Ιστορία - Πολιτισμός
Η αντιμετώπιση των μεταναστών από τους σοσιαλιστικούς “παραδείσους”
Οι μνήμες είναι κοντινές. Αναφερόμαστε στα έτη 1989-1992, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (της Ελλάδας) έχει σαφείς και καθαρές μνήμες απ’ εκείνη την εποχή. Οι σοσιαλιστικοί “παράδεισοι” κατέρρεαν και φυσικά οι άνθρωποι, σ’ αυτές τις χώρες, βρέθηκαν στην απόλυτη ένδεια και όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους μετανάστευσε. Είναι γνωστό ότι μετανάστευσε στις χώρες της “καταπίεσης και της εκμετάλλευσης” του καπιταλισμού δηλαδή…
Όμως δεν είναι το θέμα μας να μιλήσουμε για το τι έκαναν στους ανθρώπους οι Σοσιαλιστικοί “παράδεισοι” ή αν θέλετε τα κολαστήρια του Σοσιαλισμού. Ούτε για το τι πρόσφεραν οι ημι-καπιταλιστικές κολάσεις. Το θέμα μας είναι το πώς αντιμετωπίστηκαν οι άνθρωποι που ήλθαν στη Δυτική Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα από τον υπάρξαντα σοσιαλισμό.
Στην Ελλάδα μάλιστα το 1990-93, αλλά και αργότερα, εισέρρευσε ένα τεράστιο κύμα μεταναστών από την Αλβανία, του ακραιφνούς σοσιαλιστικού “παραδείσου”, του Εμβέρ Χότζα και του Ραμίζ Αλία στο τέλος. Πολλοί εξ αυτών ήλθαν από τα βουνά, διαμέσου κακοτράχαλων μονοπατιών, και αντιμετωπίζοντας ποικίλες κακουχίες. Τα ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν είναι γνωστά και συνήθως μείωναν τους απελπισμένους ανθρώπους που ερχόταν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Ήλθαν επίσης άνθρωποι και από τη Βουλγαρία και από τη Ρουμανία. Εννοείται ότι το μέγιστο ποσοστό των μεταναστών κατευθύνθηκε προς τα “σκλαβοπάζαρα” (όπως τα ονομάζουν οι κολεκτιβιστές) της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Οι άνθρωποι αυτοί ήταν σαφώς οικονομικοί μετανάστες. Στις χώρες τους αποκαλύφθηκε η “γύμνια” της σοσιαλιστικής παραγωγής και φυσικά τα “μοντέρνα” σοσιαλιστικά εργοστάσια δεν μπορούσαν να παράγουν κάτι που να είναι ικανό να εμπορεύεται στις διεθνοποιημένες Ελεύθερες Αγορές. Φυσικά και καμιά υπηρεσία (πχ τουρισμός, υπηρεσίες υγείας, κλπ) του σοσιαλισμού δεν ήταν ανταγωνιστική. Οι θέσεις εργασίας κατέρρευσαν και οι άνθρωποι έψαχναν για καλύτερη τύχη.
Ήξεραν πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να δουλέψουν σκληρά. Ήξεραν ακόμη ότι θα τους εκμεταλλευτούν, αλλά καταλάβαιναν ότι είναι και η μόνη επιλογή τους αν ήθελαν η ζωή τους να βελτιωθεί. Μπορούσαν άλλωστε να μείνουν και στις χώρες τους, ζώντας μέσα στη μιζέρια και χωρίς ελπίδα βελτίωσης των συνθηκών της ζωής τους.
Αυτός άλλωστε είναι και ο Οικονομικός Μετανάστης. Αυτός που φεύγει από τον τόπο του (ή τη χώρα του) προκειμένου να βρει ή να κτίσει μια καλύτερη ζωή εργαζόμενος. Ακόμη και σε συνθήκες εκμετάλλευσης. Είναι αυτό που έκαναν πολλοί Έλληνες μεταναστεύοντας στη Γερμανία, κυρίως, από το 1955 και μετά. Το ίδιο έκαναν και στις αρχές του 20ου αιώνα μεταναστεύοντας στην Αμερική. Το ίδιο έγινε και στο εσωτερικό της χώρας με την εσωτερική μετανάστευση. Το ίδιο γίνεται πάντα.
Όμως το θέμα είναι το πώς αντιμετωπίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι; Ας αναλογισθούμε πάνω σ’ αυτό.
για τη συνέχεια Capital
Αναλύσεις
Οι Τούρκοι αγοράζουν φιλέτα στην Ελλάδα!
Εκπομπή Πρίσμα στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης
Η πολιτιστική διπλωματία της Τουρκίας πίσω από τις προσπάθειες του επιχειρηματία Κοτς για την αγορά της έπαυλης Αλλατίνι
Ιστορία - Πολιτισμός
Ο Χάρτης του αρχαιοελληνικού κόσμου στο Google Maps
Έναν πολύ ενδιαφέροντα χάρτη ανακαλύψαμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αποτυπώνει τον ελληνικό κόσμο μέσα από αρχαιολογικές ευρήματα.
Ο χάρτης, ο οποίος εκτείνεται από την Ιβηρική χερσόνησο μέχρι τις Ινδίες δημιουργήθηκε στο Google Maps από κάποιον χρήστη και περιλαμβάνει πληροφορίες μέσω συνδέσμων για κάθε μία από τις 1200 τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται.
Ο Χάρτης έχει πάνω από 700.000 προβολές από τον Σεπτέμβριο του 2024 που δημιουργήθηκε.
Ρίξτε μια ματιά:
Ο ελληνικός κόσμος έχει ακόμα μεγαλύτερη παγκόσμια διάσταση πολιτισμικά, με γνώμονα, ότι σε απίθανες τοποθεσίες του πλανήτη έχουν βρεθεί ευρήματα με ελληνικές επιγραφές. Επίσης η Ελλάδα με τις μετακινήσεις πληθυσμών είτε λόγω εξορίσεων (όπως οι σταλινικές διώξεις) είτε για μετανάστευση υπάρχει παντού, από την αμερικάνικη ήπειρο μέχρι την Άπω Ανατολή, τη Μαντζουρία και την Κίνα και την Ιαπωνία.
Το συνεργείο του STAR Κεντρικής Ελλάδας με τις δημοσιογράφους Όλγα Λαθύρη, Ιωάννα Καραγιάννη και τον εικονολήπτη Γιάννη Βαρδαλαχάκη, που βρέθηκαν στην Κύπρο για οδοιπορικό-αφιέρωμα για τα 51 χρόνια εισβολής και κατοχής, επισκέφθηκαν και τα Φυλακισμένα Μνήματα, στις Κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, στην Κύπρο. Κατέγραψαν εικόνα και ήχο, απ τον ιερό χώρο, όπου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού, οι ήρωες για την απελευθέρωση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου από τους Άγγλους. Τα Φυλακισμένα Μνήματα, είναι η ονομασία του κοιμητηρίου, το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισθέντες και 4 ακόμη σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ, 13 συνολικά, που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί το ιερότερο μνημείο του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την ένωσή του με την Ελλάδα. Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος, δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία “Φυλακισμένα Μνήματα”.
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας