Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Η Ελλάδα βαδίζει προς μία νέα “παγίδα χρέους”

Δημοσιεύτηκε στις

Το κρυφό χρέος

Η Ελλάδα βαδίζει προς μία νέα “παγίδα χρέους”

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, στις 31/3/2020 ανέρχονταν στα 361,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τις εκδόσεις χρέους που πραγματοποιήθηκαν από την 31/3/2020 και τις λήξεις έως την 30/6/2020, εκτιμάται ότι, στις 30/6/2020, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στα 365,0 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα προσπαθήσουμε, με απλά λόγια και χωρίς πολύπλοκους όρους, να παρακολουθήσουμε τα πιθανά σενάρια εξέλιξης του δημοσίου χρέους κατά τα επόμενα χρόνια, ώστε να αντιληφθούμε τον κίνδυνο που, για μία ακόμη φορά, μας πλησιάζει.

Με βάση το αρχικό πρόγραμμα δανεισμού, όπως αυτό διατυπώνονταν πριν από την κρίση του κορωνοϊού, κατά το 2020, η χώρα θα δανείζονταν περί τα 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι λήξεις των ομολόγων και των δανείων για το σύνολο του έτους έφθαναν στα 4,2 δισεκατομμύρια, περίπου.

Συνεπώς, με την προϋπόθεση ότι δε θα αυξάνονταν οι εκδόσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων (έντοκα γραμμάτια), μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι, με βάση τα ισχύοντα πριν από την πανδημία, το δημόσιο χρέος της χώρας, στο τέλος του έτους θα έφτανε περίπου στα 362 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εάν υποθέσουμε ότι κατά το 2020, θα σημειώνονταν ανάπτυξη της τάξης του 2,0%, τότε το ΑΕΠ της χώρας (σε τρέχουσες τιμές), στο τέλος του έτους 2020, θα έφθανε στα 190,7 δισεκατομμύρια ευρώ και η σχέση Δημόσιο Χρέος προς ΑΕΠ, θα ισούνταν με 189,8% περίπου.

Αυτό επρόκειτο να είναι το καλό σενάριο. Όπου, ακόμη και σ’ αυτό, ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 189,8% δε θεωρείται βιώσιμο. Όμως, στην ελληνική περίπτωση υπάρχει η εξαίρεση της ρύθμισης χρέους με τους δανειστές μας (τα ευρωπαϊκά κράτη και οι επίσημοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της 31/3/2020, κατέχουν περίπου το 69,0% του ελληνικού χρέους (δείτε εδώ, σελίδα 2 του Δελτίου Νο 94, Μαρτίου 2020).

Μετά την πανδημία, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Οι μεταβολές που μπορούμε, σ’ αυτή τη φάση, να καταγράψουμε είναι:

– Έχει δαπανηθεί ένα τμήμα του ταμειακού αποθέματος της χώρας (του λεγόμενου “μαξιλαριού”), το οποίο στις 31/3/2020, έφτανε στα 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ (δελτίο Νο 94). Σημειώνουμε ότι το ταμειακό απόθεμα δημιουργήθηκε από δανεισμό κατά το 3ο μνημόνιο και από ταμειακά διαθέσιμα φορέων του δημοσίου (ο τομέας της “Γενικής Κυβέρνησης”) και από κεφάλαια που αντλεί η χώρα από τις αγορές. Το ταμειακό απόθεμα καλύπτει: α) το λογαριασμό αποθεματικού προσόδων, με ποσό 15,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί με τον EMS να παραμένει ακέραιο, αφού αποτελεί την εγγύηση προς τις αγορές για πληρωμές μελλοντικών υποχρεώσεων της χώρας, β) την εγγύηση προς τους δανειστές ότι θα εξυπηρετηθεί το χρέος της χώρας, σε περίπτωση που το πλεόνασμα υποχωρήσει κάτω από το 3,5%, η οποία φθάνει στα 5,5 δισ. ευρώ και γ) άλλα ποσά που διευκολύνουν τη χώρα στην ταμειακή διαχείριση του δημοσίου χρέους. Εκτιμούμε ότι, κατά την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, χρησιμοποιήθηκαν κεφάλαια του ταμειακού αποθέματος, χωρίς σ’ αυτή τη φάση να γνωρίζουμε το ύψος τους. Θα το διαπιστώσουμε όμως στις 20 Αυγούστου 2020, όταν θα δημοσιοποιηθούν τα νεότερα στοιχεία για το χρέος.

– Θα αρθεί -με την άδεια και των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η υποχρέωση εμφάνισης δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ που χρησιμοποιείται για την πληρωμή των ετησίων τόκων του χρέους. Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός θα εμφανίσει έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με χρέος, το οποίο μάλλον θα απορροφηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα πλαίσια της πολιτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης (QE), στο οποίο συμμετέχει πλέον και η Ελλάδα. Συνεπώς, θα πρέπει να αναμένουμε νέο χρέος ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καλύψει μέρος των έκτακτων δαπανών που προκάλεσε η πανδημία.

– Θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ, κατά τουλάχιστον 5,0%. Δηλαδή, το ΑΕΠ της χώρας, σε τρέχουσες τιμές, στο τέλος του έτους θα φθάνει στα 177,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

– Με βάση όλα τα παραπάνω, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι, το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2020, θα φθάνει στα 377 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα είναι το ψηλότερο χρέος στην ιστορία της χώρας, ψηλότερο ακόμη και από το 2012, πριν από το “κούρεμα” του Μαρτίου του 2012 (PSI) – τότε είχε φθάσει στα 368 δισεκατομμύρια. Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, θα βρίσκεται στο 212,3% και θα πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ στον κόσμο, μετά την Ιαπωνία, της οποίας το χρέος βρίσκεται στο 240% του ΑΕΠ -όμως η Ιαπωνία είναι μία διαφορετική και ιδιόμορφη περίπτωση.

Τα παραπάνω αφορούν μόλις το 2020. Για το 2021, η χώρα, με την άδεια των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάλι δε θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ (με το οποίο, όπως αναφέρθηκε, πληρώνει μέρος των ετησίων τόκων του χρέους της). Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι, κατά το 2021, σημειώνεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,0%, μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα και περαιτέρω καθαρός δανεισμός μόλις 4 δισεκατομμύρια ευρώ, πλέον των 6,0 δισεκατομμυρίων που θα χρειαστεί να δανειστεί για να πληρώσει τους τόκους (ένα μάλλον ιδανικό και αισιόδοξο σενάριο) τα βασικά μεγέθη θα έχουν ως εξής: ΑΕΠ: 183 δισεκατομμύρια ευρώ και δημόσιο χρέος: 386 δισεκατομμύρια. Σχέση χρέους προς ΑΕΠ: 211%.

Δεν επιχειρούμε να κάνουμε πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια, καθώς, οι παράμετροι είναι εντελώς άγνωστοι. Πρέπει όμως να αναφερθούμε στο “κρυφό χρέος”. Το κρυφό χρέος είναι το χρέος που συσσωρεύεται, λόγω της περιόδου χάριτος πληρωμής των τόκων που αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, στα τέλη του 2012, για τα δάνεια που η χώρα χρωστούσε τότε, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αντίστοιχη περίοδο χάριτος πήρε εκ νέου η χώρα, όταν το 2018 προχώρησε σε νέα ρύθμιση του χρέους.

για τη συνέχεια Eurocapital

Οικονομία

Οικονομικός Ταχυδρόμος για Υδρογονάνθρακες: Τον Απρίλιο οι αποφάσεις της ExxonMobil για γεώτρηση στην Κρήτη

Το mega project των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY που αφορά στην εξερεύνηση των δύο παραχωρήσεων για κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα με φυσικό αέριο, μπαίνει σε κομβικό σημείο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κληρώνει… τον Απρίλιο για τις έρευνες εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο) υπεράκτια της Κρήτης.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας, Οικονομικός Ταχυδρόμος

Το mega project των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY που αφορά στην εξερεύνηση των δύο παραχωρήσεων για κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα με φυσικό αέριο, μπαίνει, σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, σε κομβικό σημείο.

Η ExxonMobil είχε επισπεύσει την είσοδο της στη δεύτερη φάση των ερευνών, που είναι η πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων από το θαλάσσιο οικόπεδο Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Υδρογονάνθρακες: Το μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»

Ειδικότερα, ως γνωστόν τον περασμένο Οκτώβριο του 2024, η ExxonMobil αποφάσισε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στην παράκτια παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Η εκκίνηση των προβλεπόμενων εργασιών για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο και εποπτεύει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ερμηνεύτηκε από τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρη Στεφάτο ως θετικό γεγονός καθώς καταδεικνύει την απόφαση του πετρελαϊκού κολοσσού να συνεχίσει τις επενδύσεις στο upstream της χώρας μας.

Βέβαια να σημειωθεί εδώ ότι ουσιαστικά η ExxonMobil είχε επισπεύσει την είσοδο της στη δεύτερη φάση των ερευνών, που είναι η πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων από το θαλάσσιο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Στις αρχές του 2024 με ειδικά εξοπλισμένο σεισμογραφικό σκάφος εκτέλεσε τις συγκεκριμένες εργασίες.

Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πώς ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο είναι πολύ πιθανόν η ExxonMobil να λάβει επενδυτική απόφαση για την προετοιμασία της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης

Υδρογονάνθρακες: Το μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης»

Την ίδια περίοδο, όμως, που η ExxonMobil προχωρούσε στη δεύτερη φάση των ερευνών – τον περασμένο Οκτώβριο – ζητούσε και την παράταση της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος για το άλλο θαλάσσιο block που έχει μισθώσει και φέρει την ονομασία «Δυτικά της Κρήτης».

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την ΕΔΕΥΕΠ και η παράταση δόθηκε μέχρι τις 9 Απριλίου του 2025. Η ExxonMobil χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για την ερμηνεία των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που συγκέντρωσε κατά την περίοδο 2022-2023 στο συγκεκριμένο θαλάσσιο block.

Αν, αναφέρουν τα σενάρια, η αμερικανική πολυεθνική δεν προχωρήσει στην επόμενη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην παραχώρηση «Δυτικά της Κρήτης» θα πρέπει αφενός να προχωρήσει στην επιστροφή της στο ελληνικό δημόσιο

Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πώς ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο είναι πολύ πιθανόν η ExxonMobil να λάβει επενδυτική απόφαση για την προετοιμασία της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης. Και για την ακρίβεια να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το πεδίο των γεωτρητικών της εργασιών.

Τα σενάρια

Αν, αναφέρουν τα σενάρια, η αμερικανική πολυεθνική δεν προχωρήσει στην επόμενη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην παραχώρηση «Δυτικά της Κρήτης» θα πρέπει αφενός να προχωρήσει στην επιστροφή της στο ελληνικό δημόσιο.

Αν τελικά επιλέξει να συνεχίσει στην προαναφερόμενη παραχώρηση τότε σε συνδυασμό και με το block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» η ExxonMobil θα αποφασίσει και για τους συγκεκριμένους στόχους με πιθανά κοιτάσματα στα δύο θαλάσσια οικόπεδα.

Πάντως, η επιλογή της ExxonMobil να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των ερευνών της στην παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» αλλά και το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται πιο κοντά στις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες γεωλογικές δομές της νοτιοανατολικής Μεσογείου φανερώνει και το που εστιάζει η αμερικανική πολυεθνική το ενδιαφέρον της για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Πηγές του ΟΤ επιμένουν πώς ο νέος επενδυτής κινείται ως προς τη συμμετοχή του σε κάποιες από τις ενεργές παραχωρήσεις

Το ενδιαφέρον κι άλλου πετρελαϊκού ομίλου

Ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις της ExxonMobil πληροφορίες αναφέρουν στον ΟΤ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα φέρεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από άλλον διεθνή πετρελαϊκό κολοσσό.

Επισήμως δεν επιβεβαιώνεται αυτό το ενδιαφέρον. Ωστόσο πηγές του ΟΤ επιμένουν πώς ο νέος επενδυτής κινείται ως προς τη συμμετοχή του σε κάποιες από τις ενεργές παραχωρήσεις.

Εκτός από το σχήμα ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY στην Κρήτη, δραστηριοποιείται μόνη της η HELLENiQ ENERGY στα δύο θαλάσσια μπλοκ «Ιόνιο» και «10». Το τελευταίο βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος βρίσκεται επίσης στη φάση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων από το υπέδαφος των δύο παραχωρήσεων. Ωστόσο, αναζητά κι επενδυτικό εταίρο προκειμένου να προχωρήσει αν το κρίνει στη φάση των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΥΕΠ πρόσφατα έδωσε δημοσίως τις πρώτες εκτιμήσεις για τα δυνητικά κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο) στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους δείχνουν:  «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αναφέρεται σχετικώς στην ετήσια έκθεση απολογισμού της ΕΔΕΥΕΠ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με την έλευση του 2025, έρχονται και αλλαγές στο μπλε τιμολόγιο ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα σταθερά τιμολόγια κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο κυμαίνεται από 5 ευρώ τον μήνα έως 10 ευρώ το μήνα περίπου.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης μίλησε στο MEGA για τα τιμολόγια ρεύματος.

«Ήδη τις τελευταίες μέρες, με το πάγωμα της αεροδότησης φυσικού αερίου από την Ουκρανία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, έχει «τσιμπήσει» η θερμική μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας γύρω στο 25%. Αυτό θα συνεχιστεί και συνεπώς τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου θα έχουν περαιτέρω αύξηση και του ρεύματος και του φυσικού αερίου» σημείωσε.

Τι αλλάζει με τα τιμολόγια ρεύματος

-Από 17 Ιανουαρίου τα σταθερά μπλε θα είναι ΜΟΝΟ 12μηνης διάρκειας

-Από 1η Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται τα διζωνικά τιμολόγια σε αντικατάσταση των νυχτερινών τιμολογίων

Χειμώνας (Νοέμβριος – Μάρτιος):

Μεσημβρινή ζώνη: 12:00 – 15:00

Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 05:00

Καλοκαίρι (Απρίλιος – Οκτώβριος):

Μεσημβρινή ζώνη: 11:00 – 15:00

Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 04:00..

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Πολιτική εναντίον οικονομίας! Ποιος θα επικρατήσει;

Οικονομικός Αναλφαβητισμός και Λαϊκισμός

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το πρώτο επεισόδιο του AGORA με την Άρτεμις Κουγιουμτζόγλου, με τίτλο “Οικονομικός Αναλφαβητισμός και Λαϊκισμός”

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις27 λεπτά πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Διεθνή57 λεπτά πριν

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Μιχάλης Ιγνατίου: Η απορωσοποίηση της Κύπρου που εφήρμοσε ο Χριστοδουλίδης θα επιβραβευτεί από τις ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πολιτική2 ώρες πριν

Το προφίλ του Τασούλα

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες. Ηπειρώτης, με...

Διεθνή2 ώρες πριν

Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων και μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη Συρία “να πάρουν τα χέρια τους”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Συρία και δήλωσε...

Δημοφιλή