Ακολουθήστε μας

Διαφθορά

Οι φασίστες, τα φασιστάκια και τα φασισταριά της ΕΤ3 και της ΕΡΤ

Δημοσιεύτηκε

στις

Της Μαρίας Σαμολαδά, Δημοσιογράφου 
Οι λέξεις είναι παράγωγες με κοινή ρίζα… 
Προσδιορίζουν τον κοινό στόχο όσων χαρακτηρίζονται από αυτού του είδους τη συμπεριφορά. 
Δηλαδή, να ακούγεται μόνο η δική τους φωνή και με οποιονδήποτε τρόπο, κατά βάση αυταρχικό, να φιμώνεται οποιαδήποτε άλλη… 
Γενικώς, τους νοιάζει να φιμώνονται οι άλλοι και ας μην ακούγονται οι ίδιοι. Ούτως ή άλλως τι έχουν να πουν; 
Σου θυμίζει κάτι; 
Ναι. Την «δημοσιογραφική» κάλυψη του πραγματικά μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. 
Και να σου πω, από τα ιδιωτικά κανάλια, δεν έχω την απαίτηση, αφενός γιατί γνωρίζω την υλικοτεχνική υποδομή που δεν διαθέτουν στα ανταποκριτικά τους γραφεία και αφετέρου γιατί είναι ιδιώτες και ό,τι θέλουν δείχνουν και ό,τι δεν θέλουν δεν το δείχνουν. Απλά τα πράγματα, δικό τους (όχι ακόμη) είναι το κανάλι και ό,τι θέλουν κάνουν. 
Όμως τα άλλα, που είναι 3 + 1…; Τα άλλα, που τα πληρώνουν εκείνοι που μαζεύτηκαν την Κυριακή για χάρη του έθνους, βουλιάζοντας το κέντρο της Θεσσαλονίκης; Εκείνα τα άλλα που κάποιοι τα έκλεισαν, κάποιοι τα άνοιξαν, κάποιοι τα αγάπησαν και κάποιοι τα εκμεταλλεύτηκαν

Ίσως όσοι δεν έχετε σχέση με τον χώρο των ΜΜΕ, δεν το ξέρετε, αλλά αν «χάσεις» θέμα, ειδικά μεγάλο, συνήθως απολύεσαι. Ποιος μπορεί να φέρει ακόμη τον τίτλο του Διευθυντή, του αρχισυντάκτη, του γενικού κουμάντου χάνοντας την κάλυψη ενός τέτοιου γεγονότος; 
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να απολυθεί άνθρωπος, αλλά λίγη ευθιξία δεν βλάπτει, ένα συγνώμη… 
«Έχασες» ένα γεγονός της επικαιρότητας, με το οποίο συμφωνείς δεν συμφωνείς, έπρεπε να το έχεις πρώτο θέμα και εδώ που τα λέμε την Κυριακή δεν είχε και καμιά άλλη θεματάρα να σε απασχολήσει. Εσύ που παίρνεις, μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει το δημόσιο μισθό σου, έκρυψες, φίμωσες, απαξίωσες τον πραγματικό σου εργοδότη, τους φορολογούμενους πολίτες. 
Αν δέχτηκες εντολές, δεν κάνεις για αυτή τη θέση (δεοντολογία) και κυρίως είσαι δωσίλογος. 
Αν δεν το αξιολόγησες σωστά, πάλι δεν κάνεις για αυτή θέση (ανικανότητα) και κυρίως είσαι δωσίλογος.
Γενικά, σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει είσαι δωσίλογος, γιατί αμείβεσαι από δημόσιο χρήμα, το οποίο δεν μας περισσεύει κιόλα, για να πληρώνουμε είτε εντολοδόχους είτε ανίκανους που δεν ξέρουν τη δουλειά. 
Στην ουσία όμως είσαι φασιστάκι, γιατί έκρυψες, ναι έκρυψες, το τι συμβαίνει στην πόλη, στην «συμπρωτεύουσα», στην πρωτεύουσα των Βαλκανίων (επίκαιρο)… 
Και απάντησέ μου σε κάτι απλό, πώς αξιολογείς και πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες απευθείας μετάδοση σε κάτι που συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη; Αν δεν το ξέρεις, αυτή είναι η δουλειά σου. Να καταγράφεις και να δημοσιοποιείς την αλήθεια. 
Και εσείς, οι συνάδελφοι, εσείς που έχετε λιώσει σόλες στο πεζοδρόμιο, την Κυριακή τι κάνατε; Σας είπαν δεν θα βγάλουμε ζωντανό, και είπατε, «α, εντάξει μωρέ… αφού δεν το θέλουν…»…και συνεχίσατε την περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα βλέποντας τι μεταδίδουν ειδησεογραφικά ψηφιακά μέσα για αυτό που συμβαίνει έξω από το γραφείο σας; (αυτά τα ρημαδοσάιτ που χαλάνε την πιάτσα…γιατί δουλεύουν) 
Και εσείς, στις ενώσεις συντακτών, τι είπατε; Τι να πείτε και εσείς… 
Μήπως θυμάστε με τι ζήλο βγάζατε όλοι τους «αγανακτισμένους»; 
Με τι ζήλο οργανώνεστε και προβάλετε τις ομιλίες στη ΔΕΘ και τα πριν και τα μετά και τις κουστωδίες; 
Όταν μιλάει ένας «φασίστας» τρέχετε, όταν μιλάει ο πραγματικός λαός ξύνεστε. 
Δεν ήθελα να ακούσω από τη δημόσια τηλεόραση τις ομιλίες όσων ανέβηκαν στην εξέδρα του συλλαλητηρίου της Κυριακής. 
Ήθελα όμως να δω την πόλη πώς άλλαξε από την παρουσία ανθρώπων που συνυπήρξαν χωρίς χρώματα και χωρίς προσωπική σκοπιμότητα. 
Ήθελα να μάθω από πού, πως και κυρίως γιατί ήρθαν.
 Και να σου πω, εγώ ήξερα και πόσοι ήταν και από πού ήρθαν. 
Ήθελα όμως να τα δείξεις σε όλη τη γη. Να δείξεις πως και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν πολίτες που αγαπούν την πατρίδα τους, το έθνος (αυτοί είναι οι μόνοι που δεν ανήκουν σε καμία από τις παράγωγες λέξεις του φασίστα). 
Κατάλαβες φασιστάκι; 
Και αντ’ αυτού, φρόντισες να δείξεις τα φασισταριά που πλακώθηκαν με άλλα φασιστάκια και όλα αυτά για χάρη του φασίστα. 
Αξίζει; Αξίζει να φιμώνεις τις εκατοντάδες χιλιάδες (γιατί ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και όχι δεκάδες) φωνές ανθρώπων που φωνάζουν για κάτι που ανήκει και σε σένα αλλά σε λίγο θα ανήκουμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι σε άλλους;
Και μην απαντάς στην κριτική που ασκήθηκε στα ιδιωτικά κανάλια, δεν μας νοιάζει όπως είπαμε και παραπάνω τι κάνει ο κάθε ιδιώτης καναλάρχης (εξάλλου τόσα χρόνια τους κατηγορείται ότι είναι κατευθυνόμενοι…η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε πιο εύκολα την καμπούρα του άλλου και όχι τη δική μας), απάντησέ μας τι έκανες εσύ
Με κάτι τέτοια και με κάτι άλλα τέτοια ώρες ώρες ντρέπομαι που ανήκω στον δημοσιογραφικό κόσμο… 
Από την άλλη σε καταλαβαίνω και το παίρνω πίσω. Δεν είσαι φασιστάκι. Φερέφωνο είσαι. Το φασιστάκι τουλάχιστον έχει τη δική του ιδεοληψία. 
Το χειρότερο είναι ότι έγινες φασιστάκι χωρίς να το καταλαβαίνεις και την ίδια στιγμή κατηγορείς τους άλλους για φασισμό. 
Κοινώς, «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». 
Και να μην το ξεχάσω… με έπιασε μια βίαιη αποβολή γαστρικού περιεχομένου στην θέαση κάθε «σέλφι» ή καλά στημένης φωτογραφίας η οποία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα χρησιμοποιηθεί στον προσεχή προεκλογικό αγώνα σε περίοπτη θέση στα δίπτυχα τετρασέλιδα τετραχρωμίας…(τυπωμένα στα Σκόπια ή στη Βουλγαρία γιατί εκεί είναι φθηνότερα…) 
Συγχαρητήρια σε όσους σήκωσαν το σαρκίο τους από τον καναπέ. 
Συγχαρητήρια στους συναδέλφους που είχαν το «προαίσθημα» ότι θα είναι κάτι μεγάλο και το κάλυψαν στο μεγαλείο του. 

ΥΓ1: Το κείμενο δεν απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, αλλά σε αποφάσεις – γεγονότα – εντολές.
ΥΓ2: Δεν ήταν συγκέντρωση…διαδήλωση…διαμαρτυρία. Ήταν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο 
ΥΓ3: Τρέμω στην ιδέα να γίνει δημοψήφισμα και τι ερμηνεία θα δοθεί στο όχι και στο ναι… 
ΥΓ4: Αν δεν σας νοιάζει εσάς κάτω από το αυλάκι η Μακεδονία, μας νοιάζει εμάς που γεννηθήκαμε εδώ, ζούμε εδώ, αγωνιζόμαστε εδώ 
ΥΓ5: Μην σκέφτεστε να αποκαταστήσετε το λάθος αυτό με κάλυψη του συλλαλητηρίου στην Αθήνα…

Πηγή: http://myportal.gr/fasistes-ta-fasistakia-ke-ta-fasistaria/

Αστυνομία

Υπόθεση Καραϊβάζ: “Ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.” περιείχε το cd που καταστράφηκε από συρραπτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η μητέρα και η αδερφή του Καραϊβάζ, επικαλούμενες το κατεστραμμένο cd

Έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών αποκαλύπτει, ότι το cd με περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ περιείχε “ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.”.

“Το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.) είχε επισυναπτόμενο cd με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό και το γεγονός σημειώθηκε στα πρακτικά” αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Η αναφορά αυτή καταρρίπτει τη φημολογία εκείνων των ημερών ότι το cd περιείχε απλά επαφές. Οι επαφές, άλλωστε, στην εφαρμογή whatsapp, όπως πρώτο επίσης είχε αποκαλύψει το FoP, αναφέρονταν σε χαρτί και αφορούσαν ονόματα συνεργατών του Καραϊβάζ αλλά και ονόματα όπως Δημητριάδης, Κοντολέων και Καραμαλάκης, που παρέπεμπαν στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου -και ανιψιό του Πρωθυπουργού- Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Στο δικαστήριο τότε είχε αναφερθεί και επαφή Βαγγέλης Ζαμπού, η οποία παραπέμπει στον Βαγγέλη Ζαμπούνη που εκτελέστηκε πριν μερικούς μήνες έξω από πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στο Νέο Κόσμο.

Η αναφορά σε “ιστορικό συνομιλιών” δείχνει ότι υπήρχαν στοιχεία για το με ποιούς μίλησε ο δημοσιογράφος και πότε, ενώ τα “αρχεία κειμένου κ.α.” ενδεχομένως να αφορούν και γραπτά μηνύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μπορούσε να ζητήσει από τους συνομιλητές του Καραϊβάζ πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί τους και να τους ρωτήσει εάν τους είχε εκφράσει κάποια ανησυχία για κάτι, από τη στιγμή ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Σήμερα, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής, για τους δύο κατηγορουμένους, απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr αναφέρει ότι “σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο”.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι διαθέτουν το περιεχόμενο του cd και ότι το θέτουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Όταν, όμως, το δικαστήριο τους το ζήτησε εκείνοι προσκόμισαν ένα στικάκι λέγοντας ότι το εν λόγω αρχείο “δεν ανοίγει”.

Οι ίδιοι, πάντως, στη σημερινή τους αίτηση κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».

Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δημήτρης Νατσιός: Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Νατσιός: Ο Μητσοτάκης δεν θα γλιτώσει από το έγκλημα των Τεμπών! Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Συνέχεια ανάγνωσης

Διαφθορά

Ποιο είναι το “λάθος μήνυμα”, Κυριάκο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παραιτήθηκαν οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, διότι, όπως μας ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές, “η συμμετοχή τους σε κοινωνική συνάντηση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα”. Ποιο ήταν αυτό και γιατί ήταν λάθος; Να σας πω τι κατάλαβα εγώ: ότι κυβέρνηση και μεγαλοπαράγοντες πότε αγαπιούνται και πότε κάνουν κόνξες, ανάλογα με το επιδιωκόμενο. Κι ότι πάντα υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και αγγελιαφόροι που θα παζαρέψουν το deal.

Κι αν κάτι πάει στραβά, οι πραιτωριανοί μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους, για να προστατευθεί το “αφεντικό”. Κατάλαβε κάποιος κάτι άλλο; Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Ισχύει από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, για όλες τις κυβερνήσεις και για όλους τους μεγαλοπαράγοντες. Τι διαφορετικό συνέβη το βράδυ του Κυριακής, παραμονή της εορτής των Βαγγέληδων; 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, για να βοηθήσουμε και τις κυβερνητικές πηγές να καταλάβουν την έννοια του μηνύματος, διότι, απ΄ ό,τι φαίνεται, δυσκολεύονται. Οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, εμπειρότατοι και με μακρά θητεία σε κομματικά και πολιτικά πόστα, ήταν υπουργός Επικρατείας και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αντιστοίχως. Δηλαδή, άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου.

Εμφανίζονται λοιπόν στο σπίτι του Βαγγέλη, μένουν αρκετές ώρες, πίνουν, καπνίζουν και συζητούν με τον εορτάζοντα και τους άλλους προσκεκλημένους. Πήγαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ή αφού συνεννοήθηκαν; Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν το πρώτο. Εάν όντως έγινε έτσι, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κάποτε Alter Ego της, πρόκειται για παιδαριώδες λάθος, που δεν το κάναμε ούτε στο Δημοτικό: όταν κάποιος συμμαθητής τσακωνόταν με τον κολλητό μας, τον είχαμε κι εμείς στο “ντου”. Αν λοιπόν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να κρίνουν σε ποιανού το σπίτι θα πάνε και σε ποιανού όχι, και τι μηνύματα θα εκπέμψει η παρουσία τους, δεν κάνουν για τη δουλειά.

Πολύ πιθανό να έχουν και άλλες παρόμοιες δομικές ελλείψεις. Κι αν ο πρωθυπουργός, που τους ανέθεσε αυτές τις εξαιρετικά νευραλγικές θεσμικές θέσεις, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιοι κάνουν για τη δουλειά και ποιοι όχι, δεν κάνει ούτε εκείνος για τη δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα από την εκδοχή στην οποία μας καθοδηγούν οι “κυβερνητικές πηγές”. Είναι σωστό ή λάθος; 

Όμως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ισχύει το δεύτερο. Είναι προφανές ότι η παρουσία των κομισάριων του Μαξίμου εκεί είχε χαρακτήρα αποστολής: να εκτονωθεί η κρίση και να επαναδιαπραγματευθούν οι όροι του διαχρονικού deal που υπάρχει ανάμεσα στις δύο “οικογένειες”. Όταν τα ΜΜΕ γέμιζαν από φωτογραφίες ένθερμων εναγκαλισμών σε απόσταση αναπνοής του ίδιου του πρωθυπουργού με τον προχθεσινό εορτάζοντα, αλλά και με άλλους μεγαλοπαράγοντες, το μήνυμα ήταν σωστό ή λάθος;

Πάμε όμως στο γεγονός που επιδείνωσε την κλινική εικόνα μιας κάποτε ρωμαλέας σχέσης.

Το “Βήμα” ισχυρίστηκε πως, ενώ ακόμα δεν είχε σβήσει η φωτιά στα εκτροχιασμένα βαγόνια (που, έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε μάθει, επίσημα, τι την προκάλεσε), κάποιος έσπευσε να πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και να τις δώσει στο “Πρώτο Θέμα”, γνωστό για την απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική του στάση, το οποίο τις έβγαλε στον αέρα, παραποιημένες: δύο διαφορετικές συνομιλίες συνενώθηκαν και παρουσιάστηκαν ως ενιαία.

Ποιος πήρε το υλικό; Ποιος έκανε το μοντάζ; Το “γιατί” είναι προφανές: έπρεπε να φανεί ότι αποκλειστικός υπεύθυνος ήταν ο σταθμάρχης. Βασισμένος σε αυτές τις παραποιημένες συνομιλίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη Βουλή την εκδοχή του αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους.

Δεν αθωώνει τον σταθμάρχη το δημοσίευμα του Βήματος. Όμως δείχνει μία υπερβολική σπουδή κάποιων να κατευθύνουν την οργή του κοινού μόνο σ΄ αυτόν, μακριά από πολιτικά πρόσωπα. Θα μπορούσε, την αποκάλυψη για την υπεξαίρεση του υλικού, να μην την είχε κάνει το “ΒΗΜΑ” αλλά η “Ηχώ της Άνω Ραχούλας”. Θα άλλαζε τίποτε επί της ουσίας;

για τη συνέχεια CApital

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή