Διεθνή
Ρωσικό Κέντρο Αμυντικών Αναλύσεων: Η στρατιωτική συνεργασία Αιγύπτου-Γαλλίας-Ελλάδας θα οδηγήσει την Τουρκία σε διαμελισμό

Του Alexander Khramchikhin ,
Deputy Director of the Institute for Political and Military Analysis
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
Στην διένεξη της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας για, η οποία σχετίζεται με την διαχείριση των ενεργειακών πόρων, μία νατοϊκή χώρα όπως η Γαλλία φαίνεται να εμπλέκεται ενεργά στο πλευρό της Ελλάδας. Η χώρα αυτή είναι μια πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το πυρηνικό δυναμικό αυτής της χώρας είναι άνευ σημασίας και δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση. Αλλά οι συνήθεις δυνατότητες των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων έχουν, κατά συνέπεια, ακόμη και ανοιχτά αποδειχθεί.
Σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Τουρκία φαίνεται να έχει το εξοπλιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας, η οποία (μετά τα γεγονότα με τα Τουρκικά υποβρύχια) δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη επιχειρησιακή κατάσταση. Η παρέμβαση της Γαλλίας αλλάζει ριζικά την κατάσταση.
Οι γαλλικές επίγειες δυνάμεις έχουν τη μικρότερη επιρροή σε αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά τον αριθμό των αρμάτων μάχης και των συστημάτων πυροβολικού, είναι πολύ πιο αδύναμα από τα ελληνικά και τα τουρκικά. Η επίγεια στρατιωτική αεράμυνα είναι απολύτως ασήμαντη. Αποτελείται μόνο από Mistral MANPADS. Υπάρχουν ακόμα μερικά SAMR / T και Krotal συστήματα αεράμυνας, αλλά είναι μέρος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη μεταφορά γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι λιγότερο δύσκολο να φανταστούμε γενικά έναν χερσαίο πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω ενός πολύ σύντομου και γεωγραφικά άβολου ηπειρωτικού συνόρου μεταξύ αυτών των χωρών, ειδικά δεδομένου ότι τα σύνορα απέχουν πολύ από το επίμαχο ”ράφι”. Συνεπώς, η αδυναμία των γαλλικών επίγειων δυνάμεων δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το γαλλικό δυναμικό σε αέρα και θάλασσα.
Όσον αφορά τον αριθμό των αμερικανικών μαχητικών-βομβαρδιστικών F-16С / D, η Τουρκία έχει σήμερα ένα πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας 235 έως 154, σύμφωνα με τα παλιά, αλλά ακόμα δυναμικά Phantom – 43 έως 33, ενώ η Τουρκία κατέχει επίσης 20 εξίσου παλιά σε υπηρεσία. αλλά αναβαθμισμένο F-5.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα διαθέτει 42 ακόμη γαλλικά μαχητικά-βομβαρδιστικά Mirage-2000, στα οποία η Γαλλία μπορεί να προσθέσει 156 παρόμοια αεροσκάφη με αρκετές τροποποιήσεις ταυτόχρονα (και οι Γάλλοι έχουν έως και 64 τέτοια αεροσκάφη στην αποθήκευση). Αυτό ήδη αλλάζει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων, αλλά η Γαλλία έχει 105 πολύ πιο σύγχρονα “Rafale-V / S”, που ανήκουν στην “4 +” γενιά (F-16 και “Mirage-2000” – 4ης γενιάς). Ακόμη και η μερική χρήση αυτού του δυναμικού αλλάζει αμέσως την ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι στη μοναδική πραγματική αεροπορική μάχη τον Οκτώβριο του 1996, το ελληνικό Mirage-2000 κατέρριψε ένα τουρκικό F-16D.
Επιπλέον 43 “Raphael-M” μεταφέρονται από το μοναδικό γαλλικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”. Είναι αλήθεια ότι αυτό το πλοίο, όπως και το Kuznetsov μας, επισκευάζεται περισσότερο από την ιστιοπλοΐα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη βιαιότητα της πρακτικής να έχουμε μόνο ένα αεροπλανοφόρο στο ναυτικό της χώρας (θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο). Ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει τα rafals που βασίζονται σε αεροπλανοφόρα να πετούν από επίγεια αεροδρόμια (όπως τα αεροσκάφη που βασίζονται σε αεροπλανοφόρα κατά τη διάρκεια της παράλογης εκστρατείας του Kuznetsov στις ακτές της Συρίας), αυξάνοντας περαιτέρω την αεροπορική υπεροχή του γαλλο-ελληνικού συνασπισμού.
Σύμφωνα με τα γερμανικά υποβρύχια project 209 διαφόρων τροποποιήσεων, η Τουρκία έχει πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας 12 έναντι 7, ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει τέσσερα νεότερα υποβρύχια type 214. Η Γαλλία μπορεί να τοποθετήσει τέσσερα υποβρύχια τύπου Rubis, παρέχοντας έτσι στη γαλλο-ελληνική πλευρά μια ορισμένη ανωτερότητα κάτω από το νερό. Η Τουρκία υπερτερεί της Ελλάδας όσον αφορά τις φρεγάτες με αναλογία 22 προς 13. Η Γαλλία έχει 29 φρεγάτες, εκ των οποίων οι 11 είναι στην πραγματικότητα αντιτορπιλικά (ταξινομούνται ως “φρεγάτες 1ου βαθμού”).
Από αυτά τα αντιτορπιλικά, 8 (2 του τύπου Forbin, 6 του τύπου Aquitania) είναι τα νεότερα πλοία, σημαντικά ανώτερα στα χαρακτηριστικά απόδοσής τους σε σχέση με οποιαδήποτε από τις τουρκικές φρεγάτες. Όσον αφορά τον αριθμό των πυραυλικών σκαφών, η Τουρκία παρακάμπτει την Ελλάδα με πολύ λίγα (19 και 17), οπότε ο γαλλοελληνικός συνασπισμός θα έχει σημαντική υπεροχή στις δυνάμεις επιφανείας.
Αν ο πόλεμος γίνει σε αέρας-θάλασσα, τότε η επίγεια αεράμυνα των μερών δεν θα είναι σε θέση να συμβάλει ιδιαίτερα σε αυτό. Αν και οι Έλληνες είναι σε θέση να αναπτύξουν τα συστήματα αεράμυνας τους στα νησιά του Αιγαίου, και έχουν ήδη αναπτύξει το S-300P στην Κρήτη. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Ωστόσο, οι Τούρκοι είναι θεωρητικά σε θέση να φέρουν τους S-400 στις ακτές της Μεσογείου, δημιουργώντας προβλήματα σε Γαλλία και Ελλάδα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Τουρκικός Στρατός είναι ικανός να λειτουργήσει αυτά τα συστήματα τα οποία δεν βρίσκονται σε κατάσταση αδρανείας αρκετό διάστημα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουν μόνο 100 πυραύλους, οι οποίοι δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την ελληνική αεροπορία.
Ενώ η επίγεια αεράμυνα μέσω των S-400 γέρνει υπέρ της Άγκυρας, η συνολική ποσοτική και ποιοτική υπεροχή βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας και του Παρισιού. Επιπλέον, το καθήκον τους είναι καθαρά καταστροφικό: να αποτρέψουν τις τουρκικές γεωλογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, καθώς και τη μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Αυτό καθιστά ακόμη πιο εύκολες τις ενέργειες του συνασπισμού, καθώς δεν χρειάζεται να υπερασπιστεί τίποτα, και καθιστά τη θέση της Τουρκίας εντελώς δυσάρεστη – η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό της, αντιθέτως, βρίσκονται “δεμένα” με ανυπεράσπιστα γεωφυσικά και μεταφορικά πλοία.
Η κατάσταση γίνεται απλά συναρπαστική εάν το σενάριο της Λιβύης προστεθεί στο σενάριο της Μεσογείου, όπου η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της “αντιπολίτευσης” (LNA με επικεφαλής τον Χάφταρ), και η Τουρκία στηρίζει ενεργά τη “νόμιμη κυβέρνηση. Η κύρια υποστήριξη της LNA, όπως γνωρίζετε, έρχεται από την Αίγυπτο, η οποία στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συγκεκαλυμμένου πολέμου με την Τουρκία, βρισκόμενη στα πρόθυρα μιας άμεσης εισβολής στη Λιβύη.
Κατά συνέπεια, το Κάιρο μπορεί αρκετά ανοιχτά να συμμαχεί με το Παρίσι και την Αθήνα. Και να στρέψει εναντίον της Άγκυρας μέχρι 300 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη (F-16, Mirage-2000, Rafale και MiG-29M2), τρία υποβρύχια του Project 209, 11 φρεγάτες (συμπεριλαμβανομένου ενός “πραγματικού αντιτορπιλικού” τύπου “Aquitania”) και τουλάχιστον 30 πυραυλικά σκάφη. Η ανωτερότητα του συνασπισμού αυτού γίνεται συντριπτική. Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία διαθέτουν 78 F-16 από τις πιο προηγμένες τροποποιήσεις E / F και έως 58 Mirages-2000 στην Πολεμική Αεροπορία, τουλάχιστον 30 κορβέτες πυραύλων και σκάφη στο Ναυτικό, μπορούν επίσης να πάρουν το μέρος της. Είναι σαφές ότι τα Εμιράτα δεν θα τα στείλουν όλα αυτά στη μάχη, αλλά ακόμη και το ένα τρίτο αυτού του δυναμικού θα κάνει τη θέση της Τουρκίας εντελώς θλιβερή. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν περίεργο για την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να εκκαθαρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο πόλεμος για την Κύπρο μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δίνει ένα σαφέστατο πλεονέκτημα στην Άγκυρα λόγο της κοντινής απόστασης.
Την ίδια στιγμή, η Κύπρος γίνεται ένα εξαιρετικό “αβύθιστο αεροπλανοφόρο” για τον συνασπισμό, επιτρέποντας στα αεροσκάφη της να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο. Και σε αυτή την περίπτωση, τα συριακά στρατεύματα και οι κουρδικοί σχηματισμοί, με την “εφικτή βοήθεια” της ρωσικής αεροπορίας, θα είναι σε θέση να καθαρίσουν την Ιντλίμπ και τον Αφρίν από τους Τούρκους και τις τοπικές μαριονέτες τους, επιτρέποντας στα αεροσκάφη της να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αναλύσεις
Η κατάσταση στη Συρία μετά το αιματοκύλισμα και τη συμφωνία Αλ Σαράα-SDF!
Τα πέντε γεγονότα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή

Διεθνή
Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος του Κέλογκ στο Ουκρανικό! Ανεπιθύμητος για τους Ρώσους; Τί απαντά το Κρεμλίνο;
Ανεπιθύμητος από τη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία; Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ζήτησε να απομακρυνθεί ο Κέλογκ από τοις συνομιλίες

Υπό αμφισβήτηση τίθεται ο ρόλος του Κιθ Κέλογκ στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ανεπιθύμητος για τους Ρώσους; Τί απαντά το Κρεμλίνο;
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον απόστρατο στρατηγό Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία τον επιφόρτισε με το καθήκον να τερματίσει τις συγκρούσεις μέσα σε 100 μέρες. Η γενική αίσθηση ωστόσο ήταν πως επρόκειτο για μια καταδικασμένη προσπάθεια, τουλάχιστον όσον αφορά το χρονικό περιθώριο.
Σήμερα, με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου να είναι σε πλήρη εξέλιξη, βλέπουμε τον Κιθ Κέλογκ να απουσιάζει σταθερά από όλες τις σημαντικές συναντήσεις. Αντίθετα βλέπουμε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Ο ρόλος του Κέλογκ είναι πολύ υπό αμφισβήτηση», όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στο NatSec Daily. «Υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί επικεφαλής, συν ο Γουίτκοφ, που προσπαθούν να υποδυθούν τον ήρωα για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Κέλογκ χωλαίνει, γεγονός που αυξάνει τη σύγχυση σχετικά με το ποιος κάνει τι».
Η πιο αξιοσημείωτη απουσία του Κέλογκ ήταν από τις διαπραγματεύσεις που φιλοξενήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, είδαμε ότι επίσης απουσίαζε από την αμερικανική αποστολή που βρέθηκε την Πέμπη στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει στη ρωσική ηγεσία την πρόταση των ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η απουσία του από τη Μόσχα αποδόθηκε από το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο και μια άλλη πηγή που έχει γνώση του θέματος, στο γεγονός ότι Ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν στους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ ότι δεν επιθυμούν να εμπλακεί ο Κέλογκ στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη καθώς θεωρείται ότι έχει φιλο-ουκρανικές θέσεις.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή σημειώνοντας ότι θα ήταν «παράλογο» να υπονοηθεί ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ΗΠΑ. «Χτίζουμε σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν».
«Όχι, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες για τον αποκλεισμό του Κέλογκ κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας», είπε ο Πεσκόφ. «Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν. Όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω καθόλου», τόνισε.
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν! Ευκαιρία να τελειώσει ο πόλεμος, λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Η επικοινωνία των δύο ανδρών, όπως ο ίδιος ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, έγινε χθες.

Επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο.
Αναφερόμενος σε αυτή, υποστήριξε ότι πλέον «έχουμε μία καλή ευκαιρία «να θέσουμε ένα τέλος σε αυτόν τον απαίσιο πόλεμο».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του «να σώζει τις ζωές των Ουκρανών» στρατιωτών ππου έχουν περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.
Η επικοινωνία των δύο ανδρών, όπως ο ίδιος ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, έγινε χθες.
Στην ανάρτησή του ο Τραμπ αναφέρει:
«Είχαμε πολύ καλές και παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας χθες, και υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα αυτός ο φρικτός, αιματηρός πόλεμος να φτάσει επιτέλους στο τέλος του.
— ΑΛΛΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΥΚΛΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΗ ΘΕΣΗ.
Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να σώσει τις ζωές τους. Αυτή θα ήταν μια φρικτή σφαγή, που δεν είχε ξαναδεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Θεός να τους έχει όλους καλά!!!».
Τα μηνύματα Γουίτκοφ
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στην εν λόγω συνάντηση, ο Πούτιν δήλωσε με έμφαση ότι η στάση του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, αν και «χρειάζεται να γίνει ακόμη δουλειά» και από τις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες» από τον Γουίτκοφ και ότι ο Πούτιν του έδωσε με τη σειρά του «πληροφορίες και ένα πρόσθετο μήνυμα για τον πρόεδρο Τραμπ».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μόνο εάν αυτή οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και εφόσον εξαλειφθούν οι ρίζες της σύγκρουσης. Ουσιαστικά όμως ούτε αποδέχθηκε ούτε απέρριψε την αμερικανική πρόταση.
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ