύο αθλητών οδηγεί σε μια σειρά γεγονότων που αλλάζουν την πορεία της ιστορίας. Μία μικρή πράξη καλοσύνης έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Θα μπορούσε άραγε να συμβεί σήμερα κάτι ανάλογο;

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικά

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων-Μουντιάλ 2026: Αντίκτυπος 62 δις στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Το νέο διηπειρωτικό τουρνουά συλλόγων, το οποίο θα κάνει ντεμπούτο φέτος, θα 40,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η διοργάνωση τουρνουά των εθνικών ομάδων (2026) θα προσθέσει ακόμα 21,1 δισ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ποτέ άλλοτε το ποδόσφαιρο δεν δημιούργησε τόσες πολλές μπίζνες… Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2025 και το Μουντιάλ την επόμενη χρονιά θα έχουν αντίκτυπο έως και 62 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την Open Economics (OE).

Το νέο διηπειρωτικό τουρνουά συλλόγων, το οποίο θα κάνει ντεμπούτο φέτος, θα 40,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η διοργάνωση τουρνουά των εθνικών ομάδων (2026) θα προσθέσει ακόμα 21,1 δισ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2025 θα προσελκύσει συνολικά 3,7 εκατομμύρια θεατές, οι οποίοι θα συρρεύσουν στις έντεκα διοργανώτριες πόλεις του τουρνουά.

Από τα 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια που θα συνεισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ, τα 9,6 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν στον άμεσο αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ακαθάριστα έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να ξεκλειδώσει 3,36 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικά επιδόματα στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τη δημιουργία περίπου 105.000 θέσεων εργασίας.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Μουντιάλ θα συνεισφέρουν συνολικά 26,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ΟΕ, η διοργάνωση το 2026 θα μπορούσε να προσφέρει 8,28 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικά επιδόματα και να στηρίξει τη δημιουργία σχεδόν 824.000 θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ, μελέτες προβλέπουν ότι θα μπορούσε να καταγραφεί ακαθάριστη παραγωγή 30,5 δισ. δολαρίων και ΑΕΠ 17,2 δισ.

Η FIFA προβλέπει έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προέρχονται από τον εορτασμό της πρώτης διοργάνωσης του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με 32 ομάδες.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η τιμολόγηση που αντιστοιχεί στις συμφωνίες χορηγίας που υπέγραψε πρόσφατα η FIFA με την εταιρεία AB InBev, τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε χρηματικό έπαθλο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα διανεμηθεί στους 32 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος του οργανισμού, διαβεβαίωσε ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων δεν θα είναι μόνο η κορυφή του ποδοσφαίρου των συλλόγων, αλλά και μια ζωντανή επίδειξη αλληλεγγύης που θα ωφελήσει τους συλλόγους γενικά, σε μια κλίμακα που δεν έχει γίνει ποτέ άλλη διοργάνωση».

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή15 λεπτά πριν

Νομοσχέδιο για τον αφοπλισμό του PKK εισηγήθηκε το φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία!

Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις...

Ενδιαφέροντα45 λεπτά πριν

Δεύτερη απόρριψη των υπέρογκων αξιώσεων Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Δημητριάδη ότι ήταν συκοφαντικά σε βάρος του 5 δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών»...

Άμυνα1 ώρα πριν

Η Ινδία στον πόλεμο των άστρων! Κατασκεύασε το πρώτο φουτουριστικό όπλο λέιζερ – Δοκιμή με κατάρριψη σμήνους drone

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και...

Απόψεις2 ώρες πριν

Προ των πυλών η αλλαγή του νέου καθεστώτος στη Συρία

Ο γεωπολιτικος οργασμός που είδαμε στην αρχή της ανατροπής του Άσαντ γειωθηκε εξαιτίας των σφαγων αλλόθρησκων που πράττονται μέχρι σήμερα.

Διεθνή2 ώρες πριν

Εκδόθηκε στην Ινδία ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βομβάη! Τον αποκήρυξε το Πακιστάν

Η Ινδία υποστηρίζει σταθερά ότι οι επιθέσεις στη Βομβάη του 2008 ενορχηστρώθηκαν με ενεργό υποστήριξη από τρομοκρατικές ομάδες με έδρα...

Δημοφιλή