Πολιτική
Αντώνης Σαμαράς: Σφοδρά πυρά για Μητσοτάκη και εξωτερική πολιτική του «άκρατου κατευνασμού» – «Η Ελλάδα στο περιθώριο, παντελώς απούσα»

Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπολύει δριμεία κριτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Σε άρθρο του στα «Νέα», περιγράφει μια Ελλάδα απομονωμένη, αδρανή και απαξιωμένη στο διεθνές προσκήνιο.
Με αφορμή τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για μια ιστορική συγκυρία «γεωπολιτικής τέλειας καταιγίδας». «Πρώτον, οδηγούμαστε σε μία εάν όχι de jure τουλάχιστον σε μία de facto αλλαγή συνόρων. Δεύτερον, το αναδυόμενο διεθνές σύστημα θα είναι ένα υβρίδιο διπολισμού (ΗΠΑ-Κίνα) με χαρακτηριστικά τριπολισμού (Ρωσία). Παράλληλα, σημαντικοί περιφερειακοί και τοπικοί γεωπολιτικοί παίκτες (π.χ. Ινδία, Πακιστάν, Ινδονησία, Βραζιλία, Ιράν, Τουρκία, Ισραήλ) κινούνται με όλο και μεγαλύτερους βαθμούς “ελευθερίας” από ότι στο παρελθόν. Τέτοιοι συνδυασμοί δημιουργούν ένα ασταθές, ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον με τεράστιες ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κινδύνους», προειδοποιεί.
Και διερωτάται ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το περιβάλλον. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο. Παντελώς απούσα», τονίζει, προσθέτοντας ότι ο Ελληνισμός βρίσκεται υπό πίεση σε όλα τα μέτωπα και ότι η χώρα «υποχωρεί ή απουσιάζει από παντού».
Βολές για τη στάση απέναντι σε Μερτς και Μελόνι
Κεντρικό πυρήνα της κριτικής του αποτελούν οι πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Ρώμη. Στη Γερμανία, σχολιάζει με έντονο τόνο την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη από τον «βαθιά τραυματισμένο» καγκελάριο Μερτς, ο οποίος ζήτησε αμυντική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, παρά τις εντάσεις και την κατοχή κυπριακού εδάφους. Αντί να υπάρξει αντίδραση, όπως επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε «συγκαταβατική» στάση. Ακόμα και στο αίτημα επανεισδοχής χιλιάδων μεταναστών από τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός απάντησε με «κατανόηση». «“Ό,τι πείτε”…», σημειώνει ειρωνικά.
Ανάλογη κριτική ασκεί και για την επίσκεψη στην Ιταλία, επισημαίνοντας την απουσία αντίδρασης στην αμυντική σύμπλευση Ρώμης–Άγκυρας και τις νέες εμπορικές συμφωνίες για τα τρένα, με την ίδια εταιρεία που ενεπλάκη στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί σφοδρή επίθεση και για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι των γειτόνων μας στα Βαλκάνια. Κατηγορεί την Αθήνα ότι σιωπά μπροστά στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας περί ιστορικής «δικαίωσης» της χώρας του και την επιθετικότητα του Εντι Ράμα, ο οποίος –όπως σημειώνει– κάνει προεκλογική καμπάνια εντός Ελλάδας ενώ φυλακίζει Έλληνες της μειονότητας και εγείρει ανιστόρητα αιτήματα για τους Τσάμηδες.
Σιωπή και έναντι Ερντογάν
Στα ενεργειακά, καταγγέλλει την εγκατάλειψη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας– Κύπρου– Ισραήλ και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας Κύπρου–Ισραήλ που αγνοεί την Ελλάδα. Επικρίνει επίσης τη σιωπή της Αθήνας απέναντι στην προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τα εγκαίνια του «προεδρικού» μεγάρου του ψευδοκράτους. «Απλώς, δεν απάντησε!», λέει σκωπτικά.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανυπαρξία ελληνικής παρουσίας σε κρίσιμα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες όπως η Τουρκία έχουν «κατασκηνώσει» σε όλα τα περιφερειακά φόρα. «Δίνουμε το περιθώριο στις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την Τουρκία ως μέρος της λύσεως στη Μέση Ανατολή…», σημειώνει.
«Δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική. Δείχνει μη σοβαρή χώρα»
«Προφανώς αυτή δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική. Και δείχνει μια μη σοβαρή χώρα. Που κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά», υπογραμμίζει, ενώ σχολιάζει πως: «Μεταξύ όλων των άλλων πετύχαμε και το ακατόρθωτο: να μην μιλάμε με την Ρωσία αλλά ούτε και με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ…!».
Ο πρώην πρωθυπουργός καυτηριάζει ακόμη την παρουσία του νυν υπουργού Εξωτερικών και του υφυπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία –ο πρώτος, όπως γράφει, «όπου σταθεί υμνεί την Τουρκία», ενώ ο δεύτερος «μιλάει σε επίσημη εκδήλωση στα Τούρκικα».
«Δεν είναι κυβέρνηση ΝΔ, είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Καταλήγει με μία καθαρή πολιτική καταγγελία: «Αυτό είναι το νέο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής; “Ό,τι πείτε” και “ήρεμα νερά”; Ποιος το καθόρισε; Η Βουλή; Ο ελληνικός λαός; Βεβαίως και όχι!».
Ο Αντώνης Σαμαράς διαχωρίζει πλήρως τη στάση του από την κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν εκφράζει ούτε τις ιδέες του ελληνικού λαού ούτε τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη», καταλήγει.

Πολιτική
Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ! Βαρύ πλήγμα για την Αθήνα – Προς επικύρωση τη συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Χάφταρ για προσέγγιση με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Τομπρούκ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Προς επικύρωση τη συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης κινείται η κυβέρνηση του Χαφτάρ στη Λιβύη η οποία το 2019 δεν είχε αναγνωρίσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Τρίπολης. Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για ‘βαρύ πλήγμα’ σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ακσάμ, η Βουλή των Αντιπροσώπων του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε τη σύσταση μιας επιτροπής για την έγκριση της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης. Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, υπέγραψαν το 2019 μια Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, η οποία δεν αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση του Χαφτάρ με έδρα το Τομπρούκ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Χάφταρ για προσέγγιση με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Τομπρούκ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Αναφέρει ακόμη ότι στις 4 Απριλίου ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δέχθηκε τον Αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και γιο του Χαλίφα Χαφτάρ. ΗΑκσάμ σχολιάζει ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Μεσογείου, που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, προσέλκυσε την προσοχή ως μια συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βαρύ πλήγμα για την Αθήνα
Η Ακσάμ σχολιάζει επίσης ότι «η συμφωνία επέφερε βαρύ πλήγμα στις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου’ (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) για κατοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα, θέλοντας να δείξει την αντίδρασή της για τη συμφωνία, είχε κηρύξει persona non grata τον τότε πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, Mohammed al-Menfi».
ΠΗΓΗ: edotourkia.gr
Πολιτική
Ευρωάμυνα με αλληλεγγύη για προστασία των κρατών-μελών
Καθορίστες τια απειλές και τους εξωτερικούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Δεν είναι μόνο η Ρωσία απειλή αλλά και η Τουρκία.

Την ανάγκη διαμόρφωσης της Ευρωάμυνας με πρώτιστο την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη έναντι ενός συλλογικού προσδιορισμού των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με παρέμβαση κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE) με την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξατερικής Δράσης.
Αρχικά, απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης ο οποίος αναφέρθηκε σε «πρωταρχική ρωσική απειλή», ο κ. Μαυρίδης υπέδειξε ότι «υπάρχει μια επικρατούσα άποψη πως πρέπει να καθορίσουμε τις απειλές. Και συγκεκριμένα να τις καθορίσουμε με βάση τους γεωπολιτικούς εξωτερικούς κινδύνους προς τα κράτη–μέλη. Γι’ αυτό ακούμε για τη Ρωσία (ως απειλή) και όλοι συμφωνούμε». Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι, ενώ η Ρωσία αναγνωρίζεται ως απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεν συνιστά άμεση απειλή για όλα τα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα για την Μάλτα.
Αντιθέτως, όπως επεσήμανε, «η Τουρκία αποτελεί υπαρκτή απειλή για την Κύπρο και την Ελλάδα, αφού άλλωστε κατέχει έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο».
Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι θα ήταν προτιμότερο για την ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα της Ευρωάμυνας την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα, ώστε όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτη–μέλη, να αντιμετωπίζονται συλλογικά και συνολικά, προσθέτοντας αξία προστασίας σε όλα τα κράτη–μέλη.
Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην σωστή επικοινωνία της ανάγκης για Ευρωπαϊκή Άμυνα προς τους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι ζητούν να μάθουν «τι είναι εκείνο που θα προασπιστούμε» και υπέδειξε χαρακτηριστικά: «Όταν ξεκάθαρα καθορίσουμε τι πρέπει να υπερασπιστούμε, τότε μπορούμε να κερδίσουμε τα μυαλά και τις καρδιές των πολιτών της ΕΕ, αν όχι όλων, των περισσότερων.»
Πολιτική
Στο Θρυλόριο η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα!
Η Αυστραλιανή διπλωμάτισσα έμενε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και έφυγε με την υπόσχεση ότι θα το επισκεφθεί ξανά.

Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιουνίου 2025, επισκέφθηκε τον οικισμό του Θρυλορίου, όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θρυλορίου κ. Γεώργιος Σαλπιγγίδης, ο αιδεσιμότατος πατέρας Νεκτάριος Παπαλεξίου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “ Η Κερασούντα και το Γαρς” κ. Χρύσα Μαυρίδου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου κ. Αναστασία Σαββίδου, ο ιδρυτής του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής κ. Αντώνης Λιάπης, ο Χειρουργός κ. Δημήτριος Μπαμπαλής και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”: Δέσποινα Λαζαρίδου, Αντιπρόεδρος, Μυροφόρα Ξενοδοχίδου και Γιάννης Χονδρός.
Η Πρέσβης ενημερώθηκε από την κ. Χρύσα Μαυρίδου για την ιστορία του Θρυλορίου που φέρει το όνομα του Αυστραλού στην καταγωγή ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών George Devine Treloar, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την περίθαλψη των προσφύγων στην Θράκη και υπεύθυνος για τη δημιουργία του οικισμού. Η κυρία Μαυρίδου είχε επίσης την χαρά να παρουσιάσει στην Πρέσβη το πρώτο τεύχος του πολυαναμενόμενου βιβλίου με τίτλο «Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση: οι φωτογραφίες του George Devine Treloar», που συνυπογράφουν ο καθηγητής David Treloar και ο Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, το οποίο μόλις μια μέρα πριν είχε παραλάβει. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει διαδικτυακά με τον κ. Παναγιώτη Διαμάντη από την Αυτραλία.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ενημερώθηκε από τον πατέρα Νεκτάριο Παπαλεξίου για την ιστορία του ναού και τα ιερά κειμήλια που οι πρόσφυγες έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ο πατέρας Νεκτάριος πρόσφερε στην Πρέσβη μία εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ως ανάμνηση της επίσκεψης της.
Κατόπιν ξεναγήθηκε στο πατρικό της κ. Ειρήνης Ιορδανίδου, σε ένα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των σπιτιών των Ποντίων προσφύγων, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.
Αμέσως μετά επισκέφθηκε το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τεχνολογικό – εθνολογικό Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά, που κοσμεί το Θρυλόριο. Ο κ. Αντώνης Λιάπης και ο κ. Δημήτριος Μπαμπαλής παρουσίασαν την συλλογή των εκθεμάτων του Μουσείου στην Πρέσβη, η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της και υπέγραψε με κολακευτικά λόγια στο βιβλίο εντυπώσεων. Στο τέλος της ξενάγησης ο κ. Λιάπης πρόσφερε στην Πρέσβη ως αναμνηστικό δώρο ένα καλάθι και διάφορα διακοσμητικά.
Η επίσκεψη της Πρέσβεως της Αυστραλίας στο Θρυλόριο ολοκληρώθηκε με ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού. Το ποντιακό τραπέζι που στρώθηκε είχε σιρόν, ντολμαδάκια με μαύρα λάχανα, πισία, πιροσκί με τυρί και πατάτα, κεφτεδάκια, φούστορον, στίπα, πίτα με σπανάκι, ταν και ωτία. Η Πρέσβης ενθουσιάστηκε με το παραδοσιακό τραπέζι που παρατέθηκε προς τιμήν της. Δήλωσε ότι πρώτη φορά γεύτηκε ποντιακό φαγητό, το οποίο το χαρακτήρισε “πολύ νόστιμο”. Η κ. Χρύσα Μαυρίδου τέλος πρόσφερε στην Πρέσβειρα εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”, ένα καλάθι με παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, καθώς και σειρά εντύπων του Συλλόγου για την ιστορία και τη λαογραφία του Θρυλορίου και καρτ ποστάλ με φωτογραφίες του ίδιου του Treloar και του χωριού.
Η Πρέσβης αποχαιρέτισε το Θρυλόριο δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και την υπόσχεση ότι θα το επισκεφθεί ξανά.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική6 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!