Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Στρατηγική κρούση με ΠΑ και ΠΝ… ψεύτικο δίλημμα το “Belh@rra ή MMSC

Δημοσιεύτηκε στις

Επειδή το τελευταίο διάστημα έγινε πολύς λόγος για την πραγματική επιχειρησιακή αξία των όπλων οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος – μεγάλης ακρίβειας με αφορμή την διακοπή των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των φρεγατών Belharra, επανερχόμαστε στο ίδιο ζήτημα σε μία απόπειρα να το δούμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Και να ξεκαθαρίσουμε πολλά πράγματα που συντελούν στο να αποκαλυφθεί το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Ξεκινάμε από τον ορισμό: Τι είναι στρατηγική κρούση; Είναι η ταχεία μεταφορά πολεμικών επιχειρήσεων, ή η δυνατότητα πληγμάτων στο έδαφος και τις υποδομές του αντιπάλου. Πρώτοι διδάξαντες οι Γερμανοί…

Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου (θα έχετε ακουστά ή ίσως έχετε διαβάσει για τον από αέρος βομβαρδισμό της πόλης Γκουέρνικα…), αλλά και των επιχειρήσεων του κεραυνοβόλου πολέμου (Blitzkrieg) στην Ευρώπη (1939-1940), βομβάρδιζαν από τον αέρα πόλεις, προκαλώντας όχι μόνο την απώλεια αμάχων, αλλά και την άτακτη φυγή τους από αυτές.

Συνέπεια αυτού ήταν να μπλοκάρονται οι κεντρικές και δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες από ατελείωτα καραβάνια, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων, η αυτοκινητοπομπών εφοδιασμού σε τρόφιμα, καύσιμο και πυρομαχικά.

Πριν από το ξέσπασμα του Β΄Π.Π. Βρετανοί και Αμερικανοί, πήγαν αρκετά βήματα παραπέρα σε σχέση με τους Γερμανούς. Άρχισαν και ολοκλήρωσαν (όταν πλέον ο πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη) την ανάπτυξη δικινητήριων και τετρακινητήριων βομβαρδιστικών αεροπλάνων μεγάλης ακτίνας και μεταφορικής ικανότητας φορτίου βομβών.

Όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν οι Ρώσοι (κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια και καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού στην έκβαση του πολέμου), οι μαζικού χαρακτήρα βομβαρδισμοί από αέρος Βρετανών και Αμερικανών, εναντίον στόχων παραγωγής υλικού και εξοπλισμού, αλλά και επιχειρησιακών, βαθιά μέσα στο γερμανικό έδαφος, ήταν ο παράγοντας που σε πολύ μεγάλο βαθμό αποδυνάμωσε την πολεμική μηχανή του Χίτλερ.

Επί δύο ολόκληρα χρόνια (1943 – 1945) σφυροκοπούσαν επί εικοσιτετραώρου βάσης λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κόμβους, εργοστάσια, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αεροδρόμια, υποδομές, εγκαταστάσεις διύλισης και μεταφοράς πετρελαίου… Ότι περιλάμβανε η γερμανική εφοδιαστική και παραγωγική αλυσίδα.

Οι Ρώσοι μπήκαν στην ίδια διαδικασία, της ανάπτυξης στρατηγικής Αεροπορίας, από το 1945, όταν έπεσε στα χέρια τους ένα αμερικανικό Β-29. Οι δε Βρετανοί και Αμερικανοί προσπάθησαν να κρατήσουν αυτή τη δυνατότητα αποκλειστικά δική τους, εντός του ΝΑΤΟ, μαζί φυσικά με την αξιοποίηση πυρηνικών όπλων.

Οι Γάλλοι αντέδρασαν σε αυτή την προοπτική. Ο Ντε Γκωλ δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να του απαγορεύσει τη δημιουργία Στρατηγικής Αεροπορίας εξοπλισμένης με πυρηνικά όπλα. Αυτός ήταν και ο λόγος της ρήξης του με τους Αμερικανούς και της μετακόμισης της κεντρικής διοίκησης του ΝΑΤΟ από το Παρίσι στις Βρυξέλλες το 1958. Αυτά περί της γέννησης και της επιχειρησιακής αξίας της στρατηγικής κρούσης.

Η οποία φυσικά εκτός από τα αεροπλάνα και τα όπλα, προϋπέθετε και πολλά άλλα πράγματα στις δεκαετίες του ‘50 και του ΄60. Ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού οπουδήποτε, οποτεδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ικανότητα στρατηγικής αναγνώρισης, δηλαδή παρακολούθησης των κινήσεων του αντιπάλου, της παραγωγικής του δυνατότητας και της κατανομής των δυνάμεών του, ακόμα και εντός της επικράτειάς του. Τεράστιες εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υποδομές κ.ο.κ.

Αυτός ο τεράστιος μηχανισμός, είχε φυσικά και τεράστιο κόστος. Οπότε απευθύνονταν σε λίγους. Η δε “ισορροπία του τρόμου” που πιθανότατα έχετε ακούσει ή διαβάσει, ήταν αυτό ακριβώς… Η γνώση δηλαδή των δύο μεγάλων αντιπάλων της Ψυχροπολεμικής περιόδου, ότι υπήρχε εκατέρωθεν η δυνατότητα ανταποδοτικού πλήγματος, άρα βεβαιότητα αμοιβαίας καταστροφής (MAD: Mutually Assured Destruction) σε ελάχιστο χρόνο.

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, η στρατηγική κρούση άλλαξε μορφή. Δεν βασιζόταν πλέον σε μεγάλης ακτίνας και μεταφορικής ικανότητας, υψηλών επιδόσεων (ταχύτητας και ύψους) βομβαρδιστικά αεροπλάνα, αλλά σε διηπειρωτικούς πυραύλους.

Επίσης βασίζονταν εν μέρει πλέον σε φωτοαναγνωριστικά αεροπλάνα και περισσότερο σε δορυφόρους για τη συλλογή πληροφοριών. Τέλος, αξιοποιήθηκε και εναντίον στόχων τακτικού χαρακτήρα, χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι Αμερικανοί πρώτοι χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα (τους γνωστούς BGM-109 Tomahawk), εξοπλισμένα με συμβατικές κεφαλές, από βομβαρδιστικά αεροσκάφη (B-52 και B-1), μεγάλες μονάδες επιφανείας του USN, αλλά και υποβρύχια. Ακολούθησαν με σημαντική καθυστέρηση οι Ευρωπαίοι (SCALP-EG/Storm Shadow, Taurus KEPD 350) και οι Ρώσοι (Kalibr).

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να συντηρήσει και να επαυξήσει την ικανότητα στρατηγικής κρούσης που έχει. Εισήλθε στην ομάδα των χωρών με δυνατότητες στρατηγική κρούσης τυπικά τον Αύγουστο του 2000. Τότε υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια των Mirage 2000 και των όπλων τους.

Η σύμβαση για τους στρατηγικούς SCALP-EG (υπήρξε και μία δεύτερη συμπληρωματική παραγγελία επί ΥΕΘΑ Παπαντωνίου το 2003) υπογράφηκε ξεχωριστά και υπό απόλυτη μυστικότητα στη Γαλλία από τον τότε ΥΕΘΑ, Α. Τσοχατζόπουλο.

Αυτό απαντά στο ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν εξαρχής να εμποδίσουν την προμήθεια αυτού του όπλου από την Ελλάδα. Δεν το γνώριζαν, είναι η απάντηση. Όταν δημοσιοποιήθηκε η εν λόγω προμήθεια, υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί κράτησαν χαμηλούς τόνους. Για τον πολύ απλό λόγο ότι οι υπογραφές είχαν ήδη μπεί.

Στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής των “ίσων αποστάσεων” που εφαρμόζουν έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας, ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΑΝ αντίστοιχα όπλα (AGM-158 JASSM) στην τελευταία. Επομένως υπήρξαν ΕΝΤΙΜΟΙ και ΣΥΝΕΠΕΙΣ έναντι των επιλογών και τη πολιτικής τους.

Που διαφοροποιούμαστε; Στο ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτά τα ειδικά όπλα για να αντισταθμίσει δύο εις βάρος της παράγοντες. Την αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας και το μεγάλο στρατηγικό της βάθος (από δύση προς ανατολή).

Ας μην μπερδεύουμε τα πράγματα λοιπόν… Η Ελλάδα ΤΙΜΟΥΣΕ πάντα τη συμμαχική της σχέση με τις ΗΠΑ. Θεωρούμε ότι θα ήταν μεγάλη αχαριστία αν δεν το έκανε. Με έναν τέτοιο γείτονα όμως επιβάλλεται να έχει ΠΑΝΤΑ εναλλακτικές στη διάθεσή της. Για αυτόν ακριβώς το λόγο επιμένουμε στις δύο πηγές εξοπλισμών, σε κάθε περίπτωση.

Ξαναγυρνάμε στο θέμα μας… Για να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των SCALP-EG από την Πολεμική Αεροπορία, δεν φτάνουν μόνο τα όπλα και τα αεροπλάνα (Mirage 2000-5Mk.2). Χρειάζεται και η πληροφορία.

Αγοράστηκε λοιπόν από το ΥΠΕΘΑ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000, συνδρομή στο ευρωπαϊκό δορυφορικό δίκτυο Helios ΙΙ. Μέσω σταθμού που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να “κατεβάσουν” δορυφορικές φωτογραφίες (και γεωγραφικές συντεταγμένες…) υψηλής ανάλυσης, στόχων σε ελάχιστο χρόνο.

Σαν αυτές των τουρκικών Hawk στην αεροπορική βάση Al Watiya που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο πριν και μετά την προσβολή τους (pre – strike & post – strike). Η Ελλάδα λοιπόν απέκτησε ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ που απαιτεί ο ρόλος της στρατηγικής κρούσης. Πληροφορία, πλατφόρμα, όπλα… Πακέτο μη αποδεσμεύσιμο από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, για τους λόγους που εξηγήσαμε.

Η Γαλλία που μας το αποδέσμευσε και είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο και στην περίπτωση των Belharra, πέρα από την καθαρά ανταγωνιστική της σχέση με τις ΗΠΑ στο κομμάτι των όπλων και των αμυντικών συστημάτων, έχει τελείως διαφορετική εξωτερική και εξοπλιστική πολιτική έναντι της Ελλάδας. Η οποία λέει ότι εφόσον η τελευταία είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα – μέλος της Ε.Ε. ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ σε περιορισμούς εξαγωγής όπλων και συστημάτων.

To κόστος είναι μεγάλο, αλλά αυτό δεν απασχολεί τους Γάλλους. Το σκεπτικό τους είναι ότι από τη στιγμή που σου παρέχουν όλο το πακέτο μίας επιχειρησιακής δυνατότητας που ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ χώρες στον κόσμο έχουν στη διάθεσή τους και που κανείς άλλος δεν σου παρέχει, θα πρέπει και να το πληρώσεις.

Σωστό, λάθος, εκβιασμός ή όχι, δεν θα το εξετάσουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να το δούμε μόνο ώς εναλλακτική. Βέβαια, τελευταία και οι Γάλλοι προσφέρουν τη δυνατότητα δανειοδότησης και στα εξοπλιστικά, αλλά και αυτό είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε σε άλλο αφιέρωμα.

Κατόπιν όλων αυτών, όπλα όπως το SCAL-EG και το SCALP- Naval (MdcN), μαζί με το πακέτο που τα συνοδεύει επιτρέποντας την αποτελεσματική αξιοποίησή τους, είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική αποτροπή.

Ιδού με ποιο τρόπο: Όταν οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι θα τους ανταποδόσεις το πρώτο πλήγμα άμεσα και χωρίς σπατάλη δυνάμεων…. Όταν γνωρίζουν ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να τους “κόψεις” τις γέφυρες στοn Βόσπορο και να τους απαγορεύσεις ταχεία μεταφορά δυνάμεων στον Έβρο, προκειμένου να μην εξαπολύσουν μία ευρείας κλίμακας επιθετική ενέργεια, ή να μην σταματήσουν μία ελληνική αντεπίθεση…

Όταν γνωρίζουν ότι μπορείς να τους “σπάσεις” δύο υδροηλεκτρικά φράγματα στην ανατολική Τουρκία και να βυθίσεις στο σκοτάδι ολόκληρες επαρχίες διακόπτοντας κάθε παραγωγική δραστηριότητα… Όταν γνωρίζουν ότι μπορείς να τους καταστρέψεις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και εγκαταστάσεις διύλισης και μεταφοράς πετρελαίου…

Όταν οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι όλα αυτά μπορείς να τα πετύχεις με όπλα που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο (όχι αδύνατο…) να ανασχεθούν, τότε θα το σκεφτούν πολύ να χτυπήσουν πρώτοι ή να πατήσουν στο Καστελόριζο… Και ας είναι μακριά όπως λένε.

Το να εγκαταστήσουμε τέτοια, ή άλλα, όπλα όπως γράφηκε, σε κάποια από τα εκατοντάδες νησιά μας, προϋποθέτει πολύ καλά στημένο και προστατευμένο (απρόσβλητο…) δίκτυο επιτήρησης, επικοινωνιών και διανομής πληροφοριών (που δεν έχουμε ακόμη αρχίσει να “στήνουμε”), σε συνδυασμό με ένα πολύ πυκνό δίκτυο αεράμυνας και παράκτιας άμυνας.

Και πάλι όμως ζήτημα τρωτότητας θα υφίσταται (καταδρομικές ενέργειες…). Από την άλλη πλευρά χάνεται και το πλεονέκτημα της άμεσης κίνησης και αλλαγής θέσης – απόκρυψης.

Μία φρεγάτα επι παραδείγματι μπορεί να εκτοξεύσει SCALP-Naval εναντίον στόχων βαθιά μέσα στην Τουρκία, ακόμη και όταν είναι κρυμμένη κάπου στο Ιόνιο, ή πλέει δυτικά της Κρήτης.

Αυτή είναι εν κατακλείδι η υπόθεση “στρατηγική κρούση” για την Ελλάδα. Υπόθεση ζωτικής σημασίας κατά την άποψή μας, που έχουν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες (και εκ των έσω…) να υποβαθμιστεί και τελικά να απαξιωθεί και να αφανιστεί!

Μία τέτοια προσπάθεια θεωρούμε ότι αποτελεί και το ΨΕΥΤΙΚΟ δίλημμα, “αμερικανικές MMSC, ή Belharra”. Για ποιόν ακριβώς λόγο το Πολεμικό Ναυτικό που είτε “εκσυγχρονίσει” τις τέσσερις ΜΕΚΟ είτε όχι, θα υποχρεωθεί εντός των επόμενων ετών να δρομολογήσει την αντικατάσταση 10 φρεγατών, δεν μπορεί να επιλέξει και τα δύο καράβια;

Εξ όσων αντιλαμβανόμαστε είναι πλοία διαφορετικών κατηγοριών και ρόλου. Επίσης δεν μπορεί να τεθεί θέμα κόστους, γιατί τα αμερικανικά πλοία είναι σαφώς φθηνότερα… Έτσι δεν είναι; Για ποιον λόγο επομένως δεν μπορεί το ΠΝ να πάει σε μία αναλογία τεσσάρων Belharra και έξι MMSC εντός της δεκαετίας;

Για ποιόν λόγο τέλος, δεν μπορεί να έχει στη διάθεσή του την εναλλακτική της παράλληλης αξιοποίησης ASTER 15/30 και ESSM/SM-2, ή Harpoon και Exocet; Δεν έχει ενταγμένα σε υπηρεσία ευρωπαϊκά και αμερικανικά όπλα τα τελευταία 50 χρόνια; Αυτά είναι που ανεβάζουν τα λειτουργικά κόστη και τα κόστη υποστήριξης;

Πιστεύουμε ότι δεν έχουν καμία βάση όλα αυτά τα πράγματα, με τις “εναλλακτικές” για τις Belharra. Δεν θα έπρεπε καν να τα συζητάμε… Επιμένουμε λοιπόν στην πολιτική των δύο πηγών προμήθειας όπλων και συστημάτων, την οποία πρακτικά έχουμε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια. Όπως επιμένουμε και στο ζήτημα της επαύξησης των δυνατοτήτων στρατηγικής κρούσης.

Ελπίδα μας είναι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και το εθνικό συμφέρον. Η παρούσα κυβέρνηση έχει άλλωστε δώσει τέτοια δείγματα γραφής…

www.defencepoint.gr

Πολιτική

Thraction: Έφαγαν πόρτα οι παρακρατικοί της Θράκης στην Ξάνθη

Διαμαρτυρίες του φιλοπροξενικού μηχανισμού της Θράκης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης, Thraction

Κατά την διάρκεια επίσκεψης επίσημης τουρκικής αντιπροσωπείας στο Ελληνικό Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης στην χορηγήθηκε άδεια κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, με την προϋπόθεση να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου, δεν επετράπη η είσοδος σε τρίτους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Εγκάθετος Παρακρατικός Οζάν Αχμέτογλου.

Το άνω συμβάν προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του φιλοπροξενικού μηχανισμού της Θράκης, τροφοδότησε τον τοπικό και τουρκικό τύπο με προπαγανδιστικά δημοσιεύματα και υποχρέωσε την Ελληνική Πολιτεία στην αποστολή δίγλωσσου δελτίου τύπου προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου και σχετικό φωτογραφικό υλικό:

Την Πέμπτη 13-03-2025 επισκέφτηκε το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης οκ. NazifYILMAZ, Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς και η συνοδεία αυτού αποτελούμενη από τους: κ. AykutUNAL, Γενικό Πρόξενο του Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, κ. ErolERDOGAN, Σύμβουλο του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Σερντάρ ΚΑΡΑΠΑΤΣΑ, Γραμματέα του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή και κ. Ισμαήλ ΔΙΚΜΕ, Γραμματέα του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε εκ μέρους του και σχετική άδεια που χορήγησε του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της χώρας μας.

Η άδεια δόθηκε με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταχθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Όπως ισχύει για όλους τους τύπους σχολείων που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε τρίτους πλην των εκπαιδευτικών και μαθητών. Κατά συνέπεια και στην περίπτωση της σχολικής εφορείας εφαρμόστηκαν όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Ο Υφυπουργός Παιδείας της Τουρκικής Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στους καθηγητές και τους μαθητές και ξεναγήθηκε από τη Διεύθυνση του σχολείου.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια διαβίβασε πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη στο κ.YILMAZ για να επισκεφθεί και δημόσια σχολεία της περιοχής στα οποία φοιτούν μουσουλμάνοι μαθητές

.Τέλος έγινε ανταλλαγή δώρων με την Διευθύντρια Εκπαίδευσηςτης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη διεύθυνση του σχολείου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη.

     

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Hurriyet: Νέο εμπόδιο για Ιμάμογλου! Ακυρώνεται το πτυχίο του

Στην περίπτωση που ανακληθεί το πτυχίο του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, καθώς το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι προϋπόθεση για το αξίωμα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet αποκαλύπτει νέο εμπόδιο στην υποψηφιότητα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης θα προχωρήσει σε ακύρωση του πτυχίου του

Σε άρθρο του στη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, ο δημοσιογράφος Αμπντουλχαμίτ Σελβί, με διασυνδέσεις στο προεδρικό μέγαρο, αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται σήμερα να ολοκληρώσει την έκθεσή του σχετικά με το πτυχίο του Ιμάμογλου και να την στείλει στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, η διοίκηση της οποίας θα εκδώσει την απόφασή της επί της εγκυρότητας ή όχι του πτυχίου πιθανόν εντός της ημέρας ή τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων με βάση έκθεση που συνέταξε το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YΟK) της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η μετεγγραφή του το 1990 στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν νόμιμη και ως εκ τούτου το πτυχίο του πρέπει να ακυρωθεί.

Στην περίπτωση που ανακληθεί το πτυχίο του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, καθώς το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι προϋπόθεση για το αξίωμα.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μητροπολιτικού δήμου της χώρας και ο ισχυρότερος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά από δίκες, οι ποινές φυλάκισης για τις οποίες ξεπερνούν τα 23 χρόνια, και έχει ζητηθεί έως σήμερα πέντε φορές η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Στις 23 Μαρτίου θα διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές στο CHP για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες, αν δεν γίνουν πρόωρα, προγραμματίζονται για το 2028. Ισχυρότερος υποψήφιος έναντι του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι ο Ιμάμογλου.

Μιλώντας σήμερα σε τελετή εγκαινίων στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι δεν θα μπορέσουν να του βάλουν “τρικλοποδιές” και κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να τον αντιμετωπίσει με γενναιότητα στην κάλπη.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “(Νομίζουν ότι) θα βάλουν τρικλοποδιά στην Εκρέμ, θα εμποδίσουν τον Εκρέμ, θα κάνουν το ένα, θα κάνουν το άλλο… Ούτε μια τρίχα της κεφαλής μου δεν κουνήθηκε. Οι δειλοί προσπαθούν να μας τρομάξουν. Δεν φοβόμαστε, δεν τρομάζουμε και κανέναν. Το μόνο που ζητάμε εμείς είναι η κάλπη. Έλα να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας, να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με γενναιότητα. Δεν φοβόμαστε, ζητάμε μόνο την κάλπη. Τράβηξα τον δρόμο για την προεδρία με αποφασιστικότητα. Δεν θα μπορέσουν να βάλουν τρικλοποδιά στον Εκρέμ. Μετά τις 23 Μαρτίου θα γιορτάσουμε όλοι μαζί το μπαϊράμι (σ.σ. τη γιορτή του Ραμαζανίου) σε ένα ενθουσιώδες κλίμα εορτασμού”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό! Ο Μητσοτάκης δεν μετουσίωσε το μήνυμα των συλλαλητηρίων – Ο δοκιμός ανασχηματισμός και οι εσωτερικές δυσαρέσκειες

Δύσκολα μπορεί να εκληφθεί ως ένα συνολικό restart της κυβέρνησης που είναι σε υποχώρηση, ενώ είναι αμφίβολο εάν ενσωματώνει το μήνυμα που έστειλαν τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναβάθμισε τον Κωστή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, δίνοντας του προβάδισμα στην μάχη της διαδοχής έναντι του Νίκου Δένδια, ενώ με τις μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών ανακάτεψε την εσωκομματική τράπουλα προκειμένου να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και να προλάβει εκφράσεις δυσαρέσκειας από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Δύσκολα μπορεί να εκληφθεί ως ένα συνολικό restart της κυβέρνησης που είναι σε υποχώρηση, ενώ είναι αμφίβολο εάν ενσωματώνει το μήνυμα που έστειλαν τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρά την άρνηση του να αναλάβει ο Υποδομών και Μεταφορών, αναβαθμίζεται στο υπουργείο Οικονομικών. Σε μια συμβολική κίνηση προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η ηγεσία Τραμπ, δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης στον, ακροδεξιών καταβολών, Μάκη Βορίδη, ενώ συμπληρωματικά τοποθετεί την Δόμνα Μιχαηλίδου -γνωστή για παλαιότερες αντιμεταναστευτικές της απόψεις- στην θέση της Σοφίας Ζαχαράκη στο Οικογένειας και Κοινωνικής Προστασίας.

Παράλληλα εμπιστεύεται σε δύο πολιτικούς της νέας γενιάς, τον Χρίστο Δήμα και τον Κώστα Κυρανάκη το επίμαχο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που θα πρέπει να φέρει σε πέρας την μεταρρύθμιση στους σιδηροδρόμους.

Πέραν της αντικατάστασης του Κωστή Χατζηδάκη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, στα βασικά υπουργεία παραμένουν τα ίδια πρόσωπα, στο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Εθνικής Αμύνης ο Νίκος Δένδιας, στο Εσωτερικών ο Θεόδωρος Λιβάνιος, στο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδη, στο Εργασίας η Νίκη Κεραμέως, στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Τσιάρας, στο Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, σε στενή συνεργασία με τον Κωστή Χατζηδάκη και με ενισχυμένες όπως λέγεται τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή Γιώργου Παπαθανάση, λόγω της διαχείρισης του αναπτυξιακού πακέτου,  αποτελεί εγγύηση για την συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Δεν θέλησε να μετουσιώσει πολιτικά το μήνυμα των συλλαλητηρίων 

Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν αντελήφθη ή δεν θέλησε να μετουσιώσει πολιτικά το μήνυμα των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, αφού διατήρησε στην κυβέρνηση τα πρόσωπα που είχαν προκαλέσει το κοινό αίσθημα με τις δηλώσεις τους: ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Γιώργος Φλωρίδης διατήρησαν τα υπουργεία τους ενώ ο Μάκης Βορίδης μετακινήθηκε στο Μετανάστευσης αν και εφέρετο να διεκδικεί παραγωγικό υπουργείο. Εκείνος που «την πλήρωσε» ήταν ο “καραμανλικός” Χρήστος Σταϊκούρας που έμεινε εκτός κυβέρνησης, προφανώς γιατί χρεώθηκε τις καθυστερήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα πρόσωπα που προέρχονται από το παλιό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους ή ενισχύθηκε η παρουσία τους. Με την παραμονή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός δείχνει ότι παραμένει στην ίδια ρότα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας που αναστέλλει εάν δεν ματαιώνει ακόμη και την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Στο υπουργείο παρέμεινε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παρά τις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε αναπτύξει με την ηγεσία Μπάιντεν.

Ο ανασχηματισμός δεν έχει δομικά χαρακτηριστικά και εξαντλείται στις μετακινήσεις των γνωστών προβεβλημένων υπουργών. Η Νίκη Κεραμέως που το όνομα της ακουγόταν για διάφορες θέσεις, παραμένει στο υπουργείο της, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας πέτυχε την μετακίνησή του από το Πολιτικής Προστασίας στο όπως επιθυμούσε.

Πρόκριμα η αναβάθμιση Χατζηδάκη

Το εάν ο Κωστής Χατζηδάκης επαναφέρει τον συντονισμό του «επιτελικού κράτους» και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος, είναι ζητούμενο. Η αναβάθμισή του όμως σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκριμα για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ανοίξει η διαδοχή που πλέον επιταχύνεται, δίνοντας τροφή για διάφορα σενάρια. Παράλληλα συνιστά παραδοχή της αναποτελεσματικότητας των μέχρι τώρα υπευθύνων του «επιτελικού κράτους», Άκη Σκέρτσου και Μάκη Βορίδη.

Παρότι ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού, στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε σε διαπραγμάτευση με τους υπουργούς του. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο πρωθυπουργός τον ήθελε στην θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για να σηματοδοτήσει την μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων. Ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε, προφανώς για να μην μπει στο κάδρο των Τεμπών. Ενώ όμως την περασμένη Τρίτη από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «όποιος δεν θέλει θα πάει σπίτι του», τελικά ο πρωθυπουργός τον αναβάθμισε στο υπουργείο Οικονομικών. Παρόμοιες αρνήσεις δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Νίκο Δένδια -θα δεχόταν να αφήσει το υπουργείο Αμύνης μόνο για το Εξωτερικών- αλλά και από άλλους υπουργούς που επίσης αρνήθηκαν “καυτά” χαρτοφυλάκια, όπως το Πολιτικής Προστασίας ενόψει ενός ακόμη δύσκολου καλοκαιριού.

Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ένας δομικός ανασχηματισμός με περιορισμό των υπουργείων και μείωση του θηριώδους σχήματος των 62 προσώπων. Η σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δοθεί η εντύπωση μίας βαθύτερης μεταρρύθμισης. Για να απορριφθεί όμως, δίχως περαιτέρω σκέψη. Ο λόγος είναι διπλός: αφενός η μείωση των υπουργείων και των προσώπων απαιτεί μακρόχρονη προετοιμασία στο πεδίο της κρατικής διοίκησης – δηλαδή ουσιαστική μεταρρύθμιση–  που στα έξι χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προωθήσει. Ο δεύτερος είναι ότι η μείωση του αριθμού των υπουργών και υφυπουργών θα αύξανε τις εσωκομματικές δυσαρέσκειες από τους βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός άφησε εκτός τον Ευριπίδη Στυλιανίδη -ίσως πλήρωσε το χειροκρότημα στον Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στην Βουλή- ενώ διατήρησε ή έδωσε θέσεις υφυπουργών σε βουλευτές κοντά στον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αποδυναμώσει εκ των προτέρων πιθανή πολιτική κίνηση του πρώην πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις16 λεπτά πριν

Η κρυφή απειλή των αλγορίθμων! Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά δικό της νου

Δεν πρόκειται για μια απλή βελτιωμένη έκδοση της ανθρώπινης σκέψης, αλλά για έναν θεμελιωδώς ξένο τρόπο νοημοσύνης, διαφορετικό από οτιδήποτε γνωρίζουμε.

Άμυνα46 λεπτά πριν

Τουρκία: Θα ζητήσουμε ανταλλάγματα για να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της ΕΕ

«Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε...

Διεθνή1 ώρα πριν

Ο Στάρμερ κατηγορεί τον Πούτιν πως δεν είναι σοβαρός για ειρήνη στην Ουκρανία

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο (της Ρωσίας) Πούτιν να παίξει παιχνίδια με το σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε ο Πρόεδρος...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ευρω-πραξικόπημα στην Ρουμανία! Η πρώτη ανοιχτά αυταρχική χώρα στην ΕΕ

Όλες οι αποκαλύψεις για το πραξικόπημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρουμανία.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Το μεγάλο deal Τραμπ-Πούτιν

Αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η εκεχειρία στην Ουκρανία , αλλά η επέκταση πιθανών εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ...

Δημοφιλή