Ιστορία - Πολιτισμός
Παραμονές του Λαζάρου και των Βαΐων
Μικρα όνειρα μεγάλες συχνα πληγωμένες και χαρούμενες καρδιές. Σίγουρα χαμογελαστες μες την Άνοιξη που είχεν φως αλλοκοσμικόν.

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑ ΙΩΝ
ΤΡΕΙΣ ΨΗΦΙΔΕΣ
Στο τηγάνι τα ψάρια.Θορυβώδης ολίγον η πολυπρόσωπος σύναξις εις το συνοικιακόν ταβερνείον με τον τριγωνικόνν πάγκον και τας πέρξ τράπεζας.Παραμονές του Λαζάρου και των Βα ίων και μερικοί των θαμώνων ενθυμούμενοι την βιωτήν των χωρίων νηστεύουν τα κρεατικά και αρκούνται άλλοι με τας σαλάτας και το φρέσκον καλαμάριν ή το λιαστόν οκταπόδιν.Διασκεδάζουν τους πόνους τηςημέρας τις μέριμνες και τας ανοικειους ταπεινώσεις με ολιγοστόν οίνον ή παγωμένον ζύθον.
Άλλοι εις τας άκρας πίνουν τον γλυκόν τους οίνον σιωπηλοί ή ολιγολογούντες με φρούτον ή ολιγοστας πατάτας τηγανητάς ντομάτα ,σαλάταν λουβάναν ή σαλατικόν εμπλεον ελαίου καλου ντομάταν γλυστηρίδαν κρεμμύδιν κατά τα παλαιά των χωριων έθη του λιτού συνοδευτικού ….
ΝΕΟΝ ΠΡΩΤΙΝΟΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
2.ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΙΣ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ
Πόξω που τον λίαν αγαπητον φούρνον της γειτονιάς Κυριακήν των Βα ί ων να θωρείς κάτι γίγαντες να πκιάννουν τες λαμαρίνες να πάρουν έσσω ή στη μάναν του ή στη θκειαν τους την αγαπημένη.Μα τζιαι μιυσιοι μοντέρνοι για την γιαγιάν τους.
Κατά παντού της Κύπρου η ίδια εικόνα οι ίδιοι λόγοι.Να φέρεις τις λαμαρίνες που τον φούρνον Γαβρίλη μου τζιαι να ρέξεις που τη συμπεθεράν να φέρεις τα τυρκά να τα τρίψουμεν.
Καλάν ρε φοασαι την.
Σιωπήν η θκεια μου εν χρυσάφιν.Κάμνει μου τες φλαούνες μου όπως τες θέλω με τα σταφίθκια μου με το σισαμούιν .Τζιαι τα κουλλούρκα μου τα ποξιμάθκια μας…
Παντού ένας πυρετός.Στα χωρκά πυρώνουν φούρνους κουαλούν ξύλα οι γειτόνισσες τρίφουν τυρκά.Αυκά πασειν έρκουνται .Σουσάμια ,προζύμια ,αρκάτες καλοι για ποξυμάθκια, αλεύρια χωρκάτικα,σταφίθκια καλά , κρομμυόφυλλα για να κοτσινήσουν αυκά λινάρκα καλά αθθη των χωραφκιών για τα χρώματα των αυκών για τα καλά τσουγκρίσματα…
Να φέρεις τζιαι μιαν λαμαρίναν για κουλλούρκαν τζιαι μιαν για τες χαλλουμωπιττες που σ ‘ αρέσκουν.
Καλάν γιαγια καλάν……
ΝΕΟΝ ΠΡΩΤΙΝΟΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
3.ΣΑΒΒΑΤΟΝ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΗΔΕΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ
Μέρες προ του Πάσχα του έτους 1984.
Αποχαιρετούσαμε το Γυμνάσιο για την Πασχαλινη ανάπαυλα χωρίς να πολυκατανοούμε πως ήταν η τελευταία μαθητική μας εξοδος για την Πασχαλιάν .Επιστρέφοντας θα διανύαμε ολίγους μήνες εντατικής δουλειάς και εξετάσεων και κατόπιν θα ανοίγαμε φτερα για την ζωή την χωρίς γκρίζες και μπλε αμφιέσεις.
Στη γειτονιά θα περνούσαμε τις πρώτες μέρες της Αγίας εβδομάδας και μετά με ταξι και λεωφορείο θα φεύγαμε για τη Δρούσια η πρώτη απόστολή ενώ η τελευταία θα αναχωρούσε με το Βοξολ του πατέρα νωρίς το Μεγάλο Σαββάτο .Απο τα παδικά μου χρόνια δεν έχω στη μνήμη μου έχρι τα εικοσιμου χρόνια Καλόν Λόγον και Αναστασιμή Λειτουργία μακραν της Δρουσιας.
Έτσι ζούσαμε μιαν εναλλαγή .Άλλη ομορφιά η Λεμεσός του Αη Γιάννη κι άλλη της Δρούσιας.
Ήταν βέβαια και οι τσάκρες που στα χωρια μας ακόμα δεν έλεγαν να κοπάσουν και είχαμε όλοι έγνοια για τους συγγενεις που είχαν αυτό το επικίνδυνο πάθος.
Φεύγοντας από το σχολείο Σαββάτο του Λαζάρου.Εξαήμερη ήταν ακόμη η φοίτηση .Δεν είμαι σίγουρος αν η βάρδια μας ήταν πρωινή ή δειλινή.Πάντως επιστρεψαμε περπατητοί με τις τσάντες στον ώμο. Στις προεισαγωγικές υπήρχε μια έγνοια για την Ιστορλία και η κυρία Ιακώβου προσφερθηκε κάποι πρωινά εκείνων των ημερών να μας μυήσει δωρεάν στα μυστικά της ύλης των εξετάσεων.
Αλλοι καιροι πασχαλινοί τότε που το όνειρο ήταν ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια μια μοδάτη φανέλλα και ένα παντελόνι μπάκι.
Μικρα όνειρα μεγάλες συχνα πληγωμένες και χαρούμενες καρδιές.Σιγουρα χαμογελαστες μες την Άνοιξη που είχεν φως αλλοκοσμικόν.

Ιστορία - Πολιτισμός
Αποκαλυπτικό βίντεο! Έτσι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να “επέμβουν” στον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αποκατάστασης του θόλου της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντας το εμβληματικό αυτό σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε εργοτάξιο για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να το προστατεύσει από φυσικές καταστροφές, όπως έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος
Στη σκιά μιας έντονα πολιτικοποιημένης πολιτιστικής πολιτικής, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αποκατάστασης του θόλου της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντας το εμβληματικό αυτό σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε εργοτάξιο για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να το προστατεύσει από φυσικές καταστροφές, όπως έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο θόλος της Αγίας Σοφίας εισέρχεται στην πιο ευρεία και ολοκληρωμένη αποκατάσταση στην ιστορία του. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης θα διασφαλίσουν την αντισεισμική προστασία του κτιρίου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα διατηρηθεί η «αυθεντική μορφή» του μνημείου.
Ο Ερσόι τόνισε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η αποκατάσταση θα γίνει χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του χώρου ως τέμενος.
Ατσάλι και μουσαμάδες για προστασία των ψηφιδωτών
Οι εργασίες θα γίνουν εξωτερικά για να μην υποστούν φθορές τα εναπομείναντα ψηφιδωτά στον εσωτερικό θόλο. Το έργο προβλέπει την προσωρινή κάλυψη του θόλου με χαλύβδινη κατασκευή και ειδική επένδυση, ενώ θα στηθεί μεταλλική πλατφόρμα 43,5 μέτρων ύψους με 4 κύριες κολόνες, προκειμένου να συνεχιστεί παράλληλα η λατρεία και η εργασία.
«Η λατρεία θα συνεχιστεί, η ιστορία θα προστατευθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, προβάλλοντας τη διττή στρατηγική της διατήρησης του θρησκευτικού ρόλου της Αγίας Σοφίας με παράλληλη αποκατάσταση.
Η «ψηφιακή Αγία Σοφία»
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού συνοδεύτηκε και από μία υπενθύμιση ότι η Αγία Σοφία επανήλθε σε καθεστώς τεμένους με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (10 Ιουλίου 2020) και έκτοτε η χρήση της συνδυάζεται με μία σειρά από επιστημονικά τεκμηριωμένα έργα. Έχουν ήδη καταρτιστεί και υλοποιηθεί σχέδια αποκατάστασης σε κάθε επίπεδο: αρχιτεκτονικό, στατικό, ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε το «ψηφιακό δίδυμο» της Αγίας Σοφίας, με τρισδιάστατη απεικόνιση όλων των δομών του μνημείου, μελέτη αρχείων και αξιολόγηση σεισμικών σεναρίων για τον εντοπισμό της επικινδυνότητας.
Tarihe sahip çıkıyoruz, Ayasofya’yı geleceğe taşıyoruz! 🕌
1486 yıllık Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde, ibadete ara vermeden restorasyon ve güçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların bir kısmını tamamladık, kalan bölümleri ise dikkatle yürütüyoruz.
Bu süreçte,… pic.twitter.com/YIcwaN2eW6
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) April 14, 2025
Ο θόλος στο επίκεντρο – τεχνικά και συμβολικά
Οι αναλύσεις σχετικά με τη δομή του κτηρίου έδειξαν ότι ο κυρίως θόλος και οι βοηθητικοί ημισφαιρικοί θόλοι έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Μετά την προσωρινή κάλυψή τους, θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της εξωτερικής επιφάνειας με εστίαση στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας.
Η τοποθέτηση μεταλλικής πλατφόρμας και η χρήση γερανού ύψους 41 μέτρων με βραχίονα 60 μέτρων, θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση της επιχείρησης χωρίς να παραβιαστεί η λειτουργική χρήση του χώρου ως τόπος λατρείας.
Όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις – από την ενίσχυση του θόλου μέχρι την αποκατάσταση μιναρέδων, προσόψεων και μολύβδινων καλυμμάτων – οι προσωρινές κατασκευές θα αφαιρεθούν.
Άμυνα
Πρόταση στον Δένδια για Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια
Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Την πιθανότητα να παραχωρηθεί κατά χρήση από το Υπουργείο Άμυνας το ανενεργό κτήριο του πρώην 299 ΚΙΧΝΕ στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια και ο περιβάλλον χώρος αυτού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ένα Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου μαζί με το ερευνητικό κέντρο του, συζήτησε σε συνάντηση που είχα για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
Στόχος της, η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη του σπάνιας ιστορικής αξίας αρχείου που διαθέτει, με πάνω από 30.000 βιβλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, με 600 αυθεντικούς πίνακες που αναφέρονται στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, με 2000 ανέκδοτες συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, εκατοντάδες ανέκδοτες αυθεντικές φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ καθώς και ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.
Όπως επισήμανα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου και ερευνητικού κέντρου, δεν θα ωφελήσει μόνο την Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, αποτελώντας ένα τρίτο – ελκυστικό – χώρο επίσκεψης μαζί με την Παναγία Σουμελά και το νέο Μουσείο της Βεργίνας.
Επιπροσθέτως, θα ωφελήσει τα μέγιστα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές αλλά και την Τοπική Κοινωνία της Βέροιας και ευρύτερα της Ημαθίας, προσελκύοντας επισκέπτες, εκπαιδευτικές εκδρομές και τουριστικό ενδιαφέρον.
Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή και δεσμεύθηκε να την εξετάσει μαζί με τους αρμόδιους επιτελείς του.
Ιστορία - Πολιτισμός
Ιστορική στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία! Βαπτίστηκαν ορθόδοξοι περίπου 200 κατηχούμενοι
Η τελετή, που ανέδειξε την πνευματική αναγέννηση και την ενότητα της Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Αρχιεπισκοπής, και αποτέλεσε την κορύφωση του προγράμματος «Discover Orthodoxy» – μιας σειράς κατηχητικών μαθημάτων που διεξάγονται εβδομαδιαίως μέσω Zoom από τον Σεπτέμβριο 2024 και θα συνεχιστούν έως και τον Μάιο 2025.

Το Σάββατο 12 Απριλίου 2025, Σάββατο του Λαζάρου, καταγράφηκε μία από τις πιο συγκινητικές και ιστορικές στιγμές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μεγάλης Βρετανίας. Περίπου 200 νέοι πιστοί εντάχθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την Ιερά Ακολουθία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.
Η τελετή, που ανέδειξε την πνευματική αναγέννηση και την ενότητα της Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Αρχιεπισκοπής, και αποτέλεσε την κορύφωση του προγράμματος «Discover Orthodoxy» – μιας σειράς κατηχητικών μαθημάτων που διεξάγονται εβδομαδιαίως μέσω Zoom από τον Σεπτέμβριο 2024 και θα συνεχιστούν έως και τον Μάιο 2025.
Οι περισσότεροι από τους νεοφώτιστους—ενήλικες κυρίως, αλλά και αρκετά παιδιά—έλαβαν το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα, ενώ περίπου είκοσι ενήλικες εισήχθησαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία μόνο με το Χρίσμα. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διάφορες εθνικότητες και πολιτισμικά υπόβαθρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας και της Ευρώπης.
Μετά το Ιερό Μυστήριο, οι νεοφώτιστοι εισήλθαν στον ναό κρατώντας αναμμένα κεριά και έλαβαν για πρώτη φορά τη Θεία Κοινωνία κατά τη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τους εφημερίους του ναού, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωσήφ Παλιούρα και τον π. Δημητριανό Μελέκη, καθώς και προς όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της σπουδαίας ημέρας. Ακολούθησε Σαρακοστιανή δεξίωση προς τιμήν των νεοφώτιστων και των οικογενειών τους.
Φωτογραφία: Jessy Papasavva Photography
ΠΗΓΗ: Orthodox Times
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον