Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Θάλασσα Νότιας Κίνας: Ο «πόλεμος της σημαίας» σε «γκρίζες» νησίδες από άμμο και σε θάλασσα-φωτιά

Πρόκειται για ύδατα στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσαν να γίνουν αιτία ανάφλεξης παγκόσμιων συγκρούσεων.

Δημοσιεύτηκε στις

Τζέι Ταριέλα/Χ

Κίνα και Φιλιππίνες διατυμπάνισαν την κυριαρχία τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, απαθανατίζοντας την στιγμή που ύψωσαν τις σημαίες τους σε αμμώδη ύφαλο, στο Sandy Cay, μια σειρά από τρεις ακατοίκητες νησίδες που βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο των Φιλιππίνων στα αμφισβητούμενα νησιά Spratly.

Πρόκειται για ύδατα στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσαν να γίνουν αιτία ανάφλεξης παγκόσμιων συγκρούσεων.

Η δημοσίευση των εικόνων έρχεται την ώρα που οι αμερικανικές και οι φιλιππινέζικες δυνάμεις διεξάγουν τις μεγαλύτερες ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους σε κοντινά ύδατα – και λίγες εβδομάδες μετά την δέσμευση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, να ενισχύσει τη στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες για να αποκαταστήσει την «αποτρεπτική ισχύ» και να αντιμετωπίσει την «επιθετικότητα της Κίνας» στην περιοχή, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ασία.

Η «επέκταση» της Κίνας

Περιτριγυρισμένη από την Κίνα και αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, τμήματα της ζωτικής σημασίας Θάλασσας της Νότιας Κίνας διεκδικούνται από πολλές κυβερνήσεις, αλλά το Πεκίνο έχει επιβάλει την κυριαρχία του σε σχεδόν όλο το θαλάσσιο διάδρομο, αψηφώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα έχει καταλάβει μια σειρά από έρημους ύφαλους και ατόλες μακριά από τις ακτές της, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατασκευάζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων διαδρόμων προσγείωσης και λιμανιών.

Η δημόσια αντιπαράθεση για το Sandy Cay κινδυνεύει να εντείνει τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας. Αποτελεί επίσης μια σημαντική δοκιμασία για την κυβέρνηση Τραμπ ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει, δεδομένου ότι βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι των ΗΠΑ που διατίθενται για την αντιμετώπιση των φιλοδοξιών της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο «πόλεμος» της φωτογραφίας

Η τελευταία διαμάχη ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα, όταν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ισχυρίστηκαν ότι η Κινεζική Ακτοφυλακή «εφάρμοσε κανόνες θαλάσσιας κυκλοφορίας» και «άσκησε την κυριαρχική της δικαιοδοσία» στο Tiexian Reef – το κινεζικό όνομα για το Sandy Cay – στα μέσα Απριλίου.

Μια φωτογραφία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Κίνας το Σάββατο έδειχνε τέσσερις Κινέζους στρατιωτικούς με μαύρες στολές να περπατούν κατά μήκος της αμμώδους νησίδας, ενώ ένας πέμπτος κρατούσε ένα φουσκωτό σκάφος κοντά στο νερό. Μια άλλη φωτογραφία έδειχνε τέσσερις αξιωματικούς να κρατούν μια κινεζική σημαία σε μια ενέργεια που ο τηλεοπτικός σταθμός χαρακτήρισε «επίδειξη κυριαρχίας».

 Οι Φιλιππίνες αντέδρασαν γρήγορα, στέλνοντας τις δικές τους ομάδες  

Την Κυριακή, εκπρόσωπος της Φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής δήλωσε ότι το ναυτικό, η ακτοφυλακή και η αστυνομία της χώρας έστειλαν τέσσερις ομάδες με φουσκωτά σκάφη στα Pag-asa Cay 1, Cay 2 και Cay 3 – τα ονόματα που χρησιμοποιούν οι Φιλιππίνες για το Sandy Cay.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αξιωματικοί «παρατήρησαν την παράνομη παρουσία» ενός κοντινού σκάφους της Κινεζικής Ακτοφυλακής και επτά σκαφών της κινεζικής ναυτικής πολιτοφυλακής.

Μια εικόνα που δημοσιεύτηκε από τον εκπρόσωπο της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, Jay Tarriela, στο X έδειχνε πέντε αξιωματικούς να κρατούν την εθνική σημαία σε μια παραλία με λευκή άμμο.

Όλο και πιο έντονες

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων στα αμφισβητούμενα ύδατα έχουν γίνει όλο και πιο έντονες τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια παγκόσμια σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ, σύμμαχο της Μανίλα στον τομέα της άμυνας.

Το Sandy Cay βρίσκεται κοντά στο νησί Thitu, γνωστό ως Pag-asa Island όπως το ονομάζει η  Μανίλα και τόπος όπου βρίσκεται  στρατιωτική εγκατάσταση των Φιλιππίνων, με σκοπό  να αντικρούσει ενδεχόμενη «κινεζική επιθετικότητα».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr  

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε την Τρίτη το Μπαχρέιν, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λετονία και τη Λιβερία μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διετή θητεία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2026.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης βίας.

Έχει πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα δέκα εκλέγονται, με πέντε νέα μέλη να προστίθενται κάθε χρόνο.

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Ωστόσο, ακόμη κι όταν μια χώρα είναι υποψήφια χωρίς αντίπαλο από το γκρουπ της, απαιτείται να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης.

Το Μπαχρέιν έλαβε 186 ψήφους, η ΛΔ Κονγκό 183, η Λιβερία 181, η Κολομβία 180 και η Λετονία 178.

Χθες Δευτέρα, η πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ εξελέγη στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έπειτα από μια διαδικασία η οποία προκάλεσε έντονη κριτική εντός και εκτός Γερμανίας, τόσο σχετικά με τον τρόπο ανάδειξής της ως υποψήφιας όσο και για το εάν διαθέτει πραγματικά τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση. Η θητεία της νέας προέδρου αρχίζει τον Σεπτέμβριο και είναι διάρκειας ενός έτους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

ΔΟΑΕ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επαναλειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Η Ρωσία κατέλαβε τη μονάδα τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δεν υφίστανται προς το παρόν οι συνθήκες για την επαναλειτουργία του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, καθώς δεν υπάρχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων, ούτε σταθερή παροχή ρεύματος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Κίεβο, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ είπε ότι θα πρέπει να αντληθεί νερό από τον ποταμό Δνείπερο ώστε να επαναλειτουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο, που σήμερα είναι κλειστό.

Η Ρωσία κατέλαβε τη μονάδα τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία.

Ο Γκρόσι είπε ότι οι Ρώσοι «ποτέ δεν έκρυψαν» ότι θέλουν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, αλλά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό σύντομα. «Δεν βρισκόμαστε σε φάση επικείμενης επανεκκίνησης της μονάδας. Αντιθέτως, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε.

Πριν από την επαναλειτουργία θα πρέπει να ελεγχθούν ενδελεχώς οι μηχανές του εργοστασίου, που δεν λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια.

Αρνητικό το Κίεβο με την επαναλειτουργία του σταθμού

Η Ουκρανία λέει ότι οποιαδήποτε απόπειρα των Ρώσων τεχνικών να θέσουν ξανά σε λειτουργία τη μονάδα, θα ήταν επικίνδυνη επειδή τους λείπει η πιστοποίηση για να το κάνουν. Ο Γκρόσι ωστόσο είπε ότι οι Ρώσοι ειδικοί είναι ικανοί να υλοποιήσουν την επανεκκίνηση και ότι το θέμα της πιστοποίησης είναι πολιτικό και όχι τεχνικό.

Το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε επίσης επειδή η αποστολή επιτήρησης του ΔΟΑΕ έφτασε στη Ζαπορίζια μέσω του κατεχόμενου από τη Ρωσία εδάφους. Ο Γκρόσι εξήγησε ότι αυτό έγινε για την προστασία των μελών της και ότι επί του παρόντος δεν έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις από τη ρωσική πλευρά ώστε τα μέλη του ΔΟΑΕ να περάσουν από τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποκαταστάθηκε η οδική κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας που χτυπήθηκε την Τρίτη από την Ουκρανία

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές σε υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας, βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποκαταστάθηκε  η οδική κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία επλήγη από ουκρανικά εκρηκτικά. Νωρίτερα, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε ότι έπληξε με χρήση εκρηκτικών τη γέφυρα με 1.100 κιλά εκρηκτικών, τα οποία είχαν τοποθετηθεί υποθαλάσσια.

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές σε υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας, βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

«Στο παρελθόν, πλήξαμε τη Γέφυρα της Κριμαίας δύο φορές, το 2022 και το 2023. Έτσι και σήμερα συνεχίσαμε αυτή την παράδοση υποβρυχίως», ανέφερε η SBU στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί για πολλούς μήνες.

Η SBU κοινοποίησε βίντεο που δείχνει μια έκρηξη δίπλα σε έναν από τους πυλώνες στήριξης της γέφυρας.

Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι η επίθεση ήταν ανεπιτυχής και εικάζουν ότι εξαπολύθηκε από ένα ουκρανικό θαλάσσιο drone.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή7 λεπτά πριν

Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη...

Οικονομία37 λεπτά πριν

Bloomberg: Παγώνουν τα σχέδια της Gazprom για φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας!

Με τους αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία εκτός λειτουργίας, και τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας να έχει...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Συμμαχία που θα “πονέσει” την Τουρκία

Συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στη Βεργίνα Τηλεόραση

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Το Πακιστάν ζήτησε στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα!

Αποκαλυπτική συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Ελευθέριου Καραγιάννη στον Παντελή Σαββίδη

Διεθνή2 ώρες πριν

ΔΟΑΕ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επαναλειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Η Ρωσία κατέλαβε τη μονάδα τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία.

Δημοφιλή