Διεθνή
Το Ισραήλ στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα! Γκίντεον Σάαρ: Καταδικάζουμε εισβολή και κατοχή της Κύπρου από Τουρκία (BINTEO)
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Σαάρ τοποθετήθηκε για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Καταδίκασε την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σαάρ, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στη Συρία, δήλωσε ότι, αν και το Ισραήλ δεν θρήνησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, στο νέο καθεστώς Τζολάνι διαπίστωσε τη σφαγή χριστιανών. Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει ρόλο και προειδοποίησε τη Συρία να είναι προσεκτική στις πολιτικές της έναντι της Τουρκίας.
Όσον αφορά την Τουρκία, ανέφερε ότι παρέχει βοήθεια και επιτρέπει τη διείσδυση δυνάμεων στον Λίβανο για να υποστηρίξουν τη Χεζμπολάχ. Επισήμανε ότι ο Λίβανος έχει την ευκαιρία να απομακρυνθεί από την επιρροή του Ιράν, υπό την προϋπόθεση ότι ο λιβανέζικος στρατός θα είναι ισχυρότερος από τη Χεζμπολάχ.
Σε σχέση με τη Γάζα, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή της, την εξάλειψη της παρουσίας της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Κατηγόρησε τη Χαμάς για αποτρόπαια εγκλήματα κατά του Ισραήλ και επεσήμανε ότι το Ιράν επιδιώκει ανοιχτά την καταστροφή του Ισραήλ. Χαρακτήρισε το Ιράν αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή και εχθρό του δυτικού πολιτισμού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Σαάρ τοποθετήθηκε για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Καταδίκασε την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής της περιφερειακής σταθερότητας.
Όσον αφορά τις συνομιλίες στη Ντόχα, ανέφερε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται χωρίς βεβαιότητα για τα αποτελέσματα. Σημείωσε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου, την οποία όμως απέρριψε η Χαμάς. Τόνισε επίσης ότι, μέσα σε 42 ημέρες, 25.000 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του προϋπολογισμού της Χαμάς και χρησιμοποιείται για στρατολόγηση νέων τρομοκρατών.
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ βασίζεται σε στρατηγικές περιφερειακές σχέσεις και κοινές αξίες. Υπογράμμισε ότι η τριμερής συνάντηση προάγει τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών και την προσθήκη νέων θεμάτων στην ατζέντα. Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση μηνιαίων συναντήσεων, ενώ τόνισε ότι τα γεγονότα του Οκτωβρίου 2023 άλλαξαν ριζικά την περιοχή. Κλείνοντας, ανέφερε ότι «με τον φίλο μας τον κ. Τραμπ έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ξανά την κατάσταση στην περιοχή».
Πηγή: Sigmalive

Διεθνή
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.
Με πληροφορίες από Reuters
Διεθνή
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!
«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».
Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.
«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.
«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Διεθνή
Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.
Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.
«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.
Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.
Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.
Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.
Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ
Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.
Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.
Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.
Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον