Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΑΜ Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Shoygu μετά τη συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΜε ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα σήμερα, στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το συνάδελφο κ. Sergey Shoygu. Η συνάντηση μας και οι συνομιλίες που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών μας σχέσεων και των παραδοσιακά ιστορικών φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας.
Η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και κατά την διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν με τον κύριο Shoygu.
Πιστεύω ότι η εποικοδομητική μας συνεργασία με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε τρόπους για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων, η οποία τελικά υπηρετεί και συνεισφέρει στη διατήρηση της ασφάλειας, στη συχνά ταραχώδη γεωπολιτική μας περιοχή.

Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να ενισχύσουμε τις θεσμοθετημένες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στα γενικά επιτελεία μας. Ένα λειτουργικό εργαλείο είναι τα ετήσια Προγράμματα Στρατιωτικής Συνεργασίας, στα οποία είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε νέα δυναμική, προωθώντας όχι κατ’ ανάγκη τη ποσοτική όσο την ποιοτική τους διάσταση.

Επίσης, εκτός από την εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, θα μπορούσαν τα επιτελεία μας να δρομολογήσουν νέους και δημιουργικούς τρόπους προσέγγισης, προκειμένου να ανιχνεύσουμε και να ανακαλύψουμε νέα επίπεδα συνεργασίας.

Μάλιστα, κατά τη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του κυρίου Shoygu μας δόθηκε η ευκαιρία να υπογράψουμε, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι το ελληνικό αμυντικό σύστημα, ένα εκ των πλέον αξιόπιστων και καλύτερων στην Ευρώπη, τίθεται πάντοτε στην υπηρεσία της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ειρήνης, της καλής γειτονίας. Και αυτό είναι που φέρνει πιο κοντά και τις δύο χώρες μας.

Άλλωστε, η ρευστή κατάσταση που παρατηρείται στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού πολλαπλών στοιχείων, που περιλαμβάνουν βεβαίως την πολιτική συνεργασία, τη στρατιωτική ικανότητα και τις κοινές πολιτικές κρατών και διεθνών οργανισμών.

Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ μου φίλε, η σημερινή σας επίσκεψη προσδίδει μια νέα δυναμική στη διμερή αμυντική μας συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών μας.

Εξάλλου, γνωρίζουμε τη συμβολή σας στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 και την βοήθεια της Ρωσίας προς τη χώρα μας και εσάς προσωπικά ως Υπουργού Εκτάκτων Αναγκών της φίλης Ρωσίας εκείνη την εποχή.  Επωφελούμαι της στιγμής, για να εκφράσω για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη μας για τη βοήθειά σας τότε.

Κύριε Υπουργέ, η σημερινή σας επίσκεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Σηματοδοτεί ένα καινούργιο ξεκίνημα στις σχέσεις μας.  Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο επιτελεία μας, θα κυριαρχεί πάντοτε η καλή πίστη, η φιλική διάθεση και η συνειδητή άποψη για το ρόλο που πρέπει να επιτελέσουμε μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε στην ευρύτερη περιοχή μας.

Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον κύριο Υπουργό και βεβαίως την αντιπροσωπεία του, για τις τόσο εποικοδομητικές, εγκάρδιες και φιλικές συνομιλίες που είχαμε και που όπως είπα πριν εγκαινιάζουν μια καινούργια εποχή στις διμερείς μας σχέσεις και στο πεδίο της άμυνας. Τον καλωσορίζω, τον ευχαριστώ και τον παρακαλώ να πάρει το λόγο.

Σ. ΣΟΪΓΚΟΥ:Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι, στη σημερινή συνάντηση έχει γίνει μια πολύ εποικοδομητική δουλειά. Έχουμε συζητήσει τα περισσότερα θέματα σχετικά με τη συνεργασία μας. 

Μιλήσαμε για το 2013 και συζητήσαμε τα σχέδιά μας και τα προγράμματά μας για το 2014. Οι εμπειρογνώμονες έχουν εξετάσει λεπτομερώς όλα τα θέματα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Συζητήσαμε και για τη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών μας. Όπως είναι γνωστό αυτή η συνεργασία έχει μακρόχρονη ιστορία, και προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια αποτελέσματα για όλα αυτά τα χρόνια. 

Το επόμενο καλοκαίρι συμπληρώνουμε 20 χρόνια συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας. Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας και έχουμε συζητήσει για την προοπτική της στο μέλλον. 

Τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας πρέπει να εγκρίνουμε το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο 2014. Υπογράψαμε μια διακρατική συμφωνία η οποία μας ανοίγει καινούργιους δρόμους, καινούργιες προοπτικές στο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικά στρατιωτικά θέματα. 

Συζητήσαμε και τα  θέματα των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης, το θέμα της εν συνεχεία υποστήριξης και άλλα θέματα που θα μπουν στο πρόγραμμα συνεργασίας.

Έχουμε ρυθμίσει τα ρολόγια μας όσον αφορά το σύστημα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας, ιδιαίτερα δε για τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Πρακτικά συμφωνήσαμε σε όλους τους τομείς. Θα ήθελα να πω, ότι τα τελευταία χρόνια πάνω σε πολλά θέματα έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά και αυτό έχουμε σημειώσει μαζί με τον ομόλογό μου, με τον κύριο Υπουργό. 

Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί απέκτησα έναν καινούριο φίλο στο πρόσωπο του κυρίου Αβραμόπουλου, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, ο οποίος έχει σημαντικό πολιτικό βάρος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Και βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, για την καλά οργανωμένη επίσκεψη και τη φιλοξενία, στην οποία πάντα φαίνεται η ελληνική ψυχή και πιστεύω στην ενίσχυση και στη συνέχεια όλων των επαφών μας του χρόνου στη Μόσχα.

Έχω κάνει μία πρόταση να βρεθούμε εκεί στη Μόσχα το 2014 στη σύσκεψη που θα αφιερωθεί στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και πιστεύω πως είναι καλύτερα να βρεθούμε, όχι στις χειμωνιάτικες αλλά στις καλοκαιρινές εποχές.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γενικά θέματα

Η διπλωματία… ομήρων της Κίνας

Ο πρώην Βρετανός δημοσιογράφος Peter Humphrey σημείωσε ότι ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσμικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της παράνομης κράτησης πολιτών τους στο εξωτερικό, αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουν το κινεζικό καθεστώς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποκάλυψη Βρετανού δημοσιογράφου. Περίπου 10.000 αλλοδαποί κρατούνται σε δίκτυο φυλακών του Πεκίνου

Ο πρώην Βρετανός δημοσιογράφος Peter Humphrey σημείωσε ότι ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσμικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της παράνομης κράτησης πολιτών τους στο εξωτερικό, αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουν το κινεζικό καθεστώς.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη προσοχή στην κράτηση αλλοδαπών στο σωφρονιστικό σύστημα της Κίνας, που ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Αυτές οι κρατήσεις, οι οποίες συχνά συμβαίνουν υπό διφορούμενες νομικές συνθήκες, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια του νομικού συστήματος της Κίνας, τη χρήση ομήρων για πολιτική μόχλευση και τη μεταχείριση ξένων υπηκόων που συχνά αφήνονται να περιηγηθούν σε ένα περίπλοκο και αδιαφανές δικαστικό σύστημα.

Πρόσφατα, ένας Βρετανός δημοσιογράφος είπε σε Επιτροπή της Αυστραλιανής Γερουσίας ότι περίπου 10.000 αλλοδαποί κρατούνται αυτή τη στιγμή στο σωφρονιστικό σύστημα του ΚΚΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των The Epoch Times, σε μια ακρόαση έρευνας την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην Βρετανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Peter Humphrey, ο οποίος είχε σχέση με την Κίνα για 50 χρόνια, μοιράστηκε την εμπειρία του από την παράνομη κράτηση από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας.

Ο Χάμφρεϊ είπε ότι αυτός και η Κινεζοαμερικανίδα σύζυγός του συνελήφθησαν το 2013 με κατασκευασμένες κατηγορίες για παράνομη «συλλογή πληροφοριών».

Τη στιγμή της σύλληψής τους, λειτουργούσαν μια εταιρεία συμβούλων επικεντρωμένη στη διερεύνηση απάτης, βοηθώντας τους πελάτες στον μετριασμό των κινδύνων κατά τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κίνα.

Το ζευγάρι υπέμεινε δύο χρόνια σε μια φυλακή της Σαγκάης, την οποία αργότερα περιέγραψαν ως «καταστροφική εμπειρία».

Ο Χάμφρεϊ αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Ιουνίου του 2015 λόγω επιπλοκών στην υγεία του, με τη σύζυγό του να αποφυλακίζεται περίπου την ίδια περίοδο.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Χάμφρεϊ άρχισε να εργάζεται με οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εξασφάλισης της απελευθέρωσης των αγαπημένων του προσώπων που είχαν αυθαίρετα κρατηθεί στην Κίνα.

Με βάση την έρευνά του, υπολόγισε ότι περίπου 10.000 αλλοδαποί φυλακίστηκαν στην Κίνα, με πολλούς από αυτούς πιθανότατα να κρατούνται παράνομα.

Οι αλλοδαποί που κρατούνται στην Κίνα βρίσκονται συχνά παγιδευμένοι σε ένα σύστημα όπου η νομική διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθεί.

Οι κατηγορίες εναντίον τους μπορεί να κυμαίνονται από κοινά εγκλήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών ή απάτη έως πιο ευαίσθητες πολιτικά κατηγορίες όπως κατασκοπεία ή θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ξένοι υπήκοοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο ή προξενική υποστήριξη, κάτι που αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Εξιστορώντας την εμπειρία του στην Κίνα, ο Χάμφρεϊ περιέγραψε το δικαστικό σύστημα υπό το ΚΚΚ ως σύστημα καταπίεσης και όχι δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι κάθε πτυχή του συστήματος —αστυνομία, εισαγγελία, δικαστικό σώμα, φυλακές, ακόμη και Κινέζοι δικηγόροι— λειτουργεί υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος.

«Κανένας δικαστής δεν είναι ανεξάρτητος ή αμερόληπτος. χρησιμεύουν απλώς ως αγγελιοφόροι του Κόμματος», είπε ο Χάμφρεϊ, εξηγώντας ότι το σύστημα συχνά χειραγωγείται από άτομα με επιρροή για να βλάψουν εκείνους εναντίον των οποίων έχουν προσωπικά παράπονα.

«Οι υποθέσεις βασίζονται σε καταναγκαστικές ομολογίες, μερικές φορές μεταδιδόμενες στην τηλεόραση και ψευδείς δηλώσεις μαρτύρων», σημείωσε.

Ρίχνοντας φως στις σκληρές συνθήκες μέσα στις φυλακές που διοικούνται από το ΚΚΚ, ο Χάμφρεϊ διηγήθηκε πώς οι κρατούμενοι αναγκάζονταν να κοιμούνται στο πάτωμα σε υπερπλήρη κελιά και τους έδιναν βρώμικο, υποτυπώδες φαγητό για να φάνε.

Αποκάλυψε ότι οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία για το εμπορικό κέρδος της φυλακής και αναγκάστηκαν να συντάξουν «υποχρεωτικές αναφορές σκέψης» ως μέρος μιας εκστρατείας πλύσης εγκεφάλου.

Επιπλέον, η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη συχνά παρακρατήθηκε, ακόμη και για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, πρόσθεσε ο Χάμφρεϊ.

Ο Χάμφρεϊ τόνισε το θέμα μιας «απάντησης δύο επιπέδων» από τις δυτικές χώρες σχετικά με την κράτηση των πολιτών τους στην Κίνα.

«Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό που αναφέρω ως «υπηρεσία νταντά και αγγελιοφόρου», όπου οι κρατούμενοι δέχονται περιστασιακές προξενικές επισκέψεις. Αυτές οι επισκέψεις μπορεί να περιλαμβάνουν παράδοση επιστολών, μηνυμάτων από το σπίτι ή ανάγνωση υλικού», εξήγησε.

«Η δεύτερη βαθμίδα περιλαμβάνει αυτό που ακούμε συχνά από δυτικούς προξενικούς εκπροσώπους κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων: «Συγγνώμη, δεν μπορούμε να επέμβουμε στην περίπτωσή σας».

Εξέφρασε την απογοήτευσή του, σημειώνοντας ότι κάθε φορά που οι κρατούμενοι ζητούν οποιαδήποτε ενέργεια που οι προξενικοί υπάλληλοι θεωρούν ότι παρεμβαίνει στη νομική διαδικασία, αρνούνται να προβούν σε περαιτέρω μέτρα.

Ο Χάμφρεϊ σημείωσε ότι ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν θεσμικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της παράνομης κράτησης πολιτών τους στο εξωτερικό, αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουν το κινεζικό καθεστώς.

Τόνισε, «οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στην προσέγγισή τους σε αυτό το ζήτημα».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κράτηση αλλοδαπών χρησιμεύει ως τακτική για πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Οι κατηγορίες για την εθνική ασφάλεια είναι συχνά ασαφείς και οι δίκες διεξάγονται συχνά κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτή η έλλειψη διαφάνειας καθιστά δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα να ελέγξει εάν τηρείται η δέουσα διαδικασία.

Επιπλέον, το δικαστικό σύστημα της Κίνας έχει υψηλό ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων, ειδικά σε πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με το δίκαιο των δίκες αυτών.

Η χρήση ξένων κρατουμένων ως μοχλού στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις έχει οδηγήσει σε κατηγορίες ότι η Κίνα εμπλέκεται σε «διπλωματία ομήρων».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αλλοδαποί κρατούνται όχι μόνο για τις ατομικές τους ενέργειες, αλλά ως μέσο άσκησης πίεσης στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις υψηλού προφίλ που αφορούν υπηκόους ΗΠΑ, ΗΒ, Καναδά και Αυστραλούς.

Αυτές οι υποθέσεις συχνά περιλαμβάνουν κατηγορίες για κατασκοπεία ή άλλες απειλές για την εθνική ασφάλεια, ακόμη και όταν τα στοιχεία μπορεί να είναι ελάχιστα ή διφορούμενα.

Η κράτηση αλλοδαπών στο σωφρονιστικό σύστημα του ΚΚΚ υπογραμμίζει πολλά βασικά ζητήματα, όπως η έλλειψη διαφάνειας στις νομικές διαδικασίες της Κίνας, η χρήση των κρατουμένων ως πολιτικό μοχλό και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη μεταχείριση κατά την κράτηση.

Για τους ξένους υπηκόους που ζουν ή εργάζονται στην Κίνα, η απειλή της αυθαίρετης κράτησης παραμένει διαφαινόμενη ανησυχία, κάτι που υπογραμμίζει τις ευρύτερες προκλήσεις της πλοήγησης στο περίπλοκο και αδιαφανές νομικό τοπίο της Κίνας.

ΠΗΓΗ: Asian Lite

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Στο στόχαστρο ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού διοικητής της Χεζμπολάχ! Είχε άμεση διασύνδεση με Νασράλα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εβραϊκά και αραβικά Mέσα Eνημέρωσης αναφέρουν ότι στόχος της μεγάλης αεροπορικής επιδρομής του Ισραηλινού Στρατού σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Βηρυτού ήταν ο αρχηγός της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα.

Ο Σάφα επιβλήθηκε το 2019 από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο τον περιέγραψε ως συνομιλητή της Χεζμπολάχ στις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Ως επικεφαλής του μηχανισμού ασφαλείας της Χεζμπολάχ, που συνδέεται άμεσα με τον Γενικό Γραμματέα Χασάν Νασράλα, ο Σάφα εκμεταλλεύτηκε τα λιμάνια και τα συνοριακά περάσματα του Λιβάνου για να διακινήσει λαθρεμπόριο και να διευκολύνει τα ταξίδια για λογαριασμό της Χεζμπολάχ, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την ασφάλεια του λιβανικού λαού, ενώ επίσης αποστραγγίζοντας πολύτιμους εισαγωγικούς δασμούς και έσοδα από τη λιβανική κυβέρνηση», έγραψε τότε το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαιώνει στο Reuters ότι το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού είχε στόχο τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Αυτή είναι η τρίτη τέτοια επίθεση πέρα ​​από τα νότια προάστια της Βηρυτού από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε την εκστρατεία του εναντίον της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα.

Από την επίθεση τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 92 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο Reuters, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα επιβίωσε της ισραηλινής απόπειρας δολοφονίας. Νωρίτερα, λιβανέζικη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού είχε στόχο τουλάχιστον έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι άκουσε τρεις εκρήξεις και είδε πυκνό μαύρο καπνό να απλώνεται πάνω από την πόλη. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι ο ένας από τους βομβαρδισμούς έγινε δίπλα σε ένα πρατήριο καυσίμων. Μια μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν στο βάθος ενώ οι διασώστες, με φακούς στα χέρια, αναζητούσαν επιζώντες στα χαλάσματα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για την επίθεση. Νωρίτερα εκδόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για τα νότια προάστια της Βηρυτού, για συγκεκριμένα κτίρια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Forbes: Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας! Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξετάσει κάποιος την άκρως αποκαλυπτική εμπειρία από τα γεγονότα στην Αρμενία και στη Γεωργία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξετάσει κάποιος την άκρως αποκαλυπτική εμπειρία από τα γεγονότα στην Αρμενία και στη Γεωργία.

Το σχέδιο του Κρεμλίνου είναι παρόμοιο. Ο Ζελένσκι αναγκάζεται να παραχωρήσει προσωρινά τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Μέχρι να υλοποιηθεί η ένταξη, υπερεθνικιστικά στοιχεία του στρατού εξεγείρονται και οργανώνουν πραξικόπημα εναντίον του Ζελένσκι επειδή παραχώρησε το Ντονμπάς και την Κριμαία.

Του Melik Kaylan

Πολύς λόγος γίνεται για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για τους συμμάχους, η εικόνα φαίνεται ζοφερή, καθώς η Ρωσία κερδίζει έδαφος στα ανατολικά, καταστρέφει ουκρανικούς οικισμούς και σκοτώνει αμάχους, ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει διασκορπίσει τις δυνάμεις του και παραμένει υποεξοπλισμένος. Και όχι μόνο επειδή οι δυτικοί σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, δεν έχουν στείλει εγκαίρως επαρκή βοήθεια στο Κίεβο. Ως εκ τούτου, το ηλεκτρικό δίκτυο έχει καταρρεύσει ενώ ο χειμώνας επίκειται και θα βρει τους Ουκρανούς χωρίς θέρμανση, ο πληθυσμός φεύγει στο εξωτερικό και η εικόνα μοιάζει ζοφερή για την Ουκρανία.

Η υπό συζήτηση κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στη Ρωσία να κρατήσει προσωρινά τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ η Μόσχα θα συμφωνήσει με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ας δούμε αν μια τέτοια συμφωνία μπορεί να φέρει κάποια σταθερότητα και τους μυστικούς κινδύνους που έχουν ενσωματωθεί στις φερόμενες διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία φαίνεται απλή. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει καλά ότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”. Στην πραγματικότητα, αν ο Πούτιν πιέσει στα “κενά” της συμφωνίας, τότε μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή της σε κάθε στάδιο.

Σύμφωνα με το Δίκαιο της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ δεν δέχεται στους κόλπους του νέα κράτη-μέλη που βρίσκονται εν μέσω σύγκρουσης – ακόμη και αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν “παγώσει”. Επομένως, η ένταξη της Ουκρανίας θα πάρει χρόνο και η Ρωσία δεν θα μείνει άπραγη. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ποια είναι η εγγύηση ότι τα μέλη του, αν κληθούν, θα εμπλακούν ενεργά σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, όταν δεν το κάνουν τώρα; Και τι θα συμβεί αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ; Δυστυχώς, όπως και να το δει κανείς, υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες κάθε είδους συμβιβασμός που θα γίνει τώρα απλώς να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Το σενάριο η Ρωσία να κινηθεί προς ένα ειρηνευτικό σχέδιο είναι ακόμα πιο ζοφερό απ’ ό,τι νομίζετε. 

Ο έμπειρος παρατηρητής του Κρεμλίνου γνωρίζει ότι η Μόσχα έχει κάνει ήδη τους σχεδιασμούς της για αυτή την κατάσταση, με λεπτομέρειες που η Δύση δεν έχει αγγίξει ακόμα – παράμετρος αυταπόδεικτη για όποιον δίνει σημασία στις λεπτομέρειες που εξυφαίνει ο μετασοβιετικός ρεβανσισμός του Κρεμλίνου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξετάσει κάποιος την άκρως αποκαλυπτική εμπειρία από τα γεγονότα στην Αρμενία και στη Γεωργία. Όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στη Γεωργία το 2008, εδραίωσαν την κυριαρχία τους στις αυτονομιστικές περιοχές της Γεωργίας, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Ο τότε πρόεδρος της Γεωργίας, Σαακασβίλι, βλέποντας τη δυτική αναποφασιστικότητα, ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός, αποσύρθηκε από τις γραμμές του μετώπου και έσωσε τη χώρα του από το να ισοπεδωθεί όπως η Ουκρανία.

Οι ειρηνευτικοί όροι που προσέφερε η Μόσχα στην Τιφλίδα, τους οποίους μετέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ήταν τόσο μονόπλευροι που ο Σαακασβίλι τους απέρριψε λέγοντας -και αυτό είναι σημαντικό- “θα γίνει λαϊκό πραξικόπημα εναντίον μου αν τους αποδεχτώ”. Ο Πούτιν είχε απαιτήσει, μεταξύ άλλων, να απεμπολήσει η Γεωργία οριστικά την κυριαρχία της από τις αυτονομιστικές ζώνες και ο Σαακασβίλι… να κάνει στην άκρη. Αντ’ αυτού, η Μόσχα κατέλαβε τις αυτονομιστικές ζώνες και προώθησε τα στρατεύματά της και σε άλλες περιοχές. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα για τη Γεωργία; Η Ρωσία συνέχισε να περιδιαβαίνει στα γεωργιανά εδάφη και μεθόδευσε την αλλαγή του καθεστώτος το 2013, παρεμβαίνοντας στις εθνικές εκλογές και προωθώντας την εκλογή ενός συντηρητικού εθνικιστή ολιγάρχη στη θέση του Σαακασβίλι.

Αυτός ο ολιγάρχης, ο Ιβανισβίλι, βρίσκεται ακόμη στην εξουσία (ως μαριονέτα στο παρασκήνιο) και εμφανίζεται πλέον ανοιχτά ως φιλορώσος. Εθνικιστής ΚΑΙ φιλορώσος; Πώς είναι δημοκρατικά δυνατόν σε μια χώρα που μισεί τη Ρωσία; Ο Ιβανισβίλι, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου στη χώρα, δήλωσε δημοσίως ότι η Γεωργία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη ρωσική εισβολή. Ναι, καλά διαβάσατε. Αρχικά είχε φτάσει στην εξουσία προσφέροντας μια ήσυχη ζωή στους Γεωργιανούς, ανακούφιση από τις διαμάχες και τις αντιπαραθέσεις, κατακεραυνώνοντας την ασταθή υποστήριξη και τις αξίες της Δύσης, παρουσιάζοντας ένα είδος ανένταχτης γεωργιανής οφθαλμαπάτης. Εντέλει χάρισε στη Μόσχα την ανεξαρτησία της χώρας του. Ίσως διακρίνετε τις υποδηλώσεις για το πώς θα μπορούσαν να κυλήσουν τα πράγματα στην Ουκρανία, εάν η Μόσχα πετύχει μια ευνοϊκή ειρηνευτική συμφωνία εκεί.

Αλλά ας δούμε και την Αρμενία. Μετά τη νίκη στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εναντίον του Αζερμπαϊτζάν το 1992 και την ανακήρυξη ενός είδους δημοκρατίας που πρόσκειται στην Αρμενία, οι βετεράνοι αυτής της νίκης άρχισαν να κυριαρχούν στην αρμενική πολιτική σκηνή. Δημιουργήθηκαν κλίκες, “κολλητοί” και “νταραβεριτζήδες”: οι τέλειοι υποψήφιοι για να παρασυρθούν από τη ρωσική επιρροή του μαύρου χρήματος, από τις μίζες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την εύκολη εξουσία. Κατέληξαν πληρεξούσιοι της Μόσχας στις αρμενικές εσωτερικές υποθέσεις. Στην πραγματικότητα, η Αρμενία έχασε σταδιακά την ανεξαρτησία της και κάθε επίφαση δημοκρατίας. Έτσι, η πιο μαχητική υπερ-εθνικιστική παράταξη, οι ήρωες του πολέμου, που ήταν αδύνατον να σταθεί κανείς πολιτικά απέναντι τους, μετατράπηκε σε μια διεφθαρμένη ολιγαρχία που ξεπουλήθηκε στη Μόσχα. 

Μόνο όταν ο λαός απηύδησε με τις ανοησίες της φιλορωσικής παράταξης, εξέλεξε -το 2018- έναν πραγματικό δημοκράτη, τον Νικόλ Πασινιάν, παρά τα εμπόδια. Αυτός αμέσως και επανειλημμένα κατηγόρησε τη Ρωσία για την παρεμβατικότητά της στις αρμενικές υποθέσεις. Έτσι, το 2020 η Αρμενία τιμωρήθηκε, αφού οι Ρώσοι ειρηνευτές δεν έκαναν τίποτα για να υπερασπιστούν την αρμενική πλευρά κατά το δεύτερο πόλεμο στο Καραμπάχ. Η Μόσχα ήταν δεσμευμένη από τη σχετική Συνθήκη να βοηθήσει. Έμεινε άπραγη. Αυτήν τη φορά το Αζερμπαϊτζάν ήταν ο νικητής. Η Μόσχα είχε πάρει την εκδίκησή της για τη “δημοκρατική αδιαλλαξία” της Αρμενίας.

Ο Πασινιάν είχε ηγηθεί του κινήματος για απεμπλοκή της Αρμενίας από την επιρροή της Μόσχας – τώρα φορτώθηκε με το όνειδος για τη απώλεια του Καραμπάχ. Η Μόσχα θεώρησε ότι τον αποδυνάμωσε μοιραία: μια νέα “ιστορία Σαακασβίλι” στα σκαριά. Το μάθημα ήταν ξεκάθαρο σε όλους: αν θέλετε να κρατήσετε τη εδάφη σας ανέπαφα, θα αφήσετε τη Μόσχα να το κάνει για εσάς. Αλλιώς θα τα χάσετε. Στο ίδιο πνεύμα, πρόσφατα ο Πούτιν “σήκωσε θόρυβο” κάνοντας λόγο για επαναφορά των αυτονομιστικών περιοχών στη Γεωργία, αν ψηφίσουν τον άνθρωπο του Κρεμλίνου στις επικείμενες εκλογές.

Πώς σχετίζονται όλα αυτά με την υποτιθέμενη ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία; Το σχέδιο του Κρεμλίνου είναι παρόμοιο. Ο Ζελένσκι αναγκάζεται να παραχωρήσει προσωρινά τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Μέχρι να υλοποιηθεί η ένταξη, υπερεθνικιστικά στοιχεία του στρατού εξεγείρονται και οργανώνουν πραξικόπημα εναντίον του Ζελένσκι επειδή παραχώρησε το Ντονμπάς και την Κριμαία. Η Δύση αντιδρά έντονα, αποξενώνοντας τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες. Ο Πούτιν κατακλύζει τα ερτζιανά της Ουκρανίας με προπαγάνδα για τη δολιότητα της Δύσης, την αργή και ανεπαρκή υποστήριξή της προς την Ουκρανία, την κατά τα φαινόμενα επιθυμία της Δύσης να οδηγήσει την Ουκρανία σε αιματοκύλισμα ως πληρεξούσιό της, την αντιδημοκρατική συγκέντρωση της εξουσίας από τον Ζελένσκι και άλλα παρόμοια.

Θυμηθείτε ότι ο Σαακασβίλι είχε αρνηθεί τους όρους του Κρεμλίνου για την παραχώρηση των αυτονομιστικών περιοχών επειδή θα γινόταν πραξικόπημα εναντίον του. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην Ουκρανία μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία. Στην Αρμενία, οι υπερεθνικιστές υποτάχθηκαν στη Μόσχα. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει μια στρατιωτική κλίκα στην Ουκρανία. Και μακροπρόθεσμα; Θα χάσουν την υποστήριξη της Δύσης και δεν θα ξαναρχίσουν εχθροπραξίες. Όλα αυτά η Μόσχα τα έχει ξανακάνει με ελιγμούς.

Όλα ξεκινούν με τον πειρασμό και την αυταπάτη της εύκολης ειρήνης. Στη Γεωργία, ένα λαϊκιστικό αυταρχικό καθεστώς ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενο ανακούφιση από τον φόβο. Ο λαός της Γεωργίας έχει δειλιάσει βλέποντας το καρότο και το μαστίγιο που κρατά η Μόσχα. Να είστε πειθήνιοι, να κυβερνηθείτε από τους ολιγάρχες και το ρωσικό χρήμα, και θα είστε ασφαλείς σε έναν βαθύ εθνικό ύπνο. Ρωσική προστασία. Συνοχή. Συνέχεια. Στον αντίποδα της δυτικής αδιαφορίας και αναποφασιστικότητας, στον αντίποδα του αποπροσανατολισμού και της απογοήτευσης, του χάους και της συρρίκνωσης της ελευθερίας. Και έτσι θα γίνει και με την Ουκρανία. Στον απόηχο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

ΠΗΓΗ: Forbes

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή