Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Wall Street Journal: Προβληματισμός αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ

Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με τη Ρωσία χωρίς αμερικανική υποστήριξη;

Δημοσιεύτηκε στις

Προβληματισμός επικρατεί για το εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας για να δοκιμάσουν τη νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης που δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας. Η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος είχε έναν ασυνήθιστο απόντα: τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η εξέλιξη, σχολιάζει η Wall Street Journal, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να διαχειριστεί μια πραγματική στρατιωτική κρίση χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παρόλο που η Ουάσιγκτον αποκατέστησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μετά από την αποδοχή εκεχειρίας από το Κίεβο, η αμερικανική διπλωματική προσέγγιση προς τη Ρωσία και η ψυχρότητα της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη εντείνουν την ανησυχία.

Αυτό οδηγεί σε ένα κάποτε αδιανόητο ερώτημα: αν οι διατλαντικές σχέσεις επιδεινωθούν περαιτέρω, θα μπορούσε η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς την αμερικανική υποστήριξη;

Η πολεμική μηχανή

Η Ευρώπη διαθέτει τεράστια στρατιωτική δύναμη. Αλλά της λείπουν κρίσιμες ικανότητες, όπως η αεράμυνα και η στρατιωτική αναγνώριση. Της λείπει επίσης η εναρμόνιση στα οπλικά συστήματα. Ωστόσο, σε επίπεδο αριθμών εμφανίζει μια εντυπωσιακή πολεμική μηχανή:

Προσωπικό εν ενεργεία: 1,97 εκατομμύρια στρατιώτες στην Ευρώπη έναντι 1,34 εκατομμυρίων της Ρωσίας.
Οπλισμός: Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης: 32.700 (Ευρώπη) έναντι 10.700 (Ρωσία).
Αυτοκινούμενο πυροβολικό: 2.100 (Ευρώπη) έναντι 1.100 (Ρωσία).
Μαχητικά αεροσκάφη: 2.200 (Ευρώπη) έναντι 1.400 (Ρωσία).

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ευρώπη υπερτερεί αριθμητικά, αλλά η αποτελεσματικότητα κάθε στρατού κρίνεται και από άλλους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η στρατηγική ηγεσία.

Οι αδυναμίες

Έλλειψη αεράμυνας: Η Ρωσία έχει ισχυρό οπλοστάσιο πυραύλων και drones που έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στην Ουκρανία.
Εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε πληροφορίες και εναέρια επιτήρηση: Οι ευρωπαϊκοί στρατοί βασίζονται στους αμερικανικούς δορυφόρους και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ανησυχίες για πιθανή αμερικανική παρεμπόδιση: Σύμφωνα με τον Giuseppe Spatafora, πρώην στρατηγικό σχεδιαστή του ΝΑΤΟ, η πιθανότητα οι ΗΠΑ να εμποδίσουν την ευρωπαϊκή δράση «δεν είναι πλέον αδιανόητη».

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Άμυνα

Τους έχουμε! Δεν μας έχουν

Εκπομπή “Με το κλειδί της Ιστορίας” – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Θεοδωράτος: Εδώ είναι η ισχύς! Στη Θάλασσα και στον Αέρα. Με αυτά τα δεδομένα γιατί διστάζουμε; Είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο ευκολότερος τρόπος να τσακίσεις το ηθικό ενός στρατεύματος είναι, “εγώ σε εξοπλίζω και σε εκπαιδεύω, αλλά όταν έρθει η ώρα θα διστάσω”. Όπως έλεγε ο Κουντουριώτης τα πολεμικά πλοία είναι για να κινδυνεύουν. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εξοντώσουν και να εξαλείψουν οποιαδήποτε απειλή.

Εγκληματικό λάθος η δορυφοροποίηση της Ελλάδας στην Τουρκία. Αυτό που διστάζουμε να κάνουμε, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση, είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να συζητάται από χώρες που έχουν υπογράψει την UNLCOS II. Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε να υποδεχτούμε την κατάργηση του διεθνούς δικαίου με την προβολή ισχύος, στέλνοντας δηλαδή τμήματα των ενόπλων δυνάμεών τους.

Σκεφτείτε τα Rafale να απογειώνονται από την Τανάγρα και να εγκλωβίζουν οτιδήποτε πετά κάτω από την Κρήτη. Τους έχουμε δεν μας έχουν… Τους έχουμε από την ώρα που θα απογειωθούν. Και τι θα στείλουν; Τις φρεγάτες τους; Έχει ιστορία το τουρκικό πολεμικό ναυτικό; Νομίζετε δεν υπερτερεί η ναυτική παράδοση των Ελλήνων;

Εκπομπή “Με το κλειδί της Ιστορίας” – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Η εκπομπή μεταδόθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Σε αδιέξοδο η τουρκική αμυντική βιομηχανία! Οι κυρώσεις των ΗΠΑ «παγώνουν» τη συνεργασία Lockheed Martin–Τουρκίας στο πρόγραμμα ελικοπτέρων

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στις αμυντικές της φιλοδοξίες, καθώς οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 το 2019, έχουν πλήξει σοβαρά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της Lockheed Martin, η οποία εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2025, οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Turkish Utility Helicopter Program (TUHP), που προβλέπει τη συμπαραγωγή στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου T70 σε συνεργασία με τουρκικούς φορείς.

Επιμέλεια: Πέτρος Κράνιας, Lifo

Κυρώσεις και «παρενέργειες» στο πρόγραμμα TUHP

Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται άμεσα στις κυρώσεις, έχει πληγεί έμμεσα εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους βασικούς εταίρους της κύριας αναδόχου εταιρείας, της Turkish Aerospace Industries (TAI).

Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 22 ελικόπτερα, με το πρώτο να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής τον Νοέμβριο του 2019. Η Τουρκία σχεδίαζε την παραγωγή ακόμα 109 για εγχώρια χρήση και άλλων 109 για εξαγωγές – με προβλεπόμενα έσοδα 1,5 δισ. δολάρια.

Όμως η Lockheed Martin αναγκάστηκε να αναστείλει εν μέρει το πρόγραμμα λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση εξαγωγικών αδειών από την αμερικανική κυβέρνηση. Από τον Οκτώβριο του 2024, η εταιρεία έχει κηρύξει ανωτέρα βία (force majeure) για το TUHP, θέτοντας σε κίνδυνο μελλοντικές συνεργασίες στην περιοχή.

🗨️ «Η αδυναμία εκτέλεσης των υποχρεώσεών μας λόγω αποφάσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά μας αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Lockheed Martin.

Τι προκάλεσε τις κυρώσεις

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα για τον κίνδυνο ενσωμάτωσης ρωσικών συστημάτων σε ΝΑΤΟϊκές δομές. Παρά τις προειδοποιήσεις, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία 2,5 δισ. δολαρίων για την αγορά του S-400 από τη Ρωσία το 2017. Το πρώτο σύστημα παραδόθηκε στις 12 Ιουλίου 2019.

Αυτό οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2020 οι ΗΠΑ να επιβάλουν μέτρα κατά του τουρκικού Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και να αποβάλουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Νέα συμφωνία για F-16 και εγχώρια παραγωγή μαχητικών

Το 2024, οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά με νέα συμφωνία 23 δισ. δολαρίων για την πώληση 40 F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό 79 υπαρχόντων αεροσκαφών. Η Άγκυρα μείωσε το συνολικό κόστος σε περίπου 7 δισ. δολάρια αναλαμβάνοντας μέρος της αναβάθμισης.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού πέμπτης γενιάς Kaan, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Φεβρουάριο του 2024. Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κινητήρα F110 της General Electric, δείγμα ότι η εξάρτηση από αμερικανικά εξαρτήματα παραμένει.

Νέες στρατηγικές συμμαχίες & ευρωπαϊκά μαχητικά

Στο πλαίσιο της στρατηγικής διαφοροποίησης, η Άγκυρα εξετάζει την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon, τα οποία κατασκευάζονται από κοινοπραξία ευρωπαϊκών χωρών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αν και η Γερμανία εμφανίζεται επιφυλακτική.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν πλήττουν απλώς μεμονωμένα προγράμματα, αλλά επηρεάζουν συνολικά τη στρατηγική και τις διεθνείς αμυντικές συνεργασίες της Τουρκίας. Το TUHP, το Kaan και το πρόγραμμα F-16 λειτουργούν πλέον υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η Ινδία στον πόλεμο των άστρων! Κατασκεύασε το πρώτο φουτουριστικό όπλο λέιζερ – Δοκιμή με κατάρριψη σμήνους drone

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ινδία δοκίμασε για πρώτη φορά με επιτυχία ένα φουτουριστικό όπλο χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενη ενέργεια υψηλής ισχύος που βασίζεται σε λέιζερ για να καταρρίψει ένα drone.

Το σύστημα που κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) εντόπισε το drone, εκτόξευσε μια ακτίνα λέιζερ και κατέστρεψε τον στόχο.

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Το CHESS DRDO πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίδειξη πεδίου της έκδοσης Land του Vehicle mounted Laser Directed Weapon(DEW) MK-II(A) στο Kurnool σήμερα. Νίκησε το UAV και Swarm Drones προκαλώντας επιτυχώς δομικές ζημιές και απενεργοποίησε τους αισθητήρες επιτήρησης», ανέφερε ο DRDO σε ανάρτηση στο X.

Η επιτυχία τοποθετεί την Ινδία στην αποκλειστική ομάδα εθνών με Laser-DEW υψηλής ισχύος.

“Απ’ όσο γνωρίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι που έχουν επιδείξει αυτήν την ικανότητα. Το Ισραήλ επίσης εργάζεται σε παρόμοιες δυνατότητες, θα έλεγα ότι είμαστε η τέταρτη ή πέμπτη χώρα στον κόσμο που επιδεικνύει αυτό το σύστημα”, δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος του DRDO Samir V Kamat.

Ο κ. Kamat είπε ότι αυτό είναι μόνο η «αρχή του ταξιδιού», προσθέτοντας ότι ο DRDO εργάζεται σε μια σειρά από τεχνολογίες «που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars».”Αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού. Η συνέργεια που έχει επιτύχει αυτό το εργαστήριο με άλλα εργαστήρια DRDO, βιομηχανία και ακαδημαϊκό κόσμο, είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας σύντομα… Εργαζόμαστε επίσης σε άλλα συστήματα υψηλής ενέργειας όπως μικροκύματα υψηλής ενέργειας, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς. Εργαζόμαστε λοιπόν σε μια σειρά τεχνολογιών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις19 λεπτά πριν

Επιτέλους ξύπνησε η Αθήνα…

Η σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Ελλάδα και πώς αμφισβητεί «Γαλάζια Πατρίδα» και Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Άμυνα1 ώρα πριν

Τους έχουμε! Δεν μας έχουν

Εκπομπή "Με το κλειδί της Ιστορίας" - Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Διεθνή2 ώρες πριν

Με «σοβαρό υποσιτισμό» υποφέρουν πάνω από 400.000 παιδιά στη Συρία

Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο «σοβαρού υποσιτισμού» είναι πάνω από 400.000 παιδιά στη Συρία, έπειτα από την αναστολή της βοήθειας των...

Άμυνα2 ώρες πριν

Σε αδιέξοδο η τουρκική αμυντική βιομηχανία! Οι κυρώσεις των ΗΠΑ «παγώνουν» τη συνεργασία Lockheed Martin–Τουρκίας στο πρόγραμμα ελικοπτέρων

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στις αμυντικές της φιλοδοξίες, καθώς οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ μετά την αγορά των...

Απόψεις3 ώρες πριν

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Είναι εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να ασκήσει πολιτική προάσπισης την δικαιωμάτων της. Η αδυναμία αυτή πρέπει να καλυφθεί.

Δημοφιλή