Γενικά θέματα
Συνέδριο Βιέννης: Η «Γιάλτα» του 19ου αιώνα άλλαξε τον χάρτη της Ευρώπης
Ωστόσο, το ζήτημα για τις νικήτριες δυνάμεις (Βρετανία, Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία) δεν ήταν πλέον το μοίρασμα των μεταπολεμικών κερδών – ή τουλάχιστον δεν ήταν μόνον αυτό. Οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών μοναρχιών επεδίωκαν να διαμορφώσουν ένα σταθερό πλαίσιο σχέσεων μεταξύ τους, με κανόνες και καθαρούς ρόλους – κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν μετά τον τερματισμό πολυετών πολέμων.
Το Συνέδριο της Βιέννης διέφερε από ανάλογα συνέδρια υπό την έννοια ότι δεν συνήλθε ποτέ σε ολομέλεια. Οι περισσότερες συνομιλίες, διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις ήταν άτυπες και διεξήχθησαν πίσω από κλειστές πόρτες. Ουσιαστικά δε, το παιχνίδι έγινε από τις τέσσερις μοναρχίες που ανεδείχθησαν στις μεγάλες νικήτριες του πολέμου, δηλαδή τις Βρετανία, Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία από τη μία πλευρά και την ηττηθείσα Γαλλία από την άλλη.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ένα από τα βασικά ζητήματα του Συνεδρίου ήταν η ανακατανομή εδαφών με σκοπό να υπάρξει μια ισορροπία ισχύος στην ευρωπαϊκή ήπειρο η οποία μελλοντικά θα απέτρεπε μια χώρα να επιδιώξει μόνη της την κυριαρχία. Η δημιουργία μιας γερμανικής Συνομοσπονδίας στη μέση της Ευρώπης, η διεύρυνση της Ολλανδίας που συμπεριέλαβε και τις περιοχές που το 1830 δημιούργησαν το Βέλγιο, η αποκατάσταση των βουρβόνων μοναρχών της Ισπανίας, η διάσπαση της Ιταλίας σε ανεξάρτητα κρατίδια και η εδαφική διεύρυνση Ρωσίας και Πρωσίας ήταν τα βασικά σημεία της συμφωνίας.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί πάντως είναι ότι με βάση τον ορισμό της ισορροπίας ισχύος, που προβλέπει ότι η ισχύς ενός κράτους πρέπει να ελέγχεται από την ισχύ των υπολοίπων κρατών ενός συστήματος, από το Συνέδριο της Βιέννης προέκυψε ένα πιο «υβριδικό σχήμα». Ουσιαστικά, μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, προέκυψε ένα σύστημα που διέθετε δύο «πλευρικές υπερδυνάμεις» (έστω με βάση τις συνθήκες της εποχής) που ήταν η Βρετανία και η Ρωσία. Η μεν πρώτη ήταν κυρίαρχη στη θάλασσα, η δε στην ξηρά. Ανάμεσά τους υπήρχαν άλλοι δρώντες που μπορεί μεταξύ τους να εξισορροπούνταν αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να εξισορροπήσουν μία εκ των δύο υπερδυνάμεων, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαζόταν.
Αυτός ήταν και ο λόγος που χρειάστηκε μία εκ των υπερδυνάμεων να κινηθεί εναντίον της άλλης, όπως έπραξε η Βρετανία που μαζί με τη Γαλλία προσπάθησαν να ενώσουν όλη την Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας προκαλώντας τον Πόλεμο της Κριμαίας (1853 – 1854), για να αρχίσει η κατάρρευση του «συστήματος της Βιέννης».
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν όμως η δεύτερη πτυχή του Συνεδρίου της Βιέννης, αυτή που έλαβε τη μορφή του Κονσέρτου της Ευρώπης. Σε αυτό συμμετείχαν οι τέσσερις νικητές του πολέμου, που δημιούργησαν την «Τετραπλή Συμμαχία» και η οποία, μετά την προσχώρηση της Γαλλίας το 1818, μετονομάστηκε σε Πενταπλή Συμμαχία. Οι νικητές, μοναρχίες με συντηρητικά χαρακτηριστικά, ήθελαν να διασφαλίσουν μια «πολιτική ισορροπία» που να έχει νομικό και ηθικό χαρακτήρα.
Τι σήμαινε αυτό; Στον πυρήνα του Κονσέρτου της Ευρώπης βρισκόταν η επιθυμία για διεθνή σταθερότητα, ειρήνη, σεβασμό των δικαιωμάτων κάθε κράτους, ακόμη και αν αυτή η επιθυμία βρισκόταν σε αντίθεση με τις πιθανές επιθυμίες των λαών στα κράτη αυτά. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών μοναρχιών μπορούσαν, στο πλαίσιο του Κονσέρτου, να συναντώνται και να συζητούν ή να βρίσκουν λύσεις σε κρίσεις που ανέκυπταν. Η ισορροπία ισχύος με βάση τις εδαφικές ανακατανομές υπηρετούσε πριν από όλα αυτόν τον σκοπό – εξ ου και η αποφυγή ταπείνωσης της Γαλλίας.
- H Γαλλία έχασε όλα τα εδάφη που είχε κατακτήσει ο Ναπολέων.
- H Ρωσία πήρε το μεγαλύτερο μέρος του Δουκάτου της Βαρσοβίας, δηλαδή της Πολωνίας.
- H Πρωσία πήρε τη Σαξονία, ένα μέρος της Πολωνίας και μερικά γερμανικά εδάφη.
- H πρώην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την οποία είχε διαλύσει ο Ναπολέων, έγινε Γερμανική Συνομοσπονδία 39 κρατών και όχι 300 που ήταν πριν (συμπεριλαμβανομένης και της Πρωσίας) υπό την κυριαρχία της Αυστρίας.
- H Αυστρία πήρε πίσω τα εδάφη που είχε χάσει εξαιτίας του Ναπολέοντα και αρκετά περισσότερα στη Γερμανία και στην Ιταλία.
- Ο πρίγκιπας της Οράγγης ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Ενωμένων Κάτω Χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Βελγίου.
- H Σουηδία πήρε τη Νορβηγία.
- H ουδετερότητα της Ελβετίας διασφαλίστηκε.
- Το Ανόβερο έγινε βασίλειο.
- H Βρετανία πήρε την αποικία του Ακρωτηρίου, τη Νότια Αφρική, διάφορες άλλες αποικίες στην Αφρική και στην Ασία, καθώς και τα Ιόνια Νησιά.
ΒΗΜΑ
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Πολιτική2 ημέρες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας