Διεθνή
Ρουμανία: Σε αναζήτηση αντικαταστάτη του Γκεοργκέσκου η ακροδεξιά ενόψει επανάληψης των προεδρικών εκλογών
Η Ρουμανία πρόκειται να επαναλάβει τις προεδρικές εκλογές σε δύο γύρους στις 4 και 18 Μαΐου, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την αρχική ψηφοφορία τον Δεκέμβριο μετά από κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη υπέρ του Γκεοργκέσκου, τις οποίες αρνήθηκαν η Μόσχα και ο Γκεοργκέσκου.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα συμμετείχε στην κούρσα για την επανάληψη των προεδρικών εκλογών του Μαΐου την Τετάρτη, καθώς η σκληρή δεξιά προσπάθησε να διασφαλίσει ότι θα είχε έναν υποψήφιο στη διαμάχη, αφού η απαγόρευση του φιλορώσου Καλίν Γκεοργκέσκου άνοιξε τον δρόμο για νέες κάλπες.
Η Ρουμανία πρόκειται να επαναλάβει τις προεδρικές εκλογές σε δύο γύρους στις 4 και 18 Μαΐου, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την αρχική ψηφοφορία τον Δεκέμβριο μετά από κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη υπέρ του Γκεοργκέσκου, τις οποίες αρνήθηκαν η Μόσχα και ο Γκεοργκέσκου.
Η ακύρωση του ψηφοδελτίου έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ελευθερία του λόγου και την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων.
Ο κομβικός ρόλος του Βίκτορ Πόντα
Με τη ακροδεξιά να αγωνίζεται πριν από τη λήξη της προθεσμίας του Σαββάτου για να αντικαταστήσει τον Γκεοργκέσκου, ο οποίος προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, ο Πόντα, πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που κινήθηκε προς τα δεξιά τον περασμένο χρόνο, θα μπορούσε να συγκεντρώσει ψήφους από όλο το πολιτικό φάσμα.
«Ο Βίκτορ Πόντα θα κλέψει μερικές ψήφους από την αριστερά και τους υπερεθνικιστές», δήλωσε ο Σέργκιο Μισκόιου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπάμπες-Μπολιάι.
«Στόχος του είναι να αποδείξει στους συντηρητικούς λομπίστες των ΗΠΑ ότι έχουν μια εναλλακτική από τον Γκεοργκέσκου, μια πιο έμπειρη και λογική».
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας έχει ημιεκτελεστικό ρόλο που περιλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου που αποφασίζει για τις δαπάνες στρατιωτικής βοήθειας και άμυνας.
Μπορούν επίσης να ασκήσουν βέτο στις ψήφους της ΕΕ που απαιτούν ομοφωνία, καθιστώντας τον ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που το μπλοκ προσπαθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να αναπτύξει τη στρατηγική του για την Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται για τη διαμεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ, η ακροδεξιά προσπάθησε να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον ένας από τον αριθμό τους θα κατατεθεί στους ψηφοφόρους. Ο ίδιος ο Γκεοργκέσκου έχει σταματήσει να υποστηρίζει έναν αντικαταστάτη.
Ο Γκέοργκ Σιμιόν, αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Ρουμανίας, η Συμμαχία Ενώνοντας Ρουμάνους, και η Αναμαρία Γαβρίλα, η ηγέτης του Κόμματος Νέων, ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι θα υποβάλουν υποψηφιότητες στο κεντρικό εκλογικό γραφείο για να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον μία από αυτές θα γίνει αποδεκτή.
«Μόλις γίνουν οριστικά αποδεκτές οι υποψηφιότητές μας, ένας από εμάς θα αποσυρθεί», είπε ο Γαβρίλα στη δήλωση με τον Σιμιόν μετά τη συνάντηση με τον Τζορτζέσκου. «Πρέπει να δώσουμε όλες τις ευκαιρίες σε αυτό το (υπερεθνικιστικό) κίνημα».
Όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να επικυρωθούν από το εκλογικό γραφείο.
Ο δεύτερος γύρος
Ο Σιμιόν ερευνάται για υποκίνηση βίας μετά τον αποκλεισμό του Γκεοργκέσκου. Λέει ότι η έρευνα είναι μια προσπάθεια να τον συσχετίσουν με μια βίαιη διαμαρτυρία στην οποία δεν παρευρέθηκε.
Ούτε ο Σιμιόν ούτε ο Γαβρίλα έχουν κάνει ανοιχτά φιλορωσικές δηλώσεις όπως αυτές του Γκεοργκέσκου. Αλλά και τα τρία ακροδεξιά κόμματα στο κοινοβούλιο καταψήφισαν έναν νόμο που επιτρέπει στη Ρουμανία να καταρρίπτει drones που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της – κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα καθώς η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία πέρα από τον ποταμό Δούναβη από τη Ρουμανία.
Οι αναλυτές λένε ότι εάν η υποψηφιότητα του Σιμιόν γίνει αποδεκτή, έχει καλές πιθανότητες να φτάσει στον δεύτερο γύρο. Εκεί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Νικουσορ Νταν, τον κεντρώο δήμαρχο της πρωτεύουσας Βουκουρεστίου, ο οποίος είχε εμφανιστεί ως ο κύριος διεκδικητής απέναντι στον Γκεοργκέσκου σε ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις.
Ο Πόντα, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2015, είπε ότι υποστήριξε αυτό που αποκάλεσε τη «ριζική αλλαγή» που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ και φλερτάρει τους ψηφοφόρους με υπερεθνικιστική κλίση – ενώ υποστηρίζει επίσης τον ρόλο της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Η εξουσία πρέπει να επιστραφεί στους ανθρώπους, να ληφθεί πίσω από συστήματα, οργανώσεις και κόμματα που την έχουν καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια», είπε καθώς δρομολόγησε την υποψηφιότητά του. «Πιστεύω ότι μόνο μέσω αυτής της αλλαγής μπορούμε να έχουμε μέλλον τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ευρώπη».
Ο Κριν Αντονέσκου, ένας κεντρώος που υποστηρίζεται από τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, είναι επίσης υποψήφιος για την προεδρία.
Πηγή: Reuters

Διεθνή
Factor of Power: Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης
Το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αρμενία

Για να επιτεθεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα των εξωτερικών δυνάμεων κατά του Ιράν, προκειμένου να καταστρέψει αυτή τη χώρα. Αυτό στην εκπομπή «Factor of Power» δήλωσε ο αναλυτής σε πολιτικά θέματα Αργκίστι Κιβιριάν.
Ο ίδιος διευκρί νισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να προσπαθήσει να αποκόψει το Ιράν από τον έξω κόσμο κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία.
Ο ειδικός εξήγησε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης, καθώς σήμερα λειτουργεί μόνο ο παράγοντας της ισχύος και όχι των εγγράφων.
Κατά την εκτίμησή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ –
«Στο Αζερμπαϊτζάν, οι πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα. Πρώτον, την τύχη της περιοχής στο σύνολό της. Τελικά, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δεν αποφασίζεται μόνο το ζήτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη Γιάλτα-2 και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει ανακατανομή των ρόλων σε διάφορες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη, οπότε πρέπει να προσελκύσουν τις χώρες που περιβάλλουν το Ιράν στο στρατόπεδό τους», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Διεθνή
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν
Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.
“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.
“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”
Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.
Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.
Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».
Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.
Διεθνή
Le Figaro : Αριστερά και Μουσουλμανική Αδελφότητα χέρι-χέρι στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού! Τα τοτέμ της ασυλίας πρέπει να τελειώσουν
Οι δήθεν αντιφασίστες απαιτούν την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ διεκδικώντας μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα». Εν ολίγοις επιδιώκουν την εθνοκάθαρση.

Η πρόσκληση του Jordan Bardella και της Marion Maréchal για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο στην Ιερουσαλήμ στις 27 Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κόσμου όπου ο αντισημιτισμός έχει πλέον περάσει στην Αριστερά.
Απεχθές λεκτικό παραλήρημα κατά του Ισραήλ
Το κόμμα του Ισλαμισμού
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ