Γενικά θέματα
Τι δείχνει για τη Μέση Ανατολή η ομιλία Μπλίνκεν;
Γιώργος Μενεσιάν
Την πρώτη του μεγάλη ομιλία έδωσε ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Μπλίνκεν έκανε λόγο για οκτώ προτεραιότητες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η διακυβέρνηση Μπάιντεν. Στην ομιλία αυτή υπήρξαν ελάχιστες αναφορές στην Μέση Ανατολή, όμως οι οκτώ προτεραιότητες θέτουν το πλαίσιο και για την (νέα;) πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στην πολυτάραχη αυτή περιοχή που ονομάζεται Μέση Ανατολή.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στη νέα κορυφαία πρόκληση, όπως την αποκάλεσε, εκείνη της ανόδου της Κίνας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εμποδίσει την αμφισβήτηση της παγκόσμιας φιλελεύθερης τάξης από το Πεκίνο.
Πέραν όμως του νέου ψυχροπολεμικού κλίματος που καλλιεργείται, υπάρχουν ορισμένα σημεία της ομιλίας τα οποία είναι σημαντικά για όσους ασχολούμαστε με την Μέση Ανατολή. Καταρχήν, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην ανάγκη τερματισμού της κρίσης στην Υεμένη δεδομένης της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην χώρα αυτή. Αυτό που μας λέει βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την εμπλοκή τους στον πόλεμο μέσω της υποστήριξης που παρέχουν στην Σαουδική Αραβία.
Με την απόφαση αυτή οι Αμερικανοί φαίνεται να αδειάζουν τους συμμάχους τους, τους Σαουδάραβες.
Ωστόσο, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βασίζονται στις συμμαχίες τους ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, εννοώντας τις συμμαχίες με το Ισραήλ, την Ιορδανία, τις μοναρχίες του Κόλπου αλλά και με τους Κούρδους. Η διατήρηση των συμμαχιών έχει να κάνει και με τον ανταγωνισμό με την Κίνα και η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή η οποία θα απασχολήσει μελλοντικά όσους παρακολουθούν τον σινοαμερικανικό ανταγωνισμό δεδομένης της αξίας της περιοχής ως τμήματος του νέου δρόμου του μεταξιού.
Όμως σε αντίθεση με την εποχή Τραμπ, η περίοδος της αμερικανικής ανοχής αυταρχικών μεθόδων και πολιτικών τελειώνει και οι Άραβες εταίροι των ΗΠΑ φαίνεται πως θα πρέπει να αλλάξουν για να συνεχίζουν να θεωρούνται πιστοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον: μια από τις προτεραιότητες που αναφέρθηκαν στην ομιλία ήταν η προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτιμάται πως η προεδρία Μπάιντεν θα πιέσει τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και περισσότερα δικαιώματα είτε αυτά αφορούν στις γυναίκες είτε στις μειονότητες και τις ευάλωτες ομάδες είτε σε ακτιβιστές.
Πρώτο «θύμα» της πολιτικής αυτής θα είναι μάλλον η Σαουδική Αραβία καθώς οι πρακτικές του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (ο οποίος είναι και ο de facto ηγέτης της χώρας) έχουν καταδικαστεί από πολλές φωνές στον δυτικό κόσμο, ιδίως μετά την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι.
Το πιο σημαντικό σημείο της ομιλίας Μπλίνκεν –όσον αφορά στη Μέση Ανατολή– είναι η απόφαση της νέας αμερικανικής ηγεσίας να εγκαταλείψει το δόγμα της επιβολής της δημοκρατίας μέσω στρατιωτικής παρέμβασης. Με αυτή την απόφαση οι ΗΠΑ «αδειάζουν» την Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία ήλπιζε στην επαναφορά της εποχής Ομπάμα, όταν οι ΗΠΑ υποστήριξαν ανοιχτά τους διαδηλωτές που «εκθρόνισαν» τους αιώνιους προέδρους σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Εξάλλου η πολιτική παρέμβασης φαίνεται να είναι πλέον άχρηστη καθώς οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει να ξεφορτωθούν τους περισσότερους αντιαμερικανούς δικτάτορες της περιοχής, όπως τον Καντάφι (Λιβύη) ή τον Αλ-Μπασίρ (Σουδάν) και φυσικά τον Σαντάμ Χουσεΐν (Ιράκ), ενώ οι παρεμβατικές πολιτικές των ΗΠΑ οδήγησαν στο χάος, την αύξηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. καθώς και στην κατάρρευση των κρατικών δομών σε Ιράκ και Λιβύη. Οι ΗΠΑ βεβαίως δεν κατάφεραν να ξεφορτωθούν τον Άσαντ στην Συρία, αλλά γνωρίζουν ότι, με την παρουσία των Ρώσων, μια στρατιωτική παρέμβαση στην χώρα αυτή είναι αδιανόητη.
Όσον αφορά στο Ιράν, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ο πόλεμος με αυτή την χώρα θα ήταν πολύ επικίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ, ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, γι’ αυτό και θα επιλέξουν την διαπραγμάτευση και τον διάλογο για να φτάσουν σε μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι οι νέες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, και την πολιτική την οποία θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η ομιλία του Μπλίνκεν ξεκαθαρίζει πως η με στρατιωτικά μέσα παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί παρελθόν αν και τονίζει ότι οι αυταρχικές πρακτικές πρέπει να εγκαταλειφθούν. Οι ΗΠΑ στρέφονται προς την Ανατολή για να αντιμετωπίσουν την Κίνα αλλά δεν θα εγκαταλείψουν τις συμμαχίες τους στη Μέση Ανατολή.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι Αμερικανοί δεν αποχωρούν από τη Μέση Ανατολή και ότι, βασιζόμενοι στις αξίες τους, θα πιέσουν τους εταίρους για αλλαγές στο εσωτερικό. Παρά τις πιέσεις που θα δεχτούν, οι μοναρχίες αλλά και η Αίγυπτος βγαίνουν κερδισμένες από μια τέτοιου είδους αμερικανική εξωτερική πολιτική η οποία, ναι μεν απαιτεί μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν απειλεί τα συμμαχικά αυταρχικά καθεστώτα. Αντιθέτως, η Μουσουλμανική Αδελφότητα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη ήττα.
liberal.gr
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra