Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Foreign Policy: Ο πόλεμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ δεν θα έμοιαζε καθόλου με αυτόν της Ουκρανίας

Το κλειδί για να γίνει κατανοητό ο παράδοξο της αδύναμης Ρωσίας που όμως απειλεί σοβαρά το ΝΑΤΟ, έγκειται στις εκτιμήσεις, ότι ο πρωταρχικός στόχος της Μόσχας σε έναν πόλεμο κατά του  Βορειατλαντικού Συμφώνου, δεν θα ήταν να καταλάβει μεγάλα εδάφη -τουλάχιστον όχι αρχικά- αλλά να καταστρέψει τη συμμαχία ως πολιτική και στρατιωτική οντότητα ικανή να αντιταχθεί στη Ρωσία, αναφέρει το δημοσίευμα του Foreign Policy

Δημοσιεύτηκε στις

Μια Ρωσία που αποτυγχάνει παταγωδώς να επιτύχει τις φιλοδοξίες της στην Ουκρανία, και μια Ρωσία που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το ΝΑΤΟ -ιδίως για τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Δύο εικόνες ασυμβίβαστες, που όμως έχουν εξήγηση. Ένας πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας, θα ήταν πιθανότατα πολύ διαφορετικός από την εισβολή στην Ουκρανία.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την εισβολή, και με τρομακτικές απώλειες ζωών και εξοπλισμού, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί κατά μήκος μιας αμετάβλητης γραμμής του μετώπου, εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, που η Μόσχα είχε στο νου της να καταλάβει. Τον τελευταίο χρόνο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως σημάδι για στρατιωτικές επιτυχίες σύντομα.

Λίγο πιο πέρα, στα δυτικά, τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να επανεξοπλιστούν. Αξιωματούχοι άμυνας του ΝΑΤΟ προειδοποιούν ότι η συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση, σε ένα ή περισσότερα από τα μέλη του μπλοκ, στα επόμενα τρία έως επτά χρόνια.

Δανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει κάποιου είδους επίθεση μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία θα θα τελειώσει.

Στόχος η διάσπαση

Το κλειδί για να γίνει κατανοητό ο παράδοξο της αδύναμης Ρωσίας που όμως απειλεί σοβαρά το ΝΑΤΟ, έγκειται στις εκτιμήσεις, ότι ο πρωταρχικός στόχος της Μόσχας σε έναν πόλεμο κατά του  Βορειατλαντικού Συμφώνου, δεν θα ήταν να καταλάβει μεγάλα εδάφη -τουλάχιστον όχι αρχικά- αλλά να καταστρέψει τη συμμαχία ως πολιτική και στρατιωτική οντότητα ικανή να αντιταχθεί στη Ρωσία, αναφέρει το δημοσίευμα του Foreign Policy. Κάτι τέτοιο δεν θα απαιτούσε να νικήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε απευθείας σύγκρουση.

Αντίθετα, θα συνεπαγόταν την καταστροφή της ενότητας και της αποφασιστικότητας της Συμμαχίας, με το Κρεμλίνο να στοιχηματίζει ότι αυτή θα  διασπαστεί υπό την πίεση.

Επομένως, η Ρωσία αποτελεί μια σοβαρή και υπαρξιακή απειλή για το ΝΑΤΟ, με έναν θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο από το είδος του πολέμου που βλέπουμε στην Ουκρανία.

Ζωτικής σημασίας να αποφύγει μια παρατεταμένη σύρραξη

Σε αντίθεση με την πολεμική προπαγάνδα της Ρωσίας, οι πολιτικές και στρατιωτικές ελίτ της Μόσχας γνωρίζουν ότι η Ρωσία θα έχανε πιθανότατα έναν ολοκληρωτικό, συμβατικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ακόμη και χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ.

Για τη Ρωσία, είναι επομένως ζωτικής σημασίας να αποφύγει μια παρατεταμένη σύρραξη και να εξασφαλίσει μια γρήγορη και ευνοϊκή λύση. Η Ρωσία πιθανότατα θα προτιμήσει μια σύντομη, εξαιρετικά έντονη εκστρατεία με στόχο να διαρρήξει την πολιτική συνοχή τους. Στόχος θα είναι να παραμείνει η αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή μόνο ενός ή το πολύ λίγων κρατών μελών του ΝΑΤΟ, και να τερματιστεί γρήγορα.

Ένα σενάριο: Επίθεση στο πιο αδύναμο σημείο της Συμμαχίας και εκστρατεία εκφοβισμού

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι μια περιορισμένη εισβολή στο έδαφος του ΝΑΤΟ σε ένα θεωρούμενο αδύναμο σημείο – για παράδειγμα, σε ένα ή περισσότερα από τα κράτη της Βαλτικής. Μετά την αρχική επίθεση, η Ρωσία θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατάληψης της κατεχόμενης περιοχής θα πυροδοτούσε πυρηνική κλιμάκωση

Για να ενισχύσει της απειλές της η Μόσχα. θα μπορούσε  να οπλίσει και να διασπείρει πυραύλους εξοπλισμένους με τακτικές πυρηνικές κεφαλές δηλώνοντας ετοιμότητα εκτόξευσης σε χρόνο μηδέν.

Εάν το ΝΑΤΟ ετοίμαζε αντεπίθεση, η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω πλήττοντας πολιτικές υποδομές βαθιά μέσα στην Ευρώπη με συμβατικά οπλισμένους πυραύλους, σηματοδοτώντας ότι η συνεχιζόμενη αντίσταση αυξάνει μόνο το κόστος. Σε περίπτωση που η Ρωσία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια πιο δραστική κλιμάκωση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της, δεν αποκλείεται να ρίξει πυρηνικές προειδοποιητικές βολές στα ευρωπαϊκά μετόπισθεν.

Το, υψηλό ρίσκου, στοίχημα ότι το ΝΑΤΟ θα διστάσει να υπερασπιστεί τα μέλη του

Όμως αυτός ο τύπος επίθεσης θα ήταν ένα υψηλού κινδύνου στοίχημα, καθώς στηρίζεται στην υπόθεση ότι το ΝΑΤΟ θα συνθηκολογούσε  υπό την πίεση των κλιμακούμενων συμβατικών και πυρηνικών απειλών, των πιθανών πυραυλικών χτυπημάτων στα ευρωπαϊκά μετόπισθεν και των συνοδών δολιοφθορών και άλλων επιχειρήσεων γκρίζας ζώνης.

Αν και οι Ρώσοι ιθύνοντες περιμένουν ισχυρή αντίσταση από ορισμένα μέλη, ιδίως από εκείνα της Ανατολικής Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, το Κρεμλίνο  πιστεύει ότι, όταν αντιμετωπίσουν πραγματικές συνέπειες στο έδαφός τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βασικοί δυτικοευρωπαίοι σύμμαχοι θα διστάσουν και θα αποφύγουν να υπερασπιστούν τους εταίρους τους. Οποιαδήποτε απροθυμία να υπερασπιστεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση, θα σηματοδοτούσε ουσιαστικά την κατάρρευση της συμμαχίας – πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας για την επιβολή περιφερειακής κυριαρχίας.

Σε πειρασμό να δράσει μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.

Ως εκ τούτου, η απόφαση της Ρωσίας να επιτεθεί σε ένα ή περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα εξαρτιόταν λιγότερο από την ισορροπία δυνάμεων και περισσότερο στην – μη- αποφασιστικότητα του Βορειοατλαντικου Συμφωνου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την πρόθεση της Ρωσίας να ανατρέψει τη μεταψυχροπολεμική τάξη πραγμάτων και να επαναφέρει την σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Ευρώπη. Σε συνδυασμό με αυτό που η Ρωσία αντιλαμβάνεται ως απροθυμία της Δύσης να αναλάβει κινδύνους δημιουργείται ένα επικίνδυνο μείγμα που θα μπορούσε να βάλει σε πειρασμό την Μόσχα να δράσει μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Financial Times: Το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας! Το χτύπημα της Ουκρανίας θα υποχρεώσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στρατηγική της

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κάθε απώλεια σε ένα πόλεμο «μετρά» περισσότερο αν η αναπλήρωσή της είναι δύσκολη ή, πολύ περισσότερο, αν είναι αδύνατη. Αυτό αντιπροσωπεύει για τη Ρωσία η απώλεια των βομβαρδιστικών της μετά την επίθεση της Ουκρανίας με drones σε αεροπορικές της βάσεις.Ακόμη και αν δεν ήταν 40 τα αεροσκάφη που χάθηκαν, όπως υποστήριξε η Ουκρανία, αυτό που έχασε η Ρωσία ήταν βομβαρδιστικά που ίσως δεν θα αντικατασταθούν ποτέ, γιατί δεν παράγονται πια.

Ένας στόλος τόσο βαριά χτυπημένος που ενδέχεται να υποχρεώσει το Κρεμλίνο να αναθεωρήσει τη στρατηγική του απέναντι στην Ουκρανία, τονίζουν οι Financial Times. Τα βαθιά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος αποκαλύπτουν το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας — ακόμη κι αν ο αντίπαλος είναι πιο αδύναμος.

Η εμβέλεια της ουκρανικής επιχείρησης με drones κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρη, καθώς οι αναλύσεις από δορυφορικές εικόνες και εκτιμήσεις ειδικών φωτίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η Ουκρανία σχεδίαζε επί 18 μήνες μια τολμηρή επιχείρηση: έκρυβε drones σε φορτηγά, τα μετέφερε χιλιάδες χιλιόμετρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές και έπληξε τέσσερις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις με στρατηγικά βομβαρδιστικά. Η επιχειρησιακή τόλμη συνοδεύτηκε και από καταστροφή στόχων.

Εκτιμήσεις αναλυτών υποστηρίζουν ότι η επίθεση «υπονόμευσε με ουσιαστικό τρόπο τη δυνατότητα της Ρωσίας να εκτελεί πλήγματα εκτός βεληνεκούς της εχθρικής άμυνας (stand-off)». Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν του Carnegie Endowment for International Peace, «καταστράφηκαν αεροσκάφη που η Ρωσία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει». Προσθέτει ο ίδιος: «Μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταματήσουν πλήρως οι ρωσικές επιθέσεις, αλλά δείχνει ότι η συνέχιση του πολέμου έχει πραγματικό κόστος για τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τρίωρη συνάντηση Μελόνι-Μακρόν για να αμβλυθούν οι διαφορές Ρώμης-Παρισίων

Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν το Ουκρανικό και η στάση της Ευρώπης, οι ευρωατλαντικές σχέσεις και το Μεσανατολικό.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Απευθυνόμενη σε φωτογράφους που απαθανάτισαν την χειραψία τους, η Μελόνι είπε χαμογελώντας: «απόψε βλέπω ότι η παρουσία σας είναι μαζική, σαν και αυτές που αρμόζουν στις μεγάλες ευκαιρίες».

Η ατζέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια θέματα της συνάντησης ήταν το Ουκρανικό και η στάση της Ευρώπης, οι ευρωατλαντικές σχέσεις και το Μεσανατολικό.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η σημερινή συνάντηση οργανώθηκε για να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στη Ρώμη και το Παρίσι, οι οποίες προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Με αναφορά, ιδίως, στην στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή και μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά και στην καταλληλότερη σχέση τις Γηραιάς Ηπείρου με την κυβέρνηση Τραμπ, με στόχο την επίλυση των διαφορών που αφορούν τους εμπορικούς δασμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Υποκρισία της Τουρκίας! Πιέζει να κλείσει πυρηνικό εργοστάσιο στην Αρμενία εγείροντας περιβαλλοντικούς λόγους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 1 Ιουνίου, μια συμμαχία 33 περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Τουρκία διοργάνωσε διαμαρτυρία στην ανατολική επαρχία Ιγντίρ, ζητώντας το κλείσιμο του Πυρηνικού Σταθμού Μετσαμόρ της Αρμενίας. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι η εγκατάσταση ενέχει περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους, παρά τη δεκαετίες λειτουργίας της υπό διεθνή εποπτεία.

Συμπτωματικά, η διαμαρτυρία έρχεται καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται να ξεκινήσει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Πυρηνικός Σταθμός Ακκουγιού — που κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom — πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του στην επαρχία Μερσίν. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες της Τουρκίας φαίνονται επιλεκτικές και πολιτικά υποκινούμενες, ειδικά δεδομένου ότι το Ακκουγιού βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη και ότι ένας πρόσφατος σεισμός στην περιοχή έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια.

«Η υποκρισία είναι εμφανής», δήλωσε ένας περιφερειακός αναλυτής. «Η Τουρκία αναπτύσσει τη δική της πυρηνική ικανότητα ενώ προσπαθεί να απαξιώσει το εργοστάσιο της Αρμενίας που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες».
Αρμένιοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το Μετσαμόρ λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και πληροί τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας. Το 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγε δοκιμές αντοχής στο εργοστάσιο, οι οποίες δεν αποκάλυψαν σημαντικούς κινδύνους. Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αρμενία το 2023, ο Γενικός Διευθυντής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, επιβεβαίωσε ότι το Μετσαμόρ λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η Rosatom της Ρωσίας έχει επίσης πραγματοποιήσει εκτεταμένο τεχνικό εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης, επιτρέποντας την ασφαλή λειτουργία της τουλάχιστον μέχρι το 2036.

Πολλοί στην Αρμενία θεωρούν τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας γεωπολιτικής πίεσης και όχι ως ειλικρινή έκφραση περιβαλλοντικής ανησυχίας. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας προειδοποίησαν ότι αν το Μετσαμόρ δεν κλείσει, η Αρμενία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καταστροφή αντίστοιχη του Τσερνομπίλ ή της Φουκουσίμα — μια σύγκριση που οι ειδικοί θεωρούν υπερβολική και ανησυχητική.

Καθώς το Ακκουγιού πλησιάζει στην ενεργοποίηση, η πυρηνική συζήτηση στην περιοχή είναι πιθανό να ενταθεί, με την Τουρκία να κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί περιβαλλοντική ρητορική ως εργαλείο για διπλωματική πίεση.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή24 λεπτά πριν

Financial Times: Το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας! Το χτύπημα της Ουκρανίας θα υποχρεώσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στρατηγική της

Κάθε απώλεια σε ένα πόλεμο «μετρά» περισσότερο αν η αναπλήρωσή της είναι δύσκολη ή, πολύ περισσότερο, αν είναι αδύνατη. Αυτό αντιπροσωπεύει...

Διεθνή38 λεπτά πριν

Τρίωρη συνάντηση Μελόνι-Μακρόν για να αμβλυθούν οι διαφορές Ρώμης-Παρισίων

Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν το Ουκρανικό και η στάση της Ευρώπης, οι ευρωατλαντικές σχέσεις και το Μεσανατολικό.

Διεθνή53 λεπτά πριν

Υποκρισία της Τουρκίας! Πιέζει να κλείσει πυρηνικό εργοστάσιο στην Αρμενία εγείροντας περιβαλλοντικούς λόγους.

Στις 1 Ιουνίου, μια συμμαχία 33 περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Τουρκία διοργάνωσε διαμαρτυρία στην ανατολική επαρχία Ιγντίρ, ζητώντας το...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Καμπουρίδης: Το πιθανότερο σενάριο πίσω από τη Μονή στο Σινά

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους μηχανισμούς του κράτους, καθώς έχουν αλωθεί από τους μουσουλμάνους, που υποστηρίζει...

Άμυνα2 ώρες πριν

South China Morning Post: Η απάντηση της Ινδίας στα κινεζικά μαχητικά του Πακιστάν – Το 5ης γενιάς stealth AMCA

H αμυντική βιομηχανία της Ινδίας βρίσκεται στο κατώφλι μιας εποχής-ορόσημου μετασχηματισμού.

Δημοφιλή