Διεθνή
Το α(ζ)έριο φέρνει πιο κοντά Ελλάδα-USA
Η πρόσφατη επίσκεψη του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η προμήθεια ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων αζερικού αερίου ετησίως επιπλέον, εμπίπτει στον πυρήνα της «γεωοικονομίας».
Περισσότερο αζερικό αέριο σημαίνει πολλαπλότητα πηγών ενέργειας και λιγότερη εξάρτηση από τη ρωσική Gazprom. Σημαίνει, δηλαδή, προσαρμογή της ενεργειακής πολιτικής στις παραμέτρους που θέτουν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, παρόλο που οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν σε όλα, αν και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διάλογο για να επαναχαράξουν τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. «Ο πλέον ώριμος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές είναι ο TGI» (που συνδέει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία). Η φράση αυτή ακούγεται όλο και τακτικότερα από επίσημα χείλη που εκφράζουν την κυβερνητική πολιτική, σε διεθνή fora και σε συναντήσεις με αξιωματούχους ξένων χωρών. Είναι αλλαγή, αν θυμηθεί κανείς ότι μέχρι την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ η συνηθέστερη αναφορά ήταν για τον αγωγό South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο και έχει συνδέσει με ισχυρούς δεσμούς τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή με το Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τι μεσολάβησε; Φαίνεται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επιδιωκόμενη αλλαγή ατμόσφαιρας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις περνά και από τους δρόμους της ενέργειας. Φαίνεται επίσης ότι έχει φτάσει και στην Αθήνα το μήνυμα ότι προσεχώς η ενεργειακή ασφάλεια θα αποτελέσει μέρος της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.
Συνεπώς, θα συνιστά συμμαχική υποχρέωση η ενεργειακή ανεξαρτησία, όπως προσδιορίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι την απεμπλοκή των ευρωπαϊκών αγορών από το μονοπώλιο της ρωσικής Gazprom.
Διεθνή
Απαγωγή τριών ανδρών στο Βελουχιστάν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, που επικαλείται η ιστοσελίδα Balochistan Post, τρεις άντρες στο Βελουχιστάν εξαφανίστηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν σε ξεχωριστά επεισόδια στις περιοχές Μαστούνγκ, Μούσα Κελ και Μαντ του Μπαλοχιστάν.
Στο Mastung, μέλη της φυλής Shahwani είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον Shah Nawaz Shahwani, τον γιο του Adam Khan Shahwani, τη νύχτα του γάμου του στη Khadkocha και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.
Οι τοπικοί πρεσβύτεροι καταδίκασαν αυτό που περιέγραψαν ως «βαθιά οδυνηρή» κράτησή του και κάλεσαν τις αρχές να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στο Μαντ, οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να συνέλαβαν τον Ameer, γιο του Noor Bakhsh, γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Μάρτυρες είπαν ότι μεταφέρθηκε από την κατοικία του και η τρέχουσα τοποθεσία του παραμένει άγνωστη.
Εν τω μεταξύ, στην περιοχή Musa Khel, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε σπίτι στην περιοχή Rarasham, συνέλαβαν τον Mohammad Khan, γιο του Mir Ahmed Buzdar, και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.
Οι αναφορές αναφέρουν αυξημένη κίνηση των πακιστανικών δυνάμεων στις περιοχές Musa Khel και Chamalang, με πολυάριθμες αναγκαστικές εξαφανίσεις που αναφέρθηκαν μέσα και γύρω από το Rarasham τις τελευταίες εβδομάδες, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι αρχές δεν έχουν δώσει δηλώσεις σχετικά με αυτά τα περιστατικά.
Διεθνή
Συγχαρητήρια από τους Κούρδους της Συρίας στον Ντόναλντ Τραμπ
Τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις εκλογές συνεχάρη ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μάζλουμ Αμπντί.
Στο μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Αμπντί συγχαίρει τον Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και εκφράζει την αισιοδοξία του για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του SDF και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πρόεδρε Τραμπ, συγχαρητήρια για την εκλογική σου νίκη. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε όπως πριν για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή».
Congratulations President @realDonaldTrump on your election victory.
I look forward to working together as we did in the past, ready to strengthen our partnership and provide the stability to the region.— Mazloum Abdî مظلوم عبدي (@MazloumAbdi) November 6, 2024
Η Ουάσιγκτον βλέπει τους Κούρδους SDF ως σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά του ISIS και παρέχει εκπαίδευση, πληροφορίες και υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι υπάρχουν περίπου 1000 Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία, στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, και μερικές φορές η αποχώρησή τους βρίσκεται στην ατζέντα, και ο Τραμπ πήρε μια τέτοια απόφαση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά ακύρωσε αυτήν την απόφαση μετά τις αντιδράσεις, γράφει το κουρδικό δημοσίευμα.
Διεθνή
Πλήγματα της Χεζμπολάχ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ
Ρουκέτες στο κέντρο του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στις 6 Νοεμβρίου, προκαλώντας ζημιές στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στην πόλη του Τελ Αβίβ.
Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση με πυραύλους είχε στόχο τη βάση Tsarfil, η οποία φιλοξενεί πολλές στρατιωτικές σχολές εκπαίδευσης, κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Η ομάδα σημείωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Khaybar, μια εκστρατεία εκδίκησης που ξεκίνησε από την ομάδα μετά τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι περίπου δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, με τους περισσότερους από αυτούς να αναχαιτίζονται από την αεράμυνα.
Ωστόσο, ο στρατός παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον ένας από τους πύραυλους έπληξε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Αναφέρθηκαν καθυστερήσεις και διακοπές στο αεροδρόμιο μετά την επίθεση. Ωστόσο, η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ δήλωσε ότι το αεροδρόμιο ήταν «ανοιχτό και λειτουργεί κανονικά για αφίξεις και αναχωρήσεις».
Συντρίμμια από αναχαιτισμένο πύραυλο έπληξαν επίσης ένα άδειο σταθμευμένο αυτοκίνητο στην κοντινή περιοχή Ra’anana χωρίς να προκληθούν θύματα.
Η επίθεση σημειώθηκε στο Arba’in του Nasrallah, την σαράντα μέρα μετά τον θάνατο σε ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.
Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ ξέσπασε μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με την ομάδα να εξαπολύει επιθέσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στον Λίβανο ξεκινώντας από τις 17 Σεπτεμβρίου και στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στη χώρα.
Η σύγκρουση έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε 40 θανάτους αμάχων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και σε τουλάχιστον 61 στρατιώτες και αξιωματικούς ασφαλείας. Από την πλευρά του Λιβάνου, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 500 μέλη της Χεζμπολάχ.
-
Γενικά θέματα3 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αθλητικά13 ώρες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921