Άμυνα
Τα γαλλικά Rafale είναι υποδεέστερα από τα κινεζικά μαχητικά Dragon;
Τα κινεζικά μαχητικά J-10C Vigorous Dragon της πακιστανικής αεροπορίας κατόρθωσαν να καταρρίψουν τουλάχιστον ένα Rafale της Ινδίας, σύμφωνα με το Reuters. Το Πακιστάν κάνει βέβαια λόγο για κατάρριψη πέντε Rafale.

Μπορεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένη στην προσπάθεια Τραμπ-Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μια άλλη σύγκρουση όμως τέλειωσε ,χάρη στην παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου.
Ο λόγος για την στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με επίκεντρο -για άλλη μια φορά- το Κασμίρ. Ο Τραμπ κατόρθωσε να επιβάλει μια προσωρινή εκεχειρία, που βοηθά στην άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι με «τα όπλα παρά πόδα», κατά μήκος των συνόρων.
Η σύντομη σύγκρουση Ινδίας και Πακιστάν έδειξε όμως και μια σημαντική στρατιωτική πλευρά: τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη που έχει δώσει το Πεκίνο στο Ισλαμαμπάντ, νίκησαν στις αερομαχίες τα γαλλικά Rafale που χρησιμοποιεί η ινδική αεροπορία.
Τα κινεζικά μαχητικά J-10C Vigorous Dragon της πακιστανικής αεροπορίας κατόρθωσαν να καταρρίψουν τουλάχιστον ένα Rafale της Ινδίας, σύμφωνα με το Reuters. Το Πακιστάν κάνει βέβαια λόγο για κατάρριψη πέντε Rafale.
Το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος είναι 4,5ης γενιάς και ι είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους κινητήρες και ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array). Μπορεί να μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-αέρος PL-10 και PL-15.
Το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, εκτός από την Κίνα, που διαθέτει το J-10C. Το Πακιστάν παρήγγειλε 36 τέτοια αεροσκάφη από το Πεκίνο το 2020. Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 20 είναι επιχειρησιακά , έτοιμα, μετά την πρώτη παράδοση από την Κίνα το 2022.
«Αυτό το περιστατικό σηματοδότησε την πρώτη φορά που κινεζικά μαχητικά καταρρίπτουν εχθρικά αεροσκάφη, αλλά και την πρώτη απώλεια ενός Rafale σε αερομαχία», αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές . «Η νίκη των κινεζικών μαχητικών επί των γαλλικών αεροσκαφών αποτελεί σημείο καμπής και αποκαλύπτει τη μεγαλύτερη ευπάθεια του ΝΑΤΟ», προσθέτουν.
Έπεσαν οι μετοχές της Dassault Aviation
Αν και οι πληροφορίες σχετικά με τις αερομαχίες δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, η αγορά τις έχει αποδεχτεί ως αληθείς: Οι μετοχές της Dassault Aviation άρχισαν να καταρρέουν. Η τιμή της μετοχής έπεσε κατακόρυφα κατά 9% ,κάτω από τα 300 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η αποτίμηση της κινεζικής Avic Chengdu Fabrication έχει αυξηθεί κατά 49% στα 87 γουάν ανά μετοχή. «Τα νέα για την ινδο-πακιστανική σύγκρουση έχουν αυξήσει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Κίνα θα ξεκινήσει μια πιο δυναμική πολιτική εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού», αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές.
Αυτό το σενάριο επηρεάζει άμεσα την Ινδία και την Dassault Aviation. Πρόσφατα, το Παρίσι και το Νέο Δελχί υπέγραψαν συμφωνία αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση 26 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ινδία. Ενώ η κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι δεν έχει δείξει σημάδια ακύρωσης της συμφωνίας, θα μπορούσαν να επιβληθούν νέες απαιτήσεις για τα γαλλικά μαχητικά, ενδεχομένως να παρεμποδίσουν μελλοντικές συμφωνίες με την Dassault.
Το Bloomberg θεωρεί ότι η τελευταία σύγκρουση στο Κασμίρ, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Κίνας ως προμηθευτή όπλων σε χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου. Ο Τζέιμς Τσαρ, καθηγητής στο πρόγραμμα για την Κίνα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Rajaratnam, λέει: «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κινεζικά οπλικά συστήματα να γίνουν πλέον πιο ελκυστικά για τους πιθανούς αγοραστές ». Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα πλαίσιο όπου αρκετές χώρες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις αμυντικές τους συμμαχίες και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ.
Διαφορές και πλεονεκτήματα
Τόσο το Rafale όσο και το Dragon είναι αεροσκάφη με παρόμοια χαρακτηριστικά. Και τα δύο ανήκουν στην τέταρτης ή 4,5 γενιά. Μπορούν να φτάσουν την ίδια μέγιστη ταχύτητα,1,8 Mach (πάνω από 2.200 χλμ./ώρα), και αμφότερα έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη λειτουργία τους:
Το μαχητικό Rafale της Dassault είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων ικανό για αερομαχίες, βομβαρδισμό χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, αλλά και για πυρηνική επίθεση. Μπορεί να απογειωθεί τόσο από συμβατικές αεροπορικές βάσεις όσο και από αεροπλανοφόρα. Η εμβέλειά του είναι μεγαλύτερη από αυτή του J-10, έως και 1.850 χιλιόμετρα, αν και ο εξοπλισμός του είναι ελαφρώς κατώτερος.
Το κινεζικό αεροσκάφος Chengdu J-10C είναι ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, δηλαδή εξειδικευμένο για αερομαχίες.Το μέγιστο υψόμετρο που μπορεί να πετάξει είναι 18.000 μέτρα, σε σύγκριση με τα 16.000 μέτρα του Rafale. Η άτρακτός του είναι ελαφρύτερη και διαθέτει έναν μόνο κινητήρα σε σύγκριση με τους δύο κινητήρες του γαλλικού μοντέλου.
Το κλειδί του πολέμου
Αλλά το κλειδί για τον σύγχρονο πόλεμο δεν έγκειται μόνο στο να έχεις τα καλύτερα όπλα, αλλά και στην ικανότητα να τα χρησιμοποιεί μια δύναμη με συντονισμένο τρόπο. Το πλεονέκτημα που είχαν οι πακιστανικές δυνάμεις ήταν ότι όλη η τεχνολογία τους προερχόταν από τον ίδιο κατασκευαστή: την Κίνα . Αντίθετα, η Ινδία έχει μια πολύ πιο κατακερματισμένη πολεμική αεροπορία, με γαλλικά, βρετανικά και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και δίκτυα επικοινωνιών αμερικανικής προέλευσης.
Η διαλειτουργικότητα των επικοινωνιών των πακιστανικών δυνάμεων ήταν το κλειδί για τις αεροπορικές μάχες κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών πάνω από το Κασμίρ. «Η δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων στόχευσης σε χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σύγκριση με την κατακερματισμένη αρχιτεκτονική πολλαπλών προμηθευτών της Ινδίας αποκαλύπτει μια θεμελιώδη πρόκληση ενσωμάτωσης», δήλωσε στο Bloomberg ο Σουσάντ Σινγκ, πρώην συνταγματάρχης του Ινδικού Στρατού και καθηγητής στο Γέιλ.
Ανησυχία στο ΝΑΤΟ
Η ύπαρξη ενός κινεζικού μαχητικού ικανού να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά και τα γαλλικά αεροσκάφη θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε βασικές περιοχές όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή το Στενό της Ταϊβάν.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι κινεζικές εξαγωγές όπλων έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα των αρχών του 20ού αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η άνθηση συμπίπτει με μια διπλωματική και εμπορική επίθεση από το Πεκίνο για να τοποθετήσει την τεχνολογία του σε αγορές όπου η Ουάσινγκτον χάνει επιρροή. Οι Norinco, AVIC και China State Shipbuilding έχουν γίνει οι νέοι γίγαντες της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας.
Αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στο ΝΑΤΟ. Ιδίως, στην Ευρώπη, ο κατακερματισμός των ενόπλων δυνάμεων και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός αποτελούν αντικείμενο συνεχούς κριτικής. Το Ινστιτούτο Μπρίγκελ των Βρυξελλών προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν πολυεθνικό στρατό ισοδύναμο με 300.000 στρατιώτες για να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή και ότι αυτός δεν θα μπορούσε να είναι το άθροισμα διαφορετικών εθνικών, ενόπλων δυνάμεων, αλλά ένα ενιαίο σύνολο.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα, ότι η υπεροχή των ΗΠΑ στην Ασία κινδυνεύει, καθώς το χάσμα στρατιωτικής ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μειώνεται ραγδαία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βέβαια η κορυφαία οικονομική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το Πεκίνο έχει ήδη φτάσει τις ΗΠΑ σε ορισμένους τεχνολογικούς τομείς-συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης .
Η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν είναι τόσο γραμμική. Η Κίνα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την αξιοπιστία των όπλων της. Η Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές, ακόμη και το ίδιο το Πακιστάν έχουν αναφέρει δομικές ή τεχνικές βλάβες σε συστήματα που εισάγονται από το Πεκίνο.

Άμυνα
Οι Τούρκοι αλλάζουν τον παιχνίδι! Μας έχουν τα κανόνια στον κρόταφο
Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Αποκαλυπτικοί χάρτες! Ο πόλεμος άλλαξε από πλευράς Τούρκων στην Κύπρο. Διαθέτουν βάθος πυρός. Ανάγκη για αλλαγή σχεδιασμών από την εθνική φρουρά. Μας έχουν τα κανόνια στον κρόταφο.
Άμυνα
Στη Βουλγαρία συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι που αναζητούνταν για τους πυροβολισμούς εναντίον στελεχών της ΕΥΠ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Μετά τη σύλληψη των δύο Τούρκων αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους στη χώρα μας, με σχετικό αίτημα των δικαστικών αρχών της Ελλάδας προς τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας.

Συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι που αναζητούνταν για το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς εναντίον στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που σημειώθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες (23 και 43 ετών) συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, περίπου στις 03.00, στα σύνορα Βουλγαρίας με Τουρκίας. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν την πληροφορία στις Αρχές της Βουλγαρίας και προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Τούρκων στο Σβιλεγκραντ. Σημειώνεται ότι για τους δύο Τούρκους που συνελήφθησαν είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκτελούσε σε βάρος τους από την εισαγγελία της Θεσσαλονίκης.
Μετά τη σύλληψη των δύο Τούρκων αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους στη χώρα μας, με σχετικό αίτημα των δικαστικών αρχών της Ελλάδας προς τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας.
Οι δύο άνδρες που είχαν διαφύγει της σύλληψης, επέβαιναν σε όχημα μαζί με ακόμα έναν 49χρονο, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών. Οι συγκεκριμένοι διώκονται για την πράξη της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία. Ο 49χρονος που απολογείται αύριο, διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία (πλημμελήματα).
Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ο 49χρονος Τούρκος υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε κατάσταση πανικού όταν πυροβόλησε κατά των στελεχών της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται ότι γνώριζε πως στο αυτοκίνητο επέβαιναν άτομα της ΕΥΠ και ισχυρίζεται πως τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε υπό καθεστώς τρόμου, καθώς πίστευε ότι κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.
Συγκεκριμένα, ο 49χρονος ο οποίος μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, φέρεται να ζήτησε συγνώμη για την πράξη του και να είπε στους αστυνομικούς ότι έχει μετανιώσει.
Άμυνα
Αυτό είναι το στρατιωτικό όχημα που θα παράγεται Ελλάδα
Είναι το στοίχημα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για να περάσει από την εποχή της υποκατασκευής στην εποχή της κυρίαρχης σχεδίασης και παραγωγής. Ο «ΟΠΛΙΤΗΣ», το πρώτο τεθωρακισμένο πολλαπλών ρόλων ελληνικής σχεδίασης…

Ένα σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την εταιρεία EODH (Engineering Office Deisenroth Hellas), με έδρα τη Θεσσαλονίκη αποτελεί το στρατιωτικό όχημα «ΟΠΛΙΤΗΣ». Η EODH έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της θωράκισης στρατιωτικών οχημάτων, συνεργαζόμενη με διεθνείς κατασκευαστές όπως οι Leopard, Boxer και Puma .
Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ΟΠΛΙΤΗ
Κινητήρας: Τουρμποντίζελ 6.7 λίτρων, απόδοσης 700 ίππων και ροπής 1100 Nm.|
Αυτονομία: Πάνω από 700 χιλιόμετρα, με δεξαμενή καυσίμου 300 λίτρων
Μεταφορική Ικανότητα: Φιλοξενεί έως 8 επιβάτες με πλήρη εξοπλισμό.
Διαμόρφωση: Διαθέσιμο σε εκδόσεις με 2 έως 5 πόρτες, προσαρμόζεται για διάφορες αποστολές όπως μεταφορά προσωπικού, πυροσβεστικές επιχειρήσεις ή άλλες στρατιωτικές ανάγκες.
Εξοπλισμός: Δυνατότητα ενσωμάτωσης οπλικών συστημάτων, αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Το νέο εργοστάσιο στην Χαλκιδική
Όπως αποκάλυψε προ ημερών το newsauto, η εταιρεία EODH προχωρά στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, με στόχο την παραγωγή του ΟΠΛΙΤΗ. Το εργοστάσιο θα έχει στεγασμένη επιφάνεια 10.000 τ.μ., με δυνατότητα επέκτασης στα 20.000 τ.μ., και θα απασχολεί περίπου 200 εξειδικευμένους εργαζόμενους. Η κατασκευή ανατέθηκε στην εταιρεία Preconstructa SA και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2026.
Οι εγκαταστάσεις θα είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα και θα περιλαμβάνουν χώρους κοπής, συγκόλλησης, κατεργασίας, συναρμολόγησης οχημάτων, βαφής και δοκιμών. Επιπλέον, θα διαθέτουν γραμμή παραγωγής για πύργους, τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) και ενσωμάτωση συστημάτων ελέγχου πυρός (FCS), ηλεκτρονικών και ηλεκτροοπτικών μονάδων.

Η ανάπτυξη και παραγωγή του ΟΠΛΙΤΗ ενισχύει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και μειώνει την εξάρτηση από εισαγόμενα στρατιωτικά οχήματα. Η EODH, μέσω της θυγατρικής της EODH DYNAMICS, στοχεύει να καλύψει τόσο τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όσο και να προωθήσει το όχημα σε διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία της στον τομέα της άμυνας.

Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανικής παρουσίας στον τομέα της άμυνας και την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας στη χώρα.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία