Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Το μυστηριώδες ταξίδι του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod και το τέλος του κόσμου

Δημοσιεύτηκε

στις

Πηγή: ΑΜΠΕ Φωτογραφία αρχείου

Κάθε εμφάνιση του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρύχιου Belgorod προκαλεί φόβο στη Δύση

Μιχάλης Ψύλος • mpsilos@naftemporiki.gr

Πρόκειται για ένα τρομακτικό υποβρύχιο, μήκους 184 μέτρων και πλάτος 18,2 μέτρων, με εκτόπισμα πάνω από 14.700 τόνους.

Το Belgorod μπορεί να φτάσει σε βάθος 520 μέτρων και να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως και για τέσσερις μήνες.

«Φιλοξενεί» μάλιστα πυρηνικά «μίνι-υποβρύχια» για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων σε βαθιά νερά.

Αυτά τα μίνι-υποβρύχια κατηγορίας Paltus μπορούν να στοχεύουν  «υποθαλάσσιες υποδομές», όπως ποντισμένα καλώδια.

Τροφοδοτούμενο από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, το Belgorod είναι μεγαλύτερο από τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μπορεί να αναπτύξει μάλιστα ταχύτητες άνω των 32 κόμβων.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σήμαναν συναγερμό πριν λίγες ημέρες όταν το Belgorod εμφανίστηκε για λίγο στην επιφάνεια, στα ανοιχτά της ναυτικής βάσης Σεβεροντβίνσκ, στην περιοχή του Αρχαγγέλσκ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, όπως φάνηκε σε φωτογραφίες από δορυφόρους.

Σύμφωνα με όσα παρατήρησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το Belgorod μετείχε σε μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην ανοικτή θάλασσα. Για να εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση στη συνέχεια

Το όπλο του τέλους του κόσμου

«Καμάρι» του του Πολεμικού Ναυτικού της Μόσχας, το Belgorod  μεταφέρει τον «Ποσειδώνα», ένα από τα πιο τρομακτικά οπλικά συστήματα στη γη.

Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «το όπλο του τέλους του κόσμου».

Ο «Ποσειδώνας» είναι μια αυτόνομη πυρηνική τορπίλη που μπορεί να «πλημμυρίσει παράκτιες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με ραδιενεργά τσουνάμι», όπως λένε οι αναλυτές του Πενταγώνου.

Η ισχύς της πυρηνικής κεφαλής του «Ποσειδώνα» θα μπορούσε να φτάσει τους 2 μεγατόνους, δηλαδή 100 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα, η οποία ήταν περίπου 15 κιλοτόνων, και περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη από την τελευταία έκδοση της πυρηνικής βόμβας B61 που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ.

Η τορπίλη «Ποσειδώνας» είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, ώστε να αντέχει στην πίεση σε ακραία βάθη.

Η τορπίλη εκτιμάται ότι έχει τελική ταχύτητα πάνω από 50 μίλια την ώρα -κάτι που την καθιστά δύο φορές πιο γρήγορη από ένα συμβατικό υποβρύχιο και πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Το Belgorod μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ πυρηνικές τορπίλες Poseidon, ικανές να παρακάμψουν την άμυνα μιας στρατιωτικής δύναμης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και να παραμείνουν σε ετοιμότητα στα βάθη του ωκεανού για να χτυπήσουν αυτόνομα όταν απαιτείται.

Πυρηνικό τσουνάμι

Η πυρηνική αυτή τορπίλη θα μπορούσε να πνίξει το Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από ένα παλιρροϊκό κύμα ραδιενεργού θαλασσινού νερού μήκους 500 μέτρων, όπως έγραψε η Wall Street Journal Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποβρύχιο πυρηνικό drone που έχει μήκος περίπου 20 μέτρων, βεληνεκές τουλάχιστον 10.000 χλμ και μπορεί να φτάσει τα 1000 μέτρα βάθος.

«Πρόκειται για μια τορπίλη που έχει εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια, μπορεί να ταξιδέψει με μεγάλη ταχύτητα και να προκαλέσει  τεράστιες καταστροφές σε μια παράκτια περιοχή», λέει ο Ντέιβιντ Χάμπλινγκ, ένας δημοσιογράφος τεχνολογίας που ειδικεύεται στην άμυνα και έχει γράψει ένα βιβλίο για τα drones.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δοκιμάσει επιτυχώς αυτό το οπλικό σύστημα, αλλά αν ανακοινωθεί ή εντοπιστεί, θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Ρωσικά πλοία στην Κούβα

Την περασμένη εβδομάδα το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του ρωσικού ναυτικού θα καταπλεύσουν την Τετάρτη, στο λιμάνι της Αβάνας, προκειμένου να λάβουν μέρος σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις.

«Αυτή η επίσκεψη δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή της Καραϊβικής», σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση, η οποία υπογράμμισε ότι «κανένα από αυτά τα πλοία δεν έχει  πυρηνικά όπλα».

Οι  ρωσικές ναυτικές μονάδες που θα καταπλεύσουν στην Αβάνα είναι η φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan και δύο πλοία ανεφοδιασμού Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στις  «ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Καραϊβικής θα μπορούσαν να  μετάσχει και τη Βενεζουέλα.»

Σε κάθε περίπτωση οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι της NSA και της CIA είναι ήδη στραμμένοι στην Καραϊβική.

Ναυτεμπορική

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή