Διεθνή
Εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας περιοδεία Τραμπ στην περιοχή!
Κατά την πρώτη αυριανή στάση της περιοδείας του στην σαουδική πρωτεύουσα Ριάντ, θα διαπιστωθεί εάν τελικά αληθεύουν οι επίμονες διαρροές που φέρουν τις ΗΠΑ να δίνουν το «πράσινο φως» για την παροχή κατάλληλης τεχνολογίας προκειμένου η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, ως αντιστάθμισμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας και σε μία συγκυρία με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς όλα τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής πραγματοποιείται από αύριο η περιοδεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή.
Τι θα συζητήσει ο Τραμπ στη Σαουδική Αραβία
Επιχειρώντας μία συνοπτική επισκόπηση της ατζέντας των θεμάτων των συναντήσεων του Αμερικανού Προέδρου σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μιλώντας στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου ο αναλυτής για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, τόνισε ότι κατά την πρώτη αυριανή στάση της περιοδείας του στην σαουδική πρωτεύουσα Ριάντ, θα διαπιστωθεί εάν τελικά αληθεύουν οι επίμονες διαρροές που φέρουν τις ΗΠΑ να δίνουν το «πράσινο φως» για την παροχή κατάλληλης τεχνολογίας προκειμένου η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, ως αντιστάθμισμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Επίσης όμως, ενδιαφέρον θα παρουσιάσει ποια ακριβώς θα είναι και τα ‘ανταλλάγματα’ που θα κληθεί να προσφέρει η σαουδαραβική πλευρά. Ο κ. Χαρίτος διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί εκ μέρους του Ριάντ ένα πλαίσιο συμφωνίας για την εφαρμογή εκεχειρίας στη Γάζα που θα περιλαμβάνει και το καθεστώς της μελλοντικής μεταπολεμικής της διακυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει λόγος ακόμα και για μία ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ κατά τα πρότυπα των Συμφωνιών του Αβραάμ.
Κρίσιμες οι συναντήσεις του Τραμπ στο Κατάρ
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η δεύτερη στάση της περιοδείας Τραμπ στο Κατάρ, όπου θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου, έκτακτη συνδιάσκεψη ηγετών των χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν οι φιλοδυτικές σουνιτικές μοναρχίες της περιοχής (Σαουδική Αραβία, Ομάν, ΗΑΕ, Κατάρ, Μπαχρέιν και Κουβέιτ). Στο Κατάρ αναμένεται να μεταβεί ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο προσωρινός Πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ Αλ-Σάραα, ο οποίος και θα συναντηθεί για πρώτη φορά από την κατάληψη της εξουσίας της χώρας του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, συγκλίνουν οι ενδείξεις ότι ο Σύρος προσωρινός Πρόεδρος σκοπεύει να κάνει μία «επίθεση φιλίας» προς τις ΗΠΑ, με σκοπό να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης Άσαντ, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την πρόθεσή της Δαμασκού να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βρετανική Telegraph δημοσιεύει πως ο Αλ-Σάραα θα ήταν πρόθυμος να ανεγερθεί «Πύργος Τραμπ» στη συριακή πρωτεύουσα, όπου θα μπορούν να στεγαστούν τα γραφεία των μελλοντικών επενδυτών που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν από τις ΗΠΑ στη χώρα του.
Όσον αφορά την τρίτη κατά σειρά στάση της περιοδείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Γαβριήλ Χαρίτος σημείωσε ότι είναι σχετικά λίγες οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το πρόγραμμα των συναντήσεων του Ντόναλντ Τραμπ το Αμπού Ντάμπι, ίσως επειδή ενδέχεται να προκύψουν σημαντικές αλλαγές ως απόρροια των προηγούμενων συναντήσεών του σε Ριάντ και Ντόχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ριάντ, ισραηλινή αντιπροσωπεία θα έχει ήδη φτάσει αύριο στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, σε μία ακόμα προσπάθεια αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα. Η ισραηλινή πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι θα τεθεί μόνο το αναθεωρημένο αμερικανικό «Πλαίσιο Ουίτκοφ» και καμία άλλη πρόταση που επιδιώκεται να συζητηθεί εκ μέρους των μεσολαβητών της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, άγνωστα παραμένουν ακόμα τα όρια διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει στους εκπροσώπους της η ισραηλινή κυβέρνηση, παρότι απομένουν μόνο λίγες ώρες από την άφιξη των ισραηλινών διαμεσολαβητών στην καταρινή πρωτεύουσα.
Αμήχανοι παραμένουν οι Ισραηλινοί
Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στο Ισραήλ, ο Γαβριήλ Χαρίτος τόνισε ότι συνεχίζει να επικρατεί αμηχανία στα κέντρα αποφάσεων στην Ιερουσαλήμ, κυρίως λόγω των επανειλημμένων ενδείξεων έλλειψης συντονισμού και προσυνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης Νετανιάχου και της διακυβέρνησης Τραμπ, ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όπως άλλωστε είχε μεταδοθεί εκτενώς ο ALPHA Κύπρου σε προγενέστερα κεντρικά του δελτία ειδήσεων. Όπως σχολίασε ο κ. Χαρίτος, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και κυρίως αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ για πρώτη φορά δείχνει να παρακολουθεί και στη συνέχεια να «ακολουθεί» τις εξελίξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημερινή απελευθέρωση του ισραηλινού ομήρου, κατόχου και αμερικανικής υπηκοότητας, Ιντάν Αλεξάντερ – ένα γεγονός που επετεύχθη αποκλειστικά κατόπιν απ’ευθείας συνομιλιών ΗΠΑ-Χαμάς, κάτι που επίσης συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Διεθνή
Daily Mail: Ο Ουκρανός κατάσκοπος-φάντασμα πίσω από τον «Ιστό Αράχνης»! Η επιχείρηση με τα drones που κατέστρεψαν ρωσικά βομβαρδιστικά
Είναι ο άνθρωπος που –σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές– βρισκόταν πίσω από τη φιλόδοξη επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης», την οποία εκτέλεσε την περασμένη Κυριακή η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU), καταφέρνοντας να πλήξει ταυτόχρονα τέσσερις στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Το όνομα του Αρτέμ Τιμοφιέγιεφ εισέρχεται θριαμβευτικά στα χρονικά των πιο παράτολμων επιχειρήσεων σύγχρονου πολέμου.
Η επίθεση οργανώθηκε με τρόπο ασύλληπτο: περισσότεροι από 100 καμικάζι FPV drones εκτοξεύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, από φορτηγά-κάλυψης που είχαν σταθμεύσει δίπλα ή απέναντι από τις βάσεις, οι οποίες φιλοξενούσαν το βαρύ πυρηνικό αεροπορικό οπλοστάσιο της Ρωσίας — τα στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95, TU-22 και TU-160. Οι εκρήξεις και η καταστροφή που προκλήθηκε, όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες και βίντεο drones, επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της Ουκρανίας για καταστροφή του ενός τρίτου του ρωσικού στόλου, γράφει χαρακτηριστικά η Daily Mail.
Κι όμως, η καρδιά αυτής της «αράχνης» φαίνεται πως ήταν ένας μόνο άνθρωπος: ο Αρτέμ Τιμοφιέγιεφ.
Διεθνή
Ρωσία: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών σε ρωσικά αεροσκάφη μετά την ουκρανική επιδρομή με drones
Η Ουκρανία έβαλε στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις σε όλη τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας 117 drones που εκτοξεύτηκαν από φορτηγά κοντά στους στόχους.

Δορυφορικές εικόνες από ρωσική αεροπορική βάση, που ελήφθησαν λίγο μετά την ουκρανική επιδρομή με drones το Σαββατοκύριακο, δείχνουν ότι πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η Ουκρανία έβαλε στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις σε όλη τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας 117 drones που εκτοξεύτηκαν από φορτηγά κοντά στους στόχους. Πολλά αεροσκάφη επλήγησαν σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες, σύμφωνα με το Reuters.
Εικόνες της Capella Space που δημοσίευσε το Reuters, αποκαλύπτουν το μέγεθος των ζημιών σε αρκετά αεροσκάφη που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου προσγείωσης σε βάση στην περιοχή Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.



Η επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης»
Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, SBU, ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση, με τίτλο «Ιστός της Αράχνης», ανακοινώνοντας ότι συνολικά 41 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη χτυπήθηκαν.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε εξαιρετική την επίθεση, η οποία έπληξε στόχους έως και 4.300 χλμ. από την πρώτη γραμμή του πολέμου.
Κατά την SBU, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την επιχείρηση ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικοί δήλωσαν ότι η επιχείρηση δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τις πυραυλικές επιθέσεις ρωσικών βομβαρδιστικών στην Ουκρανία, ωστόσο είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντικατασταθούν τα αεροπλάνα που καταστράφηκαν, επειδή ορισμένα από αυτά δεν παράγονται πλέον.
Η επίθεση θεωρείται πιθανό να αναγκάσει τη Ρωσία να αναδιαμορφώσει την αεράμυνά της, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).
Διεθνή
Ζελένσκι: Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου προσκλήθηκε η Ουκρανία
ΟΟυκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μη συμμετοχή της χώρας του στη σύνοδο θα χάριζε «μια νίκη» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μη συμμετοχή της χώρας του στη σύνοδο θα χάριζε «μια νίκη» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Λάβαμε πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος μετά από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Στα τέλη Μαΐου, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα κράτη του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τις 24-26 Ιουνίου στη Χάγη της Ολλανδίας.
«Αν η Ουκρανία δεν είναι παρούσα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αυτό θα είναι μια νίκη για τον Πούτιν, όχι εναντίον της Ουκρανίας, αλλά εναντίον του ΝΑΤΟ», είπε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου.
Το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να λάβει «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη συμμαχία για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εισβάλει ξανά.
Μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται απαράδεκτη από τη Μόσχα, η οποία βλέπει τη Συμμαχία ως υπαρξιακή απειλή για τα σύνορά της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία